Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Firma VOLT- Polska jedna wielka kpina i przestroga?
Autor Wiadomość
slavia 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Crafter I, obecnie Crafter II
Nazwa załogi: AJRA
Otrzymał 9 piw(a)
Wysłany: 2021-01-18, 23:44   

Ja mam swoją przetwornicę Volta 1000/700w czwarty rok i działa bez zarzutu i daje radę. Ale widzę i czytam, że serwis leży. A właśnie kupiłem ich solary. :shock: :-/
Postaw piwo autorowi tego posta

franu 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato
Piwa: 1/17
Wysłany: 2021-03-27, 15:05   

Sinusie 1500/3000 VOLT
Po roku użytkowania w zasadzie pójdzie na szrot.
Łóżyska wyją jak dzikie, nie włącza sie z guzika za każdym razem.
Jak podpinam laptopa to mi touchpad nie działa i wskażnik myszki lata po ekranie jak dziki.

https://www.camperteam.pl...pic.php?t=32359

www.FORTBelweder.pl

Neno 
zaawansowany

Piwa: 73/24
Wysłany: 2021-03-27, 18:03   

franu napisał/a:
Sinusie 1500/3000 VOLT
Po roku użytkowania w zasadzie pójdzie na szrot.
Łóżyska wyją jak dzikie, nie włącza sie z guzika za każdym razem.
Jak podpinam laptopa to mi touchpad nie działa i wskażnik myszki lata po ekranie jak dziki.

Podobny efekt mam w konfiguracji mój laptop i ładowarka 12V MOVANO, co ciekawe tylko gdy napicie w instalacji jest powyżej 14V (ładowanie z alternatora/solarów).
http://www.przezswiat.eu/blog

franu 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato
Piwa: 1/17
Wysłany: 2024-08-18, 14:00   

Dla ułatwienia dodam, że Green Cell nie jest wiele lepszy.
Pracował u mnie z lodówka ok 2 lat i zaczął świrować..
Aktualnie jako 3 założyłem jednak Victrona

Victron mimo, że teoretycznej mocy posiada jakby mniej waży i mierzy jakby grubiej...

454672601_362778030208597_4241071823198091215_n.jpg
1
Plik ściągnięto 10 raz(y) 202,87 KB

https://www.camperteam.pl...pic.php?t=32359

www.FORTBelweder.pl

przemo.d 
stary wyga

Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Piwa: 27/138
Wysłany: 2024-08-18, 19:48   

Te Grenncell, Volt, AZO to brandowany tani Chiński szajs.
Mam identycznego Victrona, to zupełnie inny także Chiński produkt :) dużo zabezpieczeń przed głupotą użytkownika, duże tranzystory i całość znacznie lepiej wykonana. Cena i waga także z innej półki :lol:
To zielone złącze z pentelką to takie EPO (emergency Power Off) wyłącznik zasiania beznapieciowy.
Zwarcie (czyli ten kabelek obecnie ) powoduje załączenie przetwornicy a przerwa powoduje wyłączenie jak wyciągniesz kostkę to zgaśnie natychmiast.
Możesz w prosty sposób wyciągnąć sobie w dogodne miejsce włącznik co byś nie musiał gdzieś nurkować :spoko Polecam . Ona ma oczywiście tryb czuwania ale wiadomo jak jest prawdziwy wyłącznik to wyłącznik.
Ja uciolem w nowej te uszy z jednej strony bo nie chciała wleźć do pufy :haha: ciche solidne urządzenie.

orkaaa 
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Piwa: 67/2
Wysłany: 2025-08-15, 11:14   

Zależy do czego ? Ja mam 5 lat greencela i pracuje jak trzeba. Obciążenie 1400 wat airfryer i daje radę. Tylko że pracuję np raz dziennie przez pół godziny. Inna sprawa gdy przetwornica ma stale zasilać np lodówkę …. Hm . Victron to dobra marka ale cena też dobra. Zależy ile masz kasy. Jak masz to kupuj premium sprzęt jak nie to chińskie tańsze.

Mazur 
weteran
Robert

Twój sprzęt: CI Mizar Garage , Ducato 2.8JTD
Piwa: 94/120
Wysłany: 2025-08-15, 19:20   

orkaaa napisał/a:
Zależy do czego ? Ja mam 5 lat greencela i pracuje jak trzeba. Obciążenie 1400 wat airfryer i daje radę. Tylko że pracuję np raz dziennie przez pół godziny. Inna sprawa gdy przetwornica ma stale zasilać np lodówkę …. Hm . Victron to dobra marka ale cena też dobra. Zależy ile masz kasy. Jak masz to kupuj premium sprzęt jak nie to chińskie tańsze.

Gość umieścił spam z aktywnymi odnośnikami w stopce, stąd takie krótkie bez sensu zapytanie, jedyny wpis po zarejestrowaniu ;)

Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 482/100
Wysłany: 2025-08-21, 08:36   

Mój Volt 3/9 kW pracuje od bodaj siedmiu lat. W tym czasie był wyłączony łącznie może dwa tygodnie (niech będzie że miesiąc), przez pozostały czas było cały czas włączone i aktywne. Latem i zimą. Wiosną i jesienią. Stacjonarnie i na wyjeździe... Nie miałem z nim absolutnie żadnych problemów co oznacza że nie miałem żadnych kontaktów z serwisem więc na ten temat wypowiadać sie nie mogę.
Jednak inną sprawą jest że miałem kontakt z podobnym do mojego urządzeniem, a właściwie z jego następcą i się mocno zdziwiłem - swoje urządzenie ledwo podnosiłem oburącz, a jego następce o identycznych parametrach na tabliczce znamionowej bez problemu podnoszę jedną ręką. Czyżby mi z wiekiem sił przybyło?

W domu zbudowałem sobie magazyn energii zasilający automatykę domową i póki co nie stwarza żadnych problemów mimo że pracuje z odwrotnym priorytetem niż w kamperze i w układzie ciągłej przemiany energii. Zaznaczam że w obu przypadkach urządzenia są dość solidnie przewymiarowane, nie leje się na nie woda, mają zapewniony komfort termiczny, a połączenia nie są wykonane "sznurem od żelazka".

Spotkałem się jednak też z uszkodzonymi urządzeniami brandowanymi logiem tej firmy - po otwarciu obudowy widziałem tam różne rzeczy; czasem mrówki i wodę, czasem spleniznę i pleśń, a czasem cieniznę i najgorszą chińszczyznę połaczoną z "fantazyjnym" montażem. Im późniejsza data produkcji tym więcej oszczędności widać i nie zawsze są to dobre oszczędności. To że technologia umożliwia stosowanie mniejszych i lżejszych elementów (choćby dzięki nowszym tranzystorom nie wykorzystującym już krzemu jak dawniej) czasami (choć nie zawsze) przekłada się na stosowanie gorszego okablowania, złącz i lutów.

Podsumowując - nie ma złotej zasady pozwalającej jednoznacznie stwierdzić czy urządzenia tej firmy są godne zaufania czy też nie. Zaznaczam że nie wypowiadam się na temat serwisu (bo nie miałem z nim kontaktu) a jedynie na temat samych urządzeń.

Milka - może ją spotkacie?

Odpowiedz do tematu