Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dwa akumulatory postojowe - połączenie
Autor Wiadomość
maro88pl 
zaawansowany

Twój sprzęt: Pilote Galaxy 86MX oraz Eddis Force 460/4
Piwa: 23/47
Wysłany: 2023-11-16, 12:44   

Dzięki orkaaa za rozjaśnienie tematu.

Szczerze mówiąc z tym typem akumulatorów spotykam się pierwszy raz, stąd moje zaskoczenie taką ilością parametrów branych pod uwagę w ich przypadku.
Widać temat rzeczywiście na nieco dłuższe rozważania.
Postaw piwo autorowi tego posta

orkaaa 
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Piwa: 68/2
Wysłany: 2023-11-16, 13:54   

Lifepo4 to nic nowego w świecie kamperów. Na forum jest wiele wątków dotyczących budowy, użytkowania i zakupów. W porównaniu do kwasowych to nowa jakość i inna epoka. Jakby coś to pytaj.

mischka 
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Piwa: 146/183
Wysłany: 2023-11-16, 18:15   

maro88pl, Długo się zastanawiałem czy kupić LiFePo4, z perspektywy czasu wiem że za długo się wahałem.

Kazik II 
weteran

Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Piwa: 95/8
Wysłany: 2023-11-16, 19:03   

Maro88pl - należałoby zacząć od tego, jak eksploatujesz kampera. Czy cały rok, czy tylko w sezonie letnim. Czy raczej "na dziko" czy na kempingach. Bo od tego zależy, czy potrzebny Ci jest dość droga instalacja lifepo4 czy wystarczy kwasowy głębokiego rozładowania. I do czego właściwie potrzebujesz przetwornicę dużej mocy do 3 kW. Ja jeżdżę głównie w sezonie letnim. Mam solary 200W z regulatorem MPPT. Akumulator 100Ah głębokiego rozładowania i zamierzam dołożyć drugi - choć to zależy od limitu wagi. Raz na dziko a czasami na kempingach. Całe oświetlenie to LED-y, jakiś tam mały telewizorek, ładowarki do smartfona itp. W zupełności wystarcza. Ja rozumiem pęd do nowoczesności ale po co mam się sprężać na lifepo4 za kilka tysięcy, skoro to co mam zupełnie mi wystarcza. No chyba że jesteśmy na granicy DMC. Bez kawy z ekspresu jakoś parę dni wytrzymuję, nadrabiam to sobie stojąc na kempingu. Lata ostatnio gorące, więc bez suszarki do włosów da się żyć. Więc jeśli nie jeździsz przez cały rok wystarczą 2 kwasiaki głębokiego rozładowania ew. żelowe (ale to już drożej). Porządny solar z regulatorem MPPT (PWM to raczej kiepski wariant). Akumulatory kwasowe wskazane aby były połączone przez bezpiecznik. A to dlatego, że jak jeden zacznie dokonywać żywota to może zrobić zwarcie wewnętrzne i z drugiego aku pójdzie taki prąd że kable się popalą.

maro88pl 
zaawansowany

Wysłany: 2023-11-16, 20:27   

Dawniej sporo jeździłem turystycznie z noclegami na agroturystyce i pod namiotem. Z typowym caravaningiem dopiero zaczynamy (niedawno kupują przyczepa i kamper do użytku przez 3 gospodarstwa domowe z jednej rodziny), ale myślę że kamper będzie w użyciu cały rok (jest docieplony, pierwszy wyjazd planujemy na sylwestra) i zarówno na kempingi jak i na dziko. Nie powiem ale waga, przynajmniej według danych z dowodu, jest istotna ponieważ mamy tylko 480kg masy ładunkowej a jeździć będziemy nawet i w 4 osoby.
Zasilanie z przetwornicy to: ładowanie laptopa, ekspres, ładowarka roweru elektrycznego, docelowo również klimatyzacja dachowa z funkcją grzania.

Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 366/728

Wysłany: 2023-11-16, 20:57   

maro88pl napisał/a:

Zasilanie z przetwornicy to: ładowanie laptopa, ekspres, ładowarka roweru elektrycznego, docelowo również klimatyzacja dachowa z funkcją grzania.

Do takich potrzeb będzie potrzeba sporej przetwornicy i olbrzymich akumulatorów raczej 200Ah akumulator tego zapotrzebowania nie obsłuży, przetwornica by wystartowała klimatyzacja to tak z 5kw, moja 4KW klimy nie wystartuje zresztą nie myślę o tym experymentalnie próbowałem i klops.
230Ah lifepo4 akumulator wystarcza mi na 3krotne ładowanie 2rowerów elektrycznych, oświetlenie bez ograniczeń, Żonie 900tka suszareczka, szału nie ma ale na razie wystarczy
Tak że myśl :szeroki_usmiech :spoko

Kazik II 
weteran

Wysłany: 2023-11-16, 23:14   

maro88pl napisał/a:

Laptop, ładowarka roweru - do tego wystarczy przetwornica paręset W. O klimatyzacji i ogrzewaniu z akumulatorów raczej zapomnij. Aku 200 Ah x 12 V daje 2 kWh. Długo z tym nie pociągniesz. Więc zostaje kawka z ekspresu - ale jak mus to mus :bajer

Robert-4 
stary wyga

Twój sprzęt: Burstner TravelVan T690
Piwa: 24/37
Wysłany: 2023-11-16, 23:22   

maro88pl napisał/a:
To jeszcze pytanie takie - jakiego producenta polecacie koledzy akumulatory LiFePO4?

Kolego,
Nie dokupuj nowego kwasiaka do starego. To nie pomoże i zostaniesz ze złomem, bo suma "mocy" będzie wynikała ze starego. to tak po polsku nie po "fachowemu". Wiem - przerobiłem.
Też miałem dziadka na próbę. Dokupiłem nowy aku do starego, mało pomogło, przetwornica 1500/3000 słabo działała, stary umarł i co dalej?
Zostawiłem kwasiaka (tego nowszego) w garażu, kupiłem dwa żelowe i bajka. Pamiętaj, że one nie muszą być montowane w pionie, co pomaga w upchnięciu. Jak sprzedawałem dziadka zabrałem żele, wstawiłem bdb mało używanego kwasiaka. Teraz żele służą do silnika do łódki, a ja mam Lifepo4 - 200ah waży mniej niż jeden żel, jak pisali koledzy działa ze wszystkim (ekspres), więc przemyśl sprawę. Co do regulatora - MPPT i dość duży, "na zapas", bo jak dołożysz paneli to się okaże, że masz nowe zakupy :(

Mikesz 
zaawansowany

Twój sprzęt: KNAUS BoxStar 600
Nazwa załogi: a Mi i Go.
Piwa: 16/69
Wysłany: 2023-11-16, 23:28   

Robert-4 napisał/a:
maro88pl napisał/a:
To jeszcze pytanie takie - jakiego producenta polecacie koledzy akumulatory LiFePO4?

Kolego,
Nie dokupuj nowego kwasiaka do starego. To nie pomoże i zostaniesz ze złomem, bo suma "mocy" będzie wynikała ze starego. to tak po polsku nie po "fachowemu". Wiem - przerobiłem.
Też miałem dziadka na próbę. Dokupiłem nowy aku do starego, mało pomogło, przetwornica 1500/3000 słabo działała, stary umarł i co dalej?
Zostawiłem kwasiaka (tego nowszego) w garażu, kupiłem dwa żelowe i bajka. Pamiętaj, że one nie muszą być montowane w pionie, co pomaga w upchnięciu. Jak sprzedawałem dziadka zabrałem żele, wstawiłem bdb mało używanego kwasiaka. Teraz żele służą do silnika do łódki, a ja mam Lifepo4 - 200ah waży mniej niż jeden żel, jak pisali koledzy działa ze wszystkim (ekspres), więc przemyśl sprawę. Co do regulatora - MPPT i dość duży, "na zapas", bo jak dołożysz paneli to się okaże, że masz nowe zakupy :(

Szeregowo to się zgodzę ale równolegle??

jb 
stary wyga

Twój sprzęt: Globe - Traveller Active Z
Piwa: 138/26
Wysłany: 2023-11-17, 08:03   

Kazik II napisał/a:
Maro88pl - należałoby zacząć od tego, jak eksploatujesz kampera. Czy cały rok, czy tylko w sezonie letnim. Czy raczej "na dziko" czy na kempingach. Bo od tego zależy, czy potrzebny Ci jest dość droga instalacja lifepo4 czy wystarczy kwasowy głębokiego rozładowania. I do czego właściwie potrzebujesz przetwornicę dużej mocy do 3 kW. Ja jeżdżę głównie w sezonie letnim. Mam solary 200W z regulatorem MPPT. Akumulator 100Ah głębokiego rozładowania i zamierzam dołożyć drugi - choć to zależy od limitu wagi. Raz na dziko a czasami na kempingach. Całe oświetlenie to LED-y, jakiś tam mały telewizorek, ładowarki do smartfona itp. W zupełności wystarcza. Ja rozumiem pęd do nowoczesności ale po co mam się sprężać na lifepo4 za kilka tysięcy, skoro to co mam zupełnie mi wystarcza. No chyba że jesteśmy na granicy DMC. Bez kawy z ekspresu jakoś parę dni wytrzymuję, nadrabiam to sobie stojąc na kempingu. Lata ostatnio gorące, więc bez suszarki do włosów da się żyć. Więc jeśli nie jeździsz przez cały rok wystarczą 2 kwasiaki głębokiego rozładowania ew. żelowe (ale to już drożej). Porządny solar z regulatorem MPPT (PWM to raczej kiepski wariant). Akumulatory kwasowe wskazane aby były połączone przez bezpiecznik. A to dlatego, że jak jeden zacznie dokonywać żywota to może zrobić zwarcie wewnętrzne i z drugiego aku pójdzie taki prąd że kable się popalą.

Fajna, bardzo wyważona odpowiedź. Nasz początkujący kolega tak naprawdę jeszcze nie wie czego chce i jakie ma prawdziwe potrzeby a już go nakręcacie na wielkie wydatki.
Moja rada: wywal szwankujący akumulator i w drogę! Z jednym akumulatorem też da się żyć! Po jakimś czasie będziesz wiedział co jest potrzebne i czy warto za to tyle zapłacić.

Wyświetl szczegóły
maro88pl 
zaawansowany

Wysłany: 2023-11-17, 10:13   

Komplecik napisał/a:
Tak że myśl :szeroki_usmiech :spoko

Myślę, czytam, szukam i znowu myślę :)

Dziękuje wszystkim za spokojne i rzeczowe wyjaśnianie sprawy.

jb napisał/a:
Nasz początkujący kolega tak naprawdę jeszcze nie wie czego chce

Ja swoje oczekiwania znam. Schody zaczynają się ponieważ auto ma służyć, tak jak już pisałem, dla 3 różnych grup ludzi (osoba z seniorem, rodzina 2+1 oraz małżeństwo), które będą z niego korzystały w różny sposób, więc oczekiwania i stosowane rozwiązania trzeba zbalansować pomiędzy wszystkich.

Kazik II 
weteran

Wysłany: 2023-11-17, 10:59   

Robert-4 napisał/a:
Nie dokupuj nowego kwasiaka do starego. To nie pomoże i zostaniesz ze złomem, bo suma "mocy" będzie wynikała ze starego.

Jeżeli całkiem stary to w ogóle nie ma sensu go trzymać. Równolegle to w zasadzie będzie suma pojemności, ale rzeczywiście dokładanie nowego do np. 4 letniego jest bez sensu.
Mikesz napisał/a:
to tak po polsku nie po "fachowemu"..
:shock: :shock: A po francusku lepiej?

Odpowiedz do tematu