Przesunięty przez: Banan 2021-02-11, 17:20 |
pomoc w walce z ubezpieczalnią |
Autor |
Wiadomość |
mrskoku
trochę już popisał
Twój sprzęt: Peugeot J5 1991
|
Wysłany: 2021-02-12, 11:01
|
|
|
z oc sprawcy auto zastępcze należy się jak psu buda. jest mnóstwo firm (przynajmniej z osobówkami) które podstawiają auto zastępcze z oc sprawcy. warunek - auto po kolizji nie może nadawać się do jazdy. u mnie była uszkodzona przednia lampa w osobówce. hestia stawała okoniem - to szybki telefon do pierwszej lepszej firmy w okolicy - poprosili o nagranie uszkodzenia - podesłałem. szybki telefon zwrotny - tak - to się kwalifikuje - gdzie podstawić auto. podpisujesz papier i oni już walczą.
możesz nawet wypożyczy auto na umowę od znajomego - warunek - koszt nie może być zawyżony - w osobówkach mają widełki - w kamperze - koszt wynajmu |
|
|
|
 |
MisioKRAK
weteran

Twój sprzęt: Ducato Dethleffs A-642DB 1992r
Nazwa załogi: Misio i spółka zoo
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Cze 2013 Piwa: 27/15 Skąd: Kraków
|
|
|
|
 |
Piasek1
weteran
Twój sprzęt: W638 V230TD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Lis 2020 Piwa: 30/25 Skąd: Piotrków Kujawski
|
Wysłany: 2021-02-13, 21:12
|
|
|
Dzisiaj mieć kolizję autem starszym jak 5 lat, bycie poszkodowanym itp to na prawdę tylko problemy.
Skończyły się już dawno czasy gdzie dużo zaniżone odszkodowanie i tak starczało na naprawę u jakiegoś lokalnego "majstra" po którym najczęściej nadawało się tylko do sprzedaży "puki się świeci" ale zawsze stykało na używki i jeszcze na ten zbiornik paliwa co poszedł na latanie za częściami zostało.
Dzisiaj te ich wyceny są kalkulowane tak że w zasadzie z auta wartego przed kolizją 10 dostajesz 3 i możesz dzwonić pod najbliższe AAA powypadkowe, zniszczone, spalone, kupię, dojazd, odbiór 24h, |
_________________ https://www.camperteam.pl...pic.php?t=36109 |
|
|
|
 |
Zbigniew K
trochę już popisał

Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Maj 2020 Piwa: 17/1 Skąd: Zgorzelec
|
Wysłany: 2021-02-14, 19:09
|
|
|
No nie jest tak źle. Mój złomek rocznik 96. W tamtym roku dokładnie 1 czerwca został trafiony, że tak powiem rykoszetem i dostałem w lewe przednie koło. Auto nie nadawało się do jazdy. Więc laweta, auto zastępcze naprawa w warsztacie. Wszystko wyciągnąłem, co było można. Nikt nie mówił o kasacji czy coś takiego. Oczywiście z OC sprawcy. Złomek śmiga dalej. |
|
 |
majsterus
zaawansowany

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
|
Wysłany: 2021-02-14, 19:43
|
|
|
A auto jedzie?
Przy kolizji zjawiają się łowcy głów w przeciągu 10 minut..
W marcu zeszłego roku, wechała na gó...iara w kufer gdy czekaliśmy zawrotce na pasie zieleni przed nami jeszcze jedno auto....moje stare a4 ucierpiało najbardziej - przód i tył..
Zabrał je laweciarz na pakę - choć było to pod samym blokiem - dojechałbym na własnych kołach.....ale po co chłop rzecze....dostaniesz zastępczy, moja firma się wszystkim zajmie.
Zabrał auto na parking firmy dla której pracuje a już w poniedziałek mieliśmy auto zastępcze Audice wycenił serwis - szkoda całkowita. Tydzień jeździliśmy zastępczym. Koszta poszły na OC sprawcy. Grosze mi wypłacili na audi....i taką rąbniętą wracałam na kołach 60km
Tak więc w przypadku takich szkód najlepiej auto na lawetę i do firmy laweciarza, oni dają auto zastępcze, i wyceniają szkodę...mi wycenili na 12000pln Koszty lawet, wypożyczenia idą z OC sprawcy. Naprawa nigdy nie będzie tanio wyceniona ponieważ zakład też chce zarobić... |
|
|
|
 |
MisioKRAK
weteran

|
Wysłany: 2021-02-15, 08:36
|
|
|
1) naprawa auta osobowego/dostawczego to jedno a kampera to drugie...
2) wiadomo że ubezpieczalnia chce zarobić...ale:
Cytat: | Pomalowanie trzech elementów miało by kosztować 81.75zł (cała robocizna) oraz 80,40zł za materiał = czyli za pomalowanie całości 162,15zł
Pomalowanie poszycia na długości ponad 4,6m, element osłaniającego, spodniego, z tworzywa sztucznego o długości 2,7m oraz klapę serwisową - w tym klapy serwisowej składającej się z 2 elementów i w 2 kolorach, a mianowicie elementy ramy klapy i ramy montowanej na kamperze w kolorze złotawym, a poszycie klapy w kolorze ecru... |
to już małe przegięcie... |
_________________ Klimatyzacja w domu i firmie http://www.KlimatyzowanyDOM.pl
A to nasz Osiołek . oraz Herman
 |
|
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2021-02-15, 16:57
|
|
|
MisioKRAK napisał/a: | o już małe przegięcie... |
Zalezy jak sie trafi, . Oddaj do naprawy firmie kamerowej , albo załatw chociaz wycene. |
|
|
|
 |
mrskoku
trochę już popisał
Twój sprzęt: Peugeot J5 1991
|
Wysłany: 2021-02-15, 17:52
|
|
|
lepiej oddać do warsztatu.
u mnie hestia zaniżyła kalkulacje ponad czterokrotnie. wziąłem rzeczoznawcę - kosztorys wysłałem do hestii - nie chciało im się nawet zrobić nowej oferty - odesłali kosztorys, który im wysłałem z naniesioną ręcznie notatką, że nie uznają tej kalkulacji...
warsztat bierze na siebie przepychanki z ubezpieczycielem |
|
|
|
 |
MisioKRAK
weteran

|
Wysłany: 2021-02-24, 22:52
|
|
|
zbyszekwoj napisał/a: | MisioKRAK napisał/a: | o już małe przegięcie... |
Zalezy jak sie trafi, . Oddaj do naprawy firmie kamerowej , albo załatw chociaz wycene. |
A znasz taką co przyjmie auto z 1992r? |
_________________ Klimatyzacja w domu i firmie http://www.KlimatyzowanyDOM.pl
A to nasz Osiołek . oraz Herman
 |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2021-02-24, 23:20
|
|
|
MisioKRAK napisał/a: |
A znasz taką co przyjmie auto z 1992r? |
To już zależy od tego ile firma może na tym zarobić i czy te koszty da się odzyskać z nawiązką, to już kwestia mądrego egzekutora którego też trzeba opłacić zazwyczaj z kosztów odszkodowania.
Myślę że firma z "zapleczem prawnym" (= mocna na tej ziemi) podjęłaby się drobnych napraw w zamian za wysokie wynagrodzenie. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
Piasek1
weteran
Twój sprzęt: W638 V230TD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Lis 2020 Piwa: 30/25 Skąd: Piotrków Kujawski
|
Wysłany: 2021-02-25, 15:41
|
|
|
Znajomy właśnie podobny wariant ćwiczy tyle że z Lexusem GS430h
Tanio nie będzie to już wiedział od początku
Mimo iż to `13r ASO Lexa chętnie i z otwartymi rękami wzięło do naprawy.
Ubezpieczalnia przysłała wycenę na 10900zł (skasowane dwa skrzydła drzwi i słupek B), Lexus wstępnie wycenił imprezę na ok 20 tyś zł + ok 6 tyś uczyni dodatkowy rachunek auto zastępcze (Nowa Camry w hybrydzie) którą dostał.
Ale do rzeczy:
od razu zaczęły sie do niego zgłaszać firmy zajmujące się skupem szkód: polega to na tym że ubezpieczalnia sprawcy wyceniła mu szkodę na 10900, a w/w firmy już na wejście bez oględzin, przez telefon, proponują mu 14-16 tyś zł w zamian za zrzeczenie się na ich rzecz egzekucji odszkodowania. Jeden podpis i masz w/w kwotę na koncie a oni wyciągną od nich zapewne dużo więcej, pewnie kwotę jaką ASO Lexa zaśpiewało za imprezę. Gdy zameldował ubezpieczalni sprawcy że zaproponowana kwota jest nie do przyjęcia i że sprzeda tą szkodę takiej firmie od razu usłyszał "ale po co ? przecież możemy negocjować, proszę pochopnie nie działać itp..." Czyli wiedzą czym to pachnie.
Może spróbuj uderzyć do takiej... |
_________________ https://www.camperteam.pl...pic.php?t=36109 |
|
|
|
 |
|