Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Krokodylki/ITD a kampery powyżej 3,5t ?
Autor Wiadomość
LoneTux 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: 2002 Winnebago Chieftain
Piwa: 2/2
Wysłany: 2015-08-21, 21:50   

Znalazłem nawet jakąś nowelizację aktualną i nadal na samym początku jest ten sam tekst:

http://prawo.legeo.pl/pra.../?on=02.12.2013

Kod:

Art. 3. 1. Przepisów ustawy nie stosuje się do przewozu drogowego wykonywanego pojazdami samochodowymi lub zespołami pojazdów:

1)   przeznaczonymi konstrukcyjnie do przewozu nie więcej niż 9 osób łącznie z kierowcą — w niezarobkowym przewozie drogowym osób;

2)   o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony w transporcie drogowym rzeczy oraz niezarobkowym przewozie drogowym rzeczy;

3)   zespołów ratownictwa medycznego oraz w ramach usług transportu sanitarnego.

Wygląda, że ustawa o ITD nie dotyczy kamperów w ogóle. Kamper = samochód do przewozu nie więcej niż 9 osób w niezarobkowym przewozie.
Postaw piwo autorowi tego posta

tolo61 
Kombatant
DUDI

Twój sprzęt: Blaszak Ducato Jeszcze blaszak...kiedy???
Nazwa załogi: DUDI
Piwa: 101/26
Wysłany: 2015-08-21, 22:33   

Się wtrącę...
Mam czasami do czynienia z Krokodylkami...
Maja uprawnienia nie powiem , jednak nie takie jak się tutaj myśli .
Sprawdzają auta wykonujące przewozy zarobkowe w transporcie drogowym rzeczy lub osób
Przewozów prywatnych nie sprawdzają Nie maja też prawa na bezpodstawne przeszukania pojazdu / podobnie jak Policja / Czy próbował ktoś z was nie otworzyć bagażnika do kontroli gdy go o to poproszono? Ja odmówiłem ....i co??? fajnie było
Natomiast pracownicy ITD to też tylko ludzie ...
Ja mimo tego że dostałem mandat nie powiem z mojej ewidentnej winy mam jak najlepsze zdanie o nich.
Mili uprzejmi grzeczni ..a że stanowczy i nie biorą..../ nie tylko oni , inni już też przestali / to chyba tylko dobrze o nich świadczy
Praca jak praca a ludzie ...wszędzie są LUDZIE i ludziska
Może tylko mi się tak udawało że na swojej drodze zarówno policjantów czy krokodyli spotykam normalnie ludzkich...
A propo wjeżdżając do Niemiec kamperem zostałem zatrzymany przez patrol policji . Chciał wejść do auta sprawdzić co wiozę , nie zgodziłem się . Policjant niemiecki nie ma prawa bez zgody i bezpodstawnie wejść do kampera bus czy innego pojazdu. Możesz jedynie otworzyć drzwi do kibelka by zobaczył że nikogo nie ma , natomiast pracownicy służby celnej na służbie już niestety mogą .
Inny ciekawy przepis obowiązujący w Niemczech mówi że po autostradzie nie można jechać z towarem którego długość przekracza bodajże 1m ... ale jest wyjątek ...można jechać nawet jeżeli wystaje 3m za auto pod warunkiem ze nie jedziesz autostrada dalej niż ...100km / znam to z autopsji bo o tym przepisie dowiedziałem się bezpośredni od policjanta po zatrzymani na autostradzie gdzie na lawecie wiozłem drugą zepsutą lawetę a wystawała 3,4m...sam dawał mi do zrozumienia co w razie następnej kontroli mam powiedzieć i jak sobie rozłożyć kilometry z Bremen do granicy :-P /
Tak że do mundurowych mam jako takie szczęście . :wyszczerzony:
Oby trwało.... :wyszczerzony:
:spoko
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=31540

Czarna i Krzysiek 
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2,5 D 87` Zabudowa Dethleffs
Nazwa załogi: Żółwiki :-)
Piwa: 29/24
Wysłany: 2015-08-22, 12:01   

LoneTux napisał/a:
Znalazłem nawet jakąś nowelizację aktualną i nadal na samym początku jest ten sam tekst:

Z praktyki wiem, że mogą, nie mam dzisiaj czasu szukać ustawy, ale jak znajdę chwilę, o znajdę. Można nawet spotkać ITD z radarem na drodze zatrzymujących zwykłe osobówki za przekroczenie prędkości, więc mogą, na 100% mogą.
tolo61 napisał/a:
Przewozów prywatnych nie sprawdzają

Sprawdzają, no mnie sprawdzali i kilka razy widziałem ich normalnie z radarem przy drodze, a nie jechałem taksówką tylko kamperem.
tolo61 napisał/a:
Natomiast pracownicy ITD to też tylko ludzie ...

Oczywiście, tylko zwykle władza i uprawnienia uderzają do głowy. ?Teraz większe uprawnienia i ..... sodówka, ale to moje doświadczenia.
tolo61 napisał/a:
a że stanowczy i nie biorą..../ nie tylko oni , inni już też przestali / to chyba tylko dobrze o nich świadczy

Pisząc "dogadać" nie miałem na myśli łapówki, bo ja nie daję i nie biorę, tylko dogadanie takie ludzkie, np. zaraz kupię na stacji pasy i zamocuję butlę..... a nie od razu mandat.
tolo61 napisał/a:
Praca jak praca a ludzie ...wszędzie są LUDZIE i ludziska

Oczywiście, jak w każdym zawodzie, a ja każdą pracę szanuję, czy to Policjant czy śmieciarz, każdy zarabia na życie...... tylko nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu i o to mi chodziło.

Generalnie, ja nie mam miłych doświadczeń z ITD, ale zapewne wynika to z mojego zawodu bo w stolicy trzepią taksówki na potęgę i nikogo kogo znam jeszcze bez mandatu nie wypuścili, nawet w nowych samochodach potrafią się do czegoś przyczepić. Kamperem raz mnie zatrzymali i też..... może i było uprzejmie i z kulturą, ale mandatu sobie nie odpuścili :gwm Tylko tak jak pisałem, to jedynie moje doświadczenia, każdy pewnie będzie miał inne :spoko

Czarna i Krzysiek 
weteran

Wysłany: 2015-08-22, 12:08   

Znalazłem:
Uprawnienia ITD

Zwróć uwagę na to, kiedy mogą robić kontrolę: jeśli istnieje uzasadnione podejrzenie..... kierowca rażąco ...... znowu pozostało to w gestii interpretacji prawa przez kontrolującego ;-) spróbuj udowodnić, że nie naruszyłeś rażąco przepisów..... według Ciebie nie, według Inspektora tak i co ?? Sąd ?? Komu przyzna rację ?

Brat 
Kombatant

Twój sprzęt: Merc310D/1995, Europa560
Piwa: 197/929
Wysłany: 2015-08-22, 13:45   

Rozumiem, że jezdzisz na codzień taksówką (?), w związku z czym masz pewnego rodzaju uprzedzenie do 'krokodylków', którzy taksówki często kontrolują ... Pewnie tak jest ... szukają "lewych" taksówkarzy, licznikowych kombinatorów czy też rzęchów grożących życiu pasażerów.
Tu rozmawiamy o kamperach. Aktualna wersja przepisów (2015), np. z tej strony http://prawooruchudrogowy...ch-organow.html - warto przejrzeć. Wobec kamperów ich uprawnia są znacząco mniejsze niż wobec taksówek i nie jest prawdą, że jest w tym przepisach duże pole do interpretacji. Piszesz np.
Cytat:
Zwróć uwagę na to, kiedy mogą robić kontrolę: jeśli istnieje uzasadnione podejrzenie..... kierowca rażąco ...... znowu pozostało to w gestii interpretacji prawa przez kontrolującego
a PRD, w art. 129a, powiada:
Cytat:
w stosunku do którego zachodzi uzasadnione podejrzenie, że kieruje pojazdem w stanie nietrzeźwości lub w stanie po użyciu alkoholu albo środka działającego podobnie do alkoholu
Czyli - konkret a nie ogólne "uzasadnione podejrzenie". Alboś trzeźwy albo nie ... ;) Nie ma pola do interpretacji.
Dalej piszesz:
Cytat:
kierowca rażąco
sugerując, że dotyczy to widzimisię inspektora. Tymczasem przepis mówi:
Cytat:
który naruszył przepisy ruchu drogowego, w przypadku zarejestrowania tego naruszenia przy użyciu:
a) przyrządów kontrolno-pomiarowych,
b) przenośnych albo zainstalowanych w pojeździe albo na statku powietrznym urządzeń rejestrujących,
•który rażąco naruszył przepisy ruchu drogowego lub spowodował zagrożenie jego bezpieczeństwa,
Czyli - znowu konkret. Nie widzimisię sfrustrowanego urzędnika, tylko zarejestrowanie Twojego/mojego wykroczenia, z możliwością udowodnienia popełnienia tegoż.

Nie demonizujmy ITD. Jeździjmy sprawnymi kamperami, zgodnie z przepisami. Oni wówczas mogą nam jedynie ... hmmm ... zasalutować ;)

Czarna i Krzysiek 
weteran

Wysłany: 2015-08-22, 15:27   

No nie do końca, bo jest tam też artykuł mówiący o tym, że nie zawsze to wykroczenie musi być zarejestrowane. ;-)
Ja nie jestem do nich uprzedzony, służby porządkowe są potrzebne i wcale nie jestem za tym, aby zmniejszać ich ilość, wręcz przeciwnie. Na codzień, jak słusznie zauważyłeś, jeżdżę taksówką i widzę co się dzieje na ulicach, dlatego im więcej policji i podobnych służb, tym ja czuję się bezpieczniej i wcale nie żałuję publicznych pieniędzy wydawanych na ich sprzęt, szkolenie czy też pensje.

LoneTux 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2015-08-22, 17:02   

Brat napisał/a:
Rozumiem, że jezdzisz na codzień taksówką (?), w związku z czym masz pewnego rodzaju uprzedzenie do 'krokodylków', którzy taksówki często kontrolują ... Pewnie tak jest ... szukają "lewych" taksówkarzy, licznikowych kombinatorów czy też rzęchów grożących życiu pasażerów.
Tu rozmawiamy o kamperach. Aktualna wersja przepisów (2015), np. z tej strony http://prawooruchudrogowy...ch-organow.html - warto przejrzeć. Wobec kamperów ich uprawnia są znacząco mniejsze niż wobec taksówek i nie jest prawdą, że jest w tym przepisach duże pole do interpretacji. Piszesz np.
Cytat:
Zwróć uwagę na to, kiedy mogą robić kontrolę: jeśli istnieje uzasadnione podejrzenie..... kierowca rażąco ...... znowu pozostało to w gestii interpretacji prawa przez kontrolującego
a PRD, w art. 129a, powiada:
Cytat:
w stosunku do którego zachodzi uzasadnione podejrzenie, że kieruje pojazdem w stanie nietrzeźwości lub w stanie po użyciu alkoholu albo środka działającego podobnie do alkoholu
Czyli - konkret a nie ogólne "uzasadnione podejrzenie". Alboś trzeźwy albo nie ... ;) Nie ma pola do interpretacji.
Dalej piszesz:
Cytat:
kierowca rażąco
sugerując, że dotyczy to widzimisię inspektora. Tymczasem przepis mówi:
Cytat:
który naruszył przepisy ruchu drogowego, w przypadku zarejestrowania tego naruszenia przy użyciu:
a) przyrządów kontrolno-pomiarowych,
b) przenośnych albo zainstalowanych w pojeździe albo na statku powietrznym urządzeń rejestrujących,
•który rażąco naruszył przepisy ruchu drogowego lub spowodował zagrożenie jego bezpieczeństwa,
Czyli - znowu konkret. Nie widzimisię sfrustrowanego urzędnika, tylko zarejestrowanie Twojego/mojego wykroczenia, z możliwością udowodnienia popełnienia tegoż.

Nie demonizujmy ITD. Jeździjmy sprawnymi kamperami, zgodnie z przepisami. Oni wówczas mogą nam jedynie ... hmmm ... zasalutować ;)
No i to mi się właśnie podoba - konkrety.

Jak do tej pory nikt w tym temacie nie wkleił nic konkretnego na temat jakoby ITD miało uprawnienia przeszukiwać kampera w środku.

Chyba wydrukuję sobie ustawę o ITD i będę z nią po prostu jeździł.

DI STEFANO 
weteran

Twój sprzęt: Wygodny camper z wozidłem i zmywarką
Piwa: 96/83
Wysłany: 2015-08-22, 19:13   

Panowie
proponuję przeanalizować ustawę zawierającą warunki,zasady oraz okoliczności dokonywania czynności prawnie zwanej

PRZESZUKANIEM

nie jest ważnym czy czynność przeszukania jest wykonywana przez funkcjonariusza osobie,w domu,innym objektach ,czy wnętrza bagażnika samochodu czy campera.
Funkcjonariusz przystępujący do czynności przeszukania,w trakcie tej czynności jak również po przeszukaniu musi spełnić określone prawem obowiązki.

OMEGA 
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINIE 4,9
Piwa: 40/51
Wysłany: 2015-08-22, 19:22   

DI STEFANO napisał/a:
Funkcjonariusz przystępujący do czynności przeszukania,w trakcie tej czynności jak również po przeszukaniu musi spełnić określone prawem obowiązki.

Temat interesujący , bądź tak miły napisz trochę więcej , jakie to musi spełnić obowiązki???

za stary by pracować , za młody by umierać , za to akurat do podróży bliskich i dalekich.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=10387

Johny_Walker 
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Piwa: 45/20
Wysłany: 2015-08-22, 19:51   

Edyta i Krzysiek napisał/a:
Johny_Walker napisał/a:
Nie musisz otwierać bagażnika.

Musisz, tak samo jak Policji.... jeśli nie, podaj podstawę prawną ?

Policji nie musisz. Oni mogą o to poprosić. Dlaczego proszą? Bo sami nie mogą. Liczą na naiwność.

Brat 
Kombatant

Twój sprzęt: Merc310D/1995, Europa560
Piwa: 197/929
Wysłany: 2015-08-22, 20:46   

No nie do końca, bo jest tam też artykuł mówiący o tym, że nie zawsze to wykroczenie musi być zarejestrowane. ;-)
Przejrzałem raz jeszcze prawo o ruchu drogowym i nie znalazłem takiego artykułu.

Czarna i Krzysiek 
weteran

Wysłany: 2015-08-22, 22:56   

Proszę bardzo, przeczytaj dokładnie to, co wytłuszczonym drukiem. Cytat z oficjalnej strony ITD:
Po raz kolejny rozszerzono zakres działalności Inspekcji na mocy ustawy z dnia 29 października 2010 r. o zmianie ustawy – Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 225, poz. 1466). 1 stycznia 2011 r. Inspekcja Transportu Drogowego uzyskała uprawnienia do kontroli samochodów osobowych w przypadku uzasadnionego podejrzenia wobec kierującego, że kieruje pojazdem w stanie nietrzeźwości lub stanie po użyciu alkoholu lub środka działającego podobnie do alkoholu, w przypadku zarejestrowania naruszenia przepisów ruchu drogowego przy użyciu przyrządów kontrolno-pomiarowych lub urządzeń rejestrujących albo w przypadku stwierdzenia rażącego naruszenia przepisów ruchu drogowego lub spowodowania zagrożenia bezpieczeństwa. - See more at: http://www.gitd.gov.pl/gi...h.WYHQ4r6l.dpuf

I teraz pytanie, rażącego według kogo? Oczywiście Inspektora kontrolującego, a rażące może właśnie być przewożenie źle, według niego, zabezpieczonej butli. A dlaczego mnie zatrzymał? Bo istniało Uzasadnione podejrzenie naruszenia przepisów. Co z tego wynika? Zatrzymać Cię może zawsze, a uzasadnienie zawsze się jakieś znajdzie !!

I jeszcze jeden cytat, tak żeby wszystko już było jasne:
Dokonując zatrzymania, inspektorom przysługują uprawnienia takie, jakie mają funkcjonariusze Policji " - See more at: http://www.gitd.gov.pl/gi...h.WYHQ4r6l.dpuf[/b]

LoneTux 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2015-08-22, 23:16   

I jeszcze jeden cytat, tak żeby wszystko już było jasne:
Dokonując zatrzymania, inspektorom przysługują uprawnienia takie, jakie mają funkcjonariusze Policji " - See more at: http://www.gitd.gov.pl/gi...h.WYHQ4r6l.dpuf[/b]
Czytałem ustawę i wygląda, że chodzi o tylko o kontrolę trzeźwości i wystawianie mandatów. ITD nie jest policją więc nie może mieć wszystkich ich uprawnień, trochę to logicznie sprzeczne by było.

Oczywiście, jeżeli jest tutaj ktoś znający się na prawie lepiej ode mnie, to niech mnie poprawi.

Zaraz wkleję fragmenty ustawy...

EDIT:

Z: http://isap.sejm.gov.pl/D...71250874&type=2

Kod:

Do zadaƒ Inspekcji nale ̋y kontrola:
1) dokumentów zwiàzanych z wykonywaniem trans-
portu drogowego lub przewozów na potrzeby w∏as-
ne oraz przestrzegania warunków w nich okreÊlo-
nych;
2) dokumentów przewozowych zwiàzanych z wyko-
nywaniem transportu drogowego lub przewozów
na potrzeby w∏asne, o których mowa w art. 1;Dziennik Ustaw Nr 125
— 9375 —
3) ruchu drogowego w zakresie transportu, o którym
mowa w art. 1, na zasadach okreÊlonych w przepi-
sach dzia∏u V ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. —
Prawo o ruchu drogowym, a w tym stanu tech-
nicznego pojazdów;
4) przestrzegania przepisów dotyczàcych okresów
prowadzenia pojazdu i obowiàzkowych przerw
oraz czasu odpoczynku kierowcy;
5) przestrzegania szczegó∏owych zasad i warunków
transportu zwierzàt;
6) przestrzegania zasad i warunków dotyczàcych
przewozu drogowego towarów niebezpiecznych;
7) wprowadzonych do obrotu ciÊnieniowych urzà-
dzeƒ transportowych pod wzgl ́dem zgodnoÊci
z wymaganiami technicznymi, dokumentacjà tech-
nicznà i prawid∏owoÊcià ich oznakowania w zakre-
sie okreÊlonym w ustawie z dnia 28 paêdziernika
2002 r. o przewozie drogowym towarów niebez-
piecznych (Dz. U. Nr 199, poz. 1671, z póên. zm. 63) );
8) 64) kontrola rodzaju u ̋ywanego paliwa przez pobra-
nie próbek paliwa ze zbiornika pojazdu mechanicz-
nego.

Z: http://isap.sejm.gov.pl/D...11251371&type=3

Kod:

Art. 3. 1. Przepisów ustawy nie stosuje się do przewozu drogowego
wykonywanego pojazdami samochodowymi lub zespołami pojazdów:
1)
przeznaczonymi konstrukcyjnie do przewozu nie więcej niż 9 osób łącznie z
kierowcą – w niezarobkowym przewozie drogowym osób;
2)
o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony w transporcie
drogowym rzeczy oraz niezarobkowym przewozie drogowym rzeczy;
3)
zespołów ratownictwa medycznego oraz w ramach usług transportu
sanitarnego.

elspasoo 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato 2,8 Jtd Autostar Auros 448
Piwa: 4/5
Wysłany: 2015-08-23, 07:09   

Proszę bardzo, przeczytaj dokładnie to, co wytłuszczonym drukiem. Cytat z oficjalnej strony ITD:
[i]Po raz kolejny rozszerzono zakres działalności Inspekcji na mocy ustawy z dnia 29 października 2010 r. o zmianie ustawy – Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 225, poz. 1466). 1 stycznia 2011 r. Inspekcja Transportu Drogowego uzyskała uprawnienia do kontroli samochodów osobowych....albo w przypadku stwierdzenia rażącego naruszenia przepisów ruchu drogowego lub spowodowania zagrożenia bezpieczeństwa

W tej sytuacji osobiście zapytał bym jakie przepis ruchu naruszyłem lub jakie zagrożenia spowodowałem , że w ogóle zostałem zatrzymany. W każdym innym przypadku kontrola była nieuzasadniona , do auta bym nie wpuścił - mandatu bym nie przyjął , poprosił jednocześnie o nazwiska i nr służbowe kontrolujących i przesłał do przełożonych oficjalne zażalenie. Takie rzeczy na pewno zostawiają ślad w papierach.
Czysto teoretycznie, ale ja tak bym postąpił.

DI STEFANO 
weteran

Twój sprzęt: Wygodny camper z wozidłem i zmywarką
Piwa: 96/83
Wysłany: 2015-08-23, 07:17   

OMEGA napisał/a:
DI STEFANO napisał/a:

Temat interesujący , bądź tak miły napisz trochę więcej , jakie to musi spełnić obowiązki???

po co się mam rozpisywać.

PRZESZUKANIE to czynność prawna i jako taka jest prawnie uregulowana,
wystarczy krótka niedzielna lektura aktualnie obowiązującego prawa.

Konkretnie:

Kodeksu postępowania karnego (ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r)
Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczeniach(ustawa z dnia 24 sierpnia 2001 roku)

Zastanawianie się i rozpisywanie,
czy ITD może czy nie może dokonywać PRZESZUKANIA kampera
uważam za bicie piany na forum CT w sezonie ogórkowym.

ITD działa w ramach obowiązującego prawa a na każde nadużycie tego prawa przez funkcjonariuszy ITD można złożyć zażalenie (zgodnie z art.236 kpk)

To tyle,
a może aż tyle.

pozdrawiam
dyskutujących
w tak oczywistym temacie

Odpowiedz do tematu