Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
na szybko z Warszawy do Rzymu?
Autor Wiadomość
Victus 
zaawansowany

Twój sprzęt: WV T4 Multivan
Piwa: 5/7
Wysłany: 2016-09-16, 22:52   

Piotrze, cegła na pedał i jedziesz

Postaw piwo autorowi tego posta

Spax 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato i Hobby 495
Nazwa załogi: Spax
Piwa: 197/349
Wysłany: 2016-09-17, 10:14   

Adampio napisał/a:

:shock: Nawet nie siedziałem w samochodzie, który mógłby osiągnąć taką prędkość, a jak pisałem mój T4 bezpiecznie wyciąga tylko czy aż 110k m/h
Czyli kolejny argument za jazdą przez Słowację :wyszczerzony:

Poczytaj trochę w mojej reacji - jest mapa trasy przez Słowację. Opcja według mnie najrozsądniejsza. Zwłaszcza przy maksymalnych prędkościach twojego autka.
http://www.camperteam.pl/...er=asc&start=15

Adampio 
zaawansowany

Twój sprzęt: L300 Dethleffs Globetrotter '84+MulitvanT4
Piwa: 5/9
Wysłany: 2016-11-21, 01:23   

Małe podsumowanie: droga ze Zwardonia w rejon Żyliny początkowo o bardzo złej jakości, co w deszczu i po zmroku mocno spowalniało jazdę na tym odcinku. Powrót przez Zwardoń wymaga jazdy ściśle według nawigacji bo Zwardoń poza jednym przypadkiem nie pojawia się na drogowskazach, tak ze jadąc tak jak lubię czyli po drogowskazach w drodze powrotnej zawróciło mnie do Czech :mrgreen:
Na Słowacji widać za to jakieś wielkie prace autostradowe wiec może się poprawi przelot przez Słowację.
Czyli konkludując, Włochy przez Słowację to co najmniej miła odmiana i dziękuję za tę sugestię :spoko

Spax 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato i Hobby 495
Nazwa załogi: Spax
Piwa: 197/349
Wysłany: 2016-11-21, 11:05   

michal_olk 
zaawansowany

Twój sprzęt: sprzedałem i szukam
Piwa: 9/1
Wysłany: 2016-11-21, 12:06   

nie wiem po co kombinować.
Ustawiasz google nawigację i ciśniesz. dobierz tylko porę jazdy tak aby się nie wbijać w największe korki przy największych miastach.
Ja jadąc camperkiem unikam bocznych, "krótszych" dróg kiedy się śpieszę bo mimo iż jest tam teoretyczna możliwość jazdy np 80km/h to faktycznie często jadę na takich drogach ze średnią 60km/h i jestem umordowany. Co innego kiedy nam się nie śpieszy i chcemy coś zobaczyć.

Wielokrotnie pokonywałem drogę, którą planujesz zrobić i ja bym jechał na Wiedeń przez Czechy. Autostrada elegancka prowadzi cię na Ostrawę, potem na Brno, Znojmo itd.
Grunt to nawigacja z dostępem do internetu, najlepiej google maps - unikniesz tych korków których się da uniknąć.
Autostrady to także bezpieczeństwo - nie tylko jazdy ale i postoju/noclegu. Jest też szansa na prysznice.
Na Słowacji miałem nieprzyjemne doświadczenia z Romami na parkingach. Generalnie ogólnie wolę Czechy, Czeszki i czeskie piwo oraz czeskie jedzenie :)

Adampio 
zaawansowany

Twój sprzęt: L300 Dethleffs Globetrotter '84+MulitvanT4
Piwa: 5/9
Wysłany: 2016-11-21, 18:33   

michal_olk napisał/a:
nie wiem po co kombinować.

Bo:
- do Wiednia (samego) i nazad przez Czechy jeździłem razy kilkanaście и хватит
- czteropasmówka kończy się przed Mikułowem i zaczyna niedaleko Wiednia, gdzie się wpada w obłęd obwodnic :shock:
- pierwszy przejazd w sznurze TIRów przez rynek w Poysdorf-ie jest nawet ciekawy, ale tylko pierwszy
- nie mam nawigacji on-line i mieć nie będę ;)
- na Słowacji bywałem wielokrotnie jeszcze przed rozwodem Czecho-Słowacji i Cyganie to najmniejszy problem

michal_olk 
zaawansowany

Twój sprzęt: sprzedałem i szukam
Piwa: 9/1
Wysłany: 2016-11-21, 20:34   

Przez Wiedeń obwodnica jedzie się elegancko w nocy. Autostrada przed Wiedniem wydłużona- zobacz na Google maps, chyba dawno tam nie byłeś. Ostatni raz przez centrum się wrypalem 10 lat temu;)
Radzę się zaopatrzyć w nawigacje. Nie rozumiem gdzie problem skoro to działa na każdym smartfonie, nawet "zabytkowym". Można wykupić roming pakiet za 10-20zl na nawigacje wystarczy.
Ale jak szukasz przygody to rozumiem;)

Odpowiedz do tematu