|
|
Gdzie na tydzień do Włoch - Garda, Dolomity i okolice ? |
Autor |
Wiadomość |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 275/77 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2024-07-12, 10:27
|
|
|
Dużych miast trzeba unikać w każdym kraju , bo okraść mogą wszędzie. Przecież tego nie robią Włosi tylko ciapaci czy inni.
My trzeci tydzień na południu Włoch i spokój bez żadnych incydentów. Jeździmy również na dziko. Zostawiamy kampera na pół dnia i w miasto. Ale trzeba wiedzieć gdzie stanąć. |
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
adaml61
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Pomógł: 4 razy Dołączył: 06 Sty 2017 Piwa: 157/125 Skąd: LUBUSKIE- FSD
|
Wysłany: 2024-07-12, 10:47
|
|
|
Andrzej 73 napisał/a: | Ale trzeba wiedzieć gdzie stanąć. | Niby wiedziałem i co z tego , (nie było mnie 5 min.) w miejscu monitorowanym , na peryferiach wytłukli mi szybę , i tak minimum 5 tyś w plecy . A Włoska policja ma to w d....e . Przyjęli zgłoszenie i na tym się skończyło , nawet nikt nie pofatygował się aby co kolwiek zobaczyć . |
|
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 138/164 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2024-07-12, 12:36
|
|
|
emek napisał/a: | Sardynia już jestem dwa tygodnie o dziwo są nawet miejsca w sezonie przy samej plaży na dzikusa, miasta unikam bo masakra jeżeli chodzi o kradzieże, wszędzie widać szkło z wybitych szyb w autach i spotykam okradzionych kamperowiczów po drodze była Wenecja a tam to już bałem się oddalić na chwilę od kampera, więc podsumowując za rok już nie zmieniam kierunku co rocznych wypadów i wolę Grecję |
Dobrze wiedzieć że w Grecji nie kradną, jak mi się zdarzy będę wiedział na kogo psioczyć |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

|
Wysłany: 2024-07-12, 15:11
|
|
|
adaml61 napisał/a: | Andrzej 73 napisał/a: | Ale trzeba wiedzieć gdzie stanąć. | Niby wiedziałem i co z tego , (nie było mnie 5 min.) w miejscu monitorowanym , na peryferiach wytłukli mi szybę , i tak minimum 5 tyś w plecy . A Włoska policja ma to w d....e . Przyjęli zgłoszenie i na tym się skończyło , nawet nikt nie pofatygował się aby co kolwiek zobaczyć . |
Czyli nie wiedziałeś. Jak byś wiedział.zdarzenia nie byłoby. Jeździmy do Włoch od 30 lat i raz nas okradli i kilka razy próbowali. Wszystko przez złe decyzje w parkowaniu. Jak nie czujesz że jest bezpiecznie to nie stawaj wcale lub parkuj w miejscu strzeżonym ogrodzonym płotem kolczastym. Wówczas masz pewność że to miejsce jest zabezpieczone , a jak jest zabezpieczone czyli jest niebezpiecznie w okolicy. Niestety powtarzam to wielokrotnie kamperowiec , turysta zawsze jest narażony na kradzież. Nie ma znaczenia czy to Polska czy inny kraj. Trzeba być rozsądnym i czujnym , a przede wszystkim nie skąpić w dużych aglomeracjach na parking strzeżony płatny. |
|
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 134/101 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2024-07-12, 19:11
|
|
|
emek napisał/a: | Sardynia już jestem dwa tygodnie o dziwo są nawet miejsca w sezonie przy samej plaży na dzikusa, miasta unikam bo masakra jeżeli chodzi o kradzieże, wszędzie widać szkło z wybitych szyb w autach i spotykam okradzionych kamperowiczów po drodze była Wenecja a tam to już bałem się oddalić na chwilę od kampera, więc podsumowując za rok już nie zmieniam kierunku co rocznych wypadów i wolę Grecję |
Tak mnie kusi ta Sardynia w tym roku.
Rok temu miałem przymusowy wyjazd kamperem w okolice Neapolu biba weselna
zabrakło czasu na Sardynię .
Obiecałem Ewie że może kiedyś powtórzymy kierunek ze względu na super jedzenie i lokalne smaki inne
ze względu na ukształtowanie wybżeża i wchechobecne parkomaty nawet na śmietniskach w okolicy miast pojechaliśmy w dzikie tereny koła Gargano
Kempingi nas nie interesowały coś tam udało się nam na dziko przy wszechobecnej trasie kolejowej Via Adriatika przebić się w stronę morza przez utrudnine przejazdy pod trasą i zamiast szumu morza nad ranem przejady szybkiej koleji i przewozów towarowych
O kradzieżach nie wspomnę byliśmy świadkami dwuch takich incydentów na szerokiej plaży.
Morze płytkie kąpiel z 50 metrów od plaży a tu zawijają cały majdan z parasolem włacznie nikt nie reagował na sportsmenów ze śniadą cerą .
Ech chbya w tym roku znowu będzie nudna Grecja dzięki Tobie i Twoim spostrzeżniom
|
|
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 138/164 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2024-07-13, 07:10
|
|
|
Bim napisał/a: | Tak mnie kusi ta Sardynia w tym roku. |
To trzeba jechać. Z mojej perspektywy jest bezpiecznie. Omijać główny sezon letni i wszystko będzie OK.
Jak nie lubisz korzystać z kempingów to się szybko odnajdziesz na Sardynii.
Ale pasjonaci Grecji obrzydzają sobie inne kraje aby wrócić do Hellady, jest to jakaś metoda. |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

|
Wysłany: 2024-07-14, 08:31
|
|
|
My dzisiaj na północy Włoch spaliśmy przy otwartych oknach i drzwiach. Cisza spokój nikt nas nie okradł , a spokojnie mógł. Powtarzam wszystko zależy jak dobierasz sobie miejsce postojowe. Przypominam że jest połowa lipca i pełno ludzi , bo to jednak północ na nie Apulia. |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2024-07-14, 22:48
|
|
|
Andrzej 73 napisał/a: | My dzisiaj na północy Włoch spaliśmy przy otwartych oknach i drzwiach. Cisza spokój nikt nas nie okradł , a spokojnie mógł. Powtarzam wszystko zależy jak dobierasz sobie miejsce postojowe. Przypominam że jest połowa lipca i pełno ludzi , bo to jednak północ na nie Apulia. |
Dokładnie. Ja też teraz we Włoszech, w górach, wszystko pootwierane, sam totalnie, jedyny kamper na miejscówce i w okolicy.
Teraz Włochy, wcześniej przez kilka miesięcy Grecja i tak samo. Ale są i miejsca gdzie widuję potłuczone szkło z szyb to logiczne, że tam nie zostaję. |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

|
Wysłany: 2024-07-15, 00:16
|
|
|
Dla odmiany dodam że będąc w Grecji miałem postój przy osadzie jakiś nieokreślonych imigrantów. Strach stawać w takim miejscu. Nie kusząc losu zmieniłem miejsce. Uważam że przykrość w postaci kradzieży czy zniszczenia mienia może przytrafić sie wszędzie.
Pamiętajcie Włochy to liczne państwo dużo większe od Grecji , pewnie ma to znaczenie w zdarzeniach losowych.
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|