Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2015-05-06, 22:49
Jaki pomysł na certyfikaty?
Autor Wiadomość
Dembomen 
weteran

Twój sprzęt: KOMEDIA Fiat-Detleffs Globetrotter 2,5D 1989
Nazwa załogi: Dembomenki
Piwa: 23/24
Wysłany: 2008-08-27, 22:35   

Hej!
janusz napisał/a:
stefan napisał/a:
Witam! Gdyby wszyscy po czy w trakcie urlopu przyslali namiary miejs ktore warto polecic....I gdyby byl ktos kto by to zebral ....Kupie taki przewodnik!Pozdrawiam.Stefan.

Taka rekomendacja z jednych ust, jednego pióra może być trochę nie adekwatna do realiów. Jeden woli córkę drugi teściową. Jeden lubi osy i mu nie przeszkadzają dla drugiego towarzystwo takich "gadów" będzie dyskwalifikowało kandydata. To czy ktoś otrzyma certyfikat powinien być po dokładnej dyskusji.

Niech i ja się ustosunkuję do zagadnienia.
Janusz masz rację!-potrzebna dyskusja.
Hej!

stefan 
weteran

Twój sprzęt: Peugeot Tabbert 510
Nazwa załogi: Majka i Stefan
Piwa: 2/4
Wysłany: 2008-08-27, 22:42   

Witam! Janusz ma racje.Jedna opinia moze byc subiektywna.Jednak kilka opini to juz cos znaczy.Ja osobiscie wole pojechac tam gdzie juz ktos byl i napisal cos pozytywnego.Chocby dlatego zey sprawdzic czy sie nie mylil.Ja czesto zapisuje adresy godne polecenia(nie wiele) i moge sie podzielic.Sa to jednak hotele badz pensjonaty poniewaz do tej pory tak wlasnie podrozowalismy.Pozdrawiam.Stefan.

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2008-08-27, 22:46   

sasquatch napisał/a:
janusz napisał/a:
trawkę na stanowiskach
- są takie?? daj namiary.

Trawka była na kempingu w Strzelcach nad Niegocinem. Żałuj że was tam nie było. :haha:

sasquatch 
weteran
CamperPark.pl

Twój sprzęt: Riva Mobil City540 Ducato 1,9td
Piwa: 5/1
Wysłany: 2008-08-27, 23:00   

stefan napisał/a:
Ja czesto zapisuje adresy godne polecenia(nie wiele) i moge sie podzielic

zapraszam na stronę camperparków - tam możesz się podzielić swoimi uwagami

Cytat:

sasquatch napisał/a:
janusz napisał/a:
trawkę na stanowiskach

Trawka była na kempingu w Strzelcach nad Niegocinem. Żałuj że was tam nie było.

Już żałuję :haha:

janusz 
Kombatant
Szeryf

Wysłany: 2008-08-28, 07:06   

Wracając do tematu. Myślę że certyfikowaniu powinny podlegać tylko miejsca przeznaczone dla kamperków. Mogły by to być całe obiekty w rodzaju, kemping, gospodarstwo agroturystyczne, ośrodek wypoczynkowy, hotel, marina, stacja benzynowa, parking lub tylko część udostępniona kamperowcm.
Powinniśmy ustalić minimalne wymogi jakim ma odpowiadać miejsce dla kamperów. Wymogi te powinny spełniać w minimalnym stopniu potrzeby kamperowca. Moim zdaniem powinien być zapewniony bezpieczny postój i nocleg kampera z załogą przynajmniej przez jedną dobą. Dostęp do miejsca zrzutu szarej wody, dostęp do miejsca usuwania WC chemicznego, i miejsce poboru czystej wody. To powinien być standard, opisany w jaki sposób to miejsce powinno być zorganizowane. Jeżeli czegoś wymagamy musimy podać warunki. Jak kandydat na naszego przyjaciela to spełni to już całkiem inna i nie nasza sprawa. Musi być ustalone, że za takie minimum na jedną dobę kamperowicz zapłaci jakąś kwotę. Myślę że najlepiej przeliczalną np na Euro, litry paliwa, kwintal przeliczeniowy żyta lub butelek piwa albo wódki. Wszystko jedno chodzi o pułap cenowy.
Mogło by być na zasadzie, że masz miejsce,l płacisz ustaloną stawkę za samochód i masz do dyspozycji infrastrukturę kanalizacyjną. Lub Stajesz na stanowisku załóżmy za 50% opłaty ale nie korzystasz z węzła sanitarnego. Za skorzystanie płacisz drugie 50%. Lub stoisz dobę za darmo a płacisz tylko za obsługę. W każdym razie pobyt za dobę wraz z obsługą może kosztować maksimum jakąś ustaloną kwotę. Każde rozszerzenie oferty ponad standard leży w gestii właściciela obiektu i może być udostępniana za dodatkową ustaloną przez niego opłatę. Możliwy jest też scenariusz podobnie jak to bywa na zachodzie lub niektórych stacjach benzynowych, że ten standard jest za darmo.

eeik 
Kombatant
"Mała Karawana"

Twój sprzęt: Dethleffs
Pomogła: 1 raz
Piwa: 13/7
Wysłany: 2008-08-28, 07:28   

sasquatch napisał/a:
janusz napisał/a:
trawkę na stanowiskach

stefan napisał/a:
Witam! Gdyby wszyscy po czy w trakcie urlopu przyslali namiary miejs ktore warto polecic....I gdyby byl ktos kto by to zebral ....Kupie taki przewodnik!Pozdrawiam.Stefan.

Zawsze mogłeś to zrobić. To znaczy wpisywać takie miejsca. I jak piszesz, gdyby wszyscy wpisywali lub przysyłali namiary. Taki przewodnik masz dostępny na www.camperpark.pl - znalazł się "ktoś kto by zebrał", zabrakło tylko "wszystkich po czy w trakcie urlopu". Dlatego nie możesz go kupić (mieć za darmo).

Takie życie. Bierzmy nic nie dając.

Pod tym moge się podpisać.
Certyfikaty fajnie, że będą, ale w ślad ,a właściwie od razu z przyznaniem informacja w camperparkach bezwzględnie.

Bo my w sumie mamy forum, ale inni korzystać mają/chcą/korzystają z tej strony

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Postaw piwo autorowi tego posta

eeik 
Kombatant
"Mała Karawana"

Wysłany: 2008-08-28, 07:35   

Janusz dokładnie tak jak napisałeś.
Różne sa wymogi w czasie podróży.
Będąc przelotem wystarczy stanowisko do obsługi kampera (bez infrastruktury kempingowej), a planując pobyt liczy się otoczenie i cała otoczka kempingu.

Kempingi winny zrozumieć że kamper staje na noc i potrzebne mu jest to stanowisko i bezpieczny nocleg.
Jak mam zamiar siedzieć kilka dni płacę jak za kemping normalnie.

I następnie tu o uczciwość obu stron.
Jak przycupnąć i płacić 50% - bo nie korzystamy z połowy rzeczy - ja tu widzę problem.

Właściciel nie będzie biegał i kontrolował gdzie kto aktualnie załatwia swoje potrzeby -.

Nie ma problemu z typowym tzw, "stellplatzem" czy camperparkiem.
Problem chyba będzie na kempingach z pełnym węzłem.

Nie mom pojęcia jak to ugryźć poza deklaracją uczciwości.
Ja potrafię - np nie wiem jak wyglądaja sanitariaty w Strzelcach i Sandomierzu - nie korzystałam.

Wiem jak wyglądają w Bogacsu - zapłaciłam i korzystałam.

Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.

janusz 
Kombatant
Szeryf

Wysłany: 2008-08-28, 07:58   

Moim zdaniem to już problem kempingmena jak to rozwiąże. Może wydzielić, odgrodzić miejsce dla kamperów. Może zrobić po drugiej stronie drogi, może zrobić prysznice na jakaś kartę, żeton. Jest tysiące sposobów na rozwiązanie takich spraw. Ludzie na całym świecie (może troszkę przesadziłem z tym całym świecie) dają sobie z tym radę. Pozostawmy to pomysłowości Polaków. My chcemy tylko miejsca, wody i tego tam. I gotowi jesteśmy płacić konkretne pieniądze. Reszta w rękach zarządzających. W zamian za spełnienie naszych, nie wygórowanych oczekiwań będziemy nosić ogłoszenia o "campoprzyjaciołach" po wszystkich jarmarkach w Polsce i Europie. Co do CamperParków, oczywiście że nic nam nie będzie przeszkadzało umieszczenie miejsca w CamperParkach. Tylko to troszkę jak by nie nasza broszka. CamperParki mają swoje warunki, swoje umowy i nic nam CamperTeamowi do tego. Oczywiście będziemy chętnie korzystać i współpracować. Pewnie nawet mogli byśmy się nawet zgodzić na rubrykę w CamperParkach mówiącą czy dany kamperpar ma certyfikat CT. Myślę jednak że to daleka przyszłość i jakby inna sprawa. Wszystko przed nami, do przedyskutowania.

sasquatch 
weteran
CamperPark.pl

Twój sprzęt: Riva Mobil City540 Ducato 1,9td
Piwa: 5/1
Wysłany: 2008-08-28, 08:25   

janusz napisał/a:
to troszkę jak by nie nasza broszka. [...] i nic nam CamperTeamowi do tego

A ja byłem przekonany, że camperparki stworzone zostały dla kamperowiczów, a znałem tylko tych z camperteamu - więc dla camperteamu. To ta społecznośc miała wpisywać koordynaty miejsc nocelowych. A że nie wpisuje - to inna broszka - masz rację Januszu to nie Wasza broszka.

janusz 
Kombatant
Szeryf

Wysłany: 2008-08-28, 08:59   

Rafale nie unoś się. Nie miałem niczego złego na myśli. Osobiście nic nie mam przeciwko wpisywaniu kamperparków do CamperParków przez forumowiczów. Jak pamiętasz sam podałem Ci namiary, co prawda na francuski ale na innym nie byłem. To że napisałem że "nie nasza broszka" w żadnym wypadku to nie moja niechęć do CamperParków którą starasz się czasami znaleźć u mnie. Przysięgam Ci na co chcesz, że nie ma u mnie takiego uczucia. Jedynie dbałość o całkowitą niezależność CT od kogokolwiek. Musi tak pozostać, że CT jak pochwali to nie będzie podejrzeń, że towarzystwo wzajemnej adoracji, a jak zgani to jakieś porachunki. A żeby ludzie wpisywali miejsca trzeba nad nimi pracować i wyciągać z nich informację. Wracając do tematu certyfikatu. Myślę, że nie jesteśmy od tego by kogokolwiek, reklamować, promować, umieszczać w jakichś banerach reklamowych a jedynie od wyrażenia swojej to znaczy kamperowiczów z CT opinii o jakimś podmiocie. To wyrażenie opinii musi być rzetelne, uczciwe i bez jakichkolwiek podejrzeń o stronniczość. Jeżeli jako grupa ludzi związana swoim hobby uznamy że konkretny camping jest dla kamperowania przyjazny, że się podoba, że jest OK to, to powiemy i pozwolimy obsłudze kempingu informować innych, że ludzie z CT uznali że zasługujemy na zaufanie i tylko tyle. Nic za to nie wołając i nic więcej nie proponując. Po prostu informacja że podmiot spełnia warunki do kamperowania. Inny zakres usług nie należny jakby do naszej domeny. Czy jest sklep, basen, plac zabaw dla dzieci i tp to atrybutu kempingu nie placu dla kamperów.

sasquatch napisał/a:
A ja byłem przekonany, że camperparki stworzone zostały dla kamperowiczów, a znałem tylko tych z camperteamu - więc dla camperteamu.

Trochę odwrotnie na początku był CamperTeam. A kamperparki chyba dla wszystkich i cycepowych też i nie CamperTeamowych.

sasquatch napisał/a:
To ta społecznośc miała wpisywać koordynaty miejsc nocelowych.

Nikt im tutaj tego nie zabrania, pracuj nad nimi.

M-k 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: był, niema, i nie będzie
Piwa: 11/1
Wysłany: 2008-08-28, 09:24   

Po tegorocznych wyjazdach jestem na "tak" w kwestii przyznawania certyfikatów.

Jako nowicjusz czerpałem informacje o kempingach ze strony CamperPark no i niestety parę razy rzeczywistość znacznie odbiegała od danych podawanych w opisach kempingu. Brak weryfikacji danych podawanych przez właścicieli to chyba największa bolączka tego sposobu przedstawiania informacji.

Wiele istniejących kempingów traktuje tą stronę jako dodatkową formę reklamy, zaistnienia na mapie miejsc wypoczynku, natomiast niewiele mają wspólnego z miejscem postoju dla kampera.

Dla przykładu: na jednym z kempingów miła Pani właścicielka nie wiedziała co to takiego jest "zrzut szarej wody", choć w opisie na CamperPark piktogramy wskazują na pełną obsługę kamperów.

Dodawanie opini, o czym wspominał saquatch niewiele pomoże. Przeważnie, wystawiane opinie są pozytywne, ale wystawiane anonimowo i nie wiadomo do końca, czy przypadkiem to nie są opinie cioci, wujka, szwagra właściciela. Problem dodawania opini przez użytkowników o danym miesjcu anonimowo nie rozwiąże sprawy, a czasami nawet może spowodować bolesne rozczarowanie.

Podsumowując, certyfikowane przez CamperTeam miejsca "wypoczynku" dla kamperów są koniecznością dla naszego wspólnego dobra.

Kwestją techniczną jest już tylko ustalenie minimum od jakiego taki certyfikat był by przyznawany, a wiadomości podane przez właściciela weryfikowane.

eeik 
Kombatant
"Mała Karawana"

Wysłany: 2008-08-28, 11:01   

Maczek i własnie tego chcę także Sas.
wystarczy że sprostujesz informacje na stronie camperparku :) )

A certyfikaty swoja droga oczywiście :) ).

janusz 
Kombatant
Szeryf

Wysłany: 2008-08-28, 11:29   

I myslę że tu jest trochę pies pogrzebany. "Maczek" ponieważ to jego, przykład napisze anonimowo, że jest "be" to skąd będziemy wiedzieli czy nie napisał tego ktoś z kempingu znajdującego się na drugim końcu wsi. Jak podpisze jakimkolwiek podpisem, to co to zmieni. Jak podpisze swoim imieniem i nazwiskiem to dostanie bana od campingmena i adnotację "tego pana tu nie przyjmujemy". Po co jemu jednemu walczyć z systemem. Całemu CamperTeamowi nikt takiego bana nie da. Dyskusja o wadach i zaletach podmiotu nie jest anonimowa. Nikt kitu nie wciśnie gdy miejsce widziało/korzystało kilkanaście, kilkadziesiąt osób. I nie szedł bym tak szeroko by oceniać całe obiekty, a jedynie przystosowanie do naszych skromnych kamperowych potrzeb. Nie musimy wykonywać pracy za innych a jedynie działać dla naszego kamperowego dobra.

gino 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Piwa: 638/977
Wysłany: 2008-08-28, 11:48   

janusz napisał/a:
To wyrażenie opinii musi być rzetelne, uczciwe i bez jakichkolwiek podejrzeń o stronniczość. Jeżeli jako grupa ludzi związana swoim hobby uznamy że konkretny camping jest dla kamperowania przyjazny, że się podoba, że jest OK

TO JEST W/G MNIE..KLUCZOWE ZDANIE...calego zagadnienia..
aby byla rzetelnosc, i...aby oceniac miejsca w ktorych sie bylo...a nie..oceny z SUFITU..

KROTKO MOWIAC, ABY NIE BYLO TEGO TYPU DYSKUSJI...
http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=2835

sam bardzo cheynie korzytsam z POLECANYCH miejsc..wiec, jesli by CERTYFIKATY weszly w zycie..chetnie odwiedze kazde z ''odznaczonych'' miejsc..

wbobowski 
Kombatant
moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Piwa: 353/135
Wysłany: 2008-10-26, 23:13   

Wszyscy tu mamy chyba podobne zdanie. Należałoby kontynuować to co zaczął Elwood, czyli konkrety. Wydaje się, że cena za noc od kampera, niezależnie od ilości pasażerów (z dostępem do prądu, opróżnienia WC, szarej wody i uzupełnienia czystej) zaczyna być jednym z podstawowych konkretów.
Mnie się wydaje (po cenach zachodnich), że nie powinna przekraczać 10 euro.

Nasze kamperki

Odpowiedz do tematu