Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z jakością gazu w instalacji LPG
Autor Wiadomość
M4rio 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-06-27, 19:39   

Problem powrócił po 2 dniach używania gazu, coś.jest chyba z instalacją. Truma nie odpala... zbiornik prawie pełny, nie wiem o co chodzi. Zna ktoś w okolicach Wrocławia człowieka znającego się na montażu instalacji Lpg do kamperow
Postaw piwo autorowi tego posta

andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
Piwa: 80/37
Wysłany: 2020-06-27, 21:35   

Na pewno tu naprawisz ale koło Poznania
https://www.google.com/ma...868741?hl=pl-PL

M4rio 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-06-27, 22:53   

Ok, dzięki . Będę dzwonić jak bliżej nie znajdę

Bajaga 
Kombatant

Nazwa załogi: FiveStars
Piwa: 107/7
Wysłany: 2020-06-28, 01:47   

Socale napisał/a:
Bajaga napisał/a:
...
z naszych obserwacji wynika że gaz z butli w kamperze jest jakiś "lepszy" niż ten który mam w domu. Tzn szybciej gotuje taki sam garnek wody niż w domu. Nie wiem czy to jakiś głupi efekt wmawiania sobie ale serio tak to wygląda i żona także to potwierdza.

A w domu masz gaz z butli, czy zbiornika zewnętrznego, czy sieciowy ziemny?

W domu mam gaz sieciowy, ziemny. Firma PGNiG przysyła mi za niego faktury. W kamperze mam butlę z firmy BP. Wszystkie urządzenia działają jak trzeba a kuchenka z palnikami raczej lepiej niż domowa z PGNiG. Jest chyba coś takiego jak kaloryczność gazu. I ten kamperowy jest jakiś lepszy. Może jakiś spec od spraw gazowych by zajął stanowisko czy to możliwe jest.

Bajaga&Instruktori

Robold 
zaawansowany

Twój sprzęt: Samodzielnie zbudowany Jumper
Piwa: 18/19
Wysłany: 2020-06-28, 09:34   Re: Problem z jakością gazu w instalacji LPG

M4rio napisał/a:
Mam problem ze swoim gazem bo nie chce sie palic ( tankowałem latem wiec mieszanka letnia) i teraz Truma mi nie odpala . Jesli chodzi o kuchenke i lodowke to zauważyłem ze jak jest zimno tak ok 12 stopni to jest bardzo słaby płomień. Zima pewnie wypalilem propan a teraz zostało samo gowno... tak sobie to wyobrazam. Jak jest cieplo tak ok 15 i wiecej to kuchenka i lodowka smiga ale truma nie.

Może pomogę, mam podobny problem z Trumą - nie zapala, a kuchenka i lodówka działają ale mają zdecydowanie mniejszy płomień. Trwa to już trzeci rok i próbowałem chyba wszystkiego ( płukałem zbiornik gazu,"przedmuchałem" całą instalację, dodałem filtr gazu, i nic to nie pomogło. Dopiero jak wymieniłem reduktor na nowy problem znikł, wszystko działało super przez jeden sezon ( około 4 miesiące użytkowania ) a w następnym sezonie znów miałem ten sam problem.
Teraz profilaktycznie, przed sezonem wymieniam reduktor i dodatkowo wożę jeden zez sobą.

Suliki 
stary wyga

Twój sprzęt: Globe Traveller Explorer
Nazwa załogi: Suliktravel
Otrzymał 12 piw(a)
Wysłany: 2020-06-28, 11:33   

Witam

Filtr przed reduktorem, a nie za pomaga bardzo, sprawdzone

M4rio 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-06-28, 12:12   

Dzięki, reduktor już mam i wymienię jak wrócę z wakacji. Zobaczymy czy coś to da ale to raczej nie bo na zwykłej butli śmiga ( jak by reduktor był popsuty toteż by nie dzialalo)a na Lpg już nie. Jest za małe ciśnienie gazu, sprawdziłem i ledwo gaz leci ze zbiornika Lpg. Filtr jest czysty więc to według mnie wina źle zrobionej instalacji...

pawpawelek 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ford Transit Burstner NEXO 2008
Wysłany: 2020-12-07, 14:08   Problem z rozgrzaniem pieca Truma Combi 4E - zły gaz?

Koledzy,
Proszę o pomoc w poniższym temacie. Mam problem z Trumą Combi 4E z 2008. Po uruchomieniu ogrzewania (na 1/2) piec załącza się bez problemu i czuć, z wywietrzników nadmuch ciepłego powietrza. Na niskim biegu wszystko pracuje poprawnie. Po zwiększeniu na potencjometrze temperatury (z 2 np na 4), słychać jak w piecu zaczyna "cykać" iskrownik, a po chwili na sterowniku wywala czerwoną lampkę (czyli błąd) i piec gaśnie. Mruga sobie następnie przez kilkadziesiąt sekund (pewnie się wychładza) i po ponownym włączeniu sytuacja się powtarza. Na niskiej temperaturze nadmuchu (1/2) działa poprawnie, natomiast zwiększenie ogrzewania powoduje każdorazowo wywalanie błędu. Udało może mi się ze dwa razy rozgrzać piec i wtedy na 4/5 dmuchał tak jak powinien, natomiast większość prób kończy się "błędem pieca"
- latem piec działał właściwie, problem pojawił się niedawno przy temperaturze zewnętrznej (-3 do +5)
- butla z tradycyjną z mieszanką propan butan, na nowej wymienionej butli sytuacja jest analogiczna
- akumulator pokładowy jest naładowany (kamper jest pod prądem)
- piec udało mi się właściwie odpalić, kiedy był odpalony silnik w aucie (może to był jednak przypadek, nie wiem czy miało to wpływ)
- piec właściwie grzeje wodę
Proszę o informację, gdzie ewentualnie szukać przyczyny problemu? Myślicie, że wina tkwi w gazie, czy przyczyna może być gdzie indziej?

Dziękuję za pomoc!

koko 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Piwa: 70/31
Wysłany: 2020-12-07, 14:12   

Na 99% wadliwy reduktor ja tak miałem wymieniłem na37 atm i jest O.K.

Suliki 
stary wyga

Twój sprzęt: Globe Traveller Explorer
Nazwa załogi: Suliktravel
Otrzymał 12 piw(a)
Wysłany: 2020-12-07, 14:19   

Cześć

Miałem podobny problem, ale ponieważ mam elektroniczny wyświetlacz wywalało informację o braku gazu. Okazało się, że reduktor padł i przy większym wymaganym poborze gazu Truma raportowała brak gazu. Reduktor sprawdziłem przecinając go na dwie części ( jedyna możliwość ) okazało się gumka zamykająca zaworek się rozwarstwiła i dysza wylotowa była nie do końca otwarta. Jak mało gazu było potrzeba wszystko było było OK, a jak potrzebowałem więcej to padało. Możesz włączyć gaz w kuchence i patrzeć czy przy włączeniu Trumy płomień wyraźnie się zmniejszy, jak tak to masz podobny problem - z jakiegoś powodu gazu brakuje

pawpawelek 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ford Transit Burstner NEXO 2008
Wysłany: 2020-12-07, 14:30   

Ok, dziękuję za pomoc. Dam info zwrotne po wymianie reduktora, mam nadzieję, że w nim tkwi problem.

dziwaczek 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Piwa: 58/18
Wysłany: 2020-12-07, 16:29   

koko napisał/a:
Na 99% wadliwy reduktor ja tak miałem wymieniłem na37 atm i jest O.K.

wstaw taki jaki był (30 lub 50 mbar typu GOK) - 37 atm - to byś w kosmos wyleciał :idea:

37mbar - stosowane są w instalacjach domowych do kamperów nie bardzo.

wędrowiec 
weteran

Twój sprzęt: burstner privilege t690
Nazwa załogi: Marzena i Przemek
Piwa: 121/30
Wysłany: 2020-12-07, 17:56   

Ale czemu zaraz w kosmos :haha:
Jedno i drugie jest do takiego samego gazu, tylko redukuje ciśnienie gazu do innej wartości. Pewnie większość użądzeń będzie działać.
Norwegia
www.camperteam.pl/forum/v...hlight=norwegia

www.camperteam.pl/forum/viewtopic.php?t=33834

koko 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Piwa: 70/31
Wysłany: 2020-12-07, 18:00   

wędrowiec napisał/a:
Ale czemu zaraz w kosmos :haha:
Jedno i drugie jest do takiego samego gazu, tylko redukuje ciśnienie gazu do innej wartości. Pewnie większość użądzeń będzie działać.

wszystkie będą działać

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 523/632
Wysłany: 2020-12-07, 22:35   

Dziwaczku, Brawo TY!
koko napisał/a:

...
wymieniłem na37 atm i jest O.K.

:shock: Noooo przy starcie z ziemi w kosmos to jest ok :mrgreen:
Sprostuję by inni w kosmos nie wylecieli, zapewne chodziło o 37 mBar. To są ważne, bardzo ważne parametry.
.
Wracając do starego nie wyjaśnionego problemu, sądzę że wadliwe działanie urządzeń na pokładzie w tytułowym przypadku wynika z niewłaściwego ciśnienia.
Być może wymieniona była kuchenka, być może Truma, być może inne urządzenia gazowe. Czy wymienione były na jednakowe i takie same ciśnienie gazu?
Będzie wariacja, jak pod patelnią są dysze dla 30mBar, a w Trumie dla 50mBar i vice versa.
To trzeba dokładnie sprawdzić bo niebezpieczeństwo jest tuż obok, duże niebezpieczeństwo które może być frajdą dla kosmitów.

Odpowiedz do tematu