|
Kamper do 540 cm długości |
| Autor |
Wiadomość |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 332/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2022-08-16, 07:34
|
|
|
Wazne co Ciebie kręci, kazdy ma inne priorytety. Dla jednych wazna duza kabina prysznicowa a u innych widziałem tam drażek z ciuchami.Ci z dużymi kamperami przeważnie jeżdżą po kempingach. |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Cze 2011 Piwa: 364/719 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2022-08-16, 08:58
|
|
|
| zbyszekwoj napisał/a: | Ci z dużymi kamperami przeważnie jeżdżą po kempingach. |
Przeważnie |
_________________ komplet |
|
|
|
 |
markoni7
trochę już popisał
Twój sprzęt: Dethleffs 7055DBL
Nazwa załogi: Marki
|
Wysłany: 2022-08-16, 21:03
|
|
|
| Mazur napisał/a: | | markoni7 napisał/a: | | kamperem 595cm długości plus rowery na plecach |
Przepraszam, ale dla mnie to to samo co 6,90m z garażem . Rowery mi nie wystają, a resztą ich nie mam (skuter w garażu) i nie mam problemu z parkowaniem. Problem jest w głowie |
Niestety nie mogę się z tobą zgodzić, bo rowery wiszą co powoduje, że parkując liczy się wymiar pojazdu i wierz mi, że parkowałem w miejscu dla osobowych mając po 20cm z przodu i z tyłu więc gdybym miał kampera długości 6,9m to nic bym dziecku nie pozał bo nie miałbym gdzie zaparkować. Więc jednak rozmiar "ma znaczenie".
faktycznie te wielkie kampery to głównie parkują na kempingach rozkoszując się wypoczynkiem a pozostałych swędzą cztery litery i szukają nowych wrażeń a ja takich popieram! |
|
|
|
 |
Gżegżółka
zaawansowany
|
Wysłany: 2022-08-17, 05:59
|
|
|
| markoni7 napisał/a: | | Mazur napisał/a: | | markoni7 napisał/a: | | kamperem 595cm długości plus rowery na plecach |
Przepraszam, ale dla mnie to to samo co 6,90m z garażem . Rowery mi nie wystają, a resztą ich nie mam (skuter w garażu) i nie mam problemu z parkowaniem. Problem jest w głowie |
Niestety nie mogę się z tobą zgodzić, bo rowery wiszą co powoduje, że parkując liczy się wymiar pojazdu i wierz mi, że parkowałem w miejscu dla osobowych mając po 20cm z przodu i z tyłu więc gdybym miał kampera długości 6,9m to nic bym dziecku nie pozał bo nie miałbym gdzie zaparkować. Więc jednak rozmiar "ma znaczenie".
faktycznie te wielkie kampery to głównie parkują na kempingach rozkoszując się wypoczynkiem a pozostałych swędzą cztery litery i szukają nowych wrażeń a ja takich popieram! |
Czyli...rowery są nad maską innego auta lub innymi przeszkodami? |
|
|
|
 |
gigant
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: McLouis
Dołączył: 12 Lip 2017 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Mińsk Mazowiecki
|
Wysłany: 2022-08-17, 07:08
|
|
|
Wszystkie kamperki, które wypożyczałem były fajne, ale stresowało nas ciągle szukanie odpowiedniego parkingu lub miejsca już na tym parkingu gdzieś w kącie. Zostawianie auta na rogatkach miasta również nie dawało nam spokoju. Jazda od kempingu do kempingu bywa męcząca, szczególnie w sezonie. Nie zapomnę miny mieszkańca jakiejś małej miejscowości w Toskanii. Babce opadły ręce i zaczęła kręcić głową, jak zobaczyła przeciskającego się 8 metrowego kampera. Chyba mówiła, że pierwszy raz widzi jakikolwiek samochód na swojej uliczce. Przy zawracaniu żona pilnowała, żeby ludziom prania ze sznurków nie pospadały, ponieważ uliczki mało że wąskie to jeszcze strome.
Wracając do tematu nowe parkingi mają ustawowo minimalne długości 5 m prostopadłe i 6 m równolegle. Zderzak na chodniku zajmuje 40 cm. Stąd 540 cm w temacie. |
| Ostatnio zmieniony przez gigant 2022-08-17, 10:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 332/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2022-08-17, 08:25
|
|
|
| gigant napisał/a: | | w Toskanii. |
Tam widziałem wiele parkingów zaznaczonych liniami z napisem 6m. |
|
|
|
 |
markoni7
trochę już popisał
Twój sprzęt: Dethleffs 7055DBL
Nazwa załogi: Marki
|
Wysłany: 2022-08-20, 10:10
|
|
|
[quote="Gżegżółka"][quote="markoni7"] | Mazur napisał/a: | | markoni7 napisał/a: | | kamperem 595cm długości plus rowery na plecach |
Czyli...rowery są nad maską innego auta lub innymi przeszkodami? |
Dokładnie tak,
Kamperowanie to trochę kompromis albo mamy więcej miejsca wewnątrz ale w mieście raczej ciężko o parkowanie albo mniejszy ciaśniejszy ale z szaną na parkowanie w miastach. Pewnie można parkować dalej ściągać rowery i dojechać gdzie się podoba ale to ciągłe mocowanie rowerów trochę frustrujące. |
|
|
|
 |
mrskoku
trochę już popisał
Twój sprzęt: Peugeot J5 1991
|
Wysłany: 2022-08-20, 13:49
|
|
|
My mamy starszą integrę, która ma 5m długości. Parkowanie w mieście na miejscach osobówek bezproblemowe. i da się zmieścić załogą 2+2 |
|
|
|
 |
yamah
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-S plus
Pomógł: 6 razy Dołączył: 10 Sty 2019 Piwa: 266/109 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2022-08-21, 07:31
|
|
|
| Komplecik napisał/a: | | zbyszekwoj napisał/a: | Ci z dużymi kamperami przeważnie jeżdżą po kempingach. |
Przeważnie |
Przeważnie to omijam kempingi i wjeżdżam tam gdzie chcę noo.. chyba że ogranicza mnie wysokość a jak napisał któryś z kolegów : parkowanie jest w głowie |
_________________ Ten kto żyje widzi dużo..ten kto podróżuje widzi więcej
-------------------------------------------------------------------------------
był Ducato 2,5 Burstner na próbę.. Pilote Explorateur715...zostało Carthago Chic-S plus
 |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 11 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 68/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2022-08-22, 17:24
|
|
|
| Uwagi już publikowane bardzo trafne. Kamper to kompromis na który musimy się zdecydować. Albo mamy 7 metrów i wypas albo 5.5o i znacznie ciaśniej. Jeżdżę cały rok np późną jesienią czy zimą gdy wiele czasu spędza się w kamperze. Te centymetry w środku robią znaczną różnicę. Tak metry są utrudnieniem przy parkowaniu. 7 metrów plus rowery wychodzi 8 i trudniej znaleźć miejsce ale …. Wróciłem z wakacji we Francji. Parkowałem w kilkudziesięciu miejscach ulice, parkingi, sklepy, place dla kamperów. Mam świadomość że nie wjadę na plaże 2.20 limit i udając busa nie zaparkuje na zakazie dla kamperów ale na tym właśnie polega kompromis. Ja wybrałem większy komfort życia niż łatwość w parkowaniu. Ale każdy wybiera swoją drogę. |
|
|
|
 |
Robert-4
stary wyga
Twój sprzęt: Burstner TravelVan T690
|
Wysłany: 2022-08-22, 18:44
|
|
|
A ja przewrotnie zapytam: po co mi kamper do miasta? i co to za wypoczynek w mieście?
Dla mnie kamper jest po to by chłonąć przyrodę i to dziką. Żadnych kempingów - no w ostatnich 3 latach byłem łącznie 4 dni i jak napisał kolega powyżej w niepogodę każdy cm jest przydatny. Jak są rowery, hulajnogi to spragniony miasta dojedzie, ale nocować w mieście to tylko w ostateczności. |
_________________ Pozdrawiam
Robert |
|
|
|
 |
Gżegżółka
zaawansowany
|
Wysłany: 2022-08-22, 19:09
|
|
|
| Robert-4 napisał/a: | A ja przewrotnie zapytam: po co mi kamper do miasta? i co to za wypoczynek w mieście?
Dla mnie kamper jest po to by chłonąć przyrodę i to dziką. Żadnych kempingów - no w ostatnich 3 latach byłem łącznie 4 dni i jak napisał kolega powyżej w niepogodę każdy cm jest przydatny. Jak są rowery, hulajnogi to spragniony miasta dojedzie, ale nocować w mieście to tylko w ostateczności. |
Ja lubię zwiedzać. A w miastach jest więcej do zwiedzania.
Przyrodę też lubię. Ale jednak na wczasach więcej chodzę uliczkami niż ścieżkami. |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 146/182 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2022-08-22, 19:24
|
|
|
| Robert-4 napisał/a: | | Dla mnie kamper jest po to by chłonąć przyrodę i to dziką. |
Dlatego wolę krótsze kampery, bywam w miejscach w których nie dałbym sobie rady z długim zwisem. |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
 |
Robert-4
stary wyga
Twój sprzęt: Burstner TravelVan T690
|
Wysłany: 2022-08-22, 19:42
|
|
|
| mischka napisał/a: | | Robert-4 napisał/a: | | Dla mnie kamper jest po to by chłonąć przyrodę i to dziką. |
Dlatego wolę krótsze kampery, bywam w miejscach w których nie dałbym sobie rady z długim zwisem. |
Moje 6,99 nie miało do tej pory problemu, ale wiem, że wyprawówką nie jest i w miękkie błotko się nie pcham |
_________________ Pozdrawiam
Robert |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 146/182 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2022-08-22, 19:46
|
|
|
| Robert-4 napisał/a: | | Moje 6,99 nie miało do tej pory problemu |
Problemem jest długi zwis a nie długi kamper, ale każdy korzysta inaczej i fajnie że jest wybór. |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
 |
|
|