|
|
Kategorie prawa jazdy w kraju i poza granicami, opłaty... |
Autor |
Wiadomość |
jsaluga
zaawansowany

Twój sprzęt: Mc Louis mc2
Nazwa załogi: WZDuzeiMale
|
Wysłany: 2019-07-18, 07:33
|
|
|
Nie analizowałem prawa i nie próbuję negować Waszej wiedzy w tym temacie. Ale autobusy Niemców rozsiane po europie nasuwają myśl, że jest jakaś norma Unijna ponad prawami krajowymi w tym temacie. Czy Niemcy jeżdżą na grandę? |
|
|
|
 |
Argo
weteran
Twój sprzęt: Ford Chausson WELCOME 23
Nazwa załogi: Argonauta
Pomógł: 4 razy Dołączył: 19 Gru 2011 Piwa: 31/1 Skąd: Nowa Wola
|
Wysłany: 2019-07-18, 08:03
|
|
|
jsaluga napisał/a: | Nie analizowałem prawa i nie próbuję negować Waszej wiedzy w tym temacie. Ale autobusy Niemców rozsiane po europie nasuwają myśl, że jest jakaś norma Unijna ponad prawami krajowymi w tym temacie. Czy Niemcy jeżdżą na grandę? |
Jest taka norma (kategoria) pod oznaczeniem C1, którą Niemcy dostają bez problemu. |
|
|
|
|
 |
moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2014 Piwa: 117/43 Skąd: Ożarów Maz.
|
Wysłany: 2019-07-18, 13:15
|
|
|
dlatego w DE większość kamperów ma DMC 4250
Jeżeli mają DMC 3500 to jest DMC zgodne z typem pojazdu a nie życzeniowe jak w PL .
DMC 3500 a rzeczywista masa pojazd 3380 i zostaje 120 kg na kierowcę i dwie klaty browaru.
Moja agentka ubezpieczeniowa opowiedziała historię z lutego 2019 jej klienta w skrócie bus DMC 3500 po kolizji laweta z wagą wynik 3780 rezultat rażące naruszenie warunków umowy wynik odszkodowanie "0" jeden pojazd skasowany , towar skasowany drugi pojazd naprawiane na koszt klienta suma do zapłaty 195 000 zł |
_________________ Wielkie rzeczy nie powstają w wyniku impulsu, a w wyniku poskładania małych rzeczy w jedną całość
Vincent Van Gogh |
|
|
|
 |
orys
stary wyga

Twój sprzęt: Baza już jest ;-)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 27 Sty 2017 Piwa: 58/13 Skąd: Glasgow
|
Wysłany: 2019-07-18, 14:51
|
|
|
jsaluga napisał/a: | Nie analizowałem prawa i nie próbuję negować Waszej wiedzy w tym temacie. Ale autobusy Niemców rozsiane po europie nasuwają myśl, że jest jakaś norma Unijna ponad prawami krajowymi w tym temacie. Czy Niemcy jeżdżą na grandę? |
Nie wiem, czy jeżdżą na grandę, czy mają C1. Jeden nie miał, policja go w Szkocji zatrzymała i potem szukał na lokalnym forum dla kierowców ciężarówek kogoś z prawkiem, żeby mu odstawić auto na prom do Newcastle, stąd znam ten przypadek... |
|
 |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 471/100 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2019-10-01, 07:21
|
|
|
Dawniej niemieckie prawo jazdy B dawało możliwość prowadzenia pojazdów do 7,5 tony i ciągników rolniczych z przyczepami. Jako że nie można odbierać nikomu uprawnień już nabytych, starsi kierowcy podczas wymiany dokumentów dostali niejako gratis B, C1 i T. U nas podobna sytuacja dotyczy E: jeżeli zrobimy E do C to gratisowo dostaniemy E do B oraz E do D. |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|