Przesunięty przez: janusz 2009-10-05, 21:28 |
Internet przez satelitę |
| Autor |
Wiadomość |
chris
zaawansowany

Twój sprzęt: aktualnie namiot
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Gru 2008 Piwa: 3/1 Skąd: Otwock
|
|
|
|
 |
chris
zaawansowany

|
Wysłany: 2009-02-13, 07:16
|
|
|
Drążę ten temat i nie wygląda to tak różowo jak napisałem w pierwszym poście. Z informacji które uzyskałem od Pana Wachowiaka z firmy Wachowiak & Syn wynika że usługa wykupiona na terenie polski może nie działać w innych krajach. Natomiast znalazłem tanią ofertę internetu we Francji: http://prepaid-wireless-i...-+Orange?t=anon
Ale z informacji uzyskanych na innym forum wynika że nie wiedzą często o niej nawet w salonach Orange we Francji. |
|
|
|
 |
maxtr
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: flair 7100
|
Wysłany: 2009-02-15, 17:27
|
|
|
nie jestem do końca przekonany o tym czy faktycznie nie będzie działał internet jeżeli wykupimy łącze u polskiego dystrybutora,
przytoczę swoja historie
4 lata temu potrzebowałem internetu do pracy, w grecji na wyspie rodos, najpierw szukałem oczywiście w polsce i tez trafiłem na ta sama firme (co chris), przy czym nie powiedzieli ze nie będzie działał tylko ze koszty montażu będą tak wysokie ze lepiej jak poszukam lokalnego dystrybutora.
sprawdzałem jeszcze w niemcz ech i proponowali to samo.
oczywiscie na rodos nie bylo zadnego dystrybutora, ale znalazlem firme informatyczna i gosc był myślący, i zrobil tak ze zamowil sprzet z aten byla to czasza i modem, sam nigdy tego nie robil, wiec ustawienie czaszy zlecil lokalnej firmie co sprzedaje sprzet do tv satelitarnej, przejechal gosc z malym aparacikiem co piszczy jak znajdzie sygnal, ustawil czasze, potem podlaczylismy modem, zadzwonilismy do centrum w atenach, ze juz, oni cos tam zdalnie uruchomili i dzialalo.
calos kosztowala 4000 eur, koszt lacza przez 6-mc no limit 640 eur 1024up/256down.
skype dzialal czasami bez wiekszych opoznien czasami z dosc duzymi.
nikt mi nie potrafi do dzis ddzien powiedziec czemu czasami opoznien nie bylo poniewaz z uwagi na odleglosc plus przelaczanie ruchu na routerach = opuznienie powinno byc zawsze.
acha no i po sezonie mialem sprzet zabrac do polski i uruchomic w pl, i provider z aten powiedzial no problem, przy czym musze wynajac firme do ustwienia czaszy poniewaz w przeciwnym wypadku nie gwarantuja jakosci polaczenia. |
|
|
|
 |
maxtr
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2009-02-15, 17:32
|
|
|
tuaj mozna sobie wykupic polaczenie , placac karta kredytowa
http://alden.ipcopter.com....php?catID=1000
a ta firma sprzedaje sprzet,
http://www.internet-camping-car.com/Accueil.html
bawilem sie tym na targach w duseldorfie, i dzialalo calkiem sprawdnie , ale nie bylem w stanie sprawdzic czy faktycznie bylo to przez satelite,
na targach miala to jeszce firma crystop, i jeszcze kilka innych, przy czym tylko firma alden miala na tyle dopracowany zestaw, ze faktycznie mozna bylo go nabyc od reki, reszta firm opowiadala cos ze na wiosne.
nie bardzo rozumiem w czym jest problem, poniewaz czasza jest ta sama, tylko sa dwa konwertery, ale to tez nie jest problem, poniewaz czesto sie to stosuje w tv sat.
modem jest banalnie prosty, kwalek skrzynki jak stare modemy dsl, za ktory nie dal bym wiecej niz 100usd. wiec czemu to jest takie drogie.
dobrze by bylo jak by napisal tu na forum kilka slow jak to do konca dziala jakis specjalista od tv satelitarnej. |
|
|
|
 |
maxtr
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2009-02-15, 17:38
|
|
|
przyszla mi do glowy jeszcze jedna kwestia,
otoz podejrzewam ze nie ze wzgledow technicznych moze nie dzialac polaczenie w calej eu jezeli wykupimy o polskiego operatora, sadze ze to raczej problem przepisow.
ale to wtedy problem tych co takie przepisy twoza a nie nasz
uwazam ze raczej nie ma mozliwosci zeby provider wiedzial z ktorego kraju zastawiamy takie polaczenie. |
|
|
|
 |
chris
zaawansowany

|
Wysłany: 2009-02-15, 17:51
|
|
|
| Pan Wachowiak tłumaczył mi że problem z korzystaniem z usługi wykupionej w Polsce poza granicami naszego kraju wynika z faktu że u nas jest (i tu nie jestem pewien czy czegoś nie przekręcam, nie jestem informatykiem) spot 2 a np. w Niemczech spot 3. Ale ponieważ sygnał nie tylko odbieramy ale też wysyłamy operator zawsze wie gdzie jesteśmy. I być może stąd to ograniczenie. Myślę że jak ktoś jest zainteresowany tematem i zna niemiecki można by poszukać na ich forach i dowiedzieć się czegoś więcej. Ja niestety niemieckiegp nie znam. Ale w miarę możliwości będę zgłębiał temat bo dla mnie dostęp do internetu jest po prostu niezbędny. Oczywiście nie za jakieś absurdalne kwoty. |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2009-02-15, 18:47
|
|
|
| chris napisał/a: | | Ale ponieważ sygnał nie tylko odbieramy ale też wysyłamy operator zawsze wie gdzie jesteśmy. |
Myślę ze nie tak do końca. Jeżeli jest to czysto satelitarne połączenie, bez użycia sieci komórkowej to nie ma szans namierzyć gdzie jest klient. Aby go zidentyfikować odbiornik musiał by komunikować się minimum z trzema satelitami w jednym czasie a więc i trzy anteny. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
chris
zaawansowany

|
Wysłany: 2009-02-15, 20:30
|
|
|
| Myślę że do GPS nie ma co tego porównywać. Czyli być może 1 satelita wystarczy aby zlokalizować nadawcę sygnału w przybliżeniu. Ale w sumie nie w tym problem. Przynajmniej dla mnie. Grunt żeby to działało a hipotetycznymi rozważaniami tego nie rozstrzygniemy. |
|
|
|
 |
JaWa
Kombatant Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 366/235 Skąd: Kutno
|
|
|
|
 |
maxtr
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2009-02-16, 15:16
|
|
|
mysle, ze to nie kwestia namierzania konkretnego nadajnika, tylko zasiegu, pokrycia obszaru przez transponder.
ja to rozumiem w ten sposob,
na satelicie jest umieszczonych troche transponderow, ktore odbijaja sygnal. wiazka odbita z satelity dociera tylko do wyznaczonego obszaru na ziemi, zestaw takich transponderow pozwala pokryc obszar np cala europe.
i domyslam sie ze wykupujac w polsce abonament na polaczenie , dostajemy dostep do jednego trnansponedera ktory dziala dla terenu polski.
przemieszczajac sie np do niemiec, wjezdzamy w zasieg dzialania transpondera dla niemiec, gdzie niedostaniemy juz autoryzacji dla polaczenia.
to tylko teroria, chcialbym aby napisal tu ktos kto zna sie troche na lacznosci statelitarnej, bo te nasze teoretyzowanie wciaz nie daje zadnych odpowiedzi. |
|
|
|
 |
jaca_2009
doświadczony pisarz Jacek

Twój sprzęt: fajny ;)
|
Wysłany: 2009-02-16, 16:43
|
|
|
| wydaje mi się ,że to o czym mówisz = foot print transponderów jest na jednym z wcześniejszych obrazków. |
|
|
|
 |
chris
zaawansowany

|
Wysłany: 2009-02-23, 07:44
|
|
|
Usługę mobilnego dostępu do internetu przez satelitę oferuje firma http://www.ipcopter.de
Mają klientów z Polski i można ją zakupić w formie prepaid. Niestety nie działa na terenie skandynawii. Przy sprzyjających warunkach działa tylko na samym południu Norwegii i Szwecji. |
|
|
|
 |
DAKOTA
stary wyga
Twój sprzęt: CARTHAGO chic T 4.9 nastepny tez T 4.9
Nazwa załogi: DAGOCIK
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Piwa: 12/20 Skąd: Wieden, Tarifa
|
Wysłany: 2009-02-23, 14:02
|
|
|
[quote="chris"]Usługę mobilnego dostępu do internetu przez satelitę oferuje firma http://www.ipcopter.de
witam
interesujace tylko ze strasznie drogie , teraz juz prawie wszystkie place postojowe na poludnie od Cieszyna oferuja Wifi (okolo 2 do 3 euro za 24 H),a we Wloszech nawet wolny dostep maja miasteczka juz sprawdzilem .
nie potrzeba sie logowac wlaczasz kompa i juz dziala teraz tez tak nadaje tylko ze z Hiszpani
pozdrawiam |
_________________ http//kamper-meine-freiheit.blogspot.co.at/
Zaden Penis nie jest tak twardy jak zycie
 |
|
|
|
 |
maxtr
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2009-03-05, 16:55
|
|
|
znalazlem art. w niemieckim magazynie camperowym opisujacy mozliwosci internetu przez satelite.
czekalem az moja zona laskawie pomoze mi z tlumaczeniem, ale to zbyt dlugo trwa wiec moze ktos na forum sie zlituje i podsumuje co tam jest napisane.
art_1_p1.jpg str. 1 |
 |
| Plik ściągnięto 69 raz(y) 204,32 KB |
art_1_p2.jpg str. 2 |
 |
| Plik ściągnięto 78 raz(y) 206,07 KB |
art_1_p3.jpg str. 3 |
 |
| Plik ściągnięto 84 raz(y) 211,15 KB |
art_1_p4.jpg str. 4 |
 |
| Plik ściągnięto 69 raz(y) 158,85 KB |