Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Eurotrip 2016
Autor Wiadomość
Chiquita 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Blaszaczek Incognito in progress...
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2015-10-28, 14:16   

Cytat:
Zajrzyj na mój temat o ukrytym campervanie na bazie T5.

Niestety zdjęcia mi się nie wyświetlają, a szkoda :-/

Rozwiązania ciekawe, aczkolwiek w T5 to byśmy się chyba pozabijali po pierwszym miesiącu :) Bardziej bym się skłaniał do L1H1 w wersji brygadowej. Usunąłbym siedzenia i grodź, przyciemnił szyby i jakoś by może przeszło. Gorzej z tym solarem na dachu, trochę sabotuje :< Ale jak ma być lodówka to musi być.

Z lodówką, bym celował w coś takiego: http://www.ogrzewania.pl/...eeze-CDF-11/112
35wat chyba jakoś przeżyję. Może uda się to pogodzić z salarem 150w i jednym aku 100ah (?), muszę chyba bardziej budżet obserwować :P

Jeśli chodzi o grzałkę to baniak 5l by wystarczył, nie musimy się kąpać komfortowo, takie rozwiązanie chyba pozwoli żyć akumulatorowi.

Są jakieś gotowe rozwiązania podgrzewania wody przez wymiennik ciepła z chłodnicy czy trzeba DIY?
Postaw piwo autorowi tego posta

dulare 
weteran

Twój sprzęt: LMC Liberty A 723G
Piwa: 94/83
Wysłany: 2015-10-28, 15:22   

Jeśli obawiasz się że solary będą widoczne na dachu, możesz kupić elastyczne i przykleić bezpośrednio do blachy - ledwo co odstają tyle że będą miały słabszą wentylacje czyli i mniejszą sprawność.

Dostępne w handlu gotowe bojlery z wężownicą są raczej do innych instalacji i dość duże. Koledzy tutaj robili samodzielnie - patrz na przykład Toscanner i vIrek

staszko 
trochę już popisał

Twój sprzęt: MB 100 zrobiony
Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 2015-10-28, 17:05   

Pomyśl nad taką lodówką : http://www.obelink.pl/mer...egory_id%3D7383
do tego przetwornica 800W pełny sinus ,aku kwasowy,i wiaderko na śmieci takie : http://www.ceneo.pl/15669...aIgLxQ#tab=spec ;)

ZEUS 
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Piwa: 66/70
Wysłany: 2015-10-28, 18:20   

staszko napisał/a:
do tego przetwornica 800W pełny sinus

w opisie lodówki widnieją takie uwagi:
Cytat:

Specyfikacja:
- Pracuje na 230V.

Cytat:

Uwagi:
Podłączenie do 12 V przez prostownik nie jest możliwe

staszko 
trochę już popisał

Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 2015-10-28, 19:32   

Kompresorowa na 230V dlatego ta przetwornica :ok . Dobre opinie ,włącza się na krótko i długo trzyma chłód .

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2015-10-28, 23:34   

O dopiero zauważyłem temat, więc się loguję. :mrgreen:

Na początek, jeśli tego nie zrobiłeś poczytaj o zabudowach. Teraz jest tego więcej niż wtedy gdy ja i inni co już jeżdżą budowali. Naprawdę skarbnica wiedzy.

Moja relacja z budowy też tu jest. Budowa złomka. Sporo tańszych rozwiązań "z marketu", które okazały się wybitnie udane. Mogę to powiedzieć z punktu widzenia 10 miesięcznego podróżowania od zimy (-5C) do lata ponad +40C. Tak dokładnie za tydzień mija 10 miesięcy w kamperze i zjeździliśmy już od południa Europy aż po północ Szkocji.
Link do relacji w stopce.

Teraz tak na szybko. Pamiętaj, to tylko sugestie podparte moim doświadczeniem. :bigok
Woda, 200l po Europie? Bez sensu. W każdym mieście, wiosce, nawet nieraz po drodze są krany i miejsca z wodą pitną. Jak chcesz stać tydzień na plaży to może i 200l nie wystarczyć.
Zrób test jaki ja zrobiłem. wiadro, pompka i policz ile litrów na kąpiel Wam trzeba. Umyjcie gary takim sprzętem.
Stealth - totalnie bez sensu. Piszę to z racji 10 mies. podróżowania wyłącznie na dziko. Prędzej ci się włamać będą chcieli do blaszaka (towar) niż do kampera.
Przegroda? Po co? Wywal i masz dodatkową przestrzeń i przechodzenie jak leje.
Po roku jeżdżenia po Europie rozpoznam każdego stealtha. Okno dachowe, grzybki itd.
Co ma Ci niby Stealt dać, czego nie da dokładnie w takich samych wymiarach kamper z oknami?
Jak jest zakaz to każdy ma wypie... a więcej zakazów jest dla ciężarówek niż kamperów. Nie jedną fajną miejscówkę zaliczyliśmy, gdzie vany miały zakaz. :)
Lodówka? Polecam tylko kompresorową "domową" i przetwornicę. W sumie z aku i panelem wyjdzie wszystko nowe taniej niż najtańsza gazowa. I znika problem z butlą. Moją włączyłem w sierpniu 2014 i do dziś chłodzi ze słońca, albo prądu podczas jazdy.
Samochodowa to szmelc, bo to na peltierach. Nie nadaje się. Zeżre cały prąd i dupa z chłodzenia.
Gotowanie. Lubisz gotować? My też i gotujemy codziennie jak w domu i teraz uwaga butla 10kg (włoska) starcza na 4-5 mies intensywnego gotowania. Jeśli mało gotujesz, to polska 11kg na samo gotowanie pewnie starczy Ci na rok. 10 mies i zużyliśmy niecałe 2,5 butli jak dotąd.
Ciepła woda, tu zależy od budżetu. Najtańszy bojler to chyba moje rozwiązanie. Z tym, że zamiast z webasto grzej z silnika, czyli to co już podawali koledzy wyżej. Masz wrzątek jak dojedziesz na miejsce. Ja też się nie znałem a nie tyle wymyśliłem co jeszcze wykonałem i teraz grzeje nam wodę co dziennie.
Na samo lato to walnij na dach jakiś zbiornik 20l w czarnym kolorze i masz wrzątek za free.

Fajne kamperowanie i test kampera to się zaczyna gdy inni parkują kampery pod dachy i w domu piją ciepła herbatę. :)

Teraz podsumowując prześledź sobie relacje, ja w mojej podawałem wiele wyliczeń i eksperymentów. Ilości zużycia paliwa na grzanie, czas grzania, ilości wody itd, itp.
A w relacji z podróży podawałem koszty kamperowania w zimie, czy wiosną. Latem są jeszcze niższe. :bajer

No i pamiętaj, że powyższe sugestie to tylko mój wymysł. Zrobisz oczywiście jak Tobie pasuje. :bigok
Budowa domka ze złomka

Chiquita 
początkujący forumowicz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2015-10-29, 14:33   

Dużo wątków już prześledziłem, zbieram patenty :) Z moim budżetem nie spodziewam się takich wyników jak u Ciebie, ale założenie też inne. Przyznam, że relację śledzę i zazdroszczę wycieczki! ...i portfela :lol:

Wiele rozwiązań zamierzam pominąć, np. prysznic, zlew, kuchenka, zbiornik na szarą :diabelski_usmiech , czy ogrzewanie.

Na razie jednak potrzebuję ustalić co właściwie potrzebuję :lol:

Woda, dalej 70l mnie nie urządza, gdyż jest to jedyny serwis jaki będzie trzeba robić, ...więc wolę rzadziej jak mogę. Dużo jeszcze czasu do namysłu, jestem wniebowzięty iż mogę przeczytać opinie innych o moich pomysłach! Sam to bym wrzucił budowlany 500l i jazda ;)

Stealth - to jest zdecydowanie kwestia która mi najbardziej ciąży! Chcę mieć ten komfort, by nie trzeba warować przy domku, tylko móc razem pójść w miasto/pojechać na rowery zostawiając busa na parkingu miejskim, czy nawet przy plaży. Im mniej wygląda na kamperowóż tym chyba mniejsze zainteresowanie jego wnętrzem. Jak rozwiązujecie kwestię pozostawienia autka bez opieki?

Lodówka, tę kwestię będę przerabiał jak zakupię busa, i w całości zdam się na tutaj zebrane grono. Musi być jak najtaniej i samowystarczalnie, czyli solary (nie mam jeszcze pojęcia jakie i ile), aku (tak samo), no i chyba nie obędzie się bez przetwornicy, choć uważam to za dodatkowy koszt, chętniej bym wszystko na 12v zrobił, bo portfel będzie płakał...

Gotowanie - butla 11kg i jazda, może się pokuszę o zabudowę jakiejś płyty, zobaczymy (+zew. grill gazowy musi być). No i może tak dla akcentu biwakowego - zewnętrzy palnik benzynowy, w końcu trzeba oszczędzać.

Ciepła woda, no niewiasta by pewnie skakała ze szczęścia jakby ciepła jednak była na pokładzie :-P czarny zbiornik na dach spoko, rozwiązanie stosowane masowo w budownictwie mieszkalnym np. na Krecie. Przy opcji stealth jednak całkowicie odpada. Ciepło z silnika - koncepcja super, gorzej będzie z konstrukcją :-/

Chiquita 
początkujący forumowicz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2015-10-29, 14:59   

staszko napisał/a:
do tego przetwornica 800W pełny sinus ,aku kwasowy,i wiaderko na śmieci takie : http://www.ceneo.pl/15669...aIgLxQ#tab=spec ;)

haha wiaderko super! :D może i lepsze niż chemiczna...

lodóweczka okej, ale dochodzi koszt przetwornicy (+straty energii?), za 250eur znalazłem tamtą na 12V, trzeba lecieć po kosztach ;d

mariusz.n3stor 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: T5 long
Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2015-10-29, 15:35   

Cytat:
Ciepło z silnika - koncepcja super, gorzej będzie z konstrukcją :-/

plytowy wymiennik ciepla

wpinasz w rurę wodną od silnika do nagrzewnicy kabinowej poprzez trójnik + zawór i tyle.

cebek 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: vw t4 multivan
Piwa: 5/5
Wysłany: 2015-10-29, 15:36   

Pamiętaj że do czarnego worka zawsze można nalać wody z czajnika i spokojnie brać prysznic. W moim małym busiku praktykuję tak już od kilku lat i moja kobieta( i parę jej koleżanek też :P ) jest zadowolona :P

staszko 
trochę już popisał

Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 2015-10-29, 19:05   

Lodówka 10l to trochę mało. A wiaderko takowe posiadam i jestem z tego zakupu bardzo zadowolony.

tom-cio 
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Piwa: 68/144
Wysłany: 2015-10-29, 19:37   

A ja mam zrobione tak-instalacja cisnieniowa wodna na dwoch pompach z juli,kazda 100zl.Zbiornik na wode to 3 banki 30l pod stelazem siedenia drugiego rzedu,pompa utrzmuje stale cisnienie w instalacji zimnej.natomiast ciepla to zbiornik 20 l i waz do nalewania wrzacej wody zagotowanej na kuchence ,tak z 70 stopni,druga pompa jako ssawna na ciepla,wylacznik na pompe od cieplej i jak biore prysznic to normalnym kranem z ccastoramy za 60 zeta reguluje :mrgreen:

a patent stealch to olej.Jak maja zajumac to zajumaja i tak.a bez okien to dupa bo ciemno w srodku :wyszczerzony:

Wyświetl szczegóły
Chiquita 
początkujący forumowicz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2015-11-02, 15:15   

tom-cio napisał/a:
A ja mam zrobione tak-instalacja cisnieniowa wodna na dwoch pompach z juli,kazda 100zl.Zbiornik na wode to 3 banki 30l pod stelazem siedenia drugiego rzedu,pompa utrzmuje stale cisnienie w instalacji zimnej.natomiast ciepla to zbiornik 20 l i waz do nalewania wrzacej wody zagotowanej na kuchence ,tak z 70 stopni,druga pompa jako ssawna na ciepla,wylacznik na pompe od cieplej i jak biore prysznic to normalnym kranem z ccastoramy za 60 zeta reguluje :mrgreen:

Leci browar! :pifko W takie rozwiązanie będę celował

Jeśli chodzi o instalacje elektryczną, kształtuje mi się wizja wszystkiego na 12V, gdyż urządzenia podłączane to lodówka, ładowarki różnej maści i lapek. No i pompy wody do prysznica. Na nic więcej nie ma potrzeby, więc obejdzie się bez przetwornicy. Próbuję dojść co dokładnie muszę zakupić:

- zestaw (solary + regulator) http://www.4sun.eu/pl/p/Z...I-Moc-200W-/306 (ktoś może wie gdzie to taniej wyrwać?)

- akumulator 2x 100Ah coś się znajdzie niedrogo. Jest sens dopłacać do żelowego? Zwykła kwasówka nie styknie?

- urządzenie o bliżej nie znanej mi nazwie (to jest ta część w której potrzebuję pomocy :) ), które za zadanie będzie miało:
- ładować akumulatory z solarów
- ładować aku z alternatora podczas jazdy
- chronić aku przed totalnym rozładowaniem
- pokazywać stan naładowania akumulatorów
- wyjścia na inne urządzenia (lodówka, itp) bezpośrednio, bądź z aku(?)

Proszę również o wytykanie błędów w moim rozumowaniu :bajer

chemik 
weteran

Twój sprzęt: Ford zabudowa EuraMobil
Nazwa załogi: Ela i Wojtek
Piwa: 116/19
Wysłany: 2015-11-02, 15:27   

to nieznane urządzenie to regulator od solarów. Spełni Ci wszystkie twoje funkcje.
Ja używam już drugi sezon normalnych akumulatorów kwasowych - brak uwag negatywnych.

Chiquita 
początkujący forumowicz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2015-11-02, 15:29   

W sumie myślałem że droższa zabawa z przetwornicą. Oszczędziłoby to dużo problemów z zasilaczami/przejściówkami, a i by się narzędzia wzięło w razie w. Takie coś by się nadało? http://www.4sun.eu/pl/p/P...0V-7001000W/398

Tylko żeby to nie bzyczało po nocach...

Chyba się muszę uśmiechnąć na prv do Toscanera żeby mi instalacje rozpisał... :kwiatki:

Odpowiedz do tematu