|
|
|
Kto jeździ na nowych oponach o rozm 225/50/xx |
| Autor |
Wiadomość |
Rav
weteran
Twój sprzęt: Mobilvetta Kea
Nazwa załogi: Chmielki4
Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Maj 2014 Piwa: 145/22 Skąd: z prawilnego kraju
|
Wysłany: 2019-10-27, 19:58
|
|
|
| Ahmed napisał/a: |
| Rav napisał/a: | | kup sobie bieżnikowane nalewki. Będą tańsze a równie dobre |
Tylko nie to |
Opony no name są praktycznie to samo warte, a jak masz bieżnikowaną na markowej osnowie to może być faktycznie lepsza.
Co do wielosezonowych - miałem markowe (michały) i pierwszy sezon w miarę, ale drugi już z mniejszym bieżnikiem i podtwardniałą gumą, zrobiły się gówno warte. Przy 200KM i 400 NM, w aucie z przednim napędzie na lekko wilgotnym podłożu od razu gubiły przyczepność po nieco większym dodaniu gazu. Dojeździłem je jako letniaki, a na zimę i tak musiałem kupić nowe. Przy błocie pośniegowym kiedy i tak wolno jeździsz było jako tako, ale przy wilgoci, przymrozkach naprawdę choooyowo (jednak zimowka ma dużo bardziej miękką gumę).
Socale - może masz swoje powody, ale nie wiem na czym oparte. |
_________________ Byle do przodu |
| Ostatnio zmieniony przez Rav 2019-10-27, 20:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Ahmed
Kombatant Burak

Twój sprzęt: Bezdomny
Nazwa załogi: Buraki
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Lut 2009 Piwa: 207/306 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2019-10-27, 20:02
|
|
|
Prawdziwej zimy to w Polsce nie było już z 10 lat |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/636 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2019-10-27, 20:46
|
|
|
| Rav napisał/a: | ...
Socale - może masz swoje powody, ale nie wiem na czym oparte. |
Aaaa... to oznacza że nie doczytałeś pewnych szczegółów w tym temacie i poleciałeś na skróty z radami które się rozbiegły z tytułem
Chyba że mnie nie lubisz jak Jarek
Nie ważne.
.
Oczekuję rady Kolegów np "Mam ten rozmiar, od 2 lat jeżdżę, jest cisza od początku, opony to marka, model, rok"
I ja potem sobie analizuję czy była jakaś zmiana modelowa czy nie i kupuję. Jak zapewne zauważyłeś, markowe ciszy nie gwarantują i też wyją, stąd strach przed kolejnym zakupem. Ileż można eksperymentować...
Opony mają to do siebie, że nie podlegają zwrotom po założeniu na felgę a w ramach gwarancji to trzeba być mocno walecznym. Wygrałbym może, ale nie mam na to czasu, moje straty byłyby znacznie większe, niż uznany zwrot opon.
Wielosezonowe mają mi wystarczyć na rok, jak dłużej to też dobrze, ale bezwzględnym warunkiem jest cisza. Zbyt dużo latam żeby tu opisanych dźwięków słuchać. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
Ahmed
Kombatant Burak

|
Wysłany: 2019-10-27, 21:09
|
|
|
| Socale napisał/a: | | Oczekuję rady Kolegów np "Mam ten rozmiar |
Do Ciebie nadal nie dochodzi że rozmiar dla głośności nie ma większego znaczenia |
|
|
|
 |
Rav
weteran
Twój sprzęt: Mobilvetta Kea
Nazwa załogi: Chmielki4
Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Maj 2014 Piwa: 145/22 Skąd: z prawilnego kraju
|
Wysłany: 2019-10-27, 21:30
|
|
|
| Socale napisał/a: |
Aaaa... to oznacza że nie doczytałeś pewnych szczegółów w tym temacie i poleciałeś na skróty z radami które się rozbiegły z tytułem
Chyba że mnie nie lubisz jak Jarek
Nie ważne.
|
Doczytałem, tylko nie sądziłem, że "cisza" i "opony na rok" mogą być tak kluczowym wyznacznikiem. Nie ważne.
Na pewno nie możesz powiedzieć, że Ciebie nie lubię.
Niestety na tak sprecyzowane pytanie nie jestem w stanie pomóc, bo nie jeżdżę na wielosezonowych, a tym bardziej w tym rozmiarze. Moje doświadczenia dotyczyły Michelin Cross Climate 225/45/17.
Nie były jakoś zbyt tanie (kosztowały pod 2 kpln, kiedy komplety zimowek Bridga można było kupić już za ok. 1,2-1,4 kpln), były ciche, ale sprawdzały się co najwyżej latem. Jesienią, przy wilgotnych nawierzchniach, zimą przy szronie na jezdni było kiepściuchno w drugim sezonie, kiedy guma latem stwardniała.
Powtórzę też, że rozmiar nie ma znaczenia (oczywiście opon). |
_________________ Byle do przodu |
| |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 145/181 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2019-10-27, 21:47
|
|
|
Pirelli Scorpion Verde All Season, na takich jeździłem dwa latka i byłem zadowolony z ciszy. Jazda po śniegu raczej ostrożna. Latem sprawdzała się bardzo dobrze na suchym i mokrym.
Dokładnego rozmiaru opony już nie pamiętam ale służyły w Chryslerze Town&Country. |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
 |
Ahmed
Kombatant Burak

|
Wysłany: 2019-10-27, 22:25
|
|
|
Jeśli maja to być opony tylko na jeden rok , bierz i będzie Pan zadowolony
https://wulkanista.pl/goodyear-ultragrip-9/
goodyear-ultra-grip-9-620-200.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 912 raz(y) 31,51 KB |
|
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/636 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2019-10-29, 21:45
|
|
|
| Ahmed napisał/a: |
Do Ciebie nadal nie dochodzi że rozmiar dla głośności nie ma większego znaczenia |
Ma! I są to różnice 3 dB a wiesz ile to jest 3 dB? To jest tyle jakby wzmocnić jakikolwiek dźwięk/hałas o 100%, czyli o 3 dB.
.
Nie ufam "artykułom" i marketingowi.
Zapodałeś zimówki w sponsorowanym artykule, w gruncie rzeczy czemu nie, jeśli na nich latasz i nic Ci nie wyje/burzy/rezonuje ect.
Mam już typa ale milczę bo się wstydzę. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
Ahmed
Kombatant Burak

|
Wysłany: 2019-10-29, 22:02
|
|
|
Pokaż ile masz kreseczek od głośniczka
Goodyear-Ultra-Grip-9-etykieta.png
|
 |
| Plik ściągnięto 863 raz(y) 24,43 KB |
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|