Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
portugalia piękny przyjazny kraJ
Autor Wiadomość
Misio 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Toskana 1,9 TD
Nazwa załogi: MisioKot
Piwa: 808/1232
Wysłany: 2014-10-20, 15:37   

Podzielam Twoje doświadczenie z nawigacją. Mamy ten sam problem. Dobrze się czyta Twoje posty i leci :pifko . Dziękujemy. :spoko

Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą...ks.Jan Twardowski
Postaw piwo autorowi tego posta

majmarek 
weteran

Twój sprzęt: camper knaus fiat ducato
Nazwa załogi: alibaba
Piwa: 23/50
Wysłany: 2014-10-20, 16:13   

diabeł tkwi w szczegółach jeśli można poproszę kilka! jakie spalanie w Portu a u nas?gdzie można na dziko parkować? mierzą prędkość?
;)

wbobowski 
Kombatant
moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Piwa: 354/135
Wysłany: 2014-10-20, 16:42   

oli napisał/a:
Troche was zanudzam ale czy nie mieliscie nigdy problemów z nawigacją?Pozdrawiam Oli

A jakie masz nawigacje? Ja z Automapą nie miałem większych problemów ani w Irlandii, Szkocji, Grecji czy Chorwacji, licząc też dojazdy po drodze.

Nasze kamperki

poptek 
zaawansowany

Twój sprzęt: Buerstner Ixeo Time 726G
Nazwa załogi: POPTEK TEAM
Piwa: 5/28
Wysłany: 2014-10-20, 16:43   

Ode mnie tez leci :pifko i loguję się w tym temacie bo wybieram się do Portugalii w przyszłym roku.
:spoko

Też czekam z niecierpliwoscią na dalszą relację z podróży. :ok

oli
zaawansowany

Piwa: 25/1
Wysłany: 2014-10-20, 22:29   

wbobowski napisał/a:
oli napisał/a:
Troche was zanudzam ale czy nie mieliscie nigdy problemów z nawigacją?Pozdrawiam Oli

A jakie masz nawigacje? Ja z Automapą nie miałem większych problemów ani w Irlandii, Szkocji, Grecji czy Chorwacji, licząc też dojazdy po drodze.

Igo primo ,oraz wspomagająca kupiona 2 lata temu na Węgrzech z orginalnym programem .Spisały się bardzo dobrze problem polegał na mojej niewiedzy jak wprowadzić wpółrzędne ,stąd moje przygody z nawigacją.Jeszcze raz zalecam dwie nawigacje ,bo mniejszy stres ,że się któraś pogubi lub niespodziewanie się wyłączy . Mapa najlepiej Europy ,też dobrze jak jest w kamperku .Odnośnie spalania między 10 a 12 litrów,w zależności od stylu jazdy i po jakich drogach .Nadmieniam że mój kamperek ma 7 mtr dmc 3500 plus 150-200 kg nadwagi .W tamtych stronach przeładowania to raczej nikt nie kontroluje ,również ani razu nie widziałem policji kontrolującej kierowców .Co ciekawe w Portugali w ogóle nie widać tirów ,a autostrady dlatego że sa drogie swiecą pustkami .Cdn.

TomekM 
stary wyga

Twój sprzęt: Blaszana Choinka Jumper L3H3
Piwa: 29/24
Wysłany: 2014-10-20, 22:49   

Oli dajesz dalej, bo relacja choć nietypowa to fajnie się ją czyta.

koko 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Piwa: 71/31
Wysłany: 2014-10-21, 06:05   

Ja używam IGO same zalety,Automapa same wady leży w schowku jako zapas ale papier też konieczny.Automapa 5km przed Barwinkiem każe skręcać w lewo na Cisną

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 242/612
Wysłany: 2014-10-21, 06:54   

koko napisał/a:
y.Automapa 5km przed Barwinkiem każe skręcać w lewo na Cisną

Konrad cel to gdzie miałeś wyznaczony?

oli
zaawansowany

Piwa: 25/1
Wysłany: 2014-10-27, 21:29   

Witam ponownie, zrobiło nam się deszczowo i zimno w końcu u nas o tej porze to pogoda normalna natomiast w Portugali temp do 30 stopni ,tylko im pozazdrościć , najlepszy okres do spędzenia urlopu. Wiem ze to dla wielu z nas niemożliwe ,ale pomarzyć można.. Przed wjazdem do Portugali jeszcze zjechaliśmy z autostrady, aby zrobić ostatnie zakupy myśląc że tam dalej będzie drożej . Natrafiliśmy na duży kompleks sklepów tylko co z tego jak parkingi w większości podziemne ,nie dla naszych kamperków ,a te na zewnątrz tak ciasne ,że po kilku próbach zaparkowania gdziekolwiek zbulwersowani ruszyliśmy dalej .Nie była to pierwsza nieudana próba zaparkowania w Hiszpanii kamperka . U nich tak jakoś wąsko .Tak ja wspomniałem z Santiago de Compostela do Portugali wjeżdżamy płatną autostradą w kierunku Porto .Wiedząc że Porto to miasto górzyste i nie ma tam campingu skręciliśmy wg nawigacji na plac za free w okolicach Porto podany na forum .Był już późny wieczór ,a więc bez sensu było by wjeżdżać na kemping i płacić za dobę która praktycznie zaraz minie. Jedziemy na plac ,ale jak już nadmieniałem z przygodami .Dopiero po ponownym wbiciu w nawigacje współrzędnych zajeżdżamy na plac i nocujemy za free w obecności kilkunastu kamperów .Rano jedziemy nie daleko na kemping podany na forum ,nie skorzystaliśmy z niego ,ponieważ miał ograniczone wifi ,oraz pierwsze pytanie recepcjonistki dotyczyło –jaką mamy długość campera ?,co w sezonie może ma znaczenie ,ale we wrześniu ? W myśl przysłowia kto pyta nie błądzi trafiliśmy na fajny kamping znajdujący się na tej samej ulicy co plac za free - Canidello kamping z widokiem na ocean ,basenem–można go zobaczyć również w internecie. Jest to chyba najlepszy kamping jaki napotkaliśmy podczas podróży oraz bardzo przyjazny dla kamperowiczów -dlaczego? Na dzień dobry recepcjonistka po zapytaniu nas czy honorują karty typu ADAC sama dała nam zniżkę 10 procent ,co w sumie przy 3 osobach zapłaciliśmy 25 euro ,naturalnie z prądem i szybkim wifi także w kamperku ,u konkurencji miało być 28 -30 euro. Następnie po zapytaniu kiedy kończy się tzw. doba hotelowa pani powiedziała że o 14 ale jak wyjedziemy o godz. 19 to się nic nie stanie. Następnie dostaliśmy plan Porto z zaznaczonymi punktami które koniecznie musimy zobaczyć lub zwiedzić ,jak również pokazała nam przystanek z którego odchodzi autobus do Porto. Nie wiem jak jest w sezonie ale dla nas to była super sprawa . Kamperek spokojnie stał sobie na strzeżonym kempingu ,a my bez stresu pojechaliśmy do miasta szukać przygód ..Porto to bardzo ładne miasto pełne zabytków i ciekawych miejsc ,które dzięki mapie bez błędu mogliśmy odnaleźć i zobaczyć .Znajduje się tu również bardzo dużo knajpek gdzie można bardzo dobrze zjeść . I tutaj nasuwa mi się kolejna wskazówka .Po zakupie w jednym ze sklepików winka naśćie letniego –Porto ,moja córka naturalnie po angielsku spytała się sprzedawczyni ,gdzie tu można dobrze zjeść bo jesteśmy głodni .Po uzyskaniu namiarów trafiliśmy do restauracji ,gdzie normalnie byśmy jej nie zauważyli .Było tam tak dobre jedzenie ,dużo i i stosunkowo nie drogie. jak się potem okazało była to jedna z lepszych knajpek odwiedzana przez tubylców ..W Portugali ogólnie jest bardzo dobre jedzenie ,ale w myśl zasady kto pyta nie błądzi warto się spytać o knajpkę kogoś miejscowego .ciekawostka Całymi rodzinami chodzą do knajpek przeważnie wieczorem ,dlatego ceny tam są stosunkowo niskie ,i nie doliczają ci garbowego do rachunku. do restauracji idą sobie bezstresowo poświęcając na to min 2 godziny ,dlatego bardzo modne przed głównym daniem jest jedzenie różnych zakąsek ,ale polecam naprawdę warto .W ogóle w Portugali jest stosunkowo tanie jedzenie czy to w sklepach czy w restauracjach porównywalne z cenami w Polsce .Jeszcze jeden plus tamtej okolicy Maja fajną ścieżkę rowerową wzdłuż wybrzeża ,nie wiem dokąd prowadzi ,bo z braku czasu nie skorzystaliśmy ,a pewnie warto by było. Dla ambitnych mają też w Porto wypożyczalnie rowerów górskich ale nie widziałem aby cieszyły się zainteresowaniem .Cdn. chyba że macie już dość .Pozdrawiam Piotr.

Namiary na plac za free 41*8'36'' N 8*37'57''W

Wyświetl szczegóły
Kotek 
Kombatant
Mam na imię Danusia!

Pomogła: 5 razy
Piwa: 407/452
Wysłany: 2014-10-28, 06:59   

NIE mamy dosyć, proszę opowiadaj dalej. :kwiatki:

Denerwować się to znaczy mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.

koko 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Piwa: 71/31
Wysłany: 2014-10-28, 11:56   

Loguję się :spoko :pifko

Barbara i Zbigniew Muzyk 
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy
Piwa: 358/407
Wysłany: 2014-10-29, 09:54   

oli napisał/a:
Cdn. chyba że macie już dość
,pisze3 z Krety,nie mogę długo być na loni ze względu na prad.Moze inni koledzy skrytykują co napisze,ale OLI,prosze o poparcie tej relacji,jakimis zdjęciami,to bardzo ulatwia potem poznanie tych miejsc.Bronek napisał fotki rodzinne,to należy wkleic bez rodziny,same widoki,lub budowle.Ja wyleczyłam się z robienia fotek rodzinnych,robie fotki obiektom,czasami w tle jest Zbyszek i pies.Z góry dziekuje za foto.barbara Muzyk

zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 330/226
Wysłany: 2014-10-29, 11:20   

Basiu nie słuchaj forumowych fotografów. Miło zawsze jest zobaczyć siebie na tle przez nas widzianych obiektów. Jak ktoś lubi tylko widoczki to wklej mu pocztówki, będzie łatwiej. Ja tam wolę zawsze oglądać naszych kolegów ,których w realu nawet nie spotkałem. A wasz piesek też fotogieniczny.

Wyświetl szczegóły
Kotek 
Kombatant
Mam na imię Danusia!

Pomogła: 5 razy
Piwa: 407/452
Wysłany: 2014-10-29, 12:00   

zbyszekwoj napisał/a:
Basiu nie słuchaj forumowych fotografów. Miło zawsze jest zobaczyć siebie na tle przez nas widzianych obiektów. Jak ktoś lubi tylko widoczki to wklej mu pocztówki, będzie łatwiej. Ja tam wolę zawsze oglądać naszych kolegów ,których w realu nawet nie spotkałem. A wasz piesek też fotogieniczny.

O to właśnie, widokówki mogę sobie obejrzeć w necie, a znajome twarze na tle nieznanych widoków zawsze cenne i urokliwe. :kwiatki:
Bardzo lubimy oglądać buźki forumowiczów na tle zwiedzanych miejsc. :kwiatki:
A dla Ciebie Zbyszku za trafną uwagę :pifko
Pozdrawiam. :roza:

Denerwować się to znaczy mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2014-10-29, 12:44   

Zbigniew Muzyk napisał/a:
.Bronek napisał fotki rodzinne,to należy wkleic bez rodziny,same widoki,lub budowle.

Nie w tym sensie .
nie mam nic do cudzych fotek.

Uważam ,ze należy robić i pokazywać fotki ale różne od tych oficjalnych i pięknych technicznie.
ja nie oglądam kolejnej wieży Eifla, nie zyje cudzym zyciem i nieprzezywam cudzych emocji .
tak mam.

Fotki maja być miejsc odwiedzanych kamperem itp. Ale jak jedynym bohaterem jest córeczka lub synek lub ciocia na tel krzywej wieży to szkoda transferu danych.
Ja mówie o sobie , Nie wkleję kolejny raz Placu Św Marka z konterfektem żony , swoim lub córki której nie mam .
Jedynie zwierzęta dopuszczalne.

A po za tym moje zdanie sie zmienia z każda minutą.

I nie jestem uparty jak niektórzy ............... :mrgreen:

Wasza relacja i podróż jest na tyle spektakularna ,że możecie nawet HD filmy z kolacji zamieszczać . Wasze spostrzezenia sa bardzo cenne. malo kto zdobywa sie na taka podróz

A skoro sie spieramy dyskutujemy , to znaczy że czytamy.

Odpowiedz do tematu