|
|
|
Prośba o opinie na temat ogłoszeń |
| Autor |
Wiadomość |
voice
weteran Nie licz dni, spraw by to dni się liczyły

Twój sprzęt: Pilote G650 Essentiel
Nazwa załogi: Voice_Band
Pomógł: 5 razy Dołączył: 02 Gru 2012 Piwa: 21/21 Skąd: Ostrów Wielkopolski
|
Wysłany: 2023-03-03, 15:16
|
|
|
| LukF napisał/a: | [
wtryskiwacze |
Z posiadanych prze ze mnie informacji, po wymianie wtrysków potrzebna modyfikacja mapy BSI komputera ponieważ to winna mapa pouszkadzała wtryski.
znam dwa przypadki wymiany wtrysków i po wgraniu nowej mapy jak palcem odjął, auto żwawsze mniejsze spalanie i pod 4 lat już jest spokój. |
_________________ Wczoraj to historia, jutro to tajemnica, a dzisiaj to dar, datego mówi się o tym the present. – Alan Alexander Milne
 |
|
|
|
 |
blue60
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro Plus 284TL
|
Wysłany: 2023-03-03, 21:29
|
|
|
| LukF napisał/a: | | rigg napisał/a: | Jak dla mnie to ford. Nie dlatego, że ford, a dlatego, że:
|
wtryskiwacze |
A w fiacie to wtryskiwacze niby się nie zacierają?
Robimy tego mnóstwo. |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 550/428 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2023-03-03, 22:46
|
|
|
| blue60 napisał/a: | | LukF napisał/a: | | rigg napisał/a: | Jak dla mnie to ford. Nie dlatego, że ford, a dlatego, że:
|
wtryskiwacze |
A w fiacie to wtryskiwacze niby się nie zacierają?
Robimy tego mnóstwo. |
Oczywiście, w dwóch poprzednich kamperach Ducato wymieniałem po jednym wtryskiwaczu.
Na alledrogo oryginał kosztował okło 600zł, wymiana banalna we własnym zakresie, nawet można się obejść bez programowania.
Różnica jakby zasadnicza |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 328/21 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2023-03-04, 09:10
|
|
|
| Banan napisał/a: | ... | Cyryl napisał/a: | | na wyposażeniu jest tachograf |
Krzysiu, myślę, że to zwykły błąd w opisie - kopiuj-wklej komuś nie wyszło
Bo jakie przewozy zarobkowe można robić kamperem... przychodzi mi tylko jedno do głowy
Ale warto jednak dowiedzieć się, czy to błąd, czy fakt.
|
dla mnie dziwna zbieżność obu rzeczy.
można np. wykorzystywać kampera do produkcji filmu przewozu aktorów/statystów do zdjęć plenerowych oraz służyć jako garderoba i jeżeli jest pracownik jest zatrudniony na stanowisku kierowcy, a DMC pojazdu przekracza 3,5t, to podlega Ustawie o Transporcie Drogowym, a czas pracy kierowcy musi być rejestrowany i archiwizowany według rozporządzenia 561/2006.
jeżdżąc na zawody siatkówki oldbojów zawsze mam komplet, bo są chętni do jazdy w ludzkich warunkach, picia z kieliszków, sięganie do lodówki po zakąski i jak trzeba korzystania z toalety między postojami.
zwykle robię ściepę na paliwo, ale gdyby zarejestrował się jako firma, kamper miałby ponad 3,5t DMC, wystawiałbym kolegom faktury za przejazd, to również byłby to zarobkowy przewóz osób. |
|
 |
markoni7
trochę już popisał
Twój sprzęt: Dethleffs 7055DBL
Nazwa załogi: Marki
|
Wysłany: 2023-03-04, 15:23
|
|
|
Z tego co wiem serwisy Forda informują klientów, że problem z wtryskami spowodowany jest niesystematyczną eksploatacją dotyczy to głównie kamperów, które jeżdżą dwa tygodnie a potem kamper stoi kilka miesięcy. Problem trysków dotyczy w mniejszym lub większym stopniu wszystkich diesli (paliwa z domieszkami bio powodują większą absorpcje wilgoci, następstwem jest korozja końcówki wtrysku. Może się okazać że problem i tak będzie cyklicznie powracał. Warto jest stosować co jakiś czas dodatek do paliwa oczyszczający wtryski. kiedyś te fordowskie wtryski kosztowały w ASO poniżej 700zł teraz ok 1200zł.
Co do integry z ogłoszenia to faktycznie w opisie jest pomyłka nie posiada tachografu, ale i tak jadę oglądać półintegrę. |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Cze 2011 Piwa: 366/745 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2023-03-04, 18:56
|
|
|
| markoni7 napisał/a: | Z tego co wiem serwisy Forda informują klientów, że problem z wtryskami spowodowany jest niesystematyczną eksploatacją dotyczy to głównie kamperów, które jeżdżą dwa tygodnie a potem kamper stoi kilka miesięcy. Problem trysków dotyczy w mniejszym lub większym stopniu wszystkich diesli (paliwa z domieszkami bio powodują większą absorpcje wilgoci, następstwem jest korozja końcówki wtrysku. Może się okazać że problem i tak będzie cyklicznie powracał. Warto jest stosować co jakiś czas dodatek do paliwa oczyszczający wtryski. kiedyś te fordowskie wtryski kosztowały w ASO poniżej 700zł teraz ok 1200zł.
. |
Padające wtryskiwacze jest to poważny problem w fordzie nie bardzo wiadomo czy jest na to jakaś rada jedne szybciej inne później, wadą są w nich nie same końcówki tylko przegrzewające się cewki, jest to wada konstrukcyjna wtryskiwacza niby poprawiona, ciekawe ilu jest na forum kolegów którzy wymieniali 2 raz wymienione na gwarancji wtryskiwacze, padają od 1000km do kilkudziesięciu tysięcy lekki strach fordem jeździć zobaczymy jak to u mnie będzie wymieniłem przy przebiegu 30000km |
_________________ komplet |
| |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 14 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 546/45 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2023-03-04, 22:52
|
|
|
| markoni7 napisał/a: | | Z tego co wiem serwisy Forda informują klientów, że problem z wtryskami spowodowany jest niesystematyczną eksploatacją dotyczy to głównie kamperów, które jeżdżą dwa tygodnie a potem kamper stoi kilka miesięcy.......... |
A to dobre jest
To by nawet miało jakiś sens , gdyby nie to , że podobne przypadki mają klienci , którzy jeżdżą nawet 3, albo 4 tygodnie ....... a nawet ci co jeżdżą na okrągło
Jak kiedyś w jednym samochodzie po 2 tysiącach km zaczęły mi bić tarcze hamulcowe, to serwis miał podobne poczucie humoru bo stwierdził , że winny jestem ja, gdyż musiałem użyć hamulca w czasie deszczu ....... zabiłem ich śmiechem
Od tamtego incydentu nie używam hamulcy w czasie deszczu ........ no i kurna , działa
Idąc tym tropem może sposobem na problemy z wtryskami w Fordzie było by ....... nie używanie Forda |
| |
|
|
|
 |
voice
weteran Nie licz dni, spraw by to dni się liczyły

Twój sprzęt: Pilote G650 Essentiel
Nazwa załogi: Voice_Band
Pomógł: 5 razy Dołączył: 02 Gru 2012 Piwa: 21/21 Skąd: Ostrów Wielkopolski
|
Wysłany: 2023-03-04, 23:05
|
|
|
Panowie powiedzmy sobie szczerze, im jest coś nowszego to fajnie wygląda design Rewelacja, ale mechanicznie im nowszy tym gorszy. Księgowi trzymają łapę na wszystkim, a producent byle wytrzymało gwarancje, a potem to..... już sami wiecie.
LEPIEJ TO JUŻ BYŁO |
_________________ Wczoraj to historia, jutro to tajemnica, a dzisiaj to dar, datego mówi się o tym the present. – Alan Alexander Milne
 |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2023-03-05, 07:36
|
|
|
| joko napisał/a: |
Idąc tym tropem może sposobem na problemy z wtryskami w Fordzie było by ....... nie używanie Forda |
zdaje się że ford zostanie coś ala,, królową lawet,,
Kilka firm w przeszłości miało wpadki silnikowe
np. Renault Laguna 1.9 tdci
Volkswagen Passat 2.0 tdi z lat 2005 do 2008 pompowtryskiwacze
i wiele innych
Takie buble dobrze zniechęciły ludzi na długie lata, a poprawiony towar w następnym modelu można było kupić za przysłowiowe grosze bo pokutowała przez długi czas opinia bubla, Lagunę to trzeba było zlikwidować, mimo świetnego 2.0 tdci nie była w stanie się podnieść.
joko, trzeba będzie pomyśleć o zmianie, myślę
eh większość sprzętów ma jakieś kwiatki
Może poprosic youtuberów tak pięknie istniejący w necie by pokazali oblicze Forda |
| |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2023-03-05, 07:56
|
|
|
| voice napisał/a: | | Panowie powiedzmy sobie szczerze, |
Mówiąc szczerze czy Twojemu koledze nie zostało kilku ogniw lifepo4 w obrzydliwe niskiej cenie?
To tak z innej beczki |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 246/618 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2023-03-05, 11:37
|
|
|
Jak to było ? w Fordach kamperach lecą wtryski, bo w firmach produkujących kampery podwozie Forda jest odpalane co jakiś czas i przestawiane na inne stanowisko montażu |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 342/86 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2023-03-05, 11:43
|
|
|
Panowie tu nie chodzi o same wtryski. Fiat ma lepszą ramę i układ jezdny od Forda. Małe lekkie zabudowy to jeszcze można zakceptowac na bazie Forda lecz cięższe wyłącznie na Fiacie.
Może wypowie się ktoś kto ma doświadczenie w transporcie na budach jak sprawuje się Ford w porównaniu do Fiata. Z tego co mi wiadome to te pierwsze mocno przegrywają. |
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2023-03-05, 14:17
|
|
|
| Andrzej 73 napisał/a: | Panowie tu nie chodzi o same wtryski. Fiat ma lepszą ramę i układ jezdny od Forda. Małe lekkie zabudowy to jeszcze można zakceptowac na bazie Forda lecz cięższe wyłącznie na Fiacie.
|
Chodzi wyłącznie o wtryski, fordzik pięknie jedzie jest cichy bardzo oszczędny , mam to i to Fiata i Forda, komfort prowadzenia tagzwanego bujania można zniwelować tylko ramą alko, ona może być stosowana w każdej marce, usztywnianie ram resorowanych poduszkami pneumatycznymi to połowiczny sukces, no ale jak kto woli, kampery na ramach alko to tak grubo powyżej 500 tyś zł |
|
|
|
 |
blue60
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro Plus 284TL
|
Wysłany: 2023-03-05, 18:11
|
|
|
Komfort jazdy.
W fiacie jak w ciężarówce, w fordzie jak w osobowym. |
|
|
|
 |
markoni7
trochę już popisał
Twój sprzęt: Dethleffs 7055DBL
Nazwa załogi: Marki
|
Wysłany: 2023-03-06, 09:48
|
|
|
Witam,
No i stało się Horon jest u mnie!
Mam jeszcze rok gwarancji na mechanikę i assistance europa a to dobry argument.
Narzekać można oczywiście na wszystkie samochody, kilkoma juz jeździłem i muszę powiedzieć, żę obiektywnie ford faktycznie jeździ dużo przyjemniej niż fiat, co do oszczędności to ford przy 120km/h na autostradzie zuzywa prawie 12l/100km więc nie tak mało, ale jest cicho i przyjemnie, poduchy na tyle podpompowane na 3 bary usztywniają dośc znacząco więc bujania nie odczułem. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|