|
|
|
Dwa akumulatory postojowe - połączenie |
| Autor |
Wiadomość |
maro88pl
zaawansowany
Twój sprzęt: Pilote Galaxy 86MX oraz Eddis Force 460/4
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Lis 2023 Piwa: 23/47 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: 2023-11-16, 12:44
|
|
|
Dzięki orkaaa za rozjaśnienie tematu.
Szczerze mówiąc z tym typem akumulatorów spotykam się pierwszy raz, stąd moje zaskoczenie taką ilością parametrów branych pod uwagę w ich przypadku.
Widać temat rzeczywiście na nieco dłuższe rozważania. |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 11 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 68/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2023-11-16, 13:54
|
|
|
| Lifepo4 to nic nowego w świecie kamperów. Na forum jest wiele wątków dotyczących budowy, użytkowania i zakupów. W porównaniu do kwasowych to nowa jakość i inna epoka. Jakby coś to pytaj. |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 146/183 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2023-11-16, 18:15
|
|
|
| maro88pl, Długo się zastanawiałem czy kupić LiFePo4, z perspektywy czasu wiem że za długo się wahałem. |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 95/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2023-11-16, 19:03
|
|
|
| Maro88pl - należałoby zacząć od tego, jak eksploatujesz kampera. Czy cały rok, czy tylko w sezonie letnim. Czy raczej "na dziko" czy na kempingach. Bo od tego zależy, czy potrzebny Ci jest dość droga instalacja lifepo4 czy wystarczy kwasowy głębokiego rozładowania. I do czego właściwie potrzebujesz przetwornicę dużej mocy do 3 kW. Ja jeżdżę głównie w sezonie letnim. Mam solary 200W z regulatorem MPPT. Akumulator 100Ah głębokiego rozładowania i zamierzam dołożyć drugi - choć to zależy od limitu wagi. Raz na dziko a czasami na kempingach. Całe oświetlenie to LED-y, jakiś tam mały telewizorek, ładowarki do smartfona itp. W zupełności wystarcza. Ja rozumiem pęd do nowoczesności ale po co mam się sprężać na lifepo4 za kilka tysięcy, skoro to co mam zupełnie mi wystarcza. No chyba że jesteśmy na granicy DMC. Bez kawy z ekspresu jakoś parę dni wytrzymuję, nadrabiam to sobie stojąc na kempingu. Lata ostatnio gorące, więc bez suszarki do włosów da się żyć. Więc jeśli nie jeździsz przez cały rok wystarczą 2 kwasiaki głębokiego rozładowania ew. żelowe (ale to już drożej). Porządny solar z regulatorem MPPT (PWM to raczej kiepski wariant). Akumulatory kwasowe wskazane aby były połączone przez bezpiecznik. A to dlatego, że jak jeden zacznie dokonywać żywota to może zrobić zwarcie wewnętrzne i z drugiego aku pójdzie taki prąd że kable się popalą. |
|
|
|
 |
maro88pl
zaawansowany
|
Wysłany: 2023-11-16, 20:27
|
|
|
Dawniej sporo jeździłem turystycznie z noclegami na agroturystyce i pod namiotem. Z typowym caravaningiem dopiero zaczynamy (niedawno kupują przyczepa i kamper do użytku przez 3 gospodarstwa domowe z jednej rodziny), ale myślę że kamper będzie w użyciu cały rok (jest docieplony, pierwszy wyjazd planujemy na sylwestra) i zarówno na kempingi jak i na dziko. Nie powiem ale waga, przynajmniej według danych z dowodu, jest istotna ponieważ mamy tylko 480kg masy ładunkowej a jeździć będziemy nawet i w 4 osoby.
Zasilanie z przetwornicy to: ładowanie laptopa, ekspres, ładowarka roweru elektrycznego, docelowo również klimatyzacja dachowa z funkcją grzania. |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Cze 2011 Piwa: 366/728 Skąd: Kraków

|
Wysłany: 2023-11-16, 20:57
|
|
|
| maro88pl napisał/a: |
Zasilanie z przetwornicy to: ładowanie laptopa, ekspres, ładowarka roweru elektrycznego, docelowo również klimatyzacja dachowa z funkcją grzania. |
Do takich potrzeb będzie potrzeba sporej przetwornicy i olbrzymich akumulatorów raczej 200Ah akumulator tego zapotrzebowania nie obsłuży, przetwornica by wystartowała klimatyzacja to tak z 5kw, moja 4KW klimy nie wystartuje zresztą nie myślę o tym experymentalnie próbowałem i klops.
230Ah lifepo4 akumulator wystarcza mi na 3krotne ładowanie 2rowerów elektrycznych, oświetlenie bez ograniczeń, Żonie 900tka suszareczka, szału nie ma ale na razie wystarczy
Tak że myśl |
_________________ komplet |
| |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
|
Wysłany: 2023-11-16, 23:14
|
|
|
| maro88pl napisał/a: | | Zasilanie z przetwornicy to: ładowanie laptopa, ekspres, ładowarka roweru elektrycznego, docelowo również klimatyzacja dachowa z funkcją grzania. |
Laptop, ładowarka roweru - do tego wystarczy przetwornica paręset W. O klimatyzacji i ogrzewaniu z akumulatorów raczej zapomnij. Aku 200 Ah x 12 V daje 2 kWh. Długo z tym nie pociągniesz. Więc zostaje kawka z ekspresu - ale jak mus to mus |
|
|
|
 |
Robert-4
stary wyga
Twój sprzęt: Burstner TravelVan T690
|
Wysłany: 2023-11-16, 23:22
|
|
|
| maro88pl napisał/a: | | To jeszcze pytanie takie - jakiego producenta polecacie koledzy akumulatory LiFePO4? |
Kolego,
Nie dokupuj nowego kwasiaka do starego. To nie pomoże i zostaniesz ze złomem, bo suma "mocy" będzie wynikała ze starego. to tak po polsku nie po "fachowemu". Wiem - przerobiłem.
Też miałem dziadka na próbę. Dokupiłem nowy aku do starego, mało pomogło, przetwornica 1500/3000 słabo działała, stary umarł i co dalej?
Zostawiłem kwasiaka (tego nowszego) w garażu, kupiłem dwa żelowe i bajka. Pamiętaj, że one nie muszą być montowane w pionie, co pomaga w upchnięciu. Jak sprzedawałem dziadka zabrałem żele, wstawiłem bdb mało używanego kwasiaka. Teraz żele służą do silnika do łódki, a ja mam Lifepo4 - 200ah waży mniej niż jeden żel, jak pisali koledzy działa ze wszystkim (ekspres), więc przemyśl sprawę. Co do regulatora - MPPT i dość duży, "na zapas", bo jak dołożysz paneli to się okaże, że masz nowe zakupy |
_________________ Pozdrawiam
Robert |
|
|
|
 |
Mikesz
zaawansowany

Twój sprzęt: KNAUS BoxStar 600
Nazwa załogi: a Mi i Go.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Lip 2012 Piwa: 16/69 Skąd: Warszawa Praga.poł
|
Wysłany: 2023-11-16, 23:28
|
|
|
| Robert-4 napisał/a: | | maro88pl napisał/a: | | To jeszcze pytanie takie - jakiego producenta polecacie koledzy akumulatory LiFePO4? |
Kolego,
Nie dokupuj nowego kwasiaka do starego. To nie pomoże i zostaniesz ze złomem, bo suma "mocy" będzie wynikała ze starego. to tak po polsku nie po "fachowemu". Wiem - przerobiłem.
Też miałem dziadka na próbę. Dokupiłem nowy aku do starego, mało pomogło, przetwornica 1500/3000 słabo działała, stary umarł i co dalej?
Zostawiłem kwasiaka (tego nowszego) w garażu, kupiłem dwa żelowe i bajka. Pamiętaj, że one nie muszą być montowane w pionie, co pomaga w upchnięciu. Jak sprzedawałem dziadka zabrałem żele, wstawiłem bdb mało używanego kwasiaka. Teraz żele służą do silnika do łódki, a ja mam Lifepo4 - 200ah waży mniej niż jeden żel, jak pisali koledzy działa ze wszystkim (ekspres), więc przemyśl sprawę. Co do regulatora - MPPT i dość duży, "na zapas", bo jak dołożysz paneli to się okaże, że masz nowe zakupy |
Szeregowo to się zgodzę ale równolegle?? |
|
|
|
 |
jb
stary wyga

Twój sprzęt: Globe - Traveller Active Z
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Sty 2016 Piwa: 138/26 Skąd: Hrubieszów
|
Wysłany: 2023-11-17, 08:03
|
|
|
| Kazik II napisał/a: | | Maro88pl - należałoby zacząć od tego, jak eksploatujesz kampera. Czy cały rok, czy tylko w sezonie letnim. Czy raczej "na dziko" czy na kempingach. Bo od tego zależy, czy potrzebny Ci jest dość droga instalacja lifepo4 czy wystarczy kwasowy głębokiego rozładowania. I do czego właściwie potrzebujesz przetwornicę dużej mocy do 3 kW. Ja jeżdżę głównie w sezonie letnim. Mam solary 200W z regulatorem MPPT. Akumulator 100Ah głębokiego rozładowania i zamierzam dołożyć drugi - choć to zależy od limitu wagi. Raz na dziko a czasami na kempingach. Całe oświetlenie to LED-y, jakiś tam mały telewizorek, ładowarki do smartfona itp. W zupełności wystarcza. Ja rozumiem pęd do nowoczesności ale po co mam się sprężać na lifepo4 za kilka tysięcy, skoro to co mam zupełnie mi wystarcza. No chyba że jesteśmy na granicy DMC. Bez kawy z ekspresu jakoś parę dni wytrzymuję, nadrabiam to sobie stojąc na kempingu. Lata ostatnio gorące, więc bez suszarki do włosów da się żyć. Więc jeśli nie jeździsz przez cały rok wystarczą 2 kwasiaki głębokiego rozładowania ew. żelowe (ale to już drożej). Porządny solar z regulatorem MPPT (PWM to raczej kiepski wariant). Akumulatory kwasowe wskazane aby były połączone przez bezpiecznik. A to dlatego, że jak jeden zacznie dokonywać żywota to może zrobić zwarcie wewnętrzne i z drugiego aku pójdzie taki prąd że kable się popalą. |
Fajna, bardzo wyważona odpowiedź. Nasz początkujący kolega tak naprawdę jeszcze nie wie czego chce i jakie ma prawdziwe potrzeby a już go nakręcacie na wielkie wydatki.
Moja rada: wywal szwankujący akumulator i w drogę! Z jednym akumulatorem też da się żyć! Po jakimś czasie będziesz wiedział co jest potrzebne i czy warto za to tyle zapłacić. |
_________________ jb |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
maro88pl
zaawansowany
|
Wysłany: 2023-11-17, 10:13
|
|
|
| Komplecik napisał/a: | Tak że myśl |
Myślę, czytam, szukam i znowu myślę
Dziękuje wszystkim za spokojne i rzeczowe wyjaśnianie sprawy.
| jb napisał/a: | | Nasz początkujący kolega tak naprawdę jeszcze nie wie czego chce |
Ja swoje oczekiwania znam. Schody zaczynają się ponieważ auto ma służyć, tak jak już pisałem, dla 3 różnych grup ludzi (osoba z seniorem, rodzina 2+1 oraz małżeństwo), które będą z niego korzystały w różny sposób, więc oczekiwania i stosowane rozwiązania trzeba zbalansować pomiędzy wszystkich. |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
|
Wysłany: 2023-11-17, 10:59
|
|
|
| Robert-4 napisał/a: | | Nie dokupuj nowego kwasiaka do starego. To nie pomoże i zostaniesz ze złomem, bo suma "mocy" będzie wynikała ze starego. |
Jeżeli całkiem stary to w ogóle nie ma sensu go trzymać. Równolegle to w zasadzie będzie suma pojemności, ale rzeczywiście dokładanie nowego do np. 4 letniego jest bez sensu.
| Mikesz napisał/a: | | to tak po polsku nie po "fachowemu".. | A po francusku lepiej? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|