|
Węgry co doradzicie ? |
| Autor |
Wiadomość |
kniaziul
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: VW T3 Reimo
|
Wysłany: 2014-08-27, 07:39
|
|
|
Dziękuje wszystkim za opinie Fajne te forum normalnie skarbnica wiedzy . Ja byłem w samym Budapeszcie i w Egerze ale to było dawno . A że w Maju byłem już na urlopie to chciałem jeszcze skorzystać trochę z pogody. W takim razie uderzę nad ten Balaton i objadę go żeby mieć swoją własną ocenę sytuacji potem Budapeszt następnie Eger i Miszkolc.Taki zarys mam w głowie |
|
|
|
 |
Beta
weteran

Nazwa załogi: Beata i Grzegorz
|
Wysłany: 2014-08-27, 09:02
|
|
|
Bardzo dobry pomysł
Udanego wypoczynku |
_________________ Nihil est ab omni parte beatum.
Nie ma rzeczy ze wszystkich stron szczęśliwej. |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 14 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 565/47 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2014-08-27, 09:15
|
|
|
| zbyszekwoj napisał/a: | | joko napisał/a: | | Jak nie był i nie widział t |
Skąd ty możesz twierdzić że nie byłem jak ciebie na świecie jeszcze nie było. |
Jakbyś czytał ze zrozumieniem a nie po łebkach to byś zauważył, że napisalem "jak nie był" a nie "jak nie byłeś" co wprost oznacza że nieobecność dotyczy tego komu doradzałeś , czyli autora tematu, a nie ciebie.
Co do tego że byłeś nie mam wątpliwości, szkoda tylko, że wtedy kiedy mnie jeszcze na świecie nie było, bo to kilka lat już minęło, a świat się zmienia .........
Kniaziul , zrób jak planujesz , objedź sobie Balaton dookoła zaglądnij w rożne miejsca i wyrób sobie własne zdanie . Miłej wycieczki i napisz po jak to widzisz |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 329/223 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2014-08-27, 19:17
|
|
|
| joko napisał/a: | | dotyczy tego komu doradzałeś , |
Sorry Joko, mea culpa! |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 14 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 565/47 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2014-08-27, 19:39
|
|
|
| zbyszekwoj napisał/a: | | joko napisał/a: | | dotyczy tego komu doradzałeś , |
Sorry Joko, mea culpa! |
Żaden problem
A swoją drogą to zastanawia mnie czemu na temat Balatonu sa tak skrajne opinie ?
Zawsze myślałem, że to ja jestem ten wybredny , któremu mało co pasuje i ciężko mu dogodzić a akurat Balaton mi jakoś spasował. Nie mówię o samej wodzie bo ta lepiej się prezentuje na widoczkach panoramicznych, gdzie ten mleczno-błękitny kolor ładnie wygląda, a co do kąpania to owszem są lepsze miejsca. Ja z zasady jak wchodzę do wody to tylko do czystego basenu w kolorze niebieskim (bywają też zielone , bleeee ), albo do morza. Jezioro jest dobre dla ryb , a woda w której nie widać dna i jest ono mało stabilne to mnie odpycha. Ale łódką popływać i na ładne widoczki popatrzyć to jak najbardziej |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/37 Skąd: wieden
|
Wysłany: 2014-08-27, 22:24
|
|
|
| joko napisał/a: | | zbyszekwoj napisał/a: | Nie polecam Balatonu. Dawna atrakcja PRL-u dzisiaj już nie bawi- przynajmniej nas. Wszystko pogrodzone nie dla kamperowców. |
Jak nie był i nie widział to dlaczego mu to odradzasz. Balaton warto zobaczyc choć raz , a z tego PRL- owskiego już chyba nic nie zostało . Woda jest czysta , a miejscowości wokoło czyste i bardzo zadbane. Dwa tygodnie temu byłem w Balatonfured na kempingu Fured. Miejsca duzo, infrastruktura ok. Spacerkiem do centrum i miłe zaskczenie , zyczyl bym sobie aby nad polskim morzem otoczenie bylo tak czyste i zadbane . Kazda sciezka , klomb, budynek wszystko dopieszczone i widac ze robione w/g jakiegos planu i konepcji .
Polecam przejazd z Balatonfured kilka kilometrow na polwysep Tihany pod klasztor . Piekne widoki i bardzo urokliwa uliczka z malymi domkami w ktorych sprzedaja rekodzielo.
Jak planujesz zwiedzac Budapeszt to tez polecam kemping Haller. Sam kemping taki sobie ale chodzi o to ze w centrum miasta . Z kempingu 800m spacerkiem na przystanek nr 8
zoltej linii autobusu Hop On Hop Off ( dwudniowy bilet na wszystkie linie tego autobusu w recepcji na kempingu) za jego pomoca zwiedzisz caly Budapeszt . W autobusie dostepny polski audiobook ktory objasnia wszystko co sie aktualnie mija.
Wsiadacz kiedy chcesz i wysiadasz gdzie chcesz , zwiedzasz i jedziesz dalej nastepnym. |
joko a czy na pływający po Dunaju tez się lapie (amfibie)
Pamiętaj ze w kolo Balatonu, to jest około 200km |
|
|
|
 |
kalinin
weteran mirek@kalinin.pl
Twój sprzęt: Laika Kreos 4012
Nazwa załogi: Kalinka
Pomógł: 3 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 400/484 Skąd: Jedlińsk k/Radomia
|
Wysłany: 2014-08-28, 04:18
|
|
|
| My preferujemy wschodnie Węgry. Nie sa tak zmanierowane jak zachodnie, odwiedzane czesciej przez Niemcow i Austriakow, ktorzy podbili ceny pobytu. Poza tym wolimy termale z borowiną niż solankowe. |
_________________ Rozum przychodzi z wiekiem, najczęściej jest to wieko trumny. |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

|
Wysłany: 2014-08-28, 07:53
|
|
|
| kalinin napisał/a: | | My preferujemy wschodnie Węgry. Nie sa tak zmanierowane jak zachodnie, odwiedzane czesciej przez Niemcow i Austriakow, ktorzy podbili ceny pobytu. Poza tym wolimy termale z borowiną niż solankowe. |
Myśmy spróbowali i mamy takie same zdanie. Ale poglądy na kamperowanie zmieniają się z wiekiem, oby to nie było" wieko od trumny". Dlatego też mamy inne spojrzenie na Balaton.
Wolę też Berek od Bogats mimo tych piwniczek. |
|
|
|
 |
JaWa
Kombatant Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 366/234 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2014-08-28, 16:04
|
|
|
| zbyszekwoj napisał/a: | | Wolę też Berek |
Zbyszek, a my w Berek juz w sobotę się moczymy.
...i zimnego Demona z kija pijemy |
_________________ Wanda i Jacek Kutno
-------------------------------------------
www.youtube.com/@JacekKropidlowskikutno/videos
 |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

|
Wysłany: 2014-08-28, 17:06
|
|
|
| JaWa napisał/a: | | zbyszekwoj napisał/a: | | Wolę też Berek |
Zbyszek, a my w Berek juz w sobotę się moczymy.
...i zimnego Demona z kija pijemy |
Jacek, ale Ty potrafisz człowieka wkurzyć.
Jak poukładam sprawy , gonię za wami. Rób fotki. |
|
|
|
 |
kalinin
weteran mirek@kalinin.pl
Twój sprzęt: Laika Kreos 4012
Nazwa załogi: Kalinka
Pomógł: 3 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 400/484 Skąd: Jedlińsk k/Radomia
|
Wysłany: 2014-08-29, 05:01
|
|
|
| Poczekajcie Jacku z degustacją "czerwonego "z Egeru, jedziemy Wam na pomoc, bedziemy w Berek w poniedzialek lub wtorek |
_________________ Rozum przychodzi z wiekiem, najczęściej jest to wieko trumny. |
|
|
|
 |
JaWa
Kombatant Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 366/234 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2014-08-29, 08:28
|
|
|
| kalinin napisał/a: | | Poczekajcie Jacku z degustacją "czerwonego "z Egeru, jedziemy Wam na pomoc, bedziemy w Berek w poniedzialek lub wtorek |
To się pospieszcie, we wtorek to my już w drodze do Grecji. |
_________________ Wanda i Jacek Kutno
-------------------------------------------
www.youtube.com/@JacekKropidlowskikutno/videos
 |
|
|
|
 |
kniaziul
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: VW T3 Reimo
|
Wysłany: 2014-09-04, 18:04
|
|
|
Witam wróciłem już do Kraju nie zdążyłem wszystkiego zobaczyć czyli objechać Balatonu brak czasu. Pokręciłem się w okolicach Egeru i Miszkolca termy jaskiniowe plus te małe Pamukale w Egerszalok. Bardzo podbał mi się Eger i jego starówka oraz zamek w Miszkolcu i okoliczne góry bukowe .Nie polecam wybierania się tam większymi camperami. Pierwsze dwa noclegi na Campingu Tulipan w Egerze w okolicach doliny pięknej pani, Warunki fajne czysto polecam. Później chcieliśmy zwiedzić Budapeszt i przypadkowo odkryłem inny ciekawy camping w okolicy Budapesztu 60km w miejscowości Toalmas totalnie puściutki warunki trochę PRL mowa o prysznicach i toaletach ale czysto w raz z gorącą wodą trawnik skoszony pelno koszy na smieci i skrzynek z pradem nowych, Ale to nie wszystko na deser obok campingu znajdują sie trzy baseniki z gorąca termalną woda o temperaturze 28, 35 oraz 38 kąpieli można zażywać od godz 7:00 do 23:00 bliżej recepcji odbiera W-FI camping jest bardzo duży. Co mnie zaskoczyło to cena za dzień pobytu zapłaciłem nie całe 3000 HUF za dobe ze wszystkim a tu więcej info polecam.
http://gotohungary.com/mo...2C88A630650A7D5 Dla chętnych moge powrzucać zdjęcia baseny akurat były przed myciem i wymianą wody
a tu strona tej gminy i zdjęcia basenów www.toalmas.hu/page.php?97
Dodam że obok znajdują się knajpki z piwkiem i jedzeniem piwko 300 HUF wszystko na terenie obiektu. |
|
|
|
 |
wenusjanie
trochę już popisał
Twój sprzęt: Citroen C25
Nazwa załogi: wenusjanie
|
Wysłany: 2014-09-23, 10:54
|
|
|
Ja z kolei polecam kemping w Hajduszoboszlo ... Sporo ludzi w wakacje ale bliziutko baseny. Czysto i brak kolejek do łazienek.
Do tego okolice Eger, tam też termy (w Demjen), tylko sporo mniejsze. Ale przez to spokojniejsze.
Miszkolca i okolic nie udało się zobaczyć, gdyż pogoda zrobiła sie okropna i zarzadziliśmy wczesniejszy o dzień powrót do domu.
Co do Balatonu ... mnie nie urzekł... woda taka sobie, zejście też. Może jestem "zepsuta" piękną wodą z Chorwacji ... |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/37 Skąd: wieden
|
Wysłany: 2014-09-23, 11:27
|
|