|
|
|
Kto pomaga UA - wolontariat blokowany ? |
| Autor |
Wiadomość |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 523/632 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2022-04-03, 19:33
|
|
|
| smok_wawelski napisał/a: | ...
| Socale napisał/a: | | Prawo/przepisy/szkolenia nie po to by utrudniać, lecz po to by łatwiej logistycznie pomoc organizować i dystrybuować, szczególnie na tak dużą skalę z jaką mamy do czynienia. | Tak masz rację - tylko......
Nie widać lub mało widać działań nakazywanych przez prawo które wspomagałyby wolontariat właśnie organizacją czy koordynacją
... |
Oooo, toooo.... Użyłem zbyt radykalnych słów, bardziej chodziło mi o to żeby były jakieś gotowe instrukcje, zalecenia, opracowane sposoby szybkiego zorganizowania akcji pomocowej.
Prawo przez duże P nie powinno tu ingerować.
Chociaż i tak uważam, że Polacy fantastycznie się zorganizowali w tym debiucie, nigdy w to nie wątpiłem że potrafimy się jednoczyć w imię słusznej idei w walce ze złem.
.
| Cyryl napisał/a: | | Monter napisał/a: | | Socale, nie ma też żadnego prawa ani przepisów jak być po prostu Człowiekiem... |
masz rację, ale bycie człowiekiem i bycie urzędnikiem to dwie rzeczy najbardziej odległe. |
Urzędnik jest od stosowania Prawa, właśnie dlatego Prawo nie powinno organizować/regulować jakiejkolwiek akcji pomocowej wobec uchodźców wojennych, bo w końcu doszlibyśmy do absurdów typu "chciałbym ale nie mogę". |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
| |
|
|
|
 |
Pieredyszka
stary wyga
|
Wysłany: 2022-04-03, 19:57
|
|
|
| Cyryl napisał/a: | | smok_wawelski napisał/a: | | Cyryl napisał/a: | | masz rację, ale bycie człowiekiem i bycie urzędnikiem to dwie rzeczy najbardziej odległe. | Niekoniecznie - znam Urzędników którzy są wspaniałymi ludźmi i wykonują swoja pracę z pasją i empatią i to nie tylko w kontekście Ukrainy i uchodźców... |
może ale podam przykład sposobu myślenia urzędnika urzędu skarbowego.
nasz jedem kolega jest nim właśnie i został chyba ostatnim palącym siatkarzem.
gdy po grze w lecie na piachu siadamy na powietrzu przy piwie, on zapala papierosa.
dym leciał na drugiego kolegę, który z pretensją powiedział:
- ty palisz, a to całe świństwo leci na mnie i muszę wdychać!
na to urzędnik skarbowy:
- ale tylko ja płacę akcyzę!
gdy nasz kolega od lat meszkający w Niemczech przyjechał do nas załatwiać jakieś biznesowe sprawy powiedział:
- no u was w US nie tak jak u nas bieda, ale przepych, marmury, białe, różowe, czarne.
kolega urzędnik:
- a wiesz jak od tych marmurów ciągnie?
a poza tym to uroczy człowiek, tylko urzędnik. |
dobre...
Strażacy to jedna z najwyżej ocenianych grup zawodowych...
https://www.google.com/se...chrome&ie=UTF-8
Strażak podpalacz zatrzymany! Straty wynoszą ponad 200 tys. złotych!
https://agronews.com.pl/artykul/strazak-podpalacz-zatrzymany-straty-wynosza-ponad-200-tys-zlotych/
a miałem kolegę strażaka, no niby porządny był też w siatę razem rąbaliśmy... ale w tej sytuacji... jak w tym kawale o forsie, co to niby w mieszkaniu zginęła... swąd spalenizny pozostał
zawody..2.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 15 raz(y) 309,4 KB |
|
_________________ Byle dalej, byle w przód, absolutnie, absolutnie.
Fa fa fa fa fa fa fa fa fa ra fa fa
Byle dalej, byle w przód, absolutnie. |
| |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 253/624 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2022-04-03, 20:08
|
|
|
Policjant? -teraz to już niżej |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2019 Piwa: 120/77 Skąd: Kraków-przedmieścia
|
Wysłany: 2022-04-03, 22:13
|
|
|
| smok_wawelski napisał/a: | | Cyryl napisał/a: | | masz rację, ale bycie człowiekiem i bycie urzędnikiem to dwie rzeczy najbardziej odległe. | Niekoniecznie ...ale sa i inni normalni i zaangażowani w to co jest ich pracą |
| Cyryl napisał/a: | może ale podam przykład sposobu myślenia urzędnika urzędu skarbowego.
nasz jedem kolega jest nim właśnie. ..... a poza tym to uroczy człowiek, tylko urzędnik. | jeden - zatem próbka raczej nie jest reprezentatywna
Oczywiście że są i tacy jak piszesz choć tu bardziej powiało chamstwem niż urzędniczeniem - nie znaczy to jednak że wszyscy są tacy jak ten jeden którego opisujesz
Pieredyszka - obrazek ładny ale bez podania sposobu ankietowania statystycznie nie jest wiele warty
Może jednak wróćmy do topicu |
_________________ O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci.
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom. |
| |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 14 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 565/47 Skąd: Małopolska

|
Wysłany: 2022-04-03, 23:18
|
|
|
| Monter napisał/a: | | Nie jesteśmy i nigdy nie byliśmy gotowi na przyjęcie takiej liczby uchodźców. |
My , jako społeczeństwo zapewne nie , chociaż do działań w okolicznościach stanu wyjątkowego byliśmy przygotowywani od przynajmniej dwóch lat i to zarówno pod względem mentalnym jak i organizacyjnym, natomiast rządzący powinni być gotowi i przygotowani , wszak o tym co się wydarzy wiedzieli od wielu lat.
Tak stanowczy i krytykowany przez wielu sprzeciw przed relokacją uchodźców z Afryki z czegoś wynikał ...... a z czego innego , jak nie z wiedzy o tym, że za chwilę będziemy mieć większe od tamtego wyzwanie.
Wydaje mi się, że nie wzięli pod uwagę i nie przewidzieli , aż takiej oddolnej reakcji społeczeństwa, która w pewien sposób pokrzyżowała założony pierwotnie plan i zmusiła do jego modyfikacji i dostosowania do realiów chwili .
Pierwszą falę uchodźców miały przyjąć te wszystkie obiekty przygotowywane przez dwa ostatnie lata, te wszystkie stadiony narodowe, hale sportowe i inne przekształcone w szpitale covidowe, miejsca izolacji , itp.. Służba zdrowia przećwiczyła działania w warunkach kryzysowych i przetestowała granice swoich możliwości . Podobnie szkolnictwo i edukacja wypracowała sobie metody działania w warunkach ekstremalnych i w obecnej sytuacji jest gotowa to wszelkich możliwych kombinacji działania (w sposób zdalny, hybrydowy, itp.)
Hotelarstwo , gastronomia i cały przemysł turystyczny dostały tak w i zostały zmuszone do takiej zmiany profilu działalności, że w chwili obecnej przyjmowanie do swoich obiektów uchodźców zamiast turystów , w zamian za ustaloną z góry stawkę dzienną, traktują jako dar od losu.
A to masowe nadawanie peseli obywatelom innego kraju , czyli de facto prawne nadawanie im praw obywatelskich to niby wczoraj wymyślili ?
To że rządzący robią niewiele w rzeczonym temacie , to mnie osobiście zupełnie nie dziwi i nie rozumiem dlaczego dziwi to Was. Skoro My Obywatele robimy to za nich , za swoje pieniądze i w dodatku ze wszystkim się zgadzamy i w niczym nie protestujemy , to po co oni mają robić cokolwiek ?
Dupska ruszą dopiero wtedy, kiedy obecny stan będzie się przedłużał , ludzie przywykną i zapał osłabnie. Dopiero wtedy, kiedy nasilą się protesty, bo Ci wszyscy , którzy przyjęli do swoich domów ludzi w potrzebie, zgłosili ich pobyt w urzędzie , a państwo nadało im pesel, w końcu zorientują się że był to normalny meldunek , ze wszystkimi tego prawnymi konsekwencjami.
Nie trzeba być wróżką, aby wiedzieć, co będzie się działo kiedy ludzie pomagający dzisiaj z takim poświęceniem zorientują się, że zostali wykorzystani.
Pomoc ludziom w potrzebie jest naturalną powinnością każdego , kto ma jakiekolwiek , nawet skromne możliwości i nie ma tutaj o czym dyskutować, ale o ile w pierwszych dniach ruskiej inwazji na Ukrainę i w obliczu tej pierwszej wielkiej fali uchodźców nic poza samą pomocą nie miało znaczenia, o tyle teraz przyszedł myślę czas na to, aby zacząć się od rządzących domagać realnych działań tu i teraz ....... oraz wyraźnej odpowiedzi na pytanie co dalej i dokąd to zmierza . |
|
|
|
 |
Pieredyszka
stary wyga
|
Wysłany: 2022-04-04, 05:29
|
|
|
| smok_wawelski napisał/a: | Pieredyszka - obrazek ładny ale bez podania sposobu ankietowania statystycznie nie jest wiele warty
|
"Ranking zawodów cieszących się największym społecznym uznaniem otwiera strażak - wynika z raportu CBOS-u." |
|
|
|
 |
Pieredyszka
stary wyga
|
Wysłany: 2022-04-04, 06:29
|
|
|
| joko napisał/a: | My , jako społeczeństwo zapewne nie , chociaż do działań w okolicznościach stanu wyjątkowego byliśmy przygotowywani od przynajmniej dwóch lat i to zarówno pod względem mentalnym jak i organizacyjnym, natomiast rządzący powinni być gotowi i przygotowani , wszak o tym co się wydarzy wiedzieli od wielu lat.
Tak stanowczy i krytykowany przez wielu sprzeciw przed relokacją uchodźców z Afryki z czegoś wynikał ...... a z czego innego , jak nie z wiedzy o tym, że za chwilę będziemy mieć większe od tamtego wyzwanie. |
Przypominam sobie ten kwik "opozycji" że jesteśmy z wszystkimi dookoła "skłóceni", że trzeba "normalizować" stosunki z czerwonym bratem? Niby, że najwięcej, to mogą "pomóc" nam Niemcy?
Mim zdaniem największym wyzwaniem jest walka z "pożytecznymi idiotami" jawnymi i niejawnymi poplecznikami rosyjskiego ideolo-korupcyjno-eko-euro-terroryzmu promowanego przez nich na zachodzie, jawnie i niejawnie wspieranych w Polsce przez nierozliczonych ze swych zbrodni, pozostawionych dziesiątkami tysiecy dawnych współpracowników, utrwalaczy władzy ludowej, wielbicieli "matuszki rasji" żyjących w niezachwianym spokoju na terenie Polski. Często mających polska krew na rękach.
Z reszta sobie poradzimy. |
| |
|
|
|
 |
Bazyli
Kombatant +125 punktów do życia po odpaleniu kampera

Twój sprzęt: T.E.C. Rotec 680G automat 196 KM
Nazwa załogi: Bartek/Magda/Kasia/Filip
Pomógł: 9 razy Dołączył: 13 Mar 2011 Piwa: 195/186 Skąd: Lublin->BOTANIK
|
Wysłany: 2022-04-04, 06:38
|
|
|
Powiem Wam że wolałbym żeby środki (nawet niewielkie kwoty) były wpłacane tak szybko i obficie jak lecą posty w tym wątku |
| |
|
|
|
 |
Brat
Kombatant

Twój sprzęt: Merc310D/1995, Europa560
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Cze 2011 Piwa: 197/928 Skąd: San Escobar
|
Wysłany: 2022-04-04, 07:30
|
|
|
| Bazyli napisał/a: | Powiem Wam że wolałbym żeby środki (nawet niewielkie kwoty) były wpłacane tak szybko i obficie jak lecą posty w tym wątku | I tu mam propozycję dla kolegów, którzy z różnych powodów nie mogą osobiście, fizycznie wspierać tak straszliwie doświadczonych ludzi:
Tutaj wpłacać można pieniądze na konkretny cel, realizowany przez WOSP:
https://www.wosp.org.pl/pomoc-dla-ukrainy
Wiarygodnie, rzetelnie, z sercem - Fundacja robi swoją robotę. A każdy z nas może konkretnie pomóc, także uspokoić swoje sumienie.
Można oczywiście ustanowić stałe zlecenie bankowe.
I wiem, że dla większości nie ma to większego znaczenia, ale wpłaty te można w rocznym rozliczeniu podatkowym odliczać od dochodu, zmniejszając obciążenia podatkowe. |
_________________ Marian
 |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 329/223 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2022-04-04, 10:43
|
|
|
| Pieredyszka napisał/a: | | "Ranking zawodów cieszących się największym społecznym uznaniem otwiera strażak - wynika z raportu CBOS-u." |
Ciekawe czy wolelibyście by córka wyszła za strazaka ,górnika czy lekarza, adwokata, sędziego ? |
| |
|
|
|
 |
rysiol
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs RT6844 Renault
Pomógł: 2 razy Dołączył: 30 Wrz 2008 Piwa: 94/27 Skąd: Lubartów
|
Wysłany: 2022-04-04, 12:33
|
|
|
Zawsze podziwiam pracowitość administratorów ale przy tej propagandowej agitce to chyba ktoś przysnął.
Przypominam sobie ten kwik "opozycji" że jesteśmy z wszystkimi dookoła "skłóceni", że trzeba "normalizować" stosunki z czerwonym bratem? Niby, że najwięcej, to mogą "pomóc" nam Niemcy?
Mim zdaniem największym wyzwaniem jest walka z "pożytecznymi idiotami" jawnymi i niejawnymi poplecznikami rosyjskiego ideolo-korupcyjno-eko-euro-terroryzmu promowanego przez nich na zachodzie, jawnie i niejawnie wspieranych w Polsce przez nierozliczonych ze swych zbrodni, pozostawionych dziesiątkami tysiecy dawnych współpracowników, utrwalaczy władzy ludowej, wielbicieli "matuszki rasji" żyjących w niezachwianym spokoju na terenie Polski. Często mających polska krew na rękach. |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 253/624 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2022-04-04, 14:37
|
|
|
| rysiol napisał/a: | | Zawsze podziwiam pracowitość administratorów ale przy tej propagandowej agitce to chyba ktoś przysnął. |
Rysiu to powinno być tak:
| Pieredyszka napisał/a: | Przypominam sobie ten kwik "opozycji" że jesteśmy z wszystkimi dookoła "skłóceni", że trzeba "normalizować" stosunki z czerwonym bratem? Niby, że najwięcej, to mogą "pomóc" nam Niemcy?
Mim zdaniem największym wyzwaniem jest walka z "pożytecznymi idiotami" jawnymi i niejawnymi poplecznikami rosyjskiego ideolo-korupcyjno-eko-euro-terroryzmu promowanego przez nich na zachodzie, jawnie i niejawnie wspieranych w Polsce przez nierozliczonych ze swych zbrodni, pozostawionych dziesiątkami tysiecy dawnych współpracowników, utrwalaczy władzy ludowej, wielbicieli "matuszki rasji" żyjących w niezachwianym spokoju na terenie Polski. Często mających polska krew na rękach. |
|
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2019 Piwa: 120/77 Skąd: Kraków-przedmieścia
|
Wysłany: 2022-04-04, 16:03
|
|
|
Nie bardzo widzę tu i administratorów i nie bardzo widzę tu jakąś ponadnormatywną propagandowa agitkę.
Nawiasem mówiąc wszelkie działania wolontriatu i pomocowe sa powodowane agitką - czy to bedzie ściepa na spalony dom ubogich ludzi, czy pomoc dla chorego dzieciaka, czy pomoc Ukrainie - agitka schemat i mechanizm działania jest podobny:)
Watek oddzieliłem celem swobodnej dyskusji na temat taki jak podałem w tytule - oddzieliłem od wątku Bazylego bo Jego watek jest wątkiem pomocowym i raczej nie miał służyć do szerszej dyskusji n/t wolontariatu
Dalsze moje wypowiedzi należy taktować jako wypowiedzi normalnego usera forum i moje prywatne zdanie n/t wolontariatu i związanych z pomocą uchodźcom ukraińskim problemów a nie jako stanowisko administratorów czy nawet moderatora.
Pisząc publicznie zdaje sobie również sprawę z tego że moje zdanie może być skrytykowane bo na tym też polega dyskusja i nie zamierzam mojego prywatnego zdania i popierać działaniami moderacyjnymi jeśli jest to dyskusja a nie obraźliwe traktowanie kogokolwiek
Jako mod natomiast napisałem | Cytat: | Może jednak wróćmy do topicu | i podtrzymuje tę prośbę nadal |
_________________ O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci.
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom. |
| |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 356/23 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2022-04-04, 16:53
|
|
|
| Pieredyszka napisał/a: | | ..."Ranking zawodów cieszących się największym społecznym uznaniem otwiera strażak - wynika z raportu CBOS-u." |
to jest jakaś bajka, bo nie mam uznania dla Kowalskiego bo jest lekarzem, ale dla lekarza dlatego, że dobrze wykonuje swój zawód, tak samo ze wszystkimi w każdym zawodzie z jakim się zetknąłem.
mam uznanie dla tych co dobrze go wykonują i nie mam uznania dla tych, którzy wykonują go źle.
jedynych górników jakich znam to Włodek Lubański i spółka z dawnego Górnika Zabrze i to są górnicy, dla których mam uznanie, ale za grę w piłkę nożną. |
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 329/223 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2022-04-05, 21:17
|
|
|
| SlawekEwa napisał/a: | | Rysiu to powinno być tak: |
Dobrze Sławku ze poprawiłes ,bo juz myslałem ,że nasz kolega... |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|