Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kampervan, a kamper
Autor Wiadomość
orkaaa 
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Piwa: 68/2
Wysłany: 2020-08-30, 21:06   

Wszystko zależy od preferencji. Czy jeździsz cały rok, czy tylko lato - jesień. Jak cały rok tylko zimowy kamper. Jeśli tylko lato Campervan ma kilka zalet . Jeśli niższy niż 2.20 wiedziesz na każdą plaże i parking. Mówimy o południu i zachodzie Europy. Faktycznie ciszej w środku. Ale jak trafisz na deszcz hm każdy kamper ma dużo więcej miejsca. Po poru dniach deszczu zaczyna się doceniać dodatkowe centymetry przestrzeni. O zimie nie wspomnę, bo tam spędzasz dużo czasu. Czyli najważniejsze o jakieś porze roku będziesz jeździł i czy na dziko czy kempingi itd. Kamper jest dużo wygodniejszy wyższy, więcej miejsca, można sporo zabrać. Van mniejsze wygody ale łatwiej dojechać bo nie dotyczą nas bariery na parkingach i gałęzie / na dziko/
Postaw piwo autorowi tego posta

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 257/624
Wysłany: 2020-08-30, 21:10   

orkaaa napisał/a:
Jeśli niższy niż 2.20 wiedziesz na każdą plaże i parking.

to zależy jaki pojazd nazywamy vanem?

orkaaa 
weteran

Wysłany: 2020-08-30, 22:27   

Wszystko zależy od preferencji. Czy jeździsz cały rok, czy tylko lato - jesień. Jak cały rok tylko zimowy kamper. Jeśli tylko lato Campervan ma kilka zalet . Jeśli niższy niż 2.20 wiedziesz na każdą plaże i parking. Mówimy o południu i zachodzie Europy. Faktycznie ciszej w środku. Ale jak trafisz na deszcz hm każdy kamper ma dużo więcej miejsca. Po poru dniach deszczu zaczyna się doceniać dodatkowe centymetry przestrzeni. O zimie nie wspomnę, bo tam spędzasz dużo czasu. Czyli najważniejsze o jakieś porze roku będziesz jeździł i czy na dziko czy kempingi itd. Kamper jest dużo wygodniejszy wyższy, więcej miejsca, można sporo zabrać. Van mniejsze wygody ale łatwiej dojechać bo nie dotyczą nas bariery na parkingach i gałęzie / na dziko/

gryz3k 
Kombatant

Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Piwa: 580/322
Wysłany: 2020-08-31, 10:12   

Miałem kampervana Hymera, półintegrę Burstnera i mam integrę Hymera. Z szybkością podróżowania to raczej mit. Obecnie w całej Europie ograniczenia na autostradach więc i Ferrari nie przyspieszysz.. 2.20 to wysokości to nie kampervan tylko samochód z łóżkiem typu VW t cośtam. Regularny kampervan z łazienką i kabiną dla homo erectus ma po 3 metry. Problemem jest szerokość. W środku 20 cm zmienia da się we względny komfort. Dla mnie najlepsza opcja to półintegra.

Woj-tek 
zaawansowany

Twój sprzęt: wilk, Iveco Daily, Jumper
Piwa: 5/45
Wysłany: 2020-08-31, 11:39   

gryz3k, 100% racji. :)
Jeszcze jedna różnica, że jak jedziesz kampervanem i machniesz na przywitanie posiadaczowi kampera to na 100 % nie odmachnie. :wyszczerzony:

krzlac 
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Piwa: 144/6
Wysłany: 2020-08-31, 12:52   Re: Kampervan, a kamper

Dwarf22 napisał/a:
... jakie są plusy posiadania takiego kampervana, a jakie minusy.

Wejdź do jednego, wejdź do drugiego i wyrobisz sobie zdanie. Tu nie otrzymasz jasnej odpowiedzi. Sprecyzuj jeszcze co uważasz za kampervana, bo koledzy błądzą z kiblami i wysokościami.

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 257/624
Wysłany: 2020-09-01, 07:10   

krzlac napisał/a:
Sprecyzuj jeszcze co uważasz za kampervana, bo koledzy błądzą z kiblami i wysokościami.

Dla kolegów to " wsio ryba" kampervan, kamperbus, webasto, debasto, kuweta, kaseta :haha:

Dwarf22 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-09-01, 14:05   Re: Kampervan, a kamper

kimtop napisał/a:
Centrum czego?

Centrum miasta. Obiło mi się o uszy, że podróżując po Europie mogą być problemy z wjazdem do centrum.

Bajaga napisał/a:

Pytanie co kto uważa za kampervana. Dla mnie to auto pół-kempingowe bez prysznica i wc... Ale może są różne zdania.

No powiedzmy, że chodzi o coś takiego https://www.motorhome.pl/...and-california/.

orkaaa 
weteran

Wysłany: 2020-09-01, 16:40   

Nie ma zakazów jako takich. W miejscach bardzo popularnych czasami pojawiają się zakazy wjazdu dla kamperów / na parkingi/ ale zwykle kilkadziesiąt -kilkaset metrów dalej jest parking dla kamperów. O plażach już pisałem limit wysokości i szlaban na 2.2o ale znowu kilkaset metrów dalej można spokojnie zaparkować. Oczywiście jak samochód ma 7 metrów to trudniej o miejsce parkingowe. Krótki samochod się zmieści a duży już nie. Ale to nie problem. Pod marketami stałem zawsze na dwóch miejscach zwykle gdzieś na końcu parkingu a w miastach przy zwiedzaniu jak się jest na pierwszego albo ostatniego klienta to nie ma problemu. Jeżeli przyjeżdża się w środku dnia to i osobówką będzie problem zaparkować. Nie kieruj się tym czy wjedziesz czy nie tylko jakie masz preferencje, czy całoroczny czy nie, gdzie chcesz jeździć kempingi na dziko. Ile czasu w samochodzie ?

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 356/23
Wysłany: 2020-09-01, 17:25   Re: Kampervan, a kamper

Dwarf22 napisał/a:
...No powiedzmy, że chodzi o coś takiego https://www.motorhome.pl/...and-california/.

a ja niedawno byłem we wrocławskim salonie VW i oglądałem Califorinię Grand właśnie takiego.

oczywiście jako posiadacz dużego kampera już nie przesiadłbym się na mniejszy, ale tak z ciekawości obejrzałem i miło pogadałem ze sprzedającym.

najbardziej podobały mi się następujące rzeczy:
od razu widać, że wszystko jest "od jednej matki", w moim kamperze fotele kierowcy i pasażera są od Fiata, a pozostałe od Rimora, a tu wszystkie identyczne.

kamper jest w zasadzie na dwie osoby, bo na tylnych drzwiach są zawieszone dwa fotele turystyczne i to jest z braku schowków zewnętrznych bardzo dobre rozwiązanie.

stolikiem turystycznym do tych foteli na zewnątrz jest wewnętrzny stolik, który można wyciągnąć i ustawić na ziemi. pomysłowe rozwiązanie oszczędzające miejsce i wagę.

minus to wysoka podłoga i aby się wyprostować stosunkowo wysoki dach i pewnie to przekłada się na zużycie paliwa przy większych prędkościach.

jol030 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2020-09-20, 09:45   

Widzę, że macie bardzo różne zdania na temat kampervana. Chętnie jednak poznam zdanie osób, które już z niego korzystały. Ktoś odbył nim jakąś podróż? Możecie mi poleci czy raczej nie byliście zadowoleni? Jak to wyglądało?

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 121/5
Wysłany: 2020-09-20, 12:40   

po co ta dyskusja?
każdy ma swoje zdanie, potrzeby i wymagania.
A Tobie proponuję wynająć na tydzien
kampera a potem kamperwana lub auto na blaszaku,
Będzie pełna świadomość czego chcesz.

...potem napisz swoją opinie, :spoko

andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
Piwa: 80/37
Wysłany: 2020-09-20, 18:42   

Papamila i tu masz racje tylko oni o tym nie wiedzą .Piszą tu bzdury i wymyślają bajer haha
A to takie proste wynająć i opisać .Ja mam półintegre a rozglądam się za blaszanką albo coś koło 4,5 t :spoko

RoWeRs 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: T6 california
Piwa: 12/4
Wysłany: 2020-09-20, 22:21   

W tym roku machnąłem kilkanaście przełęczy i dopadło mnie takie spostrzeżenie, że blaszak jest z reguły dłuższy o jeden rozmiar w rozstawie osi niż jego kamperowy odpowiednik ;)
Chcąc dużo jeździć po krętych, górskich drogach jest to jakiś argument ;)

John Wayne 
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato automat-van
Piwa: 21/73
Wysłany: 2020-09-21, 06:17   

W Europie 70 % kupowanych camperów to Campervany może to jest odpowiedź.

---
Turyści nie wiedzą gdzie byli, podróżnicy nie wiedzą gdzie będą.

Odpowiedz do tematu