|
Zakopałem się i co teraz? |
| Autor |
Wiadomość |
bert
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
|
Wysłany: 2015-10-05, 19:04
|
|
|
dodałbym metodę pulsacyjnej pracy gazem. Taka praca plus kręciołek (od skrajnej do skrajnej) sterem czasami czyni cuda.
Żadne łańcuchy bo jak już stoisz to zakopiesz się szybciej i głębiej.
Jak kto lubi biwakować w terenie i ryzyko ma "podniesione" można pomyśleć o zakupie czegoś takiego, zakłada se to na hak albo wiąże linami do auta i gdzie do czegoś stałego.
http://www.bazarek.pl/pro...1350kg-12v.html
oczywiście prawdziwa wyciągarka to nie jest, ale dużo wygodniejsza od tirfora (ciężki i kłopot z przewozem liny) Można znaleźć trochę mocniejsze niż ta z linku, będzie trochę droższa
EDYTA: i jeszcze co ważne, akcję myślenia zaczynamy zanim zakopiemy się na amen.
Czasem na początku wystarczy przysłowiowe przyłożenie ręki na pych przez załogantów, dwa grzebnięcia później trzeba niekiedy... szukać traktora.
Lekka wyciągareczka i w przypadku przykopania od razu podpiąć sprzęt.
EDYTA II i jeszcze warto mieć pod podnośnik kawałek sklejki gr od 12 wzwyż (zależy jakie auto) taki ze 30x30 cm. Wtedy jest szansa na podniesienie auta i wrzucenie czegoś pod koła.
I porada praktyka Jak wam już się wydaje, że dosyć podniesione, dosyć podsypane i dosyć podłożone to nie wsiadajcie do auta i nie próbujcie z buta. Zróbcie jeszcze lepiej, wyżej i więcej podłożone itd. Zajmie to trochę więcej czasu ale zawsze mniej, niż gdy źle ocenicie że już można i... utkniecie ponownie |
_________________ Norbert J. Zbróg
świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
|
|
|
 |
jarko_66
weteran
Twój sprzęt: Ducato 3
|
Wysłany: 2015-10-05, 19:35
|
|
|
Jak jest lichy teren wszystko można utopić. Nawet ciągnik rolniczy z wielką mocą , napędem na cztery koła i blokadą mostów. |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 523/632 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2015-10-05, 21:08
|
|
|
| vwyogi napisał/a: | | piotrul napisał/a: |
3.Wciągarka linowa ręczna "tirfor"
... |
a mógłbys podac jakiegoś linka do takiej wyciagarki |
A ło:
https://www.google.com/se...iw=1366&bih=641 |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
mudmania4x4
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Mitsubishi Pajero 2,8
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Paź 2015 Piwa: 2/24 Skąd: Polska
|
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2015-10-06, 09:15
|
|
|
Ten test utwierdził mnie w przekonaniu żeby takich kotwic nie kupować. |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
bert
weteran

|
Wysłany: 2015-10-06, 09:21
|
|
|
| kimtop napisał/a: |
Też nie mam do tego przekonania (głownie z powodu ryzyka że spadnie z opony do wewnątrz i uszkodzi przewody hamulcowe) ale w tym przypadku ( z filmiku) to kierownik nie miał pojęcia co robić i tak też (bez pojęcia) robił.
Takie rzeczy robi się powoli, z minimalną ilością "gazu", tak by nie zdławić silnika ale nie dopuścić do uślizgów kół. |
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 243/264 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2015-10-06, 09:27
|
|
|
| kimtop napisał/a: |
Mnie też, pomimo, że kartę wcześniej wlepiłem podobne filmiki, gdzie nie musieli używać wyciągarki.
|
_________________ Kopalnia wiedzy:
Blog: Toscaner.com
TikTok: Toscaner 2.0
Youtube: Toscaner Vanlife
 |
|
|
|
 |
mudmania4x4
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2015-10-06, 13:41
|
|
|
bert , kimtop chyba informacja wiedzą praktyczną nie poparta | bert napisał/a: | Też nie mam do tego przekonania (głownie z powodu ryzyka że spadnie z opony do wewnątrz i uszkodzi przewody hamulcowe) ale w tym przypadku ( z filmiku) to kierownik nie miał pojęcia co robić i tak też (bez pojęcia) robił.
Takie rzeczy robi się powoli, z minimalną ilością "gazu", tak by nie zdławić silnika ale nie dopuścić do uślizgów kół. | Dobrze założone pasy nie powinny spaść ->> lina od wyciągarki też może się zerwać, tirfor uszkodzić W Nissanie było uszkodzone sprzęgło, na końcu filmiku jest o tym informacja. Wyjechał ?? ->> wyjechał i to jest najważniejsze a nie finezja pokazu mody |
_________________ https://www.youtube.com/u...x4?feature=mhee |
|
|
|
 |
mudmania4x4
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2015-10-06, 13:43
|
|
|
| bert napisał/a: | Jak kto lubi biwakować w terenie i ryzyko ma "podniesione" można pomyśleć o zakupie czegoś takiego, zakłada se to na hak albo wiąże linami do auta i gdzie do czegoś stałego.
http://www.bazarek.pl/pro...1350kg-12v.html | Taaaa tylko który camper waży tyle ile ma uciąg te coś , a dodatkowo opory powstałe przy wyciąganiu lub ewentualna wklejka w błoto na pewno pociągnie ale..... niepotrzebnie wydaną kasę z kieszeni Wyciągarka musi mieć siłę uciągu 2,5 razy masa samochodu |
|
|
|
 |
bert
weteran

|
Wysłany: 2015-10-06, 15:54
|
|
|
| mudmania4x4 napisał/a: | | bert napisał/a: | Jak kto lubi biwakować w terenie i ryzyko ma "podniesione" można pomyśleć o zakupie czegoś takiego, zakłada se to na hak albo wiąże linami do auta i gdzie do czegoś stałego.
http://www.bazarek.pl/pro...1350kg-12v.html | Taaaa tylko który camper waży tyle ile ma uciąg te coś , a dodatkowo opory powstałe przy wyciąganiu lub ewentualna wklejka w błoto na pewno pociągnie ale..... niepotrzebnie wydaną kasę z kieszeni Wyciągarka musi mieć siłę uciągu 2,5 razy masa samochodu |
tak w terenówkach które ktoś "topi", tu mówimy o KEMPINGOWCACH które zaczynają ślizgać się na błocie.... a nie brną w błoto. |
 |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2015-10-06, 15:57
|
|
|
| Wiem,że trzeba reklamować sponsorów klubu, ale kampera toto nie wyciągnie. |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
Andrut
zaawansowany kamperzysta

Twój sprzęt: aktualnie BEZDOMNY :/ Byl Weinsberg
Nazwa załogi: PHOENIX TRAVELLERS
|
Wysłany: 2015-10-06, 16:26
|
|
|
Sam kiedyś to przeżyłem. Zjechałem beztrosko na trawę przy jeziorze... W nocy popadało, a rano zamiast kampera miałem kosiarkę... Próbowałem się rozbujać, coś podłożyć ale najlepsze (mimo braku czasu) okazało się by poczekać aż wszystko przeschnie...
Od tego czasu wyobraźnia jakby trochę lepiej pracuje... |
|
|
|
 |
gdyniu
początkujący forumowicz
|
|
|
|
 |
mudmania4x4
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2015-10-06, 17:54
|
|
|
| bert napisał/a: | | tak w terenówkach które ktoś "topi", tu mówimy o KEMPINGOWCACH które zaczynają ślizgać się na błocie.... a nie brną w błoto | OK to w takim razie inna opcja taką jaką opisał Andrut co prawda poradził sobie bezstresowo ale ..... dwa lata temu będąc na jednym z kempingów wyciągaliśmy kampera pod niewielki podjazd gdy całonocna ulewa skutecznie rozmyła tenże. Nawet piekna droga może w pewnym przypadku zamienić się w krótkie a uciążliwe błotko. Strzeżonego itd itd | kimtop napisał/a: | | ale kampera toto nie wyciągnie | zakładasz się ??? Jak będę jechał w Twoje strony dam znać i przetestujemy wskażesz miejsce i zobaczymy |
|
|
|
 |
Martin B
zaawansowany
Twój sprzęt: Laika 312
Nazwa załogi: Klaudia & Martin
Pomógł: 4 razy Dołączył: 10 Sty 2014 Piwa: 27/1 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2015-10-06, 18:31
|
|
|
Hallo !!! Temat jest mi osobiscie dobrze znany moje doswiadczenia ; na wstepie w podanych filmach pokazane jest dzialanie pasow,wyciagarek itd.dla mnie stawia sie po pierwsze pytanie jaki (przepraszam)idiota jedzie camperem na bagno w takim wypadku zadne pasy wyciagarki pomoga gdzie bowiem wbijecie haki .jak dluga ,ciezka musi byc lina na wyciagniecie 3.5 t campera gdy pierwsze drzewo,maszt itd.np 500m dalej stoi
Osobiscie 2 razy wjechalem na mokra lake ,lekki spad w ulamku sekundy profil opon byl wypchany trawa i glina za pierwszym razem traktor za drugim jak juz poprzednik napisal lewarkiem podnioslem kamienie podsypalem i droga bala wolna (obecnie dzieki hydraulicznym podnosnikow to prawie bez roboty ) podsumowujac temat dla mnie osobiscie wyciagarki pasy do camperwo to bzdura !dobra lopata ,podnosnik i przedewszystkim otwarte oczy i zaostrzony rozsadek wystarcza |
_________________ Bledy w moich tekstach,moze znalawca dla siebie zatrzymac
(TO sa owoce mojej 25 letniej ,abstynecji jezykowej-przepraszam) |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
|
|