Przesunięty przez: Świstak 2019-06-13, 18:51 |
Problemy z ładowaniem akumulatorów |
Autor |
Wiadomość |
Suliki
stary wyga

Twój sprzęt: Globe Traveller Explorer
Nazwa załogi: Suliktravel
Pomógł: 4 razy Dołączył: 25 Lip 2016 Otrzymał 12 piw(a) Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 2019-04-25, 06:59
|
|
|
Amples - fajnie że jesteś zadowolony, ale tak z góry nie kwestionował bym wiedzy tych których pytałem bo robią w akumulatorach na co dzień i potem muszą się tłumaczyć. Jak kto chce może nawet połączyć 100Ah z 10Ah i poobserwować efekty bo będą widoczne znacznie szybciej niż w 180Ah i 100Ah jak u kolegi . Po prostu szkoda akumulatorów i naszej kasy na nie. Pozdrawiam i się rozładowuje z tematu |
_________________ P&E |
|
|
|
 |
McGali
stary wyga

Twój sprzęt: Burstner A550 C25 2.0E LPG
Nazwa załogi: GaliTeam
|
Wysłany: 2019-04-25, 11:26
|
|
|
Suliki napisał/a: | Amples - fajnie że jesteś zadowolony, ale tak z góry nie kwestionował bym wiedzy tych których pytałem bo robią w akumulatorach na co dzień i potem muszą się tłumaczyć. Jak kto chce może nawet połączyć 100Ah z 10Ah i poobserwować efekty bo będą widoczne znacznie szybciej niż w 180Ah i 100Ah jak u kolegi . Po prostu szkoda akumulatorów i naszej kasy na nie. Pozdrawiam i się rozładowuje z tematu |
Kamper Burstner (1988) - po pojawieniu się napięcia na D+ załączają się dwa przekaźniki 1 - podaje napięcie na lodówkę. 2 - złącza równolegle akumulatory.
Schemat zamieścił "dziwaczek" https://www.camperteam.pl...opic.php?t=8677
Jeżeli szwankuje przekaźnik nr 2 - ładowany będzie tylko akumulator rozruchowy. |
|
|
|
|
 |
Halicz
trochę już popisał

Twój sprzęt: ford tranzit
Dołączył: 23 Lip 2018 Otrzymał 30 piw(a) Skąd: Krzycko Wielkie
|
Wysłany: 2019-04-25, 20:01
|
|
|
No to może dodatkowe pytanie:
ponieważ do weekendu majowego już blisko, to raczej nie ogarnę tego tematu z tym ładowaniem - czy można podłączyć lodówkę (kamperową 3 funkcyjną) do aku. rozruchowego? (oczywiście pamiętając o tym, by ją włączyć i wyłączyć tyko podczas pracy silnika) |
|
|
|
 |
amples
Kombatant
Twój sprzęt: Master III
Pomógł: 13 razy Dołączył: 28 Lut 2013 Piwa: 129/18 Skąd: UE
|
Wysłany: 2019-04-25, 20:24
|
|
|
Halicz napisał/a: | czy można podłączyć lodówkę (kamperową 3 funkcyjną) do aku. rozruchowego? (oczywiście pamiętając o tym, by ją włączyć i wyłączyć tyko podczas pracy silnika) | Nic nie stoi na przeszkodzie . |
|
|
|
 |
Halicz
trochę już popisał

|
Wysłany: 2019-04-25, 22:35
|
|
|
dzięki! tak myślałem, ale wolałem się upewnić... |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2019-04-26, 08:39
|
|
|
Ja bym nie ryzykował z tą lodówą, zapomnisz wylączyć i nie odjedziesz - jak to zrobisz na stale. Te lodówki na 12V działają z założenia TYLKO gdy pracuje silnik, potem się same odłączają, czasem trzeba załączyć dodatkowo panel w zabudowie aby dzialala. A na gazie ona pracuje - jak tak to ją tak zostaw (masz zabezpieczenie do pracy na gazie w trakcie jazdy?) |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
|
 |
Victus
zaawansowany

Twój sprzęt: WV T4 Multivan
Pomógł: 2 razy Dołączył: 03 Lut 2016 Piwa: 5/7 Skąd: Warszawa - Ursus
|
Wysłany: 2019-04-26, 10:21
|
|
|
Nie podpinaj bezpośrednio pod akumulator rozruchowy a pod = po stacyjce lub przez przekaźnik co sam rozłączy po zaniku ładowania.
Ja miałem tylko pod 220 i przez przetwornicę - więc po spadku napięcia przetwornica dawała znać kiedy trzeba wyłączyć |
|
 |
Halicz
trochę już popisał

|
Wysłany: 2019-04-26, 14:07
|
|
|
Teoretycznie mógłbym mieć cały czas podłączoną na gazie, nawet podczas jazdy, ale może się chyba zdarzyć, że zgaśnie mi palnik i nawet tego nie zauważę i będzie lipa.
Co do podłączania "po stacyjce" to na pewno dobry pomysł, ale musiałbym to podłączyć pod jakiś chyba mocniejszy obwód, bo to jednak trochę watów bierze, traktuję to na razie, jako rozwiązanie tymczasowe - mam nadzieję, że jednak nie zapomnę o wyłączaniu przed unieruchomieniem silnika .
Po powrocie z weekendu majowego wybiorę się raczej do elektryka, bo jak zobaczyłem tę plątaninę kabli za panelem sterowania to mina mi zrzedła... i zapał osłabł także... |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

|
Wysłany: 2019-04-26, 14:19
|
|
|
Fabryczna instalacja powinna odlączyć lodówkę po zgaszeniu silnika (lampka na przycisku). |
 |
|
|
|
 |
Halicz
trochę już popisał

|
Wysłany: 2019-04-26, 14:23
|
|
|
dziwaczek napisał/a: | Fabryczna instalacja powinna odlączyć lodówkę po zgaszeniu silnika (lampka na przycisku). |
nooo - powinna, tak jak powinienem mieć ładowanie z alternatora aku. pokładowego... jakoś tak jest, że ciągle zderzamy się z tą rzeczywistością jak z pociągiem towarowym... |
|
|
|
 |
McGali
stary wyga

Twój sprzęt: Burstner A550 C25 2.0E LPG
Nazwa załogi: GaliTeam
|
Wysłany: 2019-04-26, 16:58
|
|
|
Halicz napisał/a: | dziwaczek napisał/a: | Fabryczna instalacja powinna odlączyć lodówkę po zgaszeniu silnika (lampka na przycisku). |
nooo - powinna, tak jak powinienem mieć ładowanie z alternatora aku. pokładowego... jakoś tak jest, że ciągle zderzamy się z tą rzeczywistością jak z pociągiem towarowym... |
Ja bym jednak szukał kabla który idzie od zacisku alternatora o oznaczeniu D+ do przekaźników zabudowy - tam masz problem |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

|
Wysłany: 2019-04-26, 19:34
|
|
|
Problem jest w braku napięcia D+ tu opisałem jak to było u mnie i jak to naprawiłem - poczytaj i poszukaj złączki:
https://www.camperteam.pl...rak+%B3adowania |
 |
|
|
|
 |
Halicz
trochę już popisał

|