Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2009-01-19, 11:52
Dodatkowy zbiornik paliwa.
Autor Wiadomość
janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2008-03-16, 09:16   

Tak.

WINNICZKI 
Kombatant

Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Piwa: 76/86
Wysłany: 2008-09-22, 22:10   

W maluchu miałem zbiornik wykonany własnoręcznie i włożony w miejsce tylnego siedzenia+ podcięta gąbka i tapicerka.Zasilany był wężem od odpowietrzenia oryginalnego zbiornika, i miał pojemność 18 litrów.Oczywiście z jednej strony był podłączony wąż odpowietrzający idący od oryginalnego zbiornika,a z drugiej strony był wspawany króciec do podłączenia dalszej części weża i przypięcia go do rurki przy wlewie.Napełnianie troche trwało ale trasa Kraków -Zagrzeb była na jednym zbiorniku.Potem mała dolewka z kanisterka 10litrów(tyle spokojnie mozna było przewieść przez granicę) i tankowanie w Bułgarii,za pół darmo.Powrót podobnie,tankowałem na Słowacji ,bo cena zawsze była podobna do Polskiej.Tylko raz celnik Rumuński wypatrzył "patent"ale jak zobaczył ze" siedzi" pod siedzeniem coś z metalu to odpuścił(wtedy szukali przede wszystkim papierosów. :-P

medard 
weteran
Saint Medard

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2008-09-22, 22:18   

ja mam zalozone dodatkowe zbiorniki pieknie pasuja pod samochodem ,niewidac ich,wlew paliwa mam tam gdzie sa butle gazowe ,zaworki elktryczne i reczne i po klopocie
mysle ze u mnie juz zdaly egzamin i to 2 krotnie raz jak jechalem do jordanii i ostatnio jadac do kazachstanu /tu naprawde uratowaly mnie od klopotow gdyz byly "stacje paliwowe"co jakies 500km

louis_cypher 
stary wyga

Twój sprzęt: a co dadzą
Otrzymał 10 piw(a)
Wysłany: 2008-09-23, 06:43   

medard napisał/a:
jak jechalem do jordanii i ostatnio jadac do kazachstanu

wszystko ślicznie tylko Medardziku może pochwalisz się foteczkami, bo w tak odległe miejsca mało kto się zapędza i jesteśmy ciekawi :spoko :spoko :spoko

Dembomen 
weteran

Twój sprzęt: KOMEDIA Fiat-Detleffs Globetrotter 2,5D 1989
Nazwa załogi: Dembomenki
Piwa: 23/24
Wysłany: 2008-09-23, 07:16   

Hej!
louis_cypher napisał/a:
medard napisał/a:
jak jechalem do jordanii i ostatnio jadac do kazachstanu

Medardziku może pochwalisz się foteczkami, bo w tak odległe miejsca mało kto się zapędza i jesteśmy ciekawi

Oj ciekawość rośnie! :wyszczerzony:

Hej!

medard 
weteran
Saint Medard

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2008-09-23, 07:53   

dla zaspokojenia waszej ciekawosci jak i checi pochwalenia sie /oj jak ja to lubie ;) )) / wczoraj dalem kilka fotek na stronce swiat /chyba/sa tam fotki tylk oz syrii pozsotale beda ale musze pozegnac kolege lenia :) ) pozdrawiam

wbobowski 
Kombatant
moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Piwa: 353/135
Wysłany: 2008-09-23, 19:29   

Slawek Dehler napisał/a:
Greg napisał/a:
Czy ktoś wpadł już na taki pomysł?

Na taki pomysł wpadłem w 1985 roku jak jechałem maluchem do Bułgarii i w 1987 do Grecji. wtedy cena i dostępność paliwa radzieckiego i bułgarskiego była nie do przebicia gdzie indziej. ;)

A ja w 1984, 1985, 1989 jeżdżąc do Bułgarii przemycałem 30 l w kanistrach 20 i 10 l i nie znaleźli mi w maluchu pełnym bambetli.

Nasze kamperki
Postaw piwo autorowi tego posta

DarekK 
zaawansowany

Twój sprzęt: IVECO SAFARIWAYS Amerigo Wespucci
Piwa: 4/9
Wysłany: 2008-09-29, 21:10   

medard napisał/a:
ostatnio jadac do kazachstanu /tu naprawde uratowaly mnie od klopotow gdyz byly "stacje paliwowe"co jakies 500km

Mam założony w u siebie dodatkowy zbiornik paliwa z butli jaka jest używana w samochodowych instalacjach gazowych. Połączony jest z podstawowym zbiornikiem przewodem elastycznym i zrobione jest dodatkowe odpowietrzenie. Tankowanie trochę trwa, zanim poziomy w zbiornikach się wyrównają, ale za to zasięg zwiększył się do ponad 1000 km. W przyszłym roku planuję okrążyć Bałtyk, trochę boję się przejazdu z takim zbiornikiem przez granicę z Rosją. Jeszcze kilka lat temu przejazd przez tą granicę z przerabianym zbiornikiem był dość niebezpieczny. Czy ktoś orientuje się jak teraz to wygląda? Jeśli duży problem, zdecyduję się po prostu na prom.
Powyższa wypowiedź to moja opinia w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani dziś ani w dniach następnych. Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2008-09-29, 21:29   

Czy wiecie, że nie wolno montować dodatkowych zbiorników. Takie przepisy :gwm

DarekK 
zaawansowany

Wysłany: 2008-09-29, 22:07   

janusz napisał/a:
Czy wiecie, że nie wolno montować dodatkowych zbiorników. Takie przepisy

Hmm - wiem, ale pewnie nie jest to moje największe wykroczenie :oops: . No cóż - człowiek ułomnym jest, ale dzięki temu mogę pozwolić sobie na te kilka kilometrów większej swobody. Co do sensu tych przepisów - nie bardzo je rozumiem, TIR-y mają np zbiorniki wymienne, więc jeśli tam można montować, to dlaczego ktoś ma mi mieć za złe, że u siebie dołożę conieco :( (w fachowym warsztacie z zachowaniem wszelkich zasad zdrowego rozsądku i przewidywalnością konsekwencji takiego czynu)
Powyższa wypowiedź to moja opinia w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani dziś ani w dniach następnych. Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

stefan 
weteran

Twój sprzęt: Peugeot Tabbert 510
Nazwa załogi: Majka i Stefan
Piwa: 2/4
Wysłany: 2008-09-29, 22:21   

Witam!Tak jak pisze Janusz to zagadnienie dosc skomplikowane i ryzykowne.Wole na wszelki wypadek dwa kanistry gdzies upchnac jak ze zbiornikiem kombinowac. :ok Pozdrawiam.Stefan.

medard 
weteran
Saint Medard

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2008-09-29, 22:30   

w rosji nikt nie zwraca uwagi na zbiorniki wazne tylko bys mial padarki ale to poludnie rosji niewiem jak jest na polnocy mysle ze sa bardziej cywilizowani i byc moze nawet podarkow niechca :) juz nie komentuje zasadnosci dodatkowych zbiornikow / pomijam przepisy/ ale zastanawialem sei jak zabezpieczyc sie w paliwo np w krajach ktorych niemasz stacji paliw jak w europie? kanistry? w kamperze? moze na dachu? niechcialbym sie poruszac takim kamperem ale paliwo trzeba miec i to sporo
a co do objechania baltyku to mam tez taki zam,iar i tu juz dalem mapke i mysle ze jak juz to przez rosje
pozdrawiam

stefan 
weteran

Wysłany: 2008-09-29, 22:48   

Witam! GAI i podobne sluzby na wschodzie sa tylo "padarkami" zainteresowane.Jezeli bedziesz mial odpowiednia ilosc przewieziesz wszystko.Norwegowie i szwedzi podobno(drogie paliwo) w przypadku wykrycia czegos takiego litosci nie maja.Faktem jest ze po takich bezdrozach bez zapasu paliwa na 1000 km nie ma sie co ruszac.Ja bym zamontowal pod autem (jezeli jest tyle miejsca-u mnie jest) drugi zbiornik na scieki. :ok Pozdrawiam.Stefan.

DarekK 
zaawansowany

Wysłany: 2008-09-29, 22:49   

janusz napisał/a:
Myślę, że nie ma takiego człowieka, który zmusiłby wolnych kamperowców do przestrzegania przepisów.

Na granicy białoruskiej nie ma możliwości przejechać ze zbiornikiem innym niż fabryczny. Dlatego w Białymstoku był czas, że najbardziej poszukiwanym samochodem był passat B3 kombi (zbiornik 105l) a najlepiej w wersji z poczty niemieckiej (160 l.). I to jest jednym z powodów, dlaczego nie pojadę tam camperem :( . Jeśli rosjanie nie zwracają na to uwagi to i dobrze, bo myślę że standardowy padarok (około 10 USD) w tym wypadku by nie wystarczył.
Jeśli kierunki naszych wypraw się nie zmienią - do zobaczenia na trasie :) .

stefan 
weteran

Wysłany: 2008-09-29, 22:54   

Witam!
DarekK napisał/a:
passat B3 kombi (zbiornik 105l) a najlepiej w wersji z poczty niemieckiej (160 l.)
- :shock: :shock: :shock: To ja myslalem ze w osobowym mam duzy(180lrazem z gazem) zapas paliwa....A tu fabrycznie takie cos! :shock: Pozdrawiam.Stefan.

Odpowiedz do tematu