Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Alarm domowy
Autor Wiadomość
antwad 
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs Advantage T5801
Piwa: 17/66
Wysłany: 2019-12-26, 19:11   

Zgoda z tym co napisał joko!
Kierowałem departamentem bezpieczeństwa jednej z istotnych instytucji sektora bankowo finansowego. Kontrola, czy w obiekcie funkcjonuje jakaś sieć bezprzewodowa, a jeśli tak to co ona udostępnia, to były pierwsze działania zewnętrznych audytorów testujących systemy zabezpieczeń.

Cenne wskazówki odnośnie zagadnień bezpieczeństwa w szeroko pojętym znaczeniu można znaleźć na stronach Rządowego Centrum Bezpieczeństwa poświęconych infrastrukturze krytycznej:
https://rcb.gov.pl/wp-content/uploads/Standardy-s%C5%82u%C5%BC%C4%85ce-zapewnieniu-sprawnego-funkcjonowania-IK-%E2%80%93-dobre-praktyki-i-rekomendacje.pdf
(od strony 35 są rekomendacje dotyczące systemów zabezpieczeń fizycznych)

Ktoś może powiedzieć, że infrastruktura krytyczna to inny kaliber niż tu omawiany. Zgoda, ale niektóre wnioski i dobre praktyki są uniwersalne i warto z nich skorzystać.
Postaw piwo autorowi tego posta

MAWI 
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Piwa: 100/17
Wysłany: 2019-12-26, 20:54   

Ja nie napisałem wszystkiego ,ale juz to nadrabiam.
22 lata temu budowałem dom w którym mieszkamy do dziś . Z zawodu jestem automatykiem ( nie elektronikiem). Już wtedy poupychałem kilka kabli . Do wszystkich wyjściowych drzwi podciągnąłem kable zakończone krańcówkami ( takimi nieładnymi , bo takie kiedyś były od jakichś maszyn).Bez czujników ruchu. Tych krańcówek jest sześć na każdych drzwiach i oknach balkonowych. Wszystko to wpięte jest w całość o połączone z syreną ( która zaraz spadnie ze ściany ze starości) Nadal bije żółtym światłem i wyje jak wściekła. Na dłuższy wyjazd ,włączam to i wychodzę jedynymi zamkniętymi na osiem sztab drzwiami. Nie ma szans aby wyjść przez drzwi i żeby nie wyło przez piętnaście minut. Nie ma do tego pilotów. i włączanie tego jest bardzo upierdliwe. I mimo ,że firma ochroniarska mieści się od mojego domu ok 300 metrów. To nic. Obok nas w odległości około 20 metrów, pobudowała się córka z zięciem , druga córka pobudowała swój dom ok 200 metrów od nas. Obydwóch moich zięci ma już nowoczesne alarmy. I u nich na płotach wiszą info o ochronie przez w/w firmę ochroniarską . U mnie wisi też ale jak atrapa .Ja zostałem z tym starym. Teraz po włączeniu karty sim i ja podpiszę umowę. Stary system rozbuduję o włącznik zewnętrzny na tzw"klucz ,stacyjką" taki jest plan. Zdjęcia na powyższe fakty wkleję jutro :spoko :spoko

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 524/637
Wysłany: 2019-12-26, 22:06   

Wiesławie, żaden alarm nie powstrzyma intruza z gatunku cwanego. Ale wiem od lat, że największą przeszkodą są dla intruza zagadki, tu kwestia ich stworzenia. Np. Najtańszy alarm + Twój pomysł, może to być neodym przy kluczach po wpisaniu pinu.
Przykładów innych od ręki będzie ze 100.

MAWI 
Kombatant

Wysłany: 2019-12-26, 22:22   

Wojtek, to prawda. Ja nie mieszkam w pałacu , tylko w zwykłym domku jednorodzinny. Na plus mogę dodać , że mieszkam w sąsiedztwie z komornikiem ( byłym oficerem policji) a z drugiej strony z komendantem miejskim policji.( kto u mnie był to wie ,że tak jest) To też jest atut. Tu po prostu częściej patrole podjeżdżają. :lol:
Ale masz rację. Im mniej powtarzalne patenty tym lepiej . A ich kombinacje to już apogeum. Wiem też ,że zabezpieczenia musi być widać ,jakie by nie były . Nawet ta stara syrena. Lepiej straszyć i zapobiegać , niż leczyć .

MAWI 
Kombatant

Wysłany: 2019-12-27, 12:54   

kolega stwierdzil , że uda się tą centralkę połączyć do kablowej już istniejącej instalacji.
Kuba ( JOKO) miał rację z tymi radiowymi alarmami ale w mojej sytuacji , gdzie kamery mamy na drogach i każde auto które obok nas jedzie jest nagrane przez kilka dni. ??
Wybiorą przedmieścia i tego się trzymam. Jakbym był złodziejem tak bym zrobił. :spoko :spoko :roza:

MAWI 
Kombatant

Wysłany: 2019-12-28, 14:16   Zdjęcie.

Tak to teraz wygląda, ale już na legalu.

IMG_20191227_084649.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 502,09 KB

Odpowiedz do tematu