Mini kamper - Mercedes Vito W638 |
Autor |
Wiadomość |
krzysztofCz
weteran
Twój sprzęt: Frankia 460A Fiat Talento 1,9D 1992
Pomógł: 4 razy Dołączył: 20 Wrz 2009 Piwa: 48/54 Skąd: z nad morza
|
Wysłany: 2015-06-24, 12:16 Re: Mini kamper - Mercedes Vito W638
|
|
|
SHADI napisał/a: | Długo się zastanawiałem czy, jak, kiedy i za co kupić prawdziwego kampera ale póki co postanowiłem poddać modyfikacjom to czym dysponuję.Wiem, że takie auto nigdy nie zostanie dorosłym kamperem ale mnie cieszy jak się ubabram w garażu, zrobię coś sam za niewielkie pieniądze a jak do tego jeszcze to zadziała to już wogóle super! |
Nie zauważyłem, że opisujesz budowę Za to jestem chyba pierwszym, który już to widział na żywo . Niedowiarkom mogę powiedzieć, że to jest super rozwiązanie i fajnie wykonane. Sam jestem (chyba byłem ) takim niedowiarkiem, że blaszak to nie do kamperowania. Jednak myślę, że Agnieszka i Wojtek jak posmakują... to kupią z kiblem i prysznicem |
_________________ I NIE ŻAL NIC...
I ŻAL TAK WIELE...
/NIEMEN/ |
|
|
|
 |
StasioiJola
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Pomógł: 12 razy Dołączył: 25 Lip 2008 Piwa: 81/283 Skąd: Gąbin
|
Wysłany: 2015-06-24, 12:32
|
|
|
Jak się zwał tak się zwał; kamper czy nie kamper - Shadi gratulacje za przebudowę- ważna sama idea kamperowania i przemieszczania sie gdzie chcesz. Napewno Twój kamperek bedzie dużo bardziej mobilny niż te duże!!! |
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2015-06-24, 14:30
|
|
|
StasioiJola napisał/a: | Napewno Twój kamperek bedzie dużo bardziej mobilny niż te duże!!! |
Podzielam z całą stanowczością słowa Stasia . Niestety troszkę mniej wygodny ,ale coś za coś. |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
kecz
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: fiat dukato 1,9 weinsberg 91
Nazwa załogi: grześki
|
Wysłany: 2015-06-24, 17:09
|
|
|
w Juli -Franowo widziałem małe pompki ciśnieniowe koszt około 100zł. chyba do jachtów przepływ 4,3 l. na minutę gratulację za adaptację |
|
|
|
 |
koder
Kombatant (statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 10 Lis 2010 Piwa: 188/87 Skąd: Będzin
|
Wysłany: 2015-06-24, 17:35
|
|
|
Ja mam zanurzeniową 10l/m 0.6bar i bardzo dobrze mi się sprawdza. Jak się martwisz o awaryjność, weź od razu dwie. Małe toto, tanie (25-30zł) a wymiana to kilka minut roboty. |
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2015-06-24, 18:46
|
|
|
kecz napisał/a: | w Juli -Franowo widziałem małe pompki ciśnieniowe koszt około 100zł. chyba do jachtów przepływ 4,3 l. na minutę gratulację za adaptację |
tak ...są ...działają ...mają zawór ciśnieniowy i niby wszystko fajnie bo 99 zł to nie cena za pompkę z odcięciem .... niestety , hałasują jak wiertarka udarowa i mimo prób wygłuszenia itp to niestety te pompki warczą jak pies przy budzie jak komuś nie przeszkadza to git ale okolica wie kiedy w nocy kibelek jest używany |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Sty 2014 Piwa: 68/144 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 2015-06-24, 22:12
|
|
|
ale ma to plusy, .Jak ci walnie szczelnosc rurki,to warkoczaca pompka cie w nocy obudzi. .A tak na powaznie,po spaleniu tej zanurzeniowej(w sumie dwoch),bo krany mam normalne a zalaczenie pompy odbywalo sie wylacznikiem pradowym,kupilem ta z juli,i jest naprawde super,cisnienie ,prysznic normalnie pracuje jak w domu,no i gdyby Biorca ,nie napisal ,ze warczy,to myslalb6m ,ze tak ma byc,w sumie to az tak nie przeszkadza.Ale instalacje trzeba naprawde uszczelnic,rozwali i wycieknie kazda nieszczelnoscia,na orginalnych kranach przyczepowych balbym sie ja zastosowac |
_________________ moja budowa http://www.camperteam.pl/...hlight=bud%BFet |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2015-06-24, 22:32
|
|
|
Warczeć warczy, ja moją obudowałem w "boxa" z matą akustyczną od car audio. Wyciszyło baaardzo. Generalnie te zanurzeniowe też nie są bezszelestne, a wręcz w szoku nieraz jestem, jak mamy otwarte okno a z boku jakiś Hymer a przez styropiany słyszę "bzzzzzz" + wibracje przez zbiornik na pół kampera, później pytam "macie zanurzeniową czy ciśnieniową?", "- zanurzeniową". No to nie mam pytań. Jak ja słyszę u mnie w kamperze przy otwartym oknie czyjąś zanurzeniową, to ta moja ciśnieniowa nie jest taka zła. |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2015-07-07, 20:11
|
|
|
|
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
|
|
|
 |
dulare
weteran

Twój sprzęt: LMC Liberty A 723G
Pomógł: 14 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Piwa: 94/83 Skąd: Zielonki k. Krakowa
|
|
|
|
 |
krzysztofCz
weteran
Twój sprzęt: Frankia 460A Fiat Talento 1,9D 1992
Pomógł: 4 razy Dołączył: 20 Wrz 2009 Piwa: 48/54 Skąd: z nad morza
|
Wysłany: 2015-07-16, 12:58
|
|
|
Nieźle. Na próbę musimy gdzieś wyskoczyć razem |
_________________ I NIE ŻAL NIC...
I ŻAL TAK WIELE...
/NIEMEN/ |
|
|
|
 |
tom-cio
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Sty 2014 Piwa: 68/144 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 2015-07-16, 14:26
|
|
|
piwo polecialo,nalezy sie za caloksztalt,wyszlo super.A pomysl z plaskimi zbiornikami na ciepla rozumiem mozna skopiowac? Tylko ze ja bede chcial je troszeczke inaczej wykorzystac-pompka obiegowa z merola np i wymiana na zimna z bojlerka -no i ciepla woda za darmo |
_________________ moja budowa http://www.camperteam.pl/...hlight=bud%BFet |
|
|
|
 |
kit
trochę już popisał

Twój sprzęt: TransKiT
Nazwa załogi: kit
|
Wysłany: 2015-07-24, 21:13
|
|
|
oooo całkiem przypadkiem trafiłem na ten temat przez grafiki googli Tez sie kiedyś bawiłem z 638 ale w wersji jak najprostszej bo miała służyć bardzo rzadko a pozatym miała odwalać robote dlatego nie pozwalałem sobie na zabudowy i inne bajery (zerszta to wszystko zabiera miejsce) Pare lat juz tak jeżdze i mam swoje spostrzeżenia Tak to wygladało http://forum.karawaning.p...-kampery/page-5
Jakies 3tyg temu pozbyłem sie obrotnic foteli przednich ...
Taraz mam podobny twór na 639 ale w długiej i mocniejszej wersji ...
PS. na tej kanapie tylnej nie wolno nikomu podróżować!!! |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2015-07-26, 14:35
|
|
|
A my naszym VITO F czyli Westfalia Multivan, wczoraj wróciliśmy z pięknej Chorwacji.Wjeżdżałem tam gdzie ŻADEN duży (czytaj normalny) w życiu by nie wjechał. NP. Stary Trogir. Prawie pionowo. A nasz dał radę |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
|
 |
|