Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Fiat Ducato 2,5 tdi 116 KM brak maksymalnej mocy&#129300
Autor Wiadomość
Kamil Cz 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Benimar Europa 6000ST
Nazwa załogi: Kamil team
Wysłany: 2019-12-30, 17:29   

Zacznij od wymiany filtra paliwa. Miałem to samo. Jeśli zamierzasz wymieniać sam pamietaj o zalaniu nowego filtra ropą. Jeśli tego nie zrobisz bedzie duży problem z odpowietrzenim . Nie ma tam recznej pompki paliwowej.

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 143/44
Wysłany: 2019-12-30, 18:43   

Przed wymianą filtra dolałbym do paliwa depresatora i wyjeźdźił paliwo do końca.

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.
Postaw piwo autorowi tego posta

marcin traker 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato Hymer 91/Hobby460 /Peugeot Concorde
Piwa: 3/1
Wysłany: 2019-12-30, 20:12   

Sorry ...ale jak można wybrać się w podróż nowo zakupionym pojazdem nie robiąc obsługi olejowej i paliwowej!?
To delikatnie mówiąc nie rostropne...
Filtr
Grucha na turbo
Szczelność układu dolotowego,przy dodaniu gazu węże muszą puchnąć nawet na postoju

nikita55 
stary wyga

Twój sprzęt: Hobby T600 2,5 TDi 115PS
Piwa: 28/12
Wysłany: 2019-12-30, 22:00   

Więc,tak...
Od zakupu zrobiłem ogólnie na krótkich trasach około 2000 km. Nic się nie działo i było ok więc nie ruszałem. Potem miałem urwanie głowy,wymiana opon zimowych w ostatniej chwili przed wyjazdem i mnóstwo drobnych napraw w zabudowie,typu kran, coś cieknie,nie działa itd. W takim starym autku jest co robić. Z braku czasu jak wszystko było ok to nic nie robiłem.

nikita55 
stary wyga

Wysłany: 2019-12-30, 22:03   

Teraz pytanie...
Filtr paliwa chciałbym wymienić przed długą trasą.
Czy w warunkach polowych to zrobić samemu?
Czy to po prostu odkręcam stary filtr,wywalam zalewam nowy ropą i przykręcam. Odpowietrza się sam poprzez start silnika i to wszystko?

nikita55 
stary wyga

Wysłany: 2019-12-30, 22:06   

Grucha na turbo
Szczelność układu dolotowego,przy dodaniu gazu węże muszą puchnąć nawet na postoju[/quote]

Czyli jak to sprawdzić?
Na postoju silnik chodzi. Dodaję gazu i co? Te węże od interkullera mają być twarde i to wszystko?
Po tym będę wiedział czy jest ok?
Na silnikach się nie znam za bardzo...😱

Gewehr 
weteran

Piwa: 226/114
Wysłany: 2019-12-30, 22:16   

To jest 2.5 i zapali nawet bez zalewania ropą. Oczywiście jak masz czym zalać, to lepiej to zrobić. Ułatwi to odpalenie. Pamiętaj że jak wpadnie Ci przy wymianie ziarenko piasku do filtra, to załatwisz układ paliwowy. Musisz zachować szczególną ostrożność i czystość przy wymianie. Możesz mieć w filtrze czujnik wody. Taki czarny korek z zielonym przewodem wkręcony od spodu filtra. Musisz na niego uważać. Ma kiepskie przewody elektryczne, które się łatwo urywają. Jak już go wymienisz, to odpalasz silnik na luzie i trzymasz obroty około 2000/minutę. Jeśli nie zgaśnie, to po jakiś 20 sekundach można uznać za skończone. Lepiej jeszcze zostawić aby pochodził sobie na wolnych ze dwie minuty. Może być tak, że po odpaleniu, zgasnie w ciągu kilku sekund. Wtedy wciskasz gaz do podłogi i kręcisz rozrusznikiem, aż odpali. Po odpaleniu, natychmiast odejmujesz gazu, do jakiś 2000 obrotów. Dalej robisz jak we wcześniej opisanym przykładzie. Robota prosta, do zrobienia w 10 minut😁 Miłej pracy :bigok
Edyta. Tak, jak dodasz gazu powyżej 3500, to mają się robić twarde. Ale to nie jest dokładny pomiar. Jak będzie turbo dawało np. 0.6 bara, też będą twarde, a aut będzie słabe. Najlepiej wpiąć zegar w układ doładowania.

rob14 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: FIAT DUCATO BENIMAR
Wysłany: 2019-12-30, 22:27   

Przy nieszczelnym układzie dolotu słychać by było świst powietrza po dodaniu gazu,filtr paliwa konieczne do wymiany.natomiast ten silnik w półintegrze sześciometrowej z masą 3500 kg lata 140 km bez problemu-wiem bo mam

nikita55 
stary wyga

Wysłany: 2019-12-31, 11:02   

Dzięki jeszcze raz wam za pomoc. W takim razie filtr będę zmieniał na trasie,tylko ostrożnie jak napisał Gewehr.
Może ktoś z was ma taki model jak ja hobby T 600 1995 rok Fiat Ducato 2,5 TDI. Nigdzie nie mogę znaleźć jakie powinno być ciśnienie w oponach. Akurat tego nigdzie nie ma. Wiem że powinno być na drzwiach kierowcy lub klapce paliwa. Opony mam 195/70/R15C napompowałem przód 4,5 bar a tył 5 bar jak to kamper pełne dmc czyli około 3200 kg.

Gewehr 
weteran

Piwa: 226/114
Wysłany: 2019-12-31, 11:14   

Sprawdź czy nie masz napisane po stronie pasażera na drzwiach. Również tam dawali ciśnienia.

koko 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Piwa: 70/31
Wysłany: 2019-12-31, 22:01   

ciśnienie O.K.

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 143/44
Wysłany: 2019-12-31, 23:28   

Zależy jakie są opony.Nie wszystkie wytrzymują 5bar.Na oponie jest oznaczenie max. ciśnienia

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

nikita55 
stary wyga

Wysłany: 2020-01-01, 10:42   

Jak dodałem gazu na postoju ( trochę) to przewody od chłodnicy turbo trochę napęczniały. Ale nie wiem czy powinny bardziej,trudno wyczuć.

nikita55 
stary wyga

Wysłany: 2020-01-01, 10:49   

Racja,u mnie jest max 75 psi tzn. 5,17 bara max. Dla bezpieczeństwa dam na przód 4,5 bar a na tył 4,7 bar.

nikita55 
stary wyga

Wysłany: 2020-01-01, 13:33   

W moim fiacie ducato przy silniku mocno rozgrzanym i termostacie wymienionym górny wąż do chłodnicy gorący ( czyli termostat otwarty) ale dolny totalnie zimny. ( Wentylatory oczywiście nie chodzą). Czy to jest prawidłowo? Wydaje mi się że dolny przewód też powinien być choć trochę ciepły. Jest totalnie zimny. Na dole chłodnicyjest czujnik do wentylatorów i kiedyś podczas testów jak auto stało to przez 15 min trzymałem go na obrotach i w końcu wentylator chłodnicy się załączył ( powinien się załączyć przy 93 st cels.). Wydaje mi się że jest to ok, ale może ktoś z was ma większe doświadczenie.

Odpowiedz do tematu