Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Szukanie dzikich miejsc w lasach
Autor Wiadomość
Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 524/636
Wysłany: 2021-03-14, 20:33   

Tak, potwierdzam. Wiadomość z końca lutego/początki marca, trochę nie do wiary a jednak.
Skorzystają włóczęgi - teraz taka moda, włóczęgi zmotoryzowani niekoniecznie ale nic o tym jeszcze mi nie wiadomo.
https://www.onet.pl/styl-...xskj4r,2b83378a

orkaaa 
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Piwa: 67/2
Wysłany: 2021-03-14, 21:15   

Z tymi miejscami to nie do końca jest tak jak piszą. Nadleśnictwa mają dopiero wyznaczyć takie miejsca do końca kwietnia ale .... jeżeli weźmiemy po uwagę ubiegłoroczny tzw program pilotażowy to ... były one zlokalizowane w środku lasu bez możliwości dojazdu. To były miejsca pod namiot a nie kamper. Może więc gdzieś w Polsce ktoś wyznaczy takie miejsce przy lesie gdzie będzie możliwy dojazd. Na wjazd do lasu raczej nie ma co liczyć. W pilotarzu był np zakaz palenia ognisk !!! Te miejsca są dla miłośników survivalu a nie caravaningu -niestety.
Postaw piwo autorowi tego posta

bert 
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
Piwa: 138/4
Wysłany: 2021-03-14, 22:01   

orkaaa napisał/a:
Z tymi miejscami to nie do końca jest tak jak piszą. Nadleśnictwa mają dopiero wyznaczyć takie miejsca do końca kwietnia ale .... jeżeli weźmiemy po uwagę ubiegłoroczny tzw program pilotażowy to ... były one zlokalizowane w środku lasu bez możliwości dojazdu. To były miejsca pod namiot a nie kamper. Może więc gdzieś w Polsce ktoś wyznaczy takie miejsce przy lesie gdzie będzie możliwy dojazd. Na wjazd do lasu raczej nie ma co liczyć. W pilotarzu był np zakaz palenia ognisk !!! Te miejsca są dla miłośników survivalu a nie caravaningu -niestety.

dokładnie tak. Obszary wyznaczone do bytowania są bez dojazdu a do lasu wjechać (se tak) zabrania ustawa.
Z tego programu turysta zmotoryzowany nic mieć nie będzie.

Co więcej obecnie sporo nadleśnictw wycofuje z dotychczasowego dopuszczenia do ruchu drogi leśne. Jest to skutkiem zarządzenia DGLP dotyczącego ujednolicenia zasad dopuszczania i oznakowania dróg. Zawarte tam polecenia w praktyce powoduję wycofanie wielu dotychczas wykorzystywanych turystycznie dróg. W praktyce wszystko wskazuje na to,że dopuszczone będą wyłącznie te w bdb stanie technicznym. Jest to obawa przed odpowiedzialnością za uszkodzone na drogach leśnych pojazdy.
Coraz mniej tej wolności mimo, że niby wolność mamy.

świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg

grzegorz_wol 
weteran

Twój sprzęt: Knaus 595 '98
Nazwa załogi: powolniaki
Piwa: 80/65
Wysłany: 2021-03-14, 22:10   

Panowie dajcie innym żyć. :lol:

Nawet jeśli będzie dojazd to w co wątpię to wyobrażacie sobie sytuację pobytu jednocześnie kogoś kamperem i kogoś kto przydreptał z dobytkiem na plecach.

Ktoś zaplanuje sobie pobyt na "dzikiej" miejscówce na łonie przyrody w hamaku pod tarpem z palnikiem (kuchenką) zrobioną własnoręcznie ze znalezionej puszki po piwie a na miejscu....

sąsiad z kamperem, rozstawioną markizą, trawką tv, sat, HI-Fi stolikiem kompletem naczyń i szklanymi kieliszkami do wina.

A rano zamiast dźwięków i zapachów lasu odgłos pracy SOGA i areozol zgodny z nutą przewodnią zapachu płynu do toalety...

Obok porannego ptasiego świergotu:

" Heniek zrób mi kawę z ekspresu i gdzie jest pilot bo muszę ...

Znienawidzą nas :haha:

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 325/20
Wysłany: 2021-03-15, 06:36   

nie bardzo wiem o co chodzi.

ja jeżdżę co weekend okrągły rok po lasach i jakoś większych trudności nie widzę.
jadąc do lasu na weekend przyjeżdżam na leśne spacery, posiedzenie przy ognisku, więc raczej markizy nie rozkładam.
w lesie rzadko korzystam z TV, radia, internetu, wieczorem wolę posiedzieć przy oghnisku.

wczoraj wróciłem z trzydniowego pobytu w lesie koło Postolina, przez cały czas tylko w niedzielę przyjechało jedno auto osobowe na krótki spacer i po spacerze odjechali.

dwa tygodnie temu będąc na parkingu leśnym koło Skoroszowa, w niedzielę poszliśmy na długi spacer, gdy wróciliśmy o około 14, przy ognisku siedziała grupa ludzi, którzy przyjechali chyba 3 samochodami osobowymi, pogawędziliśmy chwilę, ale po obiedzie, gdy już umyłem naczynia odjechaliśmy, bo waląca muzyka z otwartych samochodów to nie moje klimaty.
ale jakoś ich nie znienawidziłem.

jak zacznie się cieplej to wyjazdy weekendowe przeniosę na środek tygodnia, tak aby spotykać jak najmniej ludzi.

i tak już od paru lat, jakiś zmian w rzeczywistości leśnej nie widzę.

andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
Piwa: 80/38
Wysłany: 2021-03-15, 07:29   

Ciekawe gdzie będą robić te miejsca czy gdzieś w środku lasu czy przy wodzie i las .

Ale co tam mamy demokracje i swobodę wymowy i poruszania się itd :haha:

yamah 
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-S plus
Piwa: 266/109
Wysłany: 2021-03-15, 12:09   

grzegorz_wol napisał/a:

Nawet jeśli będzie dojazd to w co wątpię to wyobrażacie sobie sytuację pobytu jednocześnie kogoś kamperem i kogoś kto przydreptał z dobytkiem na plecach.

Myślę że obostrzenia to bardziej skierowane są w cowboyów na kładach i crossowców, a nie kamperów..my im tak nie dokuczamy :bigok

bert 
weteran

Wysłany: 2021-03-15, 16:22   

yamah napisał/a:
grzegorz_wol napisał/a:

Myślę że obostrzenia to bardziej skierowane są w cowboyów na kładach i crossowców, a nie kamperów..my im tak nie dokuczamy :bigok

ustawa ma w nosie kto mniej kto bardziej. Zakazuje wjazdu do lasu pojazdami silnikowymi i tyle.

Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg

Zbigniew K 
trochę już popisał

Piwa: 17/1
Wysłany: 2021-03-15, 19:42   

Przydałby się nam jakiś kolega w ministerstwie. Napisałby rozporządzenie, że kampery lub pojazdy wyprawowe mogą wjechać np. na śródleśne parking po wcześniejszym otrzymaniu zgody w nadleśnictwie, która oczywiście byłaby z urzędu pozytywna. :mrgreen:

samotny wilk 
weteran
W podróży jesteśmy zawsze.

Nazwa załogi: Wędrowniczek
Piwa: 74/63
Wysłany: 2021-03-15, 21:56   

Moim zdaniem w polskich lasach powinno być tak, jak jest w estońskich. Są tam takie dzikie, a jakby cywilizowane i legalne miejsca biwakowania. Zostały one przygotowane i są obsługiwane przez lasy państwowe RMK. Korzystanie z tych miejsc biwakowych RMK jest oczywiście darmowe. :lol:
Będąc w 2020 r. w Estonii biwakowałem w oparciu o takie miejsca RMK.
Czegóż tam nie ma?
Jest wszystko:
- czyste, (zawsze z nadmiarem kilku rolek papieru toaletowego) WC,
- stalowe paleniska z rusztem/grillem,
- stoły z ławami.
- pieńki do rąbania drewna. Niektóre nawet z siekierą, klinem i piłą do drewna,
- piękne zadaszone altanki (na wypadek deszczu),
- niewielkie altanki/drewutnie, a w nich przygotowany, suchy opal na ognisko,
- tablice informacyjne,
- niektóre miejsca RMK dysponowały pompą wody pitnej,
- kosze na śmieci.
Niektóre miejsca na stołach miały poustawiane gliniane doniczki na papierosowe pety.
Tak to można biwakować. :mrgreen:

Byłem na dobrych, kilku takich miejscach i nigdzie nie zastałem śmieci, czy innego bałaganu. O dewastacji nie wspomnę, bo jej nie widziałem. :bigok

Ale, czy w RP jest to możliwe? Trochę się rozmarzyłem, chyba? :-P

RMK1.jpeg
Tak to można biwakować.
Plik ściągnięto 6 raz(y) 135,91 KB

RMK2.jpeg
Tak to można biwakować.
Plik ściągnięto 8 raz(y) 154,29 KB

RMK3.jpeg
Tak to można biwakować.
Plik ściągnięto 9 raz(y) 171,86 KB

RMK4.jpeg
Tak to można biwakować.
Plik ściągnięto 6 raz(y) 148,11 KB

RMK5.jpeg
Tak to można biwakować.
Plik ściągnięto 9 raz(y) 177,88 KB

RMK6.jpeg
Tak to można żyć.
Plik ściągnięto 9 raz(y) 145,29 KB

wędrowiec 
weteran

Twój sprzęt: burstner privilege t690
Nazwa załogi: Marzena i Przemek
Piwa: 122/30
Wysłany: 2021-03-16, 06:32   

Też byliśmy na kilku takich miejscówkach. Tam las był dla obywateli, żeby mogli się nim cieszyć. U nas las i obywatele są dla władzy, żeby mieli kogo doić. Smutny ten nasz kraj.
Norwegia
www.camperteam.pl/forum/v...hlight=norwegia

www.camperteam.pl/forum/viewtopic.php?t=33834

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 325/20
Wysłany: 2021-03-16, 06:33   

w Polsce też można znaleźć miejsca gdzie opał na ognisko uzupełniają leśnicy.

parking leśny koło Postolina - Dawny Młyn, gdy wjedzie się dalej w las około 2km. następna wiata turystyczna z miejscem na ognisko, ale już bez opału.

ostatni weekend.

Postolin dawny Młyn.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 277,26 KB

samotny wilk 
weteran

Wysłany: 2021-03-30, 16:51   

Właściwie, to od zawsze LP były państwem w państwie. Raczej RP jest dla nich, a nie oni dla kraju. Są na swoim. :-P
Co ich obchodzą jakieś miejsca biwakowania, czy inne jakieś tam turystyczne wydumki.
Tylko im głowy zawracamy. :mrgreen:
Przejrzałem obie mapy LP. To się całkowicie kupy ne trzyma. Dominują parkingi przydrożne i tyle. Nie wiem, jak można biwakować na parkingu? :mrgreen: Reszta to całkowity szajs. :chytry
Owszem, żeby nie było, znalazłem kilka pięknych miejsc. Ale, to są nieliczne wyjątki. Znam je od lat. Niczego nowego nie przybywa. :chytry
Mój stosunek do tej prywatnej firmy się nie zmienił. Nadal w skali 1-10 pkt, oceniam ich działalność turystyczną na -2 pkt. :chytry

Teraz mają na głowie inne, ważniejsze sprawy. :haha:

https://tiny.pl/r2q7x

Jednak, można być na swoim. :spoko

bert 
weteran

Wysłany: 2021-03-30, 17:14   

samotny wilk napisał/a:
Właściwie, to od zawsze LP były państwem w państwie. Raczej RP jest dla nich, a nie oni dla kraju. Są na swoim. :-P
Co ich obchodzą jakieś miejsca biwakowania, czy inne jakieś tam turystyczne wydumki.
Tylko im głowy zawracamy. :mrgreen:
Przejrzałem obie mapy LP. To się całkowicie kupy ne trzyma. Dominują parkingi przydrożne i tyle. Nie wiem, jak można biwakować na parkingu? :mrgreen: Reszta to całkowity szajs. :chytry
Owszem, żeby nie było, znalazłem kilka pięknych miejsc. Ale, to są nieliczne wyjątki. Znam je od lat. Niczego nowego nie przybywa. :chytry
Mój stosunek do tej prywatnej firmy się nie zmienił. Nadal w skali 1-10 pkt, oceniam ich działalność turystyczną na -2 pkt. :chytry

Teraz mają na głowie inne, ważniejsze sprawy. :haha:

https://tiny.pl/r2q7x

Jednak, można być na swoim. :spoko

w kwestii turystyki LP może tyle tylko na co ustawa pozwala.

Zatem żale/pretensje/wnioski do posłów należy kierować.

Inaczej to tak jak by mieć pretensje, że na ograniczeniu do 50 km/h ktoś nie chce jechać 100 km/h

samotny wilk 
weteran

Wysłany: 2021-03-30, 18:10   

bert napisał/a:
w kwestii turystyki LP może tyle tylko na co ustawa pozwala
To dlaczego LP nie robią prawie nic? :chytry
Obsrane, obsikane i zaśmiecone parkingi to zachęta do turystyki w lasach? :haha:
bert napisał/a:
Zatem żale/pretensje/wnioski do posłów należy kierować.
To moja b.negatywna ocena LP, żadne pretensje. Na szczęście LP nie są w stanie zmienić mojego zdania na ich temat.
bert napisał/a:
Inaczej to tak jak by mieć pretensje, że na ograniczeniu do 50 km/h ktoś nie chce jechać 100 km/h
Potrafisz wyjaśnić. To, jak kulą w płot. :haha:

Zerknij, jak jest w lasach (też państwowych) w innych krajach, całkiem blisko RP.

Przy okazji zobacz, jak "działa" zakładka "mapa" na stronie czaswlas.pl. Tę mapę najprawdopodobniej robiła jakaś, dwunastolatka, która cały dzień nie rozstaje się ze smartfonem (w nocy też z nim śpi). Przejrzałem mnóstwo miejsc i obiektów na tej mapie. I co? Lepiej nie pisać. Zresztą, przekonaj się sam.
Tak "pracują" LP na swoim. :roll:

Lasy Państwowe.JPG
Plik ściągnięto 9 raz(y) 54,25 KB

Odpowiedz do tematu