|
|
Peloponez jesienią 2021 |
Autor |
Wiadomość |
Barbara i Zbigniew Muzyk
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 23 Lip 2010 Piwa: 358/407 Skąd: krakow
|
Wysłany: 2022-09-04, 20:18
|
|
|
Track222 napisał/a: | Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | Ja tyle razy byłam na
Peloponezie i w całej Grecji.Też nie jestem zakochana w Halkidiki. |
Na Halkidiki byłem wiele razy i było super. Obecnie tam nie jeżdżę, gdyż od kilku lat północ Grecji od Aleksandropolis po Halkidiki opanowali Bułgarzy i Rumuni. Zachowują się okropnie, lepiej obok nie stawać bo szkoda urlopu na niepotrzebne denerwowanie się. Grecja to nie tylko Halkidiki, jest wiele innych fantastycznych miejsc. | ,Czyli zgadzasz sie ze mna i z kolega.Ja pamietam jak bywalismy razem ale z Afą i jeszczee kilka razy nas przegoniono że np zasłaniamy widok.Nasza metoda przed i po sezonie :!:Zaraz bedzie ale mamy dzieci w wieku szkolnym ale koledzy jedziecie na 2 tygodnie to nie tak długo,dzieci czasami choruja i nie chodza do szkoły.W Elei na zach .Peloponezie zimuja z dziecmi i sami daja dzieciom lekcje,i to nie jeden przypadek |
|
|
|
|
 |
sterciu
zaawansowany

Twój sprzęt: Karmann Colorado 650
Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Gru 2008 Piwa: 72/16 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2022-09-04, 21:07
|
|
|
LukF napisał/a: | sterciu napisał/a: | nigdy więcej Chalkidiki i Salonik |
Rozwiń proszę tę myśl? Byłem tam chyba 4 lata temu i felery już mi się zatarły
Ps. W jakim wieku masz dzieci? |
Bylismy na pierwszym "paluchu" i to jest jedna wielka imprezowania (my za takimi miejscami nie przepadamy), wjechaliśmy tam w nocy około godziny 22 , w Kallithea utknęliśmy w korku na dobrą godzinę bo małolaty co jeden to w droższym aucie pod klubami blokowały przejazd , na drugi dzień objechaliśmy kilka plaży i zadna się nam nie podobała na tyle aby tam się zatrzymać. Kupa Serbów , Rumunów i Ruskich. W dzien na plaże nie dało się wbić tyle ludzi. Zmyliśmy się na drugi dzień na Ochrydę , ale wczesniej przejezdzając przez Saloniki ktore jako miasto według mnie są brzydkie. Zaparkować gdzies wogóle to graniczyło z cudem. Po odwiedzeniu peloponezu gdzie praktycznie turystów nie było , było ogólnie fajnie to nam Chalkidiki i Saloniki nie przypadły do gustu. |
_________________ Pozdr. Marcin |
Ostatnio zmieniony przez sterciu 2022-09-04, 22:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Jacek L.
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Boxer L2H2 Pössl 2015
Nazwa załogi: Dorota & Jacek
|
Wysłany: 2022-09-04, 21:30
|
|
|
Dziękuję wszystkim za piwka :-)
Już się szykujemy do wyjazdu. Wyjedziemy pewnie 20.09. Pojedziemy przez Rumunię, bo chcemy zobaczyć Transalpinę, dalej przez BG w stronę Salonik. Chcemy zobaczyć Chalkidiki (mimo ostrzeżeń), Evię, a potem na Peloponez.
Przy okazji pytanie - która kategoria winiety jest właściwa dla kampera <3.5 t w RO i BG?
Patrzę na ich portale i nie mam jasności. W BG teoretycznie powinna być kat. I, ale po wpisaniu numeru rej. wylicza mi stawkę jak dla ciężarówki <12 t.
Ktoś ostatnio kupował?
Pozdrawiam |
_________________ JL |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 537/420 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2022-09-04, 22:15
|
|
|
sterciu napisał/a: | LukF napisał/a: | sterciu napisał/a: | nigdy więcej Chalkidiki i Salonik |
Rozwiń proszę tę myśl? Byłem tam chyba 4 lata temu i felery już mi się zatarły
Ps. W jakim wieku masz dzieci? |
Bylismy na pierwszym "paluchu" i to jest jedna wielka imprezowania (my za takimi miejscami nie przepadamy), wjechaliśmy tam w nocy około godziny 22 , w Kallithea utknęliśmy w korku na dobrą godzinę , na drugi dzień objechaliśmy kilka plaży i zadna się nam nie podobała na tyle aby tam się zatrzymać. Kupa Serbów , Rumunów i Ruskich. W dzien na plaże nie dało się wbić tyle ludzi. Zmyliśmy się na drugi dzień na Ochrydę , ale wczesniej przejezdzając przez Saloniki ktore jako miasto według mnie są brzydkie. Zaparkować gdzies wogóle to graniczyło z cudem. Po odwiedzeniu peloponezu gdzie praktycznie turystów nie było , było ogólnie fajnie to nam Chalkidiki i Saloniki nie przypadły do gustu. |
Teraz rozumiem.
W Salonikach nie byłem bo czytałem, że brzydkie. A na Chalkidiki byłem na środkowym palcu i kilka plaż od strony Atos było bajecznych. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
sterciu
zaawansowany

|
Wysłany: 2022-09-04, 22:53
|
|
|
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | Ja tyle razy byłam na
Peloponezie i w całej Grecji.Też nie jestem zakochana w Halkidiki.Taki ekspres jak Wasz to wiele pieknych miejsc sie nie widzi.
Dziwne bo znamy Lidlie,AB, bakery czyli skliepy z pieczywem i wyrobami cukierniczymi,natomiast Twojej nazwy sklepu nie znam.Czy możesz dać dokładniejszy namiar na taki sklep .
Strona wschodnia jest mniej turystyczna,wiecej kampów od Kalamaty w góre.Ja znam kilka miejsc które zawsze odwiedzam.Srodkiem Peloponezu sa dobre drogi na tzw. przełaj,nie musisz naokoło jechać całym Peloponezem.
Napisz jak jechałes wschodem, od Nafolio,Kiveri,Astros,Plaka,Fokiano,Monenvasja itd.Ktoś nazwał mnie królowa Grecji ale ja na mape gapie sie kazdego dnia B.M
Teraz musimy byc na wyspie Evia bo nie bylismy tam ze 4 lata,przez pożary tam panujace. |
Nie chce koledze zasmiecac watku ale na szybko odpisze
Sklavenitis napewno znacie , stara siec supermarketów , może nie ma dużo punktów w Grecji ale da się na nie trafić. Akurat mieliśmy porównanie cen w Ag. Georgios koło miejscowości Skala (okolice Gythio) , zrobiliśmy zakupy w Lidlu , a 300 metrów dalej po brakujące artykuły zaszliśmy własnie do Sklavenitis i tam porówalismy ceny które na niektorych artykułach które kupilismy były dużo niższe , bo 50 euro centów uważam na tym samym artykule juz za dużą róznicę...
A sklepy wyglądają tak , myślę , że widzieliście je bo ja jak jezdziłem zawodowo 10 lat temu praktycznie raz w miesiącu do Grecjii to w nich się zaopatrywałem zwykle w potrzebne artykuły , więc już wtedy były.
https://www.ekathimerini....venitis_web.jpg
My wsumie trasę mieliśmy trochę inną , z Polski do Chorwacji , Czarnogóra , Albania na Kato Valisiki , prom , Kanal Koryncki i dopiero z tamtąd w Peloponez na Fokiano i po kolei Vlychlada, Monemvasia, Agios Fokas , Neratziona beach , Charakia , Bozas , Kokkinias , Dimitrios , Gythio , Mistra , Nafpilio , Akrokorynt , Mediterranean Sky i z tamtad na Chalkidiki... z tamtąd na Ochrydę , Serbię , Węgry i do domu. W tamtą strone ogólny czas spędzony na granicach wszystkich moze z godzine , w drodze powrotnej ponad 5 godzin na serbsko macedońskiej i węgiersko serbskiej...
Jacek L. napisał/a: | Dziękuję wszystkim za piwka :-)
Już się szykujemy do wyjazdu. Wyjedziemy pewnie 20.09. Pojedziemy przez Rumunię, bo chcemy zobaczyć Transalpinę, dalej przez BG w stronę Salonik. Chcemy zobaczyć Chalkidiki (mimo ostrzeżeń), Evię, a potem na Peloponez.
|
Transalpina piękna trasa , Transfogarska również aczkolwiek bardziej komercyjna , na Waszym miejscu bym postaral się obie zaliczyć jeżeli na Transfogarskiej nie byliście
Na pierwszy paluch Chalkidiki (od zachodniej strony) tylko nie wjeżdzajcie w nocy bo utkniecie w korkach . Korki już od Lidla na końcu dwupasmówki |
|
|
|
|
 |
Jacek L.
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2022-09-04, 23:35
|
|
|
sterciu napisał/a: |
Na pierwszy paluch Chalkidiki (od zachodniej strony) tylko nie wjeżdzajcie w nocy bo utkniecie w korkach . Korki już od Lidla na końcu dwupasmówki |
Planujemy drugi palec, ponoć jest najciekawszy. |
_________________ JL |
|
|
|
 |
yamah
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-S plus
Pomógł: 6 razy Dołączył: 10 Sty 2019 Piwa: 266/109 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2022-09-05, 20:15
|
|
|
sterciu napisał/a: | Niestety na peloponezie nie spotkaliśmy żadnej polskiej załogi , ba nawet kampera na PL tablicach , tylko minęliśmy jedną osobówkę na tablicach KTT kolo Monemvasia. |
Nie ten czas trafiłeś od września są już 3 załogi z forum CT,następne 3 w drodze na Poleponez a i my (nie chwaląc sie ) ruszamy w przyszłym tygodniu więc będzie "mały zlot" |
_________________ Ten kto żyje widzi dużo..ten kto podróżuje widzi więcej
-------------------------------------------------------------------------------
był Ducato 2,5 Burstner na próbę.. Pilote Explorateur715...zostało Carthago Chic-S plus
 |
|
|
|
 |
Barbara i Zbigniew Muzyk
Kombatant

|
Wysłany: 2022-09-05, 21:09
|
|
|
Sterciu. Dzieki za odpis,wszystko znam co piszesz,różnica od 4-5 lat do Grecji przez Bułgarie ale takie Bałkany z Albania włącznie jakie były kilka lat temu to juz przeszłość.Dobrze ze w Albanii mamy w Dermi i Kavaje Macedończyków w hotelu Kosmira,bo tam nastą piła niesamowita zmiana od 2009 roku.Zaraz zadzwonie do Nafplio bo mi zabiłes klina tym sklepem. |
|
|
|
 |
Barbara i Zbigniew Muzyk
Kombatant

|
Wysłany: 2022-09-05, 21:16
|
|
|
yamah napisał/a: | sterciu napisał/a: | Niestety na peloponezie nie spotkaliśmy żadnej polskiej załogi , ba nawet kampera na PL tablicach , tylko minęliśmy jedną osobówkę na tablicach KTT kolo Monemvasia. |
Nie ten czas trafiłeś od września są już 3 załogi z forum CT,następne 3 w drodze na Poleponez a i my (nie chwaląc sie ) ruszamy w przyszłym tygodniu więc będzie "mały zlot" | ,ciekawe gdzie ten zlot,dużo pieknych miejsc na Peloponezie |
|
|
|
 |
Jacek L.
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2022-09-05, 23:16
|
|
|
yamah napisał/a: |
Nie ten czas trafiłeś od września są już 3 załogi z forum CT,następne 3 w drodze na Poleponez a i my (nie chwaląc sie ) ruszamy w przyszłym tygodniu więc będzie "mały zlot" |
Może założyć taki wątek jak zeszłoroczne "Spotkania kamperowiczów w Grecji"?
Tak, żeby się można było łatwo namierzyć i wymienić bieżącymi informacjami.
Pozdrawiam |
_________________ JL |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 93/90 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2022-09-09, 19:15
|
|
|
Jesteśmy na Lefkadzie. Kemping Santa Maura. Posiedzimy tutaj że trzy dni, bo jest co oglądać od strony morza. Dalej będziemy jechać na Peloponez. Macie może jakieś namiary na kempingi ze slipem? |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
yamah
weteran

|
Wysłany: 2022-09-09, 20:37
|
|
|
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | ,ciekawe gdzie ten zlot,dużo pieknych miejsc na Peloponezie |
36.858508, 23.038360 Vlychada Beach lub Fokiano
Jutro ruszamy |
był Ducato 2,5 Burstner na próbę.. Pilote Explorateur715...zostało Carthago Chic-S plus
 |
|
|
|
 |
sterciu
zaawansowany

|
Wysłany: 2022-09-09, 22:49
|
|
|
yamah napisał/a: | sterciu napisał/a: | Niestety na peloponezie nie spotkaliśmy żadnej polskiej załogi , ba nawet kampera na PL tablicach , tylko minęliśmy jedną osobówkę na tablicach KTT kolo Monemvasia. |
My 15 sierpnia przekroczyliśmy granicę Grecko-Albanską , 31 sierpnia juz byliśmy na Węgrzech bo trzeba było wracać , niestety my jesteśmy uwiązani narazie rokiem szkolnym i 1 września juz trzeba było byc w domu... Może kiedyś uda się kogoś spotkać , może nam się uda wyjechać w innych miesiącach jak lipiec-sierpien
Za rok znów pewnie peloponez odwiedzimy i znów w okresie wakacyjnym
yamah napisał/a: | Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | ,ciekawe gdzie ten zlot,dużo pieknych miejsc na Peloponezie |
36.858508, 23.038360 Vlychada Beach lub Fokiano
Jutro ruszamy |
Obie odwiedziliśmy tylko 3 tygodnie temu , Fokiano pusta , Vlychada z walką o miejsce na plaży no ale to był sezon jeszcze
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | .Zaraz zadzwonie do Nafplio bo mi zabiłes klina tym sklepem. |
W Nafplio jest ten sklep , a właściwie to w miejscowości Aria obok Nafplio, nawet zakupy robiliśmy w nim
Adres :
Ε.Ο. Ναυπλίου - Τολού, Δημ. Οδός Αρίας &, Nafplio 211 00, Grecja |
|
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 93/90 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2022-09-16, 15:25
|
|
|
Opuściliśmy Lefkadę. Kemping Nicolas na Peloponezie zaliczamy. Jest slip dla motorowodniaków. Melissi był poprzednio. Bardzo wysoki standard, ale brak slipu. |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
yamah
weteran

|
Wysłany: 2022-09-16, 20:39
|
|
|
Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a: | [..ciekawe gdzie ten zlot,dużo pieknych miejsc |
Jest I Zlot na Papakosta
Wreszcie doczekałem momentu..polskich 5 załóg a 1 niemiec
https://youtube.com/shorts/JPmN9B1cw58?feature=share |
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|