|
Kupno pierwszego kampera |
| Autor |
Wiadomość |
Fordek
stary wyga
Twój sprzęt: Eura Mobil PT 696 EB
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Cze 2014 Piwa: 14/5 Skąd: Wyszków
|
Wysłany: 2015-01-23, 08:17
|
|
|
Ze sprzedażą to jest różnie .Na pewno sprzedający nie pozbywa się samochodu w którym wszystko jest w stanie idealnym .Lecz czy to chodzi o osobowy czy o kampera wszyscy wiemy ,że wiele zależy od sprzedawcy . Przez długie lata doszedłem do wniosku ,że małe samochody kupuję jednak nowe w salonie (mało życia nie straciłem bo sprzedający zapomniał zamontować poduszek powietrznych ) a kampery i dawniej przyczepy , staram się kupić tylko wtedy gdy absolutnie jestem przekonany ,że nie były tłuczone . Drobne skazy oczywiście są dopuszczalne. W naprawianych po wypadku - zawsze coś się później u mnie działo. Uważam ,że w kamperze łatwiej mi jest naprawić silnik niż zabudowę . Ale to ja tak uważam - bo na naprawach zabudowy się nie znam - a silniki nie są mi obce.
Wiem, że nowe i nie tłuczone są bardzo drogie - dlatego każdy sam musi wybrać swoją drogę zakupu lub szukać naprawdę okazji - lecz tej nie znajdziemy u handlarza . |
|
|
|
 |
dominik
stary wyga

Twój sprzęt: FIAT DUCATO 2,3 Burstner Nexxo T740
Nazwa załogi: dominiki
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Cze 2008 Piwa: 12/18 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2015-01-23, 12:04
|
|
|
| Tapicerka zrobiona, łazienka po naprawie, nie ma brodzika? |
|
|
|
 |
mrsulki
weteran w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Gru 2007 Piwa: 44/22 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2015-01-23, 12:26
|
|
|
| Fux napisał/a: | W przypadku zakupu każdego auta przygotuj stosowny pakiet startowy.
Weź pod uwagę fakt, że nikt przy zdrowych zmysłach nie sprzedaje starego i steranego pojazdu w stanie idealnym.
Opony, tarcze, klocki, rozrząd, elementy zabudowy, to tylko delikatniejsze koszty idące w tysiące. |
Wiem coś o tym właśnie doprowadzam do użytku mój nabytek. Studnia bez dna i ceny kosmiczne. |
_________________ Radek
Ignavis semper feriae sunt...
 |
|
|
|
 |
Bigos
stary wyga

Twój sprzęt: Ducato Fendt
Nazwa załogi: GRZEŚKI
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Sty 2013 Piwa: 37/20 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2015-01-23, 19:23
|
|
|
| mrsulki napisał/a: | | Fux napisał/a: | W przypadku zakupu każdego auta przygotuj stosowny pakiet startowy.
Weź pod uwagę fakt, że nikt przy zdrowych zmysłach nie sprzedaje starego i steranego pojazdu w stanie idealnym.
Opony, tarcze, klocki, rozrząd, elementy zabudowy, to tylko delikatniejsze koszty idące w tysiące. |
Wiem coś o tym właśnie doprowadzam do użytku mój nabytek. Studnia bez dna i ceny kosmiczne. |
ale podobno auto było tanie .
pakiet startowy często jest na nasze własne życzenie / wyobrażenie .
ja nie miałem nic mechanicznego do zrobienia to sobie solary zamontowałem na dzień dobry |
_________________ Zapalony kajakarz
www.splywy.jimdo.com
Szef załogi Grześki |
|
|
|
 |
mrsulki
weteran w średnim wieku

|
Wysłany: 2015-01-23, 19:30
|
|
|
| Bigos napisał/a: | | ja nie miałem nic mechanicznego |
Ja też nie ale masę pierdułek a to osłonka kominka lodówki 60pln a to blokada lodówki 60pln, a to.... Niby drobiazgi ale wszystko co ma przymiotnik kempingowy kosztuje jak by ze złota jakiś Michał Anioł wystrugał a nie chińczyk kontener za miskę ryżu. |
_________________ Radek
 |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Sty 2014 Piwa: 68/144 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 2015-01-23, 21:22
|
|
|
no bo albo sie ma leb i h....,albo sie Panie placi za Michala Aniola komin lodowki to rurka od cinquecento kupiona za 7 zyli w samochodowym,blokade lodowki robisz z gietkiej blaszki i bolczyka,w rezultacie moze byc sam bolczyk wsadzany,a nawet wkret, .To tak dla jaj,ceny do kamperow to faktycznie jakis kosmos jest,ja zaczalem kombinowac juz jak przyczepe mialem i jak za zbiornim na wode trzeba bylo 5 stow wydac,to se sam zrobilem,w pozniejszym kamperze tez.A taki np bojler elektryczny uzywany trumy za 600 na alledrogo?a w bebechach identyczny jak polska terma bezcisnieniowa za 230 zl,
A wracajac do glownego watku-jak ktos jest techniczny to kamper naprawde nie jest czyms mega skomplikowanym,powiedzialbym ze to mega druciarstwo za mega zlotowki,wiec kazdy co potrafi cos tam zrobic to w kamperze da rady ponaprawiac,wiec tak od razu tychntanszych nie ma co odradzac.No i ja tam specem od kamperow nie jestem,ale na pewno dyskwalifikuje go problem po stluczce-widzialem co sie dzieje z moja przyczepa naprawiona po wypadku ,widzialem tez kampera Campomana(wielki szacun za mega odbudowe)i woda w scianie to dyskwalifikacja.Wiec tani moze byc,rozszabrowany,z pogietym delikatnie przodem byle nie byl zgnity |
|
|
|
 |
Czepek
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Burstner A576-2 Active
|
Wysłany: 2015-01-24, 21:27
|
|
|
Dzieki Panowie za cenne rady, oczywiscie jestem przygotowany na "pakiet startowy" i zdaje sobie sprawe ze kupujac nowy samochod, czy to osobowy czy inny nalezy na poczatku oddac do sprawdzonego warsztatu i powymieniac kilka rzeczy. Co do zabudowy to nie jestem zbyt doswiadczony jednak mam ogromne serce ktore chetnie zostawie w tym malym domku. Zdaje sobie rowniez sprawe ze w cenie jakiej szukam bedzie duzo do zrobienia, mam tylko nadzieje ze nie kupie zbyt duzego trupa
Pytanko z ciekawosci jak oceniacie (lub ktos ogladal) tego:
http://otomoto.pl/dethleffs-esprit-T4717932.html
Pozdrowka! |
|
|
|
 |
przemo.d
stary wyga
Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Gru 2011 Piwa: 31/148 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2015-01-24, 22:53
|
|
|
Wygląda na zmęczone padło z 1.9 co nie jeździ.....
Na żywo jest zawsze gorzej niż na fotkach |
|
|
|
 |
krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
|
Wysłany: 2015-01-25, 00:21
|
|
|
| na kamperze jest widoczny nr tel wypożyczalni (inny niż sprzedawcy) zadzwoń, może się czegoś dowiesz z 1 ręki. |
_________________ Krawat dodaje szyku.
| Tadeusz napisał/a: |
Jest tak jak mówi krimar. |
| Brat napisał/a: | (...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... |
|
|
|
|
 |
wbobowski
Kombatant moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Piwa: 353/135 Skąd: Lublin - Dąbrowica
|
Wysłany: 2015-01-25, 13:01
|
|
|
| Fux napisał/a: | W przypadku zakupu każdego auta przygotuj stosowny pakiet startowy.
Pisanie "każdego"jest dużym błędem i zniechęcaniem kupujących pierwszego kampera.
Osobiście sprzedałem 3 kampery i każdy był w pełni sprawny i gotowy do jazdy bez żadnych pakietów startowych.
Nie każdy Polak to złodziej i kombinator. |
_________________ Włodek i Ela
Nasze kamperki
 |
|
|
|
 |
Fux
Kombatant
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
|
Wysłany: 2015-01-25, 13:20
|
|
|
wbobowski, pozwolisz, że jednak będę miał w tej materii odrębne zdanie.
Skoro w każdym sprzedawanym przez Ciebie aucie nie ma niczego do zrobienia, to po kiego sprzedajesz ideał?
|
|
|
|
 |
zbychu
weteran
Twój sprzęt: Arca M699GLT Fiat
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Sty 2010 Piwa: 19/9 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2015-01-25, 13:37
|
|
|
Ideałów to nie ma nawet w nowych kamerach , ja też sprzedałem kampera bez ukrytych wad , nie miałem się czego wstydzić a o niedociągnieciach poinformowałem kupującego , więc tak też można |
_________________ ZBYSZEK I STASIA
 |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 329/223 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2015-01-25, 13:40
|
|
|
| Liczy się też cena. Powyższy kamperek widać, że zapuszczony bo wypożyczany , ale rocznik i wnętrze warte tej kasy. Nawet lodóweczka wypukła. Ja bym sie zainteresował. |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 256/624 Skąd: z głębokiego buszu

|
Wysłany: 2015-01-25, 13:59
|
|
|
| Fux napisał/a: | | to po kiego sprzedajesz ideał? |
Fuxiu jak Ty mało wiesz o użytkowaniu kampera |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
mrsulki
weteran w średnim wieku

|
Wysłany: 2015-01-25, 14:37
|
|
|
| wbobowski napisał/a: | Pisanie "każdego"jest dużym błędem i zniechęcaniem kupujących pierwszego kampera.
Osobiście sprzedałem 3 kampery i każdy był w pełni sprawny i gotowy do jazdy bez żadnych pakietów startowych. |
Zgadzam się z tym. Jeśli kupuje się kampera od zapaleńca jakim bez wątpienia każdy z Nas jest to jest to domek dopieszczony i traktowany niemalże jak członek rodziny. Natomiast jeśli kupujemy od handlarza, motocrossowca (w moim przypadku) czy po wypożyczalni to spodziewać się możemy wszystkiego i na pewno będzie wymagał inwestycji i dopieszczenia. |
_________________ Radek
 |
|
|
|
 |
|
|