Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Węgry co doradzicie ?
Autor Wiadomość
kniaziul 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: VW T3 Reimo
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2014-08-27, 07:39   

Dziękuje wszystkim za opinie :) Fajne te forum normalnie skarbnica wiedzy . Ja byłem w samym Budapeszcie i w Egerze ale to było dawno . A że w Maju byłem już na urlopie to chciałem jeszcze skorzystać trochę z pogody. W takim razie uderzę nad ten Balaton i objadę go żeby mieć swoją własną ocenę sytuacji potem Budapeszt następnie Eger i Miszkolc.Taki zarys mam w głowie :)
Postaw piwo autorowi tego posta

Beta 
weteran

Nazwa załogi: Beata i Grzegorz
Piwa: 52/25
Wysłany: 2014-08-27, 09:02   

Bardzo dobry pomysł :bigok

Udanego wypoczynku :spoko

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 565/47
Wysłany: 2014-08-27, 09:15   

zbyszekwoj napisał/a:
joko napisał/a:
Jak nie był i nie widział t

Skąd ty możesz twierdzić że nie byłem jak ciebie na świecie jeszcze nie było.

Jakbyś czytał ze zrozumieniem a nie po łebkach to byś zauważył, że napisalem "jak nie był" a nie "jak nie byłeś" co wprost oznacza że nieobecność dotyczy tego komu doradzałeś , czyli autora tematu, a nie ciebie.
Co do tego że byłeś nie mam wątpliwości, szkoda tylko, że wtedy kiedy mnie jeszcze na świecie nie było, bo to kilka lat już minęło, a świat się zmienia .........

Kniaziul , zrób jak planujesz , objedź sobie Balaton dookoła zaglądnij w rożne miejsca i wyrób sobie własne zdanie . Miłej wycieczki i napisz po jak to widzisz :spoko

zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 329/223
Wysłany: 2014-08-27, 19:17   

joko napisał/a:
dotyczy tego komu doradzałeś ,

Sorry Joko, mea culpa! :hello

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 565/47
Wysłany: 2014-08-27, 19:39   

zbyszekwoj napisał/a:
joko napisał/a:
dotyczy tego komu doradzałeś ,

Sorry Joko, mea culpa! :hello

Żaden problem :bigok
A swoją drogą to zastanawia mnie czemu na temat Balatonu sa tak skrajne opinie ?
Zawsze myślałem, że to ja jestem ten wybredny , któremu mało co pasuje i ciężko mu dogodzić a akurat Balaton mi jakoś spasował. Nie mówię o samej wodzie bo ta lepiej się prezentuje na widoczkach panoramicznych, gdzie ten mleczno-błękitny kolor ładnie wygląda, a co do kąpania to owszem są lepsze miejsca. Ja z zasady jak wchodzę do wody to tylko do czystego basenu w kolorze niebieskim (bywają też zielone , bleeee ), albo do morza. Jezioro jest dobre dla ryb , a woda w której nie widać dna i jest ono mało stabilne to mnie odpycha. Ale łódką popływać i na ładne widoczki popatrzyć to jak najbardziej :spoko

andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
Piwa: 80/37
Wysłany: 2014-08-27, 22:24   

joko napisał/a:
zbyszekwoj napisał/a:
Nie polecam Balatonu. Dawna atrakcja PRL-u dzisiaj już nie bawi- przynajmniej nas. Wszystko pogrodzone nie dla kamperowców. :stop:

Jak nie był i nie widział to dlaczego mu to odradzasz. Balaton warto zobaczyc choć raz , a z tego PRL- owskiego już chyba nic nie zostało . Woda jest czysta , a miejscowości wokoło czyste i bardzo zadbane. Dwa tygodnie temu byłem w Balatonfured na kempingu Fured. Miejsca duzo, infrastruktura ok. Spacerkiem do centrum i miłe zaskczenie , zyczyl bym sobie aby nad polskim morzem otoczenie bylo tak czyste i zadbane . Kazda sciezka , klomb, budynek wszystko dopieszczone i widac ze robione w/g jakiegos planu i konepcji .
Polecam przejazd z Balatonfured kilka kilometrow na polwysep Tihany pod klasztor . Piekne widoki i bardzo urokliwa uliczka z malymi domkami w ktorych sprzedaja rekodzielo.

Jak planujesz zwiedzac Budapeszt to tez polecam kemping Haller. Sam kemping taki sobie ale chodzi o to ze w centrum miasta . Z kempingu 800m spacerkiem na przystanek nr 8

zoltej linii autobusu Hop On Hop Off ( dwudniowy bilet na wszystkie linie tego autobusu w recepcji na kempingu) za jego pomoca zwiedzisz caly Budapeszt . W autobusie dostepny polski audiobook ktory objasnia wszystko co sie aktualnie mija.
Wsiadacz kiedy chcesz i wysiadasz gdzie chcesz , zwiedzasz i jedziesz dalej nastepnym.

joko a czy na pływający po Dunaju tez się lapie (amfibie)

Pamiętaj ze w kolo Balatonu, to jest około 200km

kalinin 
weteran
mirek@kalinin.pl

Twój sprzęt: Laika Kreos 4012
Nazwa załogi: Kalinka
Piwa: 400/484
Wysłany: 2014-08-28, 04:18   

My preferujemy wschodnie Węgry. Nie sa tak zmanierowane jak zachodnie, odwiedzane czesciej przez Niemcow i Austriakow, ktorzy podbili ceny pobytu. Poza tym wolimy termale z borowiną niż solankowe.

zbyszekwoj 
Kombatant

Wysłany: 2014-08-28, 07:53   

kalinin napisał/a:
My preferujemy wschodnie Węgry. Nie sa tak zmanierowane jak zachodnie, odwiedzane czesciej przez Niemcow i Austriakow, ktorzy podbili ceny pobytu. Poza tym wolimy termale z borowiną niż solankowe.

Myśmy spróbowali i mamy takie same zdanie. Ale poglądy na kamperowanie zmieniają się z wiekiem, oby to nie było" wieko od trumny". Dlatego też mamy inne spojrzenie na Balaton.
Wolę też Berek od Bogats mimo tych piwniczek.

JaWa 
Kombatant
Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Piwa: 366/234
Wysłany: 2014-08-28, 16:04   

zbyszekwoj napisał/a:
Wolę też Berek

Zbyszek, a my w Berek juz w sobotę się moczymy. :spoko
:wanna:
...i zimnego Demona z kija pijemy :piwo:

zbyszekwoj 
Kombatant

Wysłany: 2014-08-28, 17:06   

JaWa napisał/a:
zbyszekwoj napisał/a:
Wolę też Berek

Zbyszek, a my w Berek juz w sobotę się moczymy. :spoko
:wanna:
...i zimnego Demona z kija pijemy :piwo:

Jacek, ale Ty potrafisz człowieka wkurzyć. :gwm

Jak poukładam sprawy , gonię za wami. Rób fotki. :papa

kalinin 
weteran
mirek@kalinin.pl

Twój sprzęt: Laika Kreos 4012
Nazwa załogi: Kalinka
Piwa: 400/484
Wysłany: 2014-08-29, 05:01   

Poczekajcie Jacku z degustacją "czerwonego "z Egeru, jedziemy Wam na pomoc, bedziemy w Berek w poniedzialek lub wtorek

JaWa 
Kombatant
Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Piwa: 366/234
Wysłany: 2014-08-29, 08:28   

kalinin napisał/a:
Poczekajcie Jacku z degustacją "czerwonego "z Egeru, jedziemy Wam na pomoc, bedziemy w Berek w poniedzialek lub wtorek

To się pospieszcie, we wtorek to my już w drodze do Grecji. :spoko

kniaziul 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: VW T3 Reimo
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2014-09-04, 18:04   

Witam wróciłem już do Kraju nie zdążyłem wszystkiego zobaczyć czyli objechać Balatonu brak czasu. Pokręciłem się w okolicach Egeru i Miszkolca termy jaskiniowe plus te małe Pamukale w Egerszalok. Bardzo podbał mi się Eger i jego starówka oraz zamek w Miszkolcu i okoliczne góry bukowe .Nie polecam wybierania się tam większymi camperami. Pierwsze dwa noclegi na Campingu Tulipan w Egerze w okolicach doliny pięknej pani, Warunki fajne czysto polecam. Później chcieliśmy zwiedzić Budapeszt i przypadkowo odkryłem inny ciekawy camping w okolicy Budapesztu 60km w miejscowości Toalmas totalnie puściutki warunki trochę PRL mowa o prysznicach i toaletach ale czysto w raz z gorącą wodą trawnik skoszony pelno koszy na smieci i skrzynek z pradem nowych, Ale to nie wszystko na deser obok campingu znajdują sie trzy baseniki z gorąca termalną woda o temperaturze 28, 35 oraz 38 kąpieli można zażywać od godz 7:00 do 23:00 bliżej recepcji odbiera W-FI camping jest bardzo duży. Co mnie zaskoczyło to cena za dzień pobytu zapłaciłem nie całe 3000 HUF za dobe ze wszystkim :) :mrgreen: a tu więcej info polecam.

http://gotohungary.com/mo...2C88A630650A7D5 Dla chętnych moge powrzucać zdjęcia baseny akurat były przed myciem i wymianą wody :mrgreen:

a tu strona tej gminy i zdjęcia basenów www.toalmas.hu/page.php?97
Dodam że obok znajdują się knajpki z piwkiem i jedzeniem piwko 300 HUF wszystko na terenie obiektu.

wenusjanie 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Citroen C25
Nazwa załogi: wenusjanie
Wysłany: 2014-09-23, 10:54   

Ja z kolei polecam kemping w Hajduszoboszlo ... Sporo ludzi w wakacje ale bliziutko baseny. Czysto i brak kolejek do łazienek.

Do tego okolice Eger, tam też termy (w Demjen), tylko sporo mniejsze. Ale przez to spokojniejsze.
Miszkolca i okolic nie udało się zobaczyć, gdyż pogoda zrobiła sie okropna i zarzadziliśmy wczesniejszy o dzień powrót do domu.

Co do Balatonu ... mnie nie urzekł... woda taka sobie, zejście też. Może jestem "zepsuta" piękną wodą z Chorwacji ...

andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
Piwa: 80/37
Wysłany: 2014-09-23, 11:27   

wenusjanie napisał/a:
Może jestem "zepsuta" piękną wodą z Chorwacji ...

No no ładnie,a w Chorwacji dopiero zaczynają budować oczyszczalnie :haha:

Odpowiedz do tematu