pralkowcy na kampingach (crime story) |
Autor |
Wiadomość |
lepciak
weteran
Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Piwa: 61/39 Skąd: Gdańsk-Oliwa
|
Wysłany: 2017-11-03, 06:32
|
|
|
Dlatego kempingi w naszym kraju wprowadzają zabezpieczenia do przyłączy kamperów i przyczep bezpiecznikami o wartości 6 A na co buntują się koledzy z www.karawaning. Wiem, że w Holandii i Belgii zabezpieczenia są wielkości 10 A, rzadziej 16 A i niepłatne jest tylko pierwsze załączenie wyrzuconego zabezpieczenia. To skutecznie ukróca korzystanie z ogrzewania na prąd i prania. |
_________________ lepciak
''A najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy przeważnie nic nie mają do powiedzenia''
 |
|
|
|
 |
Endi
Kombatant

Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Piwa: 315/492 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2017-11-03, 06:46
|
|
|
kimtop napisał/a: | Są tacy co piorą na zlotach |
Cudze chwalicie swego nie znacie...Mareczku ..bomba
|
_________________ Najpiękniejsze hobby świata ! |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2017-11-03, 06:52
|
|
|
Zawsze to oszczędność na domowej wodzie i prądzie.
Może dlatego zloty podrożały? |
|
|
|
|
 |
koko
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Sty 2007 Piwa: 71/31 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2017-11-03, 07:13
|
|
|
Na campingu w Mazarron 7kwh dziennie masz w cenie za górkę płacisz 0,34eur za kwh mają to rozwiązane bezobsługowo |
_________________ KoKo
Piszę tylko merytorycznie.
Mądrzy ludzie wiedzą przed a nie po |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 477/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2017-11-03, 07:41
|
|
|
Mi dali tak dużo prądu , że nie przerobiłem tego
Strach powoduje, że pozwalamy na syf. Czasem by złagodzić diagnozę uwłaczającą godności głowy kampera,
jest też zaskoczenie i konsternacja.
Teraz zaś pie r dolamento...wtedy trzeba było zareagować, zebrać koalicję, wezwać policję, protestować w recepcji lub ostatecznie wyjechać. Wziąć na litość, rozryczeć się lub wpaść w aktorską histerię.
Ale widocznie nie było to na tyle uciążliwe itd by opuścić to miejsce. A to z pkt. widzenia właścicieli jest tylko biznes.
Taki relatywizm Kalego, to było obok i dalej.... Skutek przeludnienia i dobrobytu. Siedziała by gawiedź na tyłku przed TV , to by kempingi dbały o standard a tak zawsze ktoś przyjedzie na miejsce obrażonego np. Bronka. |
|
|
|
|
 |
frykas1
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Ford chausson Flash 03.
Nazwa załogi: FRYKASY
Pomógł: 3 razy Dołączył: 12 Mar 2012 Piwa: 2/8 Skąd: Radzymin-Warszawa
|
|
|
|
 |
Zaradek
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
|
Wysłany: 2017-11-03, 09:35
|
|
|
Taka sytuacja w Polsce:
Camping gminny wybudowany za unijne pieniadze wiec darmowy przez piec lat. Wszystkie udogodnienia: prad, woda na parceli, lazienki, cieple prysznice wszystko gratis. Miejscowi, ktorzy mieli przyczepy, na czas tzw sezonu, przeprowadzali sie wlasnie na ten camping i zyli tam od czerwca do wrzesnia jezdzac do pracy szkol itd. Oczywiscie dla przyjezdnych czy tez przejezdnych miejsca nie zostawalo badz bylo tylko pare. Nasze podworko nie wyglada wiec wcalr lepiej. Przedsiewziecie , kyore mialo promowac region raczej tymczasowo oplacilo sie lokalnej spolecznosci. |
|
|
|
 |
izola
Kombatant

Twój sprzęt: MB Marco Polo
Nazwa załogi: Izolownia
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 20 Sty 2015 Piwa: 232/165 Skąd: Westfalia
|
Wysłany: 2017-11-03, 09:57
|
|
|
W wielu krajach takim grupom podróżującym, gminy miasta przydzielają miejsce gdzie mogą swoje obozowiska rozbijać.
Na ogół mają te miejsca możliwość by kanalizację miasta używać i prąd wykupić, kontenery na śmiecie.
Byle kto tam nie może stanąć musi się u "Sołtysa" miasta zameldować, przydzielają mu miejsce i jakby zababrał to miejsce - służba wie kto to zrobił...
, wtedy panuje porządek.
Ostatnio widziałam takie obozowisko w F w Barfleur , obok SP były tereny gospodarcze miasta i tam stali ci podróżnicy z pralkami...
Byłam i jak opuszczali pod koniec lata to obozowisko , było cicho kulturalnie i czysto.
Co ważne jest,
jak opuścili platz, to w ciągu 10 minut przyjechał pracownik miasta na kontrolę opuszczonego miejsca ...przyjechał mimo że była to niedziela.
Poszłam też tam z ciekawości zerknąć...ani jednego papierka ani jednego śmiecia nie było...a koczowali tam całe wakacje bo byli to sezonowi pracownicy
...czyli można i inaczej jak są do tego warunki udostępnione i pewne normy wymagane |
_________________ http://vanactiv.blogspot.de/
https://www.facebook.com/...100019297335640 |
Ostatnio zmieniony przez izola 2017-11-03, 10:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
slawwoj
Kombatant
Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Sie 2012 Piwa: 142/304 Skąd: Bielsk Podlaski
|
Wysłany: 2017-11-03, 10:01
|
|
|
... a później takie kampery na allegro do Polski. i czemu tak tanio ?! |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 477/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2017-11-03, 10:06
|
|
|
Zawsze zostanie niereformowalny margines syfiarzy i wandali.
Ale to jak na naszych wioskach.
Odkąd zaczeliśmy jeździć, budować się, to teraz jest o wiele mniej np płotów czy krzaków przydomowych nie przystrzyżonych, walących się czy zaniedbanych.
Podwórka jeszcze różnie wyglądają ale zasłonięte są przynajmniej ligiustrem.
Jeden patrzy na drugiego.
Ale zawsze znajdzie się delikwent, który zakwestionuje, że to dzięki otwarciu się na Europę, bogaceniu się i świadomości rosnącej. A nie, że to jest przejaw działania sił nieczystych lub objaw lichwiarstwa zachodniego by nam ich thuje sprzedać i farbę z Castoramy
Dlatego to co Izola pisze jest też istotne. |
|
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2017-11-03, 10:48
|
|
|
Bronek napisał/a: | Jeden patrzy na drugiego. |
Moja córka nauczyła sąsiadów z dzielnicy sprzatania odchodów psa do reklamówek. Z początku patrzyli na nia jak na dziwolaga, teraz coraz więcej sprząta. |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 138/164 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2017-11-03, 11:02
|
|
|
zbyszekwoj napisał/a: | Bronek napisał/a: | Jeden patrzy na drugiego. |
Moja córka nauczyła sąsiadów z dzielnicy sprzatania odchodów psa do reklamówek. Z początku patrzyli na nia jak na dziwolaga, teraz coraz więcej sprząta. |
Osrane parki, plaże, place zabaw... temat rzeka. Niestety nie każdy pan dorósł do posiadania pupila
Każdy kocha bezwarunkowo ale przy sprzątaniu kupy uczucie chwilowo przemija |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 138/164 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2017-11-03, 11:07
|
|
|
lepciak napisał/a: | Dlatego kempingi w naszym kraju wprowadzają zabezpieczenia do przyłączy kamperów i przyczep bezpiecznikami o wartości 6 A na co buntują się koledzy z www.karawaning. Wiem, że w Holandii i Belgii zabezpieczenia są wielkości 10 A, rzadziej 16 A i niepłatne jest tylko pierwsze załączenie wyrzuconego zabezpieczenia. To skutecznie ukróca korzystanie z ogrzewania na prąd i prania. |
We Włoszech spotkałem się wielokrotnie z możliwością wyboru parceli na takie z 6A lub 16A
Oczywiście wszystko wiąże się z kosztami, wg mnie fajne rozwiązanie. |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
 |
lepciak
weteran
Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Piwa: 61/39 Skąd: Gdańsk-Oliwa
|
Wysłany: 2017-11-03, 17:12
|
|
|
mischka napisał/a: | lepciak napisał/a: | Dlatego kempingi w naszym kraju wprowadzają zabezpieczenia do przyłączy kamperów i przyczep bezpiecznikami o wartości 6 A na co buntują się koledzy z www.karawaning. Wiem, że w Holandii i Belgii zabezpieczenia są wielkości 10 A, rzadziej 16 A i niepłatne jest tylko pierwsze załączenie wyrzuconego zabezpieczenia. To skutecznie ukróca korzystanie z ogrzewania na prąd i prania. |
We Włoszech spotkałem się wielokrotnie z możliwością wyboru parceli na takie z 6A lub 16A
Oczywiście wszystko wiąże się z kosztami, wg mnie fajne rozwiązanie. | Tak powinno być i myślę, że to u nas też już istnieje. Z żoną potrzebujemy prądu tylko do lodówki i do aku więc 6 A w zupełności wystarcza. Na Węgrzech można wykupić pranie na ogólnodostępnym automacie z własnym proszkiem za równowartość chyba 5 zł za jeden cykl. |
_________________ lepciak
''A najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy przeważnie nic nie mają do powiedzenia''
 |
|
|
|
 |
orys
stary wyga

Twój sprzęt: Baza już jest ;-)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 27 Sty 2017 Piwa: 58/13 Skąd: Glasgow
|
Wysłany: 2017-11-03, 18:52
|
|
|
bert napisał/a: | normalni (jeno zmotoryzowani) cyganie czy jak poprawność nakazuje Romowie.
|
Tak gwoli ścisłości, to są tzw. Irish Travellers i nie mają nic wspólnego z Cyganami/Romami, choć kulturę mają podobną. |
|
 |
|