Przesunięty przez: janusz 2009-01-19, 11:52 |
Dodatkowy zbiornik paliwa. |
| Autor |
Wiadomość |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2008-03-16, 09:16
|
|
|
| Tak. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/86 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2008-09-22, 22:10
|
|
|
W maluchu miałem zbiornik wykonany własnoręcznie i włożony w miejsce tylnego siedzenia+ podcięta gąbka i tapicerka.Zasilany był wężem od odpowietrzenia oryginalnego zbiornika, i miał pojemność 18 litrów.Oczywiście z jednej strony był podłączony wąż odpowietrzający idący od oryginalnego zbiornika,a z drugiej strony był wspawany króciec do podłączenia dalszej części weża i przypięcia go do rurki przy wlewie.Napełnianie troche trwało ale trasa Kraków -Zagrzeb była na jednym zbiorniku.Potem mała dolewka z kanisterka 10litrów(tyle spokojnie mozna było przewieść przez granicę) i tankowanie w Bułgarii,za pół darmo.Powrót podobnie,tankowałem na Słowacji ,bo cena zawsze była podobna do Polskiej.Tylko raz celnik Rumuński wypatrzył "patent"ale jak zobaczył ze" siedzi" pod siedzeniem coś z metalu to odpuścił(wtedy szukali przede wszystkim papierosów. |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
medard
weteran Saint Medard

|
Wysłany: 2008-09-22, 22:18
|
|
|
ja mam zalozone dodatkowe zbiorniki pieknie pasuja pod samochodem ,niewidac ich,wlew paliwa mam tam gdzie sa butle gazowe ,zaworki elktryczne i reczne i po klopocie
mysle ze u mnie juz zdaly egzamin i to 2 krotnie raz jak jechalem do jordanii i ostatnio jadac do kazachstanu /tu naprawde uratowaly mnie od klopotow gdyz byly "stacje paliwowe"co jakies 500km |
_________________ http://picasaweb.google.com/1medard1
 |
|
|
|
 |
louis_cypher
stary wyga

Twój sprzęt: a co dadzą
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Mar 2007 Otrzymał 10 piw(a) Skąd: skąd chce
|
Wysłany: 2008-09-23, 06:43
|
|
|
| medard napisał/a: | | jak jechalem do jordanii i ostatnio jadac do kazachstanu |
wszystko ślicznie tylko Medardziku może pochwalisz się foteczkami, bo w tak odległe miejsca mało kto się zapędza i jesteśmy ciekawi |
_________________ Siema , Heyka , Narka , ITD ITP |
|
|
|
 |
Dembomen
weteran

Twój sprzęt: KOMEDIA Fiat-Detleffs Globetrotter 2,5D 1989
Nazwa załogi: Dembomenki
|
Wysłany: 2008-09-23, 07:16
|
|
|
Hej!
| louis_cypher napisał/a: | medard napisał/a:
jak jechalem do jordanii i ostatnio jadac do kazachstanu
Medardziku może pochwalisz się foteczkami, bo w tak odległe miejsca mało kto się zapędza i jesteśmy ciekawi |
Oj ciekawość rośnie!
Hej! |
_________________ Misiek
Świat jest piękny,tylko my go psujemy!
 |
|
|
|
 |
medard
weteran Saint Medard

|
Wysłany: 2008-09-23, 07:53
|
|
|
dla zaspokojenia waszej ciekawosci jak i checi pochwalenia sie /oj jak ja to lubie )) / wczoraj dalem kilka fotek na stronce swiat /chyba/sa tam fotki tylk oz syrii pozsotale beda ale musze pozegnac kolege lenia ) pozdrawiam |
 |
|
|
|
 |
wbobowski
Kombatant moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Piwa: 353/135 Skąd: Lublin - Dąbrowica
|
Wysłany: 2008-09-23, 19:29
|
|
|
| Slawek Dehler napisał/a: | | Greg napisał/a: | | Czy ktoś wpadł już na taki pomysł? |
Na taki pomysł wpadłem w 1985 roku jak jechałem maluchem do Bułgarii i w 1987 do Grecji. wtedy cena i dostępność paliwa radzieckiego i bułgarskiego była nie do przebicia gdzie indziej. |
A ja w 1984, 1985, 1989 jeżdżąc do Bułgarii przemycałem 30 l w kanistrach 20 i 10 l i nie znaleźli mi w maluchu pełnym bambetli. |
_________________ Włodek i Ela
Nasze kamperki
 |
|
|
|
 |
DarekK
zaawansowany

Twój sprzęt: IVECO SAFARIWAYS Amerigo Wespucci
Pomógł: 3 razy Dołączył: 22 Cze 2008 Piwa: 4/9 Skąd: Podlaskie
|
Wysłany: 2008-09-29, 21:10
|
|
|
| medard napisał/a: | | ostatnio jadac do kazachstanu /tu naprawde uratowaly mnie od klopotow gdyz byly "stacje paliwowe"co jakies 500km |
Mam założony w u siebie dodatkowy zbiornik paliwa z butli jaka jest używana w samochodowych instalacjach gazowych. Połączony jest z podstawowym zbiornikiem przewodem elastycznym i zrobione jest dodatkowe odpowietrzenie. Tankowanie trochę trwa, zanim poziomy w zbiornikach się wyrównają, ale za to zasięg zwiększył się do ponad 1000 km. W przyszłym roku planuję okrążyć Bałtyk, trochę boję się przejazdu z takim zbiornikiem przez granicę z Rosją. Jeszcze kilka lat temu przejazd przez tą granicę z przerabianym zbiornikiem był dość niebezpieczny. Czy ktoś orientuje się jak teraz to wygląda? Jeśli duży problem, zdecyduję się po prostu na prom. |
_________________ Powyższa wypowiedź to moja opinia w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani dziś ani w dniach następnych. Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2008-09-29, 21:29
|
|
|
Czy wiecie, że nie wolno montować dodatkowych zbiorników. Takie przepisy |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
DarekK
zaawansowany

|
Wysłany: 2008-09-29, 22:07
|
|
|
| janusz napisał/a: | | Czy wiecie, że nie wolno montować dodatkowych zbiorników. Takie przepisy |
Hmm - wiem, ale pewnie nie jest to moje największe wykroczenie . No cóż - człowiek ułomnym jest, ale dzięki temu mogę pozwolić sobie na te kilka kilometrów większej swobody. Co do sensu tych przepisów - nie bardzo je rozumiem, TIR-y mają np zbiorniki wymienne, więc jeśli tam można montować, to dlaczego ktoś ma mi mieć za złe, że u siebie dołożę conieco (w fachowym warsztacie z zachowaniem wszelkich zasad zdrowego rozsądku i przewidywalnością konsekwencji takiego czynu) |
_________________ Powyższa wypowiedź to moja opinia w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani dziś ani w dniach następnych. Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
 |
|
|
|
 |
stefan
weteran

Twój sprzęt: Peugeot Tabbert 510
Nazwa załogi: Majka i Stefan
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Wrz 2007 Piwa: 2/4 Skąd: okolice Duesseldorfu
|
Wysłany: 2008-09-29, 22:21
|
|
|
Witam!Tak jak pisze Janusz to zagadnienie dosc skomplikowane i ryzykowne.Wole na wszelki wypadek dwa kanistry gdzies upchnac jak ze zbiornikiem kombinowac. Pozdrawiam.Stefan. |
_________________ Psy szczekaja karawana idzie dalej. majkaistefan@googlemail.com
 |
|
|
|
 |
medard
weteran Saint Medard

|
Wysłany: 2008-09-29, 22:30
|
|
|
w rosji nikt nie zwraca uwagi na zbiorniki wazne tylko bys mial padarki ale to poludnie rosji niewiem jak jest na polnocy mysle ze sa bardziej cywilizowani i byc moze nawet podarkow niechca juz nie komentuje zasadnosci dodatkowych zbiornikow / pomijam przepisy/ ale zastanawialem sei jak zabezpieczyc sie w paliwo np w krajach ktorych niemasz stacji paliw jak w europie? kanistry? w kamperze? moze na dachu? niechcialbym sie poruszac takim kamperem ale paliwo trzeba miec i to sporo
a co do objechania baltyku to mam tez taki zam,iar i tu juz dalem mapke i mysle ze jak juz to przez rosje
pozdrawiam |
 |
|
|
|
 |
stefan
weteran

|
Wysłany: 2008-09-29, 22:48
|
|
|
Witam! GAI i podobne sluzby na wschodzie sa tylo "padarkami" zainteresowane.Jezeli bedziesz mial odpowiednia ilosc przewieziesz wszystko.Norwegowie i szwedzi podobno(drogie paliwo) w przypadku wykrycia czegos takiego litosci nie maja.Faktem jest ze po takich bezdrozach bez zapasu paliwa na 1000 km nie ma sie co ruszac.Ja bym zamontowal pod autem (jezeli jest tyle miejsca-u mnie jest) drugi zbiornik na scieki. Pozdrawiam.Stefan. |
_________________ Psy szczekaja karawana idzie dalej. majkaistefan@googlemail.com
 |
|
|
|
 |
DarekK
zaawansowany

|
Wysłany: 2008-09-29, 22:49
|
|
|
| janusz napisał/a: | | Myślę, że nie ma takiego człowieka, który zmusiłby wolnych kamperowców do przestrzegania przepisów. |
Na granicy białoruskiej nie ma możliwości przejechać ze zbiornikiem innym niż fabryczny. Dlatego w Białymstoku był czas, że najbardziej poszukiwanym samochodem był passat B3 kombi (zbiornik 105l) a najlepiej w wersji z poczty niemieckiej (160 l.). I to jest jednym z powodów, dlaczego nie pojadę tam camperem . Jeśli rosjanie nie zwracają na to uwagi to i dobrze, bo myślę że standardowy padarok (około 10 USD) w tym wypadku by nie wystarczył.
Jeśli kierunki naszych wypraw się nie zmienią - do zobaczenia na trasie . |
 |
|
|
|
 |
stefan
weteran

|
Wysłany: 2008-09-29, 22:54
|
|
|
Witam! | DarekK napisał/a: | | passat B3 kombi (zbiornik 105l) a najlepiej w wersji z poczty niemieckiej (160 l.) | - To ja myslalem ze w osobowym mam duzy(180lrazem z gazem) zapas paliwa....A tu fabrycznie takie cos! Pozdrawiam.Stefan. |
 |
|
|
|
 |
|
|