|
|
|
Koszty zimowania kamperem z Webasto na dziko w Toskanii |
| Autor |
Wiadomość |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2015-05-13, 18:19
|
|
|
Wiadoma sprawa, że większość osób nie zimuje cały rok. Dla tych co jeżdżą tylko w sezonie letnim to kompletnie bez znaczenia. My naszego też nie mieliśmy okazji przetestować przy np -20C.
Ale ciekawe jak się do takich porównań mają kampery zimowe?
Takie naprawdę zimowe.
Jeśli chodzi o ogrzewanie w czasie jazdy, to... przy 0C na zewnątrz, u nas w środku można było zrobić saunę. Trzeba było skręcać ogrzewanie na konsoli bo szło zdechnąć. Po dojechaniu na nowe miejsce, ciepło w kamperku pozostawało na jeszcze długi czas, więc kolejna oszczędność. Webasto mniej pracowało.
I kolejna cegiełka, Koder podał kiedyś ciekawą informację. Słońce daje ok. 1kW ciepła na 1m2. Policzcie sobie ile macie powierzchni m2 okien na kamperze i jak tylko słońce świeci, nawet gdy jest 0C, to jak te KW ciepła wykorzystać. Ja tak robiłem. Od tylko słońca, gdy świeciło, temperatura w kamperze potrafiła przebić +30C dzięki tej sztuczce. Bez włączania Webasto. Webasto tylko w dni niesłoneczne. |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
Comsio
Kombatant weteran cepek
Twój sprzęt: Ducato II 2,8JTD 670 Eura Mobil
Nazwa załogi: COMSIOWIE
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Lut 2013 Piwa: 85/430 Skąd: Ząbki
|
Wysłany: 2015-05-13, 21:55
|
|
|
Przy -14c piec często dobijał ciepełko, nasza tęp to +20
Oczywiscie wszystkie nadmuchy pod podłogą otwarte.
Butla 11kg = 4- dni Kamperowania. |
_________________ Całe życie mówię , że do flaszki trza dwojga.
Asia i Wiesław pozdrawiają.
 |
|
|
|
 |
Bajaga
Kombatant
Nazwa załogi: FiveStars
|
Wysłany: 2015-05-13, 22:23
|
|
|
| toscaner napisał/a: |
Ale ciekawe jak się do takich porównań mają kampery zimowe?
Takie naprawdę zimowe. |
Jak ktoś chce być Mocno zimowy to po pierwsze trzeba solidnie co najmniej na noc oddzielić szoferkę od reszty. Tam jest najzimniej i technicznie najtrudniej ją super zaizolować. Do tego podwójna podłoga trochę ogrzewana i nie za wielka sypialnia zamykana. W takim układzie koszty nie będą porażające a w nocy będzie ciepło spać. |
_________________ Pozdrawiam,
Bajaga&Instruktori |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/129 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2015-05-14, 10:01
|
|
|
no niestety kamper toscanera ma powierzchnię m3 pewnie o połowę mniejszą niż nawet mały kamper z alkową Knaus oraz dochodzi lodówka dla uśrednionego pomiaru dołożył bym współczynnik do ON x2 . |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2015-05-14, 10:10
|
|
|
Dokładnie i bardzo możliwe.
Ja przecież podałem ile NAS wyszły koszty naszym kamperem.
A porównanie zrobiłem tylko po to, żeby wiedzieć ile byśmy wydali, gdybym nie zbudował kampera, tylko kupił i identycznie wybrał się w "Na dziko po Europie".
Miejsca może i mniej, ale odczucie w środku jest inne. Kto był, widział, pomacał to ma porównanie. To już kilka miesięcy w kamperze.
W 95% jest idealny. |
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2015-05-14, 13:33
|
|
|
| toscaner napisał/a: | | Ja przecież podałem ile NAS wyszły koszty naszym kamperem. |
do wielu to nie dociera...
podobnie było w moje relacji ''wakacje za tysiaka'' ...
niektórzy nie wierzyli że za tyle można spędzić ''super wakacje'' bo oni...spędzają je kilkukrotnie drożej |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2015-05-14, 13:53
|
|
|
Widzisz Gino, czytałem kilka relacji, a M. baardzo dużo i zawsze się dziwiliśmy, że ktoś jedzie na np. 2 tygodnie i podsumowuje koszty rzędu 8 albo 14 tys zł.
Wiem, że też można, wiem, że można i więcej.
Gdybyśmy my tym trybem kamperowali, to policzmy miesięcznie: 16-28 tys. x ilość miesięcy...
No nijak się nie da. Dawno byśmy musieli zastawić/sprzedać kampera i wrócić do Polski.
Powiem lepiej, co niejednego zaskoczy...
Kemping we Włoszech latem ceny 30-60euro x 30 dni... No znowu dupa, taniej wynająć dom nad morzem.
Dlatego my nie jeździmy na kempingi. ACSI leży, gdyby był przymus w jakimś kraju, gdzie ani kota, ani wody.
Z drugiej strony zimą w toskańskich domach? Masakra, zimno jak w psiarniach. My za ogrzewanie 70m2 w Pisa płaciliśmy 600-800euro/2 mies. Za samo ogrzewanie!!! Przy temperaturach na zewnątrz +1C do +5C. Gdyby dowaliło polskimi -20C to pewnie by w tysiące euro koszty poszły.
Mieszkaliśmy i w Pisa i pod Florencją, i w Cecina i Rzymie, Volterra i jeszcze krótko w paru miejscach. Wakacyjnie.
9/10 domów zimą masakra. W każdym Obi itp. co sezon hałdy środków na odgrzybianie i farb z dodatkami antygrzybicznymi. I co roku malowanie i wietrzenie u Makaronów. Norma.
Podsumowując latem we Włoszech - tylko domek nad morzem, zimą wiać z niego, bo koszty ogrzewania rujnujące.
Właśnie to nas pchnęło, żeby pier.. ić syf i przesiąść się do cieplutkiego, superowego kamperka.
Koszty ogrzewania podałem.
A latem tego roku nas już tu raczej nie będzie. |
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|