|
Prośba o rady dla debiutującego wędkarza |
| Autor |
Wiadomość |
vwyogi
zaawansowany

Twój sprzęt: James Cook
Nazwa załogi: Warmiaki
|
Wysłany: 2017-01-31, 14:19
|
|
|
| pożycz albo dokup piklerów bo 2 to troche mało. Jednego zerwiesz drugi Ci pójdzie w pi...u z rekordowym dorszem i skończy sie wędkowanie, a w Norwegii ceny przynęt mało atrakcyjne. |
_________________ Sprinter Westfalia James Cook 1998 2.9TD |
|
|
|
 |
wirefree
stary wyga
Twój sprzęt: EuraMobil
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Lis 2016 Otrzymał 11 piw(a) Skąd: internet
|
Wysłany: 2017-01-31, 14:35
|
|
|
| Zeby cos złowić niestety ale ważne są umiejętnosci wtedy nawet na koze z nosa coś złowisz. W norwegii to wszelkiej masci pstragi lipienie i lososie a dodatkowo w rzekach i jeziorach okon i szczupak. Z morskich nie wiem bo nie łowie. A ta wędka to taka zabawkowa , zerknij na portale wedkarskie i na youtube jak sie łowi ryby a za rok moze 2 będą efekty. |
|
|
|
 |
andrzej627
Kombatant

Twój sprzęt: VW T6 204KM DSG7 4MOTION Stylevan Equinox II
Nazwa załogi: Stylevanek
Pomógł: 5 razy Dołączył: 20 Lip 2015 Piwa: 366/159 Skąd: Francja
|
Wysłany: 2017-01-31, 15:45
|
|
|
| wirefree napisał/a: | | Zeby cos złowić niestety ale ważne są umiejętnosci |
Każdy kiedyś zaczynał zdobywać te umiejętności. Uważam, że na naukę nigdy nie jest za późno. |
_________________ Andrzej
Filmy z moich podróży
Mój profil na Facebooku
|
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 104/101 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2017-01-31, 16:51
|
|
|
| andrzej627 napisał/a: | | wirefree napisał/a: | | Zeby cos złowić niestety ale ważne są umiejętnosci |
Każdy kiedyś zaczynał zdobywać te umiejętności. Uważam, że na naukę nigdy nie jest za późno. |
Święte słowa.
Jednak żeby nie zrobić sobie krzywdy lub komuś w zasięgu naszego wędziska spinningowego, dobrze jest pobrać praktyczne nauki u kogoś w miarę doświadczonego. |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 144/6 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2017-01-31, 17:40
|
|
|
| vwyogi napisał/a: | | w Norwegii ceny przynęt mało atrakcyjne. |
W sklepach wędkarskich i marketach zawsze stoją kosze promocyjne z chińskimi pilkerami w cenie do 10 NOK. Lepszych nie potrzeba.
| wirefree napisał/a: | | Zeby cos złowić niestety ale ważne są umiejętnosci wtedy nawet na koze z nosa coś złowisz. W norwegii to wszelkiej masci pstragi lipienie i lososie a dodatkowo w rzekach i jeziorach okon i szczupak. Z morskich nie wiem bo nie łowie. A ta wędka to taka zabawkowa , zerknij na portale wedkarskie i na youtube jak sie łowi ryby a za rok moze 2 będą efekty. |
Nie przesadzaj. To chodzi o łapanie w fiordach, a w dobrym miejscu byle się coś w wodzie błysło, po chwili na wędce siedzi czarniak 30-50 cm. Nie porównuj takiej zabawy z łowieniem łososi i rekordowych halibutów. Jak Andrzej zarzuci, to co kupił w bełty Saltstraumen i pokręci kołowrotkiem to gwarantuję 100% sukcesu - wiaderko czarniaków na kolację. |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
| Ostatnio zmieniony przez krzlac 2017-02-01, 12:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
andrzej627
Kombatant

|
Wysłany: 2017-01-31, 19:03
|
|
|
| krzlac napisał/a: | | Jak Andrzej zarzuci to co kupił w bełty Saltstraumen i pokręci kołowrotkiem to gwarantuję 100% sukcesu - wiaderko czarniaków na kolację. |
Krzysztof, jeszcze raz dziękuję za rady.
Czarniakami poczęstowali nas Polacy spotkani na biwaku nad fiordem. Przyrządzali je na ruszcie nad małym ogniskiem, bo podobno takie są lepsze niż z patelni. |
Filmy z moich podróży
Mój profil na Facebooku
|
|
|
|
 |
GENAS
zaawansowany

Twój sprzęt: FIAT DUCATO ''JOINT''
Nazwa załogi: Basia-Genek
|
Wysłany: 2017-01-31, 20:55
|
|
|
| W ubiegłym roku na Saltstraumen to w dwie godziny mieliśmy pełne zamrażarki oczywiście czarniaki |
|
 |
anw73
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Benimar Tessorro 497
|
Wysłany: 2017-01-31, 21:11
|
|
|
Andrzej
kiedy bedziesz w Norwegii ?
jesli bedziesz przejezdzal przez Oslo to zapraszam do mnie.
Dostaniesz lekcje i potrzebny sprzet a w drodze powrotnej mi go odwieziesz.
Pozdrawiam |
_________________ uwielbiam reklamy Polsatu bo zawsze mozna skoczyc po zimne piwko na stacje paliw do sasiedniego wojewodztwa |
|
|
|
 |
Fordek
stary wyga
Twój sprzęt: Eura Mobil PT 696 EB
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Cze 2014 Piwa: 14/5 Skąd: Wyszków
|
Wysłany: 2017-01-31, 23:11
|
|
|
| Koniecznie dokup sobie gumowe przynęty z ołowianymi główkami . Łowiąc z brzegu w kamieniach metalowe pilkery będą sie wspaniale zaczepiały . Gumową rybkę dasz rady poprowadzić wyżej . Główki kup różnej wielkości 10,15,20,25 gram. Gumowe rybki długości około 12 -15 cm. |
|
|
|
 |
andrzej627
Kombatant

|
Wysłany: 2017-02-01, 10:33
|
|
|
| anw73 napisał/a: |
kiedy bedziesz w Norwegii ?
jesli bedziesz przejezdzal przez Oslo to zapraszam do mnie.
|
Dzięki za zaproszenie. Odezwę się, jak będę miał decyzję co do daty wyjazdu. Planuję prom Hirtshals-Larvik na 29 czerwca, a więc mógłbym być w Oslo 30 czerwca, albo dopiero w drodze powrotnej 3-4 tygodnie później. |
Filmy z moich podróży
Mój profil na Facebooku
|
|
|
|
 |
vwyogi
zaawansowany

|
Wysłany: 2017-02-01, 10:41
|
|
|
| krzlac napisał/a: |
Nie przesadzaj. To chodzi o łapanie w fiordach, a w dobrym miejscu byle się coś w wodzie błyśnie i na wędce siedzi czarniak 30-50 cm. Nie porównuj takiej zabawy z łowieniem łososi i rekordowych halibutów. Jak Andrzej zarzuci to co kupił w bełty Saltstraumen i pokręci kołowrotkiem to gwarantuję 100% sukcesu - wiaderko czarniaków na kolację. |
święta racja. Przed pierwszym wyjazdem do Norwegi zbroiłem się jak na wojnę, ale przy pierwszym łowieniu u kolegi pokazła mi norweski sprzet do łowienia. Była to szpula z korbką jak do przedłużacza z żyłka chyba 1.0 albo i nawet grubsza i co jakis czas był haczyk zatopiony w ołowianej oliwce + jakiś kawałek kolorowego plastiku i na to sie łapało ryby. Delikatnie mówiąc malo wyrafinowany sprzęt, ale Norwegowie więdza co u nich działa. |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2017-02-01, 10:45
|
|
|
Powolutku wchodzimy w temat mięsiarstwa |
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
| Ostatnio zmieniony przez Janusszr 2017-02-01, 12:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 144/6 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2017-02-01, 10:59
|
|
|
| Janusszr napisał/a: | Powolutku wchodzimy temat mięsiarstwa |
Bzdura, w Norwegi ryby morskie się traktuje inaczej. Ryby to pożywienie.
A stara maksyma norweska brzmi: Zapach dorsza to zapach pieniędzy.
Jednocześnie należy pamiętać, że dorsz ma swój wymiar ochronny, na południu 40 a na północy 38cm. Nie pamiętam, który równoleżnik jest granicą. Tam nikogo nie dziwi, że złowione ryby są zabijane i przygotowywane do spożycia lub przechowania. Nawet małe czarniaki. Fish is fish. Nikt nie lamentuje, że ryba się męczy czy coś podobnego. Oczywiście nikt nie zakazuje wypuszczać ryb z powrotem do wody.
Najważniejsze by nic się marnowało. |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
| |
|
|
|
 |
vwyogi
zaawansowany

|
Wysłany: 2017-02-01, 11:26
|
|
|
| dla norwegów w głowie sie nie mieści wypuszczanie łososi zlowionych w rzekach, dla nich to normalka wynikająca z dobrobytu. O morskich to nawet nie wspomnę |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2017-02-01, 11:34
|
|
|
Jeżeli obowiązują mnie jakieś normy etyczne w Polsce, to i w Norwegii również. Jeżeli Arab nie szanuje kobiet, to ja tam będąc mam również tak postępować? W Polsce chronimy bociany, w Libii możemy je zabijać, bo miejscowi tak robią?
Ale ja przecież bzdury piszę, to wycofuję się z tej dyskusji.
Mięsiarstwo w Polsce nie, w Norwegii w dobrym tonie. Przykre. |
| |
|
|
|
 |
|
|