Dyskusja o konkursie fotograficznym |
Autor |
Wiadomość |
Arturo
stary wyga

Twój sprzęt: caravana ;)
|
Wysłany: 2008-10-23, 11:28
|
|
|
stefan napisał/a: | mozliwe tez ze przy pomocy przegladarki mozna tego sie pozbyc | niestety nie, bo ona nie wie, który obszar ma skopiować aby to wyglądało OK (nie potrafi patrzeć na zdjęcie jak człowiek), jest to "odtwarzanie" informacji, których na zdjęciu nie ma, więc trzeba je wymyślić i "dorysować" a najlepszą metodą na to jest kreatywne klonowanie, które czasami proste nie jest |
_________________ Arturo |
|
|
|
 |
stefan
weteran

Twój sprzęt: Peugeot Tabbert 510
Nazwa załogi: Majka i Stefan
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Wrz 2007 Piwa: 2/4 Skąd: okolice Duesseldorfu
|
Wysłany: 2008-10-23, 11:33
|
|
|
Witam!Pusc mi takie zdjecie i zapytam mojej przegladarki co ona na to.Tylko ORYGINAL. .Pozdrawiam.Stefan. |
_________________ Psy szczekaja karawana idzie dalej. majkaistefan@googlemail.com
 |
|
|
|
 |
Arturo
stary wyga

|
Wysłany: 2008-10-23, 11:58
|
|
|
Stefan, próbuj na tym co zamieścił MAZUREK.
A dla tych co chcą się pobawić proponuje:
jak usunąć coś ze zdjęcia |
|
|
|
 |
stefan
weteran

|
Wysłany: 2008-10-23, 12:46
|
|
|
Witam! Arturo napisał/a: | próbuj na tym co zamieścił | -problem polega na tym ze te pliki sa juz przekonwertowane i nic tam sie nie zrobi.Dlatego pisalem ze do tego potrzebuje ORYGINAL. Pozdrawiam.Stefan. |
_________________ Psy szczekaja karawana idzie dalej. majkaistefan@googlemail.com
 |
|
|
|
 |
Arturo
stary wyga

|
Wysłany: 2008-10-23, 13:05
|
|
|
stefan napisał/a: | problem polega na tym ze te pliki sa juz przekonwertowane i nic tam sie nie zrobi.Dlatego pisalem ze do tego potrzebuje ORYGINAL | A czym będzie różnił się oryginał jeśli to JPG? Będzie miał tylko więcej szczegółów.
Zastanawiam się, jak ta data/godz. jest nakładana na zdjęcie. Czy w momencie jego wykonywania (tak jak to było w fot. analogowej) czy w momencie przegrywania z karty na komputer (tak kiedyś to działało w niektórych modelach kamer Sony a aparat MAZURKA też Sony). Najprostszym testem byłoby wrzucenie karty do jakiegoś czytnika (jeśli tych zdjęć jeszcze nie skasował), ale obawiam się że niestety może to być robione pierwszą metodą. |
|
|
|
 |
stefan
weteran

|
Wysłany: 2008-10-23, 13:12
|
|
|
Witam! Arturo napisał/a: | A czym będzie różnił się oryginał jeśli to JPG? | -odpowiedz Arturo napisał/a: | Będzie miał tylko więcej szczegółów. | -i tam zwykle jest diabel! Arturo napisał/a: | Zastanawiam się, jak ta data/godz. jest nakładana na zdjęcie. Czy w momencie jego wykonywania (tak jak to było w fot. analogowej) czy w momencie przegrywania z karty na komputer | -przegladarka ktorej uzywam ma wlasnie opcje ukrycia badz pokazania daty... Pozdrawiam.Stefan. |
 |
|
|
|
 |
paf
Administrator
Twój sprzęt: Rimor Katamarano 8 czasami :)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 37/20 Skąd: Pajęczno
|
Wysłany: 2008-10-23, 13:14
|
|
|
Arturo napisał/a: | Zastanawiam się, jak ta data/godz. jest nakładana na zdjęcie. Czy w momencie jego wykonywania (tak jak to było w fot. analogowej) czy w momencie przegrywania z karty na komputer (tak kiedyś to działało w niektórych modelach kamer Sony a aparat MAZURKA też Sony). Najprostszym testem byłoby wrzucenie karty do jakiegoś czytnika (jeśli tych zdjęć jeszcze nie skasował), ale obawiam się że niestety może to być robione pierwszą metodą. |
jest to robione w czasie zapisu zdjęcia przez aparat na kartę czyli można powiedzieć w czasie jego robienia. W większość aparatów można tą opcję włączać i wyłączać.
nie spotkałem się jeszcze z nakładaniem nadruku czasu zrobienia zdjęcia podczas przegrywania zdjęć z karty choć oczywiście jest to możliwe bo data i czas zrobienia zdjęcia jest zapisana w danych EXIF |
|
|
|
 |
sasquatch
weteran CamperPark.pl

Twój sprzęt: Riva Mobil City540 Ducato 1,9td
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Lut 2007 Piwa: 5/1 Skąd: Przedzeń
|
Wysłany: 2008-10-23, 13:17
|
|
|
stefan napisał/a: | -przegladarka ktorej uzywam ma wlasnie opcje ukrycia badz pokazania daty... Pozdrawiam.Stefan. |
To podaj jej nazwę - tylko powoli - może przeliteruj |
_________________ "Jeśli chcesz - szukasz sposobów. Jeśli nie chcesz - szukasz powodów"
www.CamperPark.pl
 |
|
|
|
 |
stefan
weteran

|
Wysłany: 2008-10-23, 13:21
|
|
|
Witam! Cytat: | To podaj jej nazwę - tylko powoli - może przeliteruj | -z tresci postu wynika ze mozesz miec trudnosci wiec duzymi literami napisze: FASTSTONE -tak sie toto nazywa. Pozdrawiam.Stefan. |
 |
|
|
|
 |
Arturo
stary wyga

|
Wysłany: 2008-10-23, 13:38
|
|
|
paf napisał/a: | W większość aparatów można tą opcję włączać i wyłączać. | No ale w tym wypadku debatujemy nad rozlanym mlekiem - była włączona.
Chyba w większości lustrzanek to nawet nie da się jej włączyć i dobrze
Od tego są programy, które zawsze mogą tą informację skopiować z EXIF-a.
paf napisał/a: | nie spotkałem się jeszcze z nakładaniem nadruku czasu zrobienia zdjęcia podczas przegrywania zdjęć z karty | Myślę, że dla niektórych byłaby to dobra opcja bo nie muszą znać programów o których piszę powyżej.
stefan napisał/a: | FASTSTONE -tak sie toto nazywa | Ja tam takiej opcji nie widzę, ale używam go do oglądania zdjęć a nie edycji. |
|
|
|
 |
stefan
weteran

|
Wysłany: 2008-10-23, 13:49
|
|
|
Witam! Cytat: | Ja tam takiej opcji nie widzę, ale używam go do oglądania zdjęć a nie edycji. | -jest ta opcja.Ktorej wersji uzywasz? Pozdrawiam.Stefan. |
 |
|
|
|
 |
Arturo
stary wyga

|
Wysłany: 2008-10-23, 14:08
|
|
|
stefan napisał/a: | Ktorej wersji uzywasz? | 3.3 |
|
|
|
 |
stefan
weteran

|
Wysłany: 2008-10-23, 14:13
|
|
|
Witam! -tam byl chyba nawet interfejs po polsku.Podstarzala juz troszke ta wesja ale i tam(tak mi sie wydaje) jest ta opcja.Ja uzywam 3,5 albo (inne komp) 3,6.Warto to miec. Pozdrawiam.Stefan. |
 |
|
|
|
 |
Arturo
stary wyga

|
Wysłany: 2008-10-23, 14:40
|
|
|
Zainstalowałem 3.6 i dalej tej opcji nie widzę. Gdzie jest i jak się nazywa?
A ostatnia wersja z PL to 3.2 |
|
|
|
 |
stefan
weteran

|
Wysłany: 2008-10-23, 14:51
|
|
|
Witam! Pokaz slajdow trzecie okno od dolu.Jest nawet mozliwosc wpisania tekstu. Pozdrawiam.Stefan. |
 |
|
|
|
 |
|