|
|
Przesunięty przez: Pawcio 2019-08-26, 07:16 |
Czas pracy kierowcy |
| Autor |
Wiadomość |
Misio
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Toskana 1,9 TD
Nazwa załogi: MisioKot
Pomógł: 7 razy Dołączył: 15 Maj 2010 Piwa: 805/1226 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2019-08-05, 07:49
|
|
|
Nie szukajmy dziury tam gdzie jej nie ma.
Jadę na wypoczynek, jadę na luzie, czas mnie nie goni, mogę zatrzymać się gdzie mi się podoba, nie wiozę "obcego towaru", nie wiozę grupy "obcych ludzi" za których odpowiadam, mogę zmienić trasę, kiedy czuję się zmęczony mogę poświęcić swój prywatny czas na odpoczynek itd. To są sytuacje których kierowca zawodowy, zrobić nie może.
Tu kłania się powiedzenie "Kamper to wolność". |
_________________ Pozdrawiamy - Danusia-Kotek i Henio-Misio
Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą...ks.Jan Twardowski
 |
| |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 198/112 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2019-08-05, 09:44
|
|
|
| Bronek napisał/a: | | Cytat: | | Tak, ale rejestracja czasu pracy kierowcy obowiązuje tylko tych, którzy przewożą rzeczy na zlecenie lub mają płacone jako kierowcy |
Żona mi zleca przewieść kosmetyki w ilościah hurtowych i płaci a naturze... |
Marzyciel
Masz rozdzielność łóżkowa |
|
|
|
 |
Mazur
weteran Robert

Twój sprzęt: CI Mizar Garage , Ducato 2.8JTD
Pomógł: 10 razy Dołączył: 12 Kwi 2012 Piwa: 96/127 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2019-08-05, 10:47
|
|
|
| Misio napisał/a: | Nie szukajmy dziury tam gdzie jej nie ma.
Jadę na wypoczynek, jadę na luzie, czas mnie nie goni, mogę zatrzymać się gdzie mi się podoba, nie wiozę "obcego towaru", nie wiozę grupy "obcych ludzi" za których odpowiadam, mogę zmienić trasę, kiedy czuję się zmęczony mogę poświęcić swój prywatny czas na odpoczynek itd. To są sytuacje których kierowca zawodowy, zrobić nie może.
Tu kłania się powiedzenie "Kamper to wolność". |
Dokładnie tak jak pisze Misio
A tutaj , jest pytanie, jest odpowiedź (transport-expert.pl) :
Pytanie: Czy mam prawo jechać własnym samochodem ciężarowym powyżej 3,5 t turystycznie, bez ładunku i bez wkładania tarczki?
Odpowiedź:
Podczas przejazdu prywatnego, niezwiązanego z działalnością gospodarczą, np. w celach turystycznych, pojazdem o DMC nieprzekraczającej 7,5 t, nie podlega Pan przepisom rozporządzenia nr 561/2006. Nie ma Pan więc obowiązku używania tachografu. Musi Pan jednak zapłacić za przejazd po drogach płatnych. |
_________________ Podróż tysiąca mil zaczyna się od jednego kroku.
'Lao Tzu' |
|
|
|
 |
lepciak
weteran
Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Piwa: 61/39 Skąd: Gdańsk-Oliwa
|
Wysłany: 2019-08-05, 12:53
|
|
|
| Bronek napisał/a: | | Cytat: | | Tak, ale rejestracja czasu pracy kierowcy obowiązuje tylko tych, którzy przewożą rzeczy na zlecenie lub mają płacone jako kierowcy | Żona mi zleca przewieść kosmetyki w ilościah hurtowych i płaci w naturze... | Czyli też podlega pod działalność zarobkową a Urząd Skarbowy umiejętnie naliczy odpowiednią kwotę podatku gdyż wyraźnie stoi, że to praca zlecona (trzeci wyraz).
Bronku - staranniej dobieraj wyrażenia. |
_________________ lepciak
''A najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy przeważnie nic nie mają do powiedzenia''
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|