kilmatyzator FRAL FSC03 0,9kW - potrzebne opinie |
Autor |
Wiadomość |
Roberto
weteran

Twój sprzęt: EuraMobil 555 + Jumper H3L3 (w budowie)
Nazwa załogi: techserwis
Pomógł: 8 razy Dołączył: 25 Lip 2013 Piwa: 69/30 Skąd: Elbląg
|
Wysłany: 2019-06-11, 17:04
|
|
|
Ja mam ten model i w kamperze zasilam z solarów.
W kamperze wystarcza w domu nie używam, bo za mały |
_________________ pozdrawiam
Robert
PS.
Używajcie polskich znaków !! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE...
 |
|
|
|
 |
Andrzej_Gdynia
zaawansowany

Twój sprzęt: Adria 670
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2016 Piwa: 15/9 Skąd: Gdynia

|
Wysłany: 2019-06-11, 20:52
|
|
|
W kamperze dajesz przez przetwornice o jakiej mocy? Na ile wystarcza pojemności aku? Bo jak sadzę solary masz pewnie 100 lub 120 W czyli kolejne 200W musi wziąć z aku..?
Co się dzieje przy naprawdę potężnych upałach powiedzmy powyżej 30 stopni - czy sprawność spada i zaczyna z niego kapać? W jakiej konfiguracji go podłączasz - na zewnątrz z nawiewem do środka czy odwrotnie? W jakim układzie jest sprawniejszy? Jak widzisz mam wiele pytań |
_________________ Andrzej_Gdynia
 |
|
|
|
|
 |
Roberto
weteran

|
Wysłany: 2019-06-11, 21:59
|
|
|
Przetwornica VOLT SINUS 1500/3000W.
Akumulator 142Ah
Solary na dachu 600W plus kontroler MPPT. Przy obecnym słońcu klima chodzi non stop a prądu wystarcza jeszcze na doładowanie aku.
Zestaw w tej konfiguracji mam od późnej jesieni więc nie testowałem go w temperaturach powyżej 30st.C, aczkolwiek próby z ostatnich dni wyszły obiecująco. Nawet jeśli obniży mi temperaturę o kilka stopni to będę zadowolony.
Za 3 tygodnie przetestuję w Hiszpanii
W kwestii kapania to ten Fral ma zbiorniczek na wodę. Jak się napełni to klimatyzator automatycznie się wyłącza. Można też odprowadzać wodę wężykiem, np. do odpływu w łazience - ja zamierzam tak robić. Gorące powietrze wypuszczam rurą przez okienko w dachu.
Więcej informacji za jakieś półtora miesiąca |
Robert
PS.
 |
|
|
|
|
 |
Andrzej_Gdynia
zaawansowany

Twój sprzęt: Adria 670
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2016 Piwa: 15/9 Skąd: Gdynia

|
Wysłany: 2019-06-11, 22:45
|
|
|
Bardzo dziękuję - to jest konkretna informacja
Szacun - 600W solar - kurcze co to jest? Cały dach masz w panelach czy znalazłeś jakiś nadzwyczaj wydajny?
Co do klimy - też nie uważam że klima ma mi dać 19 stopni. Od tego to tylko katar. Dla mnie komfort to 22 - 23 stopnie... Dlatego myślę że ten mały powinien wystrczyć.
Jeszcze tylko pytanie - w zestawie dają rurę 1mb - czy to wystarcza czy kupowałeś 1,5mb? Co jeszcze brałeś do kompletu - te adaptery do szyby masz? Ma to sens? |
_________________ Andrzej_Gdynia
 |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 28 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 240/601 Skąd: Biłgoraj
|
Wysłany: 2019-06-12, 07:45
|
|
|
Andrzej_Gdynia napisał/a: |
Jeszcze tylko pytanie - w zestawie dają rurę 1mb - czy to wystarcza c |
lepsza alu 11cm średnicy "spiro" |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
reaven22
weteran
Pomógł: 25 razy Dołączył: 19 Mar 2018 Piwa: 121/14 Skąd: WGM
|
Wysłany: 2019-06-12, 08:15
|
|
|
Również posiadam zabudowaną. Moc szału nie robi. W ciągu dnia jak auto stoi w pełnym słońcu to nie ma szans na schłodzenie. Ale w nocy sypialnie wychładza bez problemu i przyjemnie się śpi.
Pobór prądu ok 30A, przetwornica AZO 1500W, doprowadzone dodatkowe zasilanie do płytki sterującej klimy.
 |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2019-06-12, 13:02
|
|
|
Andrzej_Gdynia napisał/a: | Bardzo dziękuję - to jest konkretna informacja
Szacun - 600W solar - kurcze co to jest? Cały dach masz w panelach czy znalazłeś jakiś nadzwyczaj wydajny?
Co do klimy - też nie uważam że klima ma mi dać 19 stopni. Od tego to tylko katar. Dla mnie komfort to 22 - 23 stopnie... Dlatego myślę że ten mały powinien wystrczyć.
Jeszcze tylko pytanie - w zestawie dają rurę 1mb - czy to wystarcza czy kupowałeś 1,5mb? Co jeszcze brałeś do kompletu - te adaptery do szyby masz? Ma to sens? |
600W to jeszcze nie rekord. Nawet 800W. Niektórzy mają i ponad 1kW na większych kamperach.
Dodatkowy plus, gdy są szklane, to panele robią cień, więc automatycznie klima ma mniej do roboty.
U mnie też będzie Fral zasilany z paneli, tylko nie mam jak go chwilowo wysłać z Polski do mnie.
800W paneli, bo też więcej innych odbiorników na prąd
Z dobrą izolacją, cieniem z paneli spokojnie ta klima powinna dawać sobie radę. Mi wystarczy kilka stopni mniej. Obstawiam, że z powyższymi plus mała kubatura spokojnie i 10C niżej będzie. Mam w kamperze jedną szafkę, do której poleci w izolacji Frall, wydmuch gorącego na zewnątrz. Zimne do środka. Czyli klima będzie oddzielona od wnętrza izolacją.
Tak wyglądają moje "daszki"
daszek-z-paneli.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 2391 raz(y) 111,22 KB |
|
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
|
 |
Roberto
weteran

|
Wysłany: 2019-06-12, 13:46
|
|
|
Tak dokładnie to ja mam 750W na dachu... 5 paneli po 150W
600W na zabudowę i 150W na aku rozruchowe, co by mi go radio na postoju nie rozładowało |
Robert
PS.
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|