|
Pierwszy Kamper- rady/ porady/opinie |
| Autor |
Wiadomość |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2014-05-03, 07:36
|
|
|
| eMWu napisał/a: | | Johny_Walker napisał/a: | | Nie da się B i 6 osób. |
da się. nie rób niedoświadczonemu koledze wody z mózgu. |
Da się zapakować 10 osób do malucha? Pewnie że się da.
W kamperze 3,5t też się da przetrwać w 6 osób. O podróżowaniu trudno mówić bez bagaży, ubrań, jedzenia, wody, rowerów, krzeseł itp. Chyba że jednak zabierzemy bagaże i przekraczamy DMC? Wszystko się da. |
|
|
|
 |
IAAN
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Lis 2008 Piwa: 31/9 Skąd: poznań okolica
|
Wysłany: 2014-05-03, 07:50
|
|
|
| CAPOMAN napisał/a: | PS. Chyba jednak ten z Dandis odpadnie- a szkoda.
Natomiast pojawiła się jeszcze taka wg mnie ciekawa opcja:
Kamper
Co wy na to?- tylko cena wg mnie zaporowa jak na ten rocznik, no ale mogę się mylić.
Tylko tutaj... zarejestrowany na 8 osób ..ps już zgłupiałem |
miałem podobnego do tego w zabudowie euramobil
rejestracja faktycznie na 8 osób i raczej nikt do tego się nie czepi choć pasy tylko na 4 osoby nie daj sobie wmówić na stacji diagnostycznej że tylko 4 osoby mogą nim jechać
mój miał masę własną z wagi 2860 kg a dmc 3100 dlatego był to jedyny powód dla którego go sprzedałem ,u mnie był trochę inny układ wnętrza za fotelem pasażera była wysoka szafa
jeśli ten ma faktycznie 2700 na pusto(zważyć nie patrzeć w papiery mój w papierach miał 2400) i 3400 dmc to nie zastanawiał bym się nad kupnem większej ładowności to nie znajdziesz 700 kg to według mnie super
u mnie był silnik 2,5 td spalał 10 l/100km a i 120 km/h tez potrafił jechać
miejsca dla 4 wystarczająco ja raz byłem w 7 osób w chorwcji i też daliśmy radę
jesli stan techniczny cię zadowala to smiało kupuj |
|
|
|
 |
CAPOMAN
weteran

Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Maj 2014 Piwa: 37/34 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2014-05-03, 08:11
|
|
|
| majsterek napisał/a: | Jestes mlody i raczej ducato 1 ci nie podejdzie tak jak mi. Miedzy ducato 1 a 2 jest spora przepasc technologiczna.
Najlepiej podjedz do jakiegos sprzedawcy i sie przejedz to sie mozesz zdziwic |
No i właśnie poprzez ten pryzmat też na to patrzę- "przepaść technologiczna " o której piszesz jest widoczna "gołym okiem" .
Z drugiej strony co jest lepsze: nowszy model czy starszy, ale sprawdzony i pewny (na podstawie zdjęć i opisu)... |
|
|
|
 |
CAPOMAN
weteran

|
Wysłany: 2014-05-03, 08:17
|
|
|
| IAAN napisał/a: | | CAPOMAN napisał/a: | PS. Chyba jednak ten z Dandis odpadnie- a szkoda.
Natomiast pojawiła się jeszcze taka wg mnie ciekawa opcja:
Kamper
Co wy na to?- tylko cena wg mnie zaporowa jak na ten rocznik, no ale mogę się mylić.
Tylko tutaj... zarejestrowany na 8 osób ..ps już zgłupiałem |
miałem podobnego do tego w zabudowie euramobil
rejestracja faktycznie na 8 osób i raczej nikt do tego się nie czepi choć pasy tylko na 4 osoby nie daj sobie wmówić na stacji diagnostycznej że tylko 4 osoby mogą nim jechać
mój miał masę własną z wagi 2860 kg a dmc 3100 dlatego był to jedyny powód dla którego go sprzedałem ,u mnie był trochę inny układ wnętrza za fotelem pasażera była wysoka szafa
jeśli ten ma faktycznie 2700 na pusto(zważyć nie patrzeć w papiery mój w papierach miał 2400) i 3400 dmc to nie zastanawiał bym się nad kupnem większej ładowności to nie znajdziesz 700 kg to według mnie super
u mnie był silnik 2,5 td spalał 10 l/100km a i 120 km/h tez potrafił jechać
miejsca dla 4 wystarczająco ja raz byłem w 7 osób w chorwcji i też daliśmy radę
jesli stan techniczny cię zadowala to smiało kupuj |
Dzięki za opinie- właśnie powyższe argumenty skłoniły mnie do rozważenia zakupu tego akurat egzemplarza.
Tylko patrząc na cenę 40k... i po zejściu nawet do 36k (tak jak kolega pisał) to jednak wydaje mi się, że cena za ten model i rocznik jest astronomiczna.
Filtrując na otomoto ten rocznik i markę- praktycznie żadna oferta nie przekracza 20k i to mnie trochę zastanawia.... czy naprawdę warto przepłacić.
Z kolei jechać 600k, aby zobaczyć autko i wahać się przy kupnie to trochę bez sensu...
Jak oceniacie wyposażenie tego Kampera...? z tego co już zdążyłem nadrobić na forum:) to chyba wystarczające? |
|
|
|
 |
IAAN
weteran

|
Wysłany: 2014-05-03, 09:05
|
|
|
cena jest pojęciem względnym myślę że za dużo chce za niego 30000 to bym się zastanawiał
zobacz tego podobny wielkością i układem jednak 3100 dmc , dodaj akcyze i rejestracje i ile wyjdzie
http://suchen.mobile.de/w...Features=EXPORT
takiego miałem kupiłem za 21000 zł |
|
|
|
 |
gosia_zgierz
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: MC LOUIS TENDY 615
|
Wysłany: 2014-05-03, 13:31
|
|
|
Ilość miejsc w pojazdach samochodowych zgodnie z przepisami to 68kg jedna osoba i kierowca 75kg.
Czyli masa własna pojazdu plus suma ilości miejsc razy 68kg plus 75kg kierowca nie może przekraczać DMC pojazdu. Powinna być mniejsza bo przecież chcemy zabrać jeszcze litr wody mineralnej .
Natomiast pasy bezpieczeństwa w pojazdach do 3,5t są wymagane na wszystkich miejscach od 1994r. Lecz w polskich produkcjach były wyjątki. Tak mówią przepisy. A w Polsce różnie rejestrowane są pojazdy. Czasami bez używania kalkulatora .
Przeładować można zwykły samochód osobowy zabierając do niego pasażerów ważących 2x68kg każdy i siebie jako kierującego 75+kg. Po co od razu 9 osób do scenica z 16-latkiem za kierownicą. |
|
|
|
 |
eMWu
stary wyga

Twój sprzęt: 2 x Knaus traveller 595 + 625
Nazwa załogi: Campertrip.pl
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Gru 2010 Piwa: 11/23 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2014-05-03, 21:19
|
|
|
| Johny_Walker napisał/a: | | W kamperze 3,5t też się da przetrwać w 6 osób. O podróżowaniu trudno mówić bez bagaży, ubrań, jedzenia, wody, rowerów, krzeseł itp. Chyba że jednak zabierzemy bagaże i przekraczamy DMC? Wszystko się da. |
no to ja jakis wyjatek jestem nawet z moto na rampie jakos tych 800 kg ladownosci sie nie udalo przekoczyc ale skoro wiesz lepiej to ide opierdzielic gości z SKP ze im waga nawala |
|
|
|
 |
CAPOMAN
weteran

|
Wysłany: 2014-05-05, 19:55
|
|
|
Cześć
Moi Drodzy- stało się
Mogę już powiedzieć, że stałem się pełnoprawnym członkiem naszego teamu
JUŻ GO MAM
Temat można uznać za zamknięty
Z góry chciałbym podziękować wszystkim tym, którzy udzielili się w moim temacie i wspomogli radą, poradą czy chociażby sugestią- za wiele tych osób nie było jak na takie wielkie grono tego forum heheh, ale dla tych osób właśnie szczególne podziękowania.
Wiem i rozumiem, że zapewne takich jak JA i tego typu podobnych wątków i tematów było już wiele- i każdy z nas "świeżaków" prosi o pomoc, ale wierzcie mi- to naprawdę pomaga- każda rada, kiedy człowiek jest totalnie "ślepy" w tym wszystkim.
Wielkie podziękowania dla:
eMWu
gosia_zgierz
IAAN
Johny_Walker
majsterek
shakin dudi
miciurin
Bajaga
Aulos
shakin dudi
a w szczególności dla kolegi : mobili , który pofatygował się dla mnie i podjechał, aby zbadać jedną upatrzoną dla mnie sztukę...
No... a teraz gdzie mogę dostać jakieś gadżety klubowe? heheheheh |
|
|
|
 |
yogi-27
trochę już popisał

Twój sprzęt: Renault Trafic L2H1 1.9 dCi 2006r.
Nazwa załogi: Jamnikomaniacy
|
Wysłany: 2014-05-05, 20:26
|
|
|
Witaj CAPOMAN to pochwal się co udało Ci się zakupić - wrzuć jakieś fotki |
|
|
|
 |
CAPOMAN
weteran

|
Wysłany: 2014-05-05, 20:38
|
|
|
Wybór padł na jedną z ofert do której prosiłem o poradę...
Dokładnie tego z ogłoszenia:
Kamper
Już założyłem osobny temat w odpowiednim miejscu |
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Paź 2010 Piwa: 72/168 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2014-05-05, 20:47
|
|
|
Gratulacje.... mam nadzięję że będziemy się mijać na trasach Śląska i nie tylko |
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie |
|
|
|
 |
yogi-27
trochę już popisał

Twój sprzęt: Renault Trafic L2H1 1.9 dCi 2006r.
Nazwa załogi: Jamnikomaniacy
|
Wysłany: 2014-05-05, 20:47
|
|
|
Piękna sztuka. Gratuluję zakupu! Do zobaczenia gdzieś na trasie. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 378/170 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2014-05-06, 07:17
|
|
|
| Gratuluję, fajny kamperek, większy brat dla mojego. |
|
|
|
 |
KamperLech
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: FORSTER A699 VB
|
Wysłany: 2014-05-06, 09:56
|
|
|
Dobry wybór, dla 4 osób masz komfortowe mieszkano bez kombinacji typu składanie stolików, opuszczanie łóżek itp. Jeździsz całą rodziną wygodnie, a jak będzie potrzeba możesz zabrać dodatkową załogę - zawsze można im rozłożyć markizę se ściankami, albo namiot, żeby nie było ścisku w środku.
Gratuluję i do zobaczenia na trasie! |
|
|
|
 |
IAAN
weteran

|
Wysłany: 2014-05-06, 15:47
|
|
|
| CAPOMAN napisał/a: | Wybór padł na jedną z ofert do której prosiłem o poradę...
Dokładnie tego z ogłoszenia:
Kamper
Już założyłem osobny temat w odpowiednim miejscu |
a zważyłeś go i faktycznie ma 2700 kg pytam bo jestem ciekaw ,kiedyś może presiądę sie z mojej blaszanki na takiego |
|
|
|
 |
|
|