Przesunięty przez: Pawcio 2015-01-30, 09:07 |
wydajność lodówki |
| Autor |
Wiadomość |
sławek w.
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Ducato III
Nazwa załogi: Sławek W
|
Wysłany: 2014-10-16, 21:10
|
|
|
| JaWa napisał/a: | | Jak wentylatorki pracują cały czas na maxa to efekt jest odwrotny od zamierzonego. Dlatego termostat niezbędny, chyba ze wachty przy wyłączniku. |
Nie wiem dlaczego w Twojej tak się dzieje, u mnie w upalny dzień chodzą trzy - 2x12 cm i 1x8 cm a na noc zostawiam jeden 12 cm. W dzień chodzą wszystkie pełną parą (a mam wysokowydajne) i lodówka wręcz mrozi i efekt nie jest wcale odwrotny a lodówka prawie nowa - drugi sezon.
Co do zasilania to gaz, potem w czasie jazdy 12V a na końcu 230V. W tym roku na kamperparku we Włoszech podpiąłem się na 230V bo było w cenie a na drugi dzień odłączyłem i przeszedłem na zasilanie gazowe bo lodówka zaczęła znacznie gorzej chłodzić. Sprawdziłem napięcie w sieci i było 221V, (na marginesie kiedyś sprawdzałem na którymś kempingu i było 198V ) W czasie jazdy również bardzo dobrze chłodzi a to może dlatego, że podłączyłem bezpośrednio z alternatora przez przekaźnik i zasila 14,3V |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2014-10-16, 21:18
|
|
|
Dobre zamontowane wentylatorki , mogą chodzić cały czas . maja odbierać cieplo z radiatora i tyle . .. .
Im wiesza różnica temperatur miedzy ..... .............tym wyższa wydajność. Nawet w kompresorowych jest to też istotne. W klimatyzacjach itd... |
|
|
|
 |
grzegorzalex
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato
Nazwa załogi: Grzegorz i Marzena
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Gru 2013 Piwa: 38/19 Skąd: Opalenica
|
Wysłany: 2014-10-16, 21:22
|
|
|
| Na zlocie w Radawie słyszałem ze jeden kamperek od wentylatorków się zapalił. |
_________________ Pozdrawiamy Marzena i Grzegorz
 |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/636 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2014-10-16, 21:37
|
|
|
| sławek w. napisał/a: |
...
W czasie jazdy również bardzo dobrze chłodzi a to może dlatego, że...
|
...w czasie jazdy drgania i mieszanie czynnika jest sprzyjające.
Tak.
.
Kurdę...
Muszę się chyba zmobilizować i zapodać na forum moje rozwiązanie z wentylatorkami.
Nic nie trzeba robić, jedynie włączyć wiosną i wyłączyć po sezonie.
Pełna prosta automatyka. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2014-10-16, 21:50
|
|
|
ja mam teraz badziewie orginalne z automatyka . I byłoby OK tylko te wentylatorki są do kitu . Zwykłe i dają wibracje.
Nic nie muszę robić tylko wymienić na lepsze na amortyzatorach lub te mniej sztywno przymocować do ramki..
Tu w kamperku poszedłem na bogata łatwiznę i jak zwykle przereklamowany towar.
W czepce dałem najdroższe najlepsze na rynku, i tak taniej wyszlo ,. Tez był termistor i automatyka . I tak jak pisze Socale wlączasz i zapominasz. |
|
|
|
 |
majmarek
weteran
Twój sprzęt: camper knaus fiat ducato
Nazwa załogi: alibaba
Pomógł: 3 razy Dołączył: 21 Cze 2010 Piwa: 23/50 Skąd: warmińsko mazurskie
|
Wysłany: 2014-10-20, 16:24
|
|
|
widziałem u Francuza prosty sposób= ściągał osłony wlotowe powietrza i górną i dolną
szczególnie górna blokuje wentylacje |
_________________ wino
kobiety i śpiew |
|
|
|
 |
nikita55
stary wyga
Twój sprzęt: Hobby T600 2,5 TDi 115PS
Pomógł: 5 razy Dołączył: 09 Sty 2015 Piwa: 28/12 Skąd: Nieokreślone
|
Wysłany: 2015-01-13, 18:54
|
|
|
| Myślę , że czujnik temperatury przy wentylatorkach jest tylko po to żeby nie chodziły cały czas bo się przedwcześnie wykończą , a tylko wtedy gdy jest to potrzebne. Pewnie ,że jak chodzą cały czas to też nie jest źle , bo efekt jest podobny jak zimą , a lodówka też bardzo ładnie mrozi. Ja mam do czynienia tylko z nowymi i zawsze najlepiej mrozi na gazie. |
_________________ nikita55 |
|
|
|
 |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
Wysłany: 2015-01-13, 19:17
|
|
|
Socale, | Cytat: | | Muszę się chyba zmobilizować i zapodać na forum moje rozwiązanie z wentylatorkami |
Jak możesz to chętnie skożystam |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2015-01-13, 19:28
|
|
|
| Oryginalne się zastaly i warczą. Coś widocznie i jak zwykle w takich dedykowanych i niby profesjonalnych rozwiązaniach jest budżetowe i do kitu. Od razu wiedzialem, że lipa. Wracam do swoich rozwiązań. |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2015-01-13, 19:36
|
|
|
Chodzi o takie "oryginalne" chłodzenie lodówki z 2 albo 3 plastikowych wentylatorków komputerowych po 3zł przykręconych do aluminiowej listwy? I te oto plastikowe wentylatorki mające wyciągać gorące powietrze z lodówki absorbcyjnej na zewnątrz?
Tak z ciekawości pytam? |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2015-01-13, 19:44
|
|
|
Wentylatory 2 szt. Dają radę. OK. TYLKO, że tak jak piszesz są do du...y
Spory były i nieprzekonanych nieprzekonasz, ale jako Polak, złodziej, katolik wiem swoje. WARTO jakkolwiek, cokolwiek by wymusić obieg ciepłego powietrza z tyłu. I tyle.
Mozna kazać wachlować itd.
Wniosek taki jaki kiedyś w przyczepie wyciągnąłem, a tu nie.
Dwa drogie ciche wentylatory 12v średnicy od 7 cm do m/w 9 cm. A reszta to albo ręczny, zwykły włącznik lub czujnik itd. CO nam fantazja podpowie
SZKODA KASY NA ORGINAŁ |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2015-01-13, 19:55
|
|
|
Bronek właśnie moja ciekawość podąża w kierunku odkrycia, czy te ORYGINALNE to są jakieś całkowicie specjalne wentylatorki dedykowane do pracy w strumieniu gorącego powietrza za palnikiem lodówki? Czy tylko są ORYGINALNE, a wentylatorki i tak mają komputerowe, które idą tak naprawdę z tej samej fabryki w Chinach do np. desktopów? A jedyny aspekt stosowania ich do chłodzenia, to fakt, a może nadzieja, że jednak nie jest aż tak gorąco, żeby np. wentylatorek mógł się zatrzeć, spłonąć i spalić kampera robiąc jakieś głupie zwarcie.
Bo jeśli są to pomimo, że ORYGINALNE, ale komputerowe plastikowe, to raczej wątpię, że mają łożyska i inne elementy dostosowane do wyższych jednak temperatur niż w obudowie komputera.
Nadal to tylko ciekawość... |
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2015-01-13, 20:04
|
|
|
Po pierwsze primo tam temp. mniejsza niż w ok procesora. Bo to na radiator a ten ciepły jest i tyle.
Pięć lat mi pracowały i dmuchalo jak ta lala. Pisałem o nich na fajnych gumowych amorkach, jak miktofomy studyjne . Silent jak cholera. Mialy też termistorki. I git.
I zrobilem tak. Jeden opaską trytką zwaną do radiatora, a drugi 9 cm do kratki plastikowej. Górnej oczywiście! Wydmuch nie nadmuch.... Było ok.
Myślę , ze i bez tego lodówka też działa, ale na chłopski rozum w pewnych okolicznościach można jej uławić pracę
. |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 246/618 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2015-01-13, 20:10
|
|
|
| toscaner napisał/a: | | wentylatorki dedykowane do pracy w strumieniu gorącego powietrza za palnikiem lodówki? |
Powietrze z palnika lodówki ma swój komin |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2015-01-13, 20:14
|
|
|
Ułatwiać trzeba, nie tylko lodówkom. A ja to nawet kompresorowej ułatwiłem. Też dałem w pobliżu na ściance 10 cm silent AAB wyciągowy. Teraz po kompresorku opływa najzimniejsze jakie może powietrze, bo spod lodówki wymuszone obiegiem zasysającym powietrze przy jego górze. A po co ma się męczyć i grzać. Ledwo letni, pomimo ciasnoty za lodówką, a ewentualnie ciut cieplejsze powietrze w tym miejscu na plus, choćby o 1C, bo to "przedział" bojlera już jest i zawsze to izolacja ma 1C mniej na różnicy do izolowania.
W teorii oczywiście woda będzie dłużej ciepła.
W praktyce to bez znaczenia i pewnie niemierzalne, ale cieszy, że kompresor lodówki już nie jest latem gorący.
Czyli wentylatorki do chłodzenia lodówek "Na plus", bez względu czy absorbcyjna czy nie. |
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
|
|