|
Antena DVBT "korona" - prośba o opinię |
| Autor |
Wiadomość |
emek
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: J5 Hymer ; Granduca pegaso 55 ; Hymer TDI 2,5
Nazwa załogi: Karminowcy
|
|
|
|
 |
Gewehr
weteran

Pomógł: 39 razy Dołączył: 30 Paź 2013 Piwa: 226/114 Skąd: AmWarsztat.pl
|
Wysłany: 2015-12-22, 10:24
|
|
|
| mrsulki napisał/a: | | Ja mam taką jak jarko_66, tyle że zamówiłem białą. Działa jak trzeba nawet w Bieszczadach bez problemu. Jedyna wada to jej psełdo dookólność, jednak trzeba trochę pokręcić by optymalny sygnał znaleźć, ale to nie problem mam ją na maszcie. |
W Górnej Wetlince zapomnij. Tam nawet siatkowa nie działa. |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2015-12-22, 11:12
|
|
|
| W takich antenach nic szczególnego nie ma. Jest wzmacniacz antenowy za 10-12 zł (np taki http://www.eltrox.pl/wzma...wany-24db.html) i dipol zrobiony albo z drutu albo z blachy aluminiowej. Taką płaską o jakiej pisze Gewehr jeśli postawi się pionowo jak kierunkową odbiera znacznie lepiej. Identycznie skuteczną antenę można samemu zrobić za 15-20 zł. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
slawwoj
Kombatant
Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Sie 2012 Piwa: 141/307 Skąd: Bielsk Podlaski
|
Wysłany: 2015-12-22, 11:26
|
|
|
| jarko_66 napisał/a: | Moja korona jakoś od początku była do niczego. Może wada fabryczna. Kupiłem kierunkową taka niebieska producent z Gdańska. Zamontowałem ją na magnesie korony . Przy około setce widziałem w lusterku jak mnie goni , na wybojach magnes nie wytrzymał . Stanąłem pozbierałem ,zamontowałem na znalezionym kiju i działała. W tym roku stojąc w Piaskach odbierała 22kanały Szwedzkie , naszych zero. Pojechałem do Zakopca po wakacjach. W Dolinie Chochołowskiej nawet odbierała tylko Słowaków. Będąc w Zakopanym podiechałem do specjalisty . Zmieniłem przewód . Facet mówi że w Chochołowskiej to mi nic nie odbierze . W Zakopanym musiałem wyłączyć Wzmacniacz , i odbierała super, ze wzmacniaczem nic za mocny sygnał. Pojechałem na nocleg do Chochołowskiej i odbierałem wszystkie kanały , nasze i Słowackie. I tak to jest z tymi antenami . Do tej pory nie miałem problemu z odbiorem w domu . Postawili mi w odległości 800 m od domu trzy wiatraki , szum jak na lotnisku ,i telewizja przestała odbierać , musiałem zainwestować w satelitę. |
Ajaki szacunek wzbudza Jarko na drodze z tą anteną
(vide; opowieść Jarka jak to jechał niespiesznie, nikt nie wyprzedzał a na CB była dyskusja czy to nie Krokodylki jadą ) |
|
|
|
 |
Pablobos
trochę już popisał

Twój sprzęt: FIAT DUCATO II
|
Wysłany: 2015-12-22, 11:30
|
|
|
Witam
Tą antenkę o której pisze EMEK wersja z uchwytem miałem nie wytrzymała tegorocznego wyjazdu na mazury od wibracji wyłamał się ten uchwyt metalowy z plastiku.
Miałem ją zamontowaną na maszcie jeśli chodzi o odbiór to był ok ale trzeba było ją ustawiać.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
McGali
stary wyga

Twój sprzęt: Burstner A550 C25 2.0E LPG
Nazwa załogi: GaliTeam
|
Wysłany: 2015-12-22, 14:26
|
|
|
| Pablobos napisał/a: | Witam
Tą antenkę o której pisze EMEK wersja z uchwytem miałem nie wytrzymała tegorocznego wyjazdu na mazury od wibracji wyłamał się ten uchwyt metalowy z plastiku.
Miałem ją zamontowaną na maszcie jeśli chodzi o odbiór to był ok ale trzeba było ją ustawiać.
Pozdrawiam |
Mam też z uchwytem zakupioną eksperymentalnie, zamocowaną na oryginalnej wysuwanej amelinowej rurze za niewielkie pieniądze a działa jak szalona (z wyglądu z lekka delikatna ale jeszcze nie odpadła) Multi 2000
1421087690_2000.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 2060 raz(y) 38,01 KB |
|
|
|
|
 |
Pablobos
trochę już popisał

|
Wysłany: 2015-12-22, 18:54
|
|
|
Kurcze może za szybko jechałem |
|
|
|
 |
1506edi
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2.5D z 85r.HEKU 580
Nazwa załogi: Anna-Edward
Dołączył: 03 Gru 2010 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Siemianowice Śl.
|
Wysłany: 2015-12-22, 19:18
|
|
|
| Mam już 2 taką antenę 1.5m nad kamperem na maszcie(ogólnie 2 lata),nie polecam słaby odbiór gubi sygnał nad morzem i w górach mało gdzie działa.Kupiłem mniejszą kierunkową ze wzmacniaczem i tam gdzie korona miła ledwo 19% kierunkowa ma 100. |
|
|
|
 |
marekoliva
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter Rimor Sailer 700
Pomógł: 7 razy Dołączył: 19 Wrz 2009 Piwa: 40/19 Skąd: Gdańsk - Oliwa
|
Wysłany: 2015-12-22, 23:19
|
|
|
| Mam taką samą koronę zamontowaną na stałe, z możliwością wysuwania na ok 1m, nie narzekam jest raczej ok, zdarza się , że nie złapie wszystkich programów ale czy to jest aż tak istotne, coś zawsze jest. Kierunkowa będzie lepsza ale trzeba pobawić się w szukanie sygnału. |
_________________ Marek
"Ty możesz zwlekać ale czas nie będzie "
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

|
Wysłany: 2015-12-23, 01:51
|
|
|
| marekoliva napisał/a: | | Kierunkowa będzie lepsza ale trzeba pobawić się w szukanie sygnału. |
Trzeba postawić 3 kierunkowe co 60 stopni i któraś zawsze odbierze. |
|
|
|
 |
marekoliva
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter Rimor Sailer 700
Pomógł: 7 razy Dołączył: 19 Wrz 2009 Piwa: 40/19 Skąd: Gdańsk - Oliwa
|
Wysłany: 2015-12-23, 07:41
|
|
|
| Moje rozwiązanie jest proste, aluminiowa rura przymocowana do bagażnika rowerowego za pomocą uchwytów do rur, do wysunięcia wystarczy poluzować zacisk. |
_________________ Marek
"Ty możesz zwlekać ale czas nie będzie "
 |
|
|
|
 |
Pablobos
trochę już popisał

|
Wysłany: 2015-12-23, 21:16
|
|
|
| Ja mam do drabinki z tyłu |
|
|
|
 |
Gregorio
zaawansowany Don Gregorio

Twój sprzęt: na jakiś czas bezdomny :(
|
Wysłany: 2015-12-24, 10:28
|
|
|
| Wojtek_i_Aga napisał/a: | | A jak macie rozwiązane wysuwanie w górę? Może jakieś foto bo to pewnie o własne patenty jest oparte? |
Do tego celu wykorzystałem rurkę z przedsionka. Zamocowałem ją cybantami do drabinki.
Jeżeli nie masz gotowej rurki wystarczy kupić samą obejmę i wykorzystać dowolne pasujące rurki.
obejma.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 1943 raz(y) 10,02 KB |
rurka.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 28 raz(y) 27,85 KB |
|
_________________ Pozdrawiamy
Ewa i Grzesiek |
|
|
|
 |
samotny wilk
weteran W podróży jesteśmy zawsze.

Nazwa załogi: Wędrowniczek
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Wrz 2013 Piwa: 72/62 Skąd: Stolica
|
Wysłany: 2015-12-24, 12:00
|
|
|
| janusz napisał/a: | | marekoliva napisał/a: | | Kierunkowa będzie lepsza ale trzeba pobawić się w szukanie sygnału. |
Trzeba postawić 3 kierunkowe co 60 stopni i któraś zawsze odbierze. |
Biere pomysł. Lecę po 3. |
_________________ Andrzej
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

|
Wysłany: 2015-12-24, 12:11
|
|
|
| samotny wilk napisał/a: | Biere pomysł. Lecę po 3. |
Sie nie śmiać. Są takie zwrotnice antenowe ze wzmacniaczem do których można dołączyć kila anten też ze wzmacniaczami i razem zasilać. Odpadnie konieczność odwracania anteny w którakolwiek stronę a anteny i tak będą kierunkowe. Samochód wtenczas uzyskuje nową funkcjonalność, może robić za radiowóz. |
|
|
|
 |
|
|