Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak zabrać ze sobą pięć rowerów do małego kampera
Autor Wiadomość
dulare 
weteran

Twój sprzęt: LMC Liberty A 723G
Piwa: 94/83
Wysłany: 2016-04-27, 15:21   

TomekM napisał/a:
Można jeszcze podeprzeć bagażnik rowerowy od spodu. Chyba Martini miał takie rozwiązanie. Ale pomysł z rowerami w pionie i lekko ukośne jest moim zdaniem najlepszy. Dodatkowo daje możliwość zdjęcia akurat potrzebnego rowera a nie wszystkich po kolei.

Właśnie wychodzi na to że u mnie nie ma jak podeprzeć od dołu - poniżej dolnej linii bagażnika zostaje może 15-20 cm ściany więc kąt takiej podpórki będzie bardzo niekorzystny i nie będzie specjalnie dobrze działała. A plastik, ten niby zderzak poniżej, to tylko kawałek osłony która zasłania zbiornik szarej wody, zamocowany na dwóch lichych kątownikach. Nawet listwy stalowej nie ma żeby go wzmocnić...

TomekM 
stary wyga

Twój sprzęt: Blaszana Choinka Jumper L3H3
Piwa: 25/24
Wysłany: 2016-04-27, 18:35   

Sam kiedyś rozważałem zakup 4 takich lekkich składakow z Decathlona aby dodając rower młodego moc spokojnie targac ich pięć ale dziewczyny coraz mniej z nami jeżdżą (no chyba ze postrzelac), wiec problem się rozwiązał.

Wojciechu 
Kombatant

Twój sprzęt: był - ducato frankia,jest- burstner t603
Nazwa załogi: marwoj
Piwa: 159/151
Wysłany: 2016-04-27, 18:49   

No to jest jakiś pomysł. Jakby tak na wyjeździe zacząć strzelać do rowerzystów - rozwiązałby się problem wożenia rowerów. :haha: :spoko

Jesteśmy jedyni i niepowtarzalni, pamiętajmy tylko że niedoskonali…
Postaw piwo autorowi tego posta

EwaMarek 
Kombatant
Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Piwa: 25/13
Wysłany: 2016-04-27, 20:28   

Kupiłem kilka lat temu wigry 7 http://www.arkus.sklep.pl...013-p-4857.html

wtedy były białe

do tego mam chińczyka też podobnego dla 10 letniej córki i małego aluminiowego dla 5 letniej.

Czasami jeszcze wożę 2 hulajnogi dla dzieciaków :-)

Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r

zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 330/226
Wysłany: 2016-04-28, 08:17   

U mnie porządny prawie nowy Giant alu wisi za 1/3 ceny, a wczoraj zwykły żelazniak sprzedał się 1 godz po ogłoszeniu.

Przechodzę na elektryfikację ,tylko kto to będzie dźwigał? :gwm

No i z głowy poszły oba, tylko elektryk nie przychodzi. Chyba typowy wieszak będę musiał wywalić i zaprojektować cuś z podłużnic. Tylko one cienkie jakieś,ale 50kg może wytrzymają.

Bagażnik na ścianie na 4 rowery ale do 40 kg. :roll: Trza uważać żeby ściany nie wyrwało.
Ostatnio zmieniony przez zbyszekwoj 2016-04-28, 17:08, w całości zmieniany 2 razy  

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2016-04-28, 08:57   

Ja na Twoim miejscu szedłbym w taki bagażnik jak pokazał na poprzedniej stronie Wiktor.
Pionowo spokojnie mieścisz pięć rowerów i w dość prosty i tani sposób można taki bagażnik zbudować z profili aluminiowych

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

dulare 
weteran

Wysłany: 2016-04-28, 09:58   

kimtop napisał/a:
Ja na Twoim miejscu szedłbym w taki bagażnik jak pokazał na poprzedniej stronie Wiktor.
Pionowo spokojnie mieścisz pięć rowerów i w dość prosty i tani sposób można taki bagażnik zbudować z profili aluminiowych

Właśnie w tym kierunku mam zamiar pójść, tyle tylko że chcę zastosować raczej solidne profile ponieważ rzadko robię coś w metalach i wolę przesadzić niż zrobić za słabe. Dziś jadę zwymiarować tylną ścianę kampera i zobaczyć punkty mocowań, wtedy mogę zrobić wstępny projekt i rozejrzeć się za potrzebnymi elementami. Myślę o wykorzystaniu profili i osprzętu które są stosowane w budowie ram urządzeń CNC:

http://www.damatic.pl/pro...e/#.VyHBGTCLSUn

Zastanawiam się natomiast czy taki przegub (dwie sztuki na rower) będzie wystarczająco mocny:

http://www.damatic.pl/pro...0/#.VyHBdTCLSUk

Na ścianie będą elementy poziome, rower będzie podtrzymywany na belce pionowej więc muszę dobrać odpowiednie zawiasy które pozwolą na takie połączenie i ten przegub wydaje się najodpowiedniejszy.

dulare 
weteran

Wysłany: 2016-05-12, 14:04   

Przywiozłem kampera pod dom, bo kiedy stoi "pod wiatą" za miastem to nie mam możliwości nic zrobić.

Rozmierzyłem sobie tylną ścianę, obejrzałem jakie mam wzmocnienia w różnych miejscach i kombinuję z projektem. Bardzo łatwo nie będzie bo na środku tylnej ściany mam klapę serwisową do której pasowało by mieć dostęp, więc muszę ją ominąć - będą cztery pionowe belki (miejsca na rowery) po prawej stronie klapy i jeszcze jedna po lewej stronie klapy, tak żeby znowuż minąć się z oknem od łazienki. I tak będę musiał zdemontować uchwyty obecnego bagażnika (przynajmniej te po lewej stronie) bo za bardzo wystają i będzie kolizja z nowym bagażnikiem.

Zamówiłem sobie dwa zawiasy nierdzewne, nitonakrętki i trochę śrubek - zamierzam zrobić testy wytrzymałościowe. Mam pewne wątpliwości czy konstrukcja na małych zawiasach utrzyma dosyć ciężkie rowery kiedy będziemy jechać po wybojach. Mam też nadzieję że tylna ściana wytrzyma takie przeciążenia...

Dodatkowo zrobiłem sobie mały test czy się rowery mocowane w ten sposób zmieszczą i czy będą się dały łatwo pochylić. Testy pokazały że rowery dają się spokojnie mocować i pochylać ale z wyciągnięciem roweru ze środka już nie jest tak różowo - miejsca jest trochę za mało. Trzeba więc będzie układać je tak, żeby ten najczęściej używany był we właściwym miejscu.

rowery-test ustawienia.jpg
Plik ściągnięto 31 raz(y) 120,3 KB

McGali 
stary wyga

Twój sprzęt: Burstner A550 C25 2.0E LPG
Nazwa załogi: GaliTeam
Piwa: 17/9
Wysłany: 2016-05-12, 14:52   

Hak i bagażnik rowerowy na hak sprawę by załatwił (dwa rowery na starym bagażniku a trzy na haku. http://allegro.pl/platfor...6137283897.html lub takie cudo http://allegro.pl/wieszak...5846592223.html
Ostatnio zmieniony przez McGali 2016-05-12, 14:58, w całości zmieniany 1 raz  

yahoda 
weteran

Twój sprzęt: HYMERMOBIL 522 FORD
Nazwa załogi: brave sir Robin
Piwa: 71/62
Wysłany: 2016-05-12, 14:57   

Faynie, że z ukosa te rowerki. Kierownice i pedały nie przeszkadzają tak, jak przy tradycyjnym ustawieniu, dzięki czemu można je ciaśniej ustawić. Podoba mi się to.

dulare 
weteran

Wysłany: 2016-05-13, 07:13   

McGali napisał/a:
Hak i bagażnik rowerowy na hak sprawę by załatwił (dwa rowery na starym bagażniku a trzy na haku. http://allegro.pl/platfor...6137283897.html lub takie cudo http://allegro.pl/wieszak...5846592223.html

Załatwił by pewnie sprawę hak, kłopot mam ze zbiornikiem szarej wody (rysunek jest wklejony na pierwszej stronie tego tematu) - z dwojga złego już chyba wolę robić wydumkę na tylną ścianę niż demontować i montować zbiornik na szarą w nowym miejscu. Obecne mocowania dokładnie sobie obejrzałem przy okazji remontu łazienki :)

yahoda napisał/a:
Faynie, że z ukosa te rowerki. Kierownice i pedały nie przeszkadzają tak, jak przy tradycyjnym ustawieniu, dzięki czemu można je ciaśniej ustawić. Podoba mi się to.

Ustawienie ukośne faktycznie niweluje konflikty które robią się przy ustawieniu na jednym poziomie. Pedały mniej przeszkadzają, kierownice mijają się lepiej. Nie należy tylko przesadzić z kątem :) Ale jeśli ktoś myśli że przy okazji rowery mniej odstają od ściany - nie jest to prawdą, nawet jeśli to niewiele się zyskuje. Bardziej chodzi tutaj o to żeby całkiem skrajny rower, który jest mocowany niemal na rogu kampera, nie wystawał na bok poza obrys auta.

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2016-05-13, 07:44   

Ja dla dwóch rowerów zakupiłem składane pedały. Zawsze zapominałem właściwie ustawić korby.

To dla dwóch....

Dla większej liczby to już logistka jak diabli.

Stanek 
weteran

Twój sprzęt: HYMER Exis-i 562
Piwa: 217/47
Wysłany: 2016-05-13, 08:10   

Bronek napisał/a:

Po pierwszym tygodniu wyjazdu dochodzi się już do wprawy :ok

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2016-05-13, 09:28   

Stanek napisał/a:
Bronek napisał/a:

Po pierwszym tygodniu wyjazdu dochodzi się już do wprawy :ok

Po czym...... Co to ja chciałem napisać?

A... po czym się zapomina. :mrgreen: Nawet który był pierwszy a który drugi, który w lewo a który w prawo.

Nie jestem miłośnikiem i fanem. Wożę owszem, ale nie zawsze zdejmuję. Ostatnio pod pokrowcem zaczeły mi sakwy pleśnieć.
Nie chciało mi się zdejmować
:oops:

Stanek 
weteran

Twój sprzęt: HYMER Exis-i 562
Piwa: 217/47
Wysłany: 2016-05-13, 09:35   

Bronek napisał/a:

A... po czym się zapomina. :mrgreen: Nawet który był pierwszy a który drugi, który w lewo a który w prawo.

Dokładnie. Dlatego na kolejnym wyjeździe trzeba dochodzić do wprawy od początku :gwm

Odpowiedz do tematu