Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Chausson awaria elektrobloku, solarów
Autor Wiadomość
PLopaPL 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Chausson 720 TP
Wysłany: 2024-09-14, 09:23   

orkaaa napisał/a:
Czekaj do rana zobaczymy .

Niestety nic się nie poprawiło. Wg aplikacji victrona ładowarka daje prąd gdy na akumulatorze pojawi się obciążenie, jednak akumulator sam w sobie nie ma prądu. Napięcie spada od razu do około 10 v.
Postaw piwo autorowi tego posta

orkaaa 
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Piwa: 68/2
Wysłany: 2024-09-14, 10:35   

Oddaj na gwarancji. Jak nie będą chcieli gwarancyjnie zrobić to …. Trzeba go otworzyć. Kupić bms i podłączyć nowy bms. Bms dobrej firmy z Bluetooth i aplikacją to koszt około 300 -400 zł. Jeżeli ogniwa są ok to warto kupić bms i odnowić akumulator. Gdy zapadnie decyzja daj znać dostaniesz linki do bms i potem napiszę jak to złożyć.

orkaaa 
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Piwa: 68/2
Wysłany: 2024-09-14, 10:46   

A jeszcze jedno, pewnie to nie ma znaczenia ale max prąd ładowania dla tego akumulatora to 30 A !!!! I gdybyś oddał do gwarancyjniej naprawy to może warto by nawet za dopłatą wsadzili lepszy bms. Parametry tego co teraz masz są bardzo słabe 30 / 100 A. Oczywiście bms zależy od jakości baterii ale przy 150 Ah sądzę że można tam wsadzić 50/ 150, albo nawet 200 A. Trzeba jednak znać parametry ogniw czyli max ich prądy ładowania i rozładowania. To bardzo ważne 
Być może z tych ogniw da się więcej wycisnąć . 100 A to 1200 wat czyli w zasadzie tylko toster możesz podłączyć albo suszarkę 1000 wat . Ale już 2000 wat daje dużo większe możliwości wykorzystania tego akumulatora w przyszłości.

peja76 
stary wyga

Twój sprzęt: Roller team
Piwa: 54/59
Wysłany: 2024-09-14, 19:55   

PLopaPL napisał/a:
Zmierzyłem te napięcia.

Po cały dniu postoju akumulator miał 13,8 v. Podłączyłem przetwornicę którą załączyłem, napięcie spadło do 10,2 v. Później podłączyłem całą instalację i włączyłem oświetlenie plus wentylację od Webasto, napięcie spadło do 10,1 a nawet 9,99 v.

Teraz podłączyłem aku do ładowania bezpośrednio pod victrona. Napięcie na wyjściu ładowarki 14,2 v prąd 0,1A. Jak ustawiłem wysoki tryb regeneracji w ładowarce, napięcie na wyjściu 14,6 v a prąd ładowania wzrósł do 5A.

Co dalej?

Miałem takie same problemy z aku 120ah firmy Enerblock , pod obciążeniem napięcie spadało do 10v, jak był tylko obciążony TV, ładowaniem tel to śmigał, ale zachciało nam sie expresu i zaczeło się to co u ciebie, wytrzymał 4miesiące. Wysłałem na gwarancję i wymienili bez problemu. Ten co przysłali też coś nie chodził, jak właczyłem przetwornicę i express to w czasie parzenia kawy BMS(ponoć 150a) wyłączał przetwornicę. Jak dzwoniłem i mówiłem co się dzieje to nie dawali wiary, więc wsiadłem do kampera, przejechałm 300km :wyszczerzony: i im udowodniłem, zwykły kwasiak dawał radę. Oddali kasę bez problemu, kupiłem Wamtechnik 200ah i jak narazie już 1,5 roku bez problemu.
Co do ładowania to był on ładowany ładowarkami Victrona sieciową i DCDC 30a.
:spoko

przemo.d 
stary wyga

Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Piwa: 31/148

Wysłany: 2024-09-15, 10:30   

To dosyć łatwe nadal do zdiagnozowania. Ta bateria którą kolega kupił to szajs.. kto w ogóle mówi, że on ma jakiś BMS ? :haha: chyba Was ponosi..
To zwykły tani szajs wykonany z woreczków zgrzewanych /coś jak opakowania po czekoladzie..../ " Producent" ograniczył prąd do 30A ze względu na wykonanie pewnie...
Połączenie w środku jest szeregowe "te opakowania po czekoladach pozlepiane taśmami dwustronnymi kabelkami i innym gównolitem tworzą baterie. Połączenia szeregowe są a wiec jeden woreczek padł, przechodzi obecnie przez niego 1A czy to odbioru czy ładowania i jak wiadomo tyle przez całą baterie teraz przechodzi. Resztę rzeczy w kamperku popsuł osobiście się tym chwaląc kolega od tematu :spoko
Powodzenia.
Ostatnio zmieniony przez przemo.d 2024-09-15, 13:45, w całości zmieniany 1 raz  

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 571/47
Wysłany: 2024-09-15, 12:10   

przemo.d napisał/a:
To dosyć łatwe nadal do zdiagnozowania. Ta bateria którą kolega kupił to szajs.. kto w ogóle mówi, że on ma jakiś BMS ? :haha: chyba was ponosi.
To zwykły tani szajs wykonany z woreczków zgrzewanych /coś jak opakowania po czekoladzie..../ " Producent" ograniczył prąd do 30A ze względu na wykonanie pewnie...
Połączenie w środku jest szeregowe "te opakowania po czekoladach pozlepiane taśmami dwustronnymi kabelkami i innym gównolitem tworzą baterie. Połączenia szeregowe są a wiec jeden woreczek padł, przechodzi obecnie przez niego 1A czy to odbioru czy ładowania i jak wiadomo tyle przez całą baterie teraz przechodzi. Resztę rzeczy w kamperku popsuł osobiście się tym chwaląc kolega od tematu :spoko
Powodzenia.

Może być i tak jak piszesz :ok

Analizujemy problem przyjmując założenie że rzeczona bateryjka zrobiona jest zgodnie ze sztuką ..... a faktycznie znakomita większość "gotowców" to rzeźba w g.. :haha:

PLopaPL 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2024-09-16, 07:02   

przemo.d napisał/a:
To dosyć łatwe nadal do zdiagnozowania. Ta bateria którą kolega kupił to szajs.. kto w ogóle mówi, że on ma jakiś BMS ? :haha: chyba Was ponosi..
Powodzenia.

Baterię wziąłem z polecenia z forum karawaningu. Jeżeli faktycznie akumulator ma tak słaby prąd ładowania, to być może został usmażony przez serwis podczas ich sprawdzania... Lub totalny zbieg okoliczności

Zastanawiam się też, co zepsułem swoim kamperze zmieniając akumulator na inny? To, że w solarach przyklejonych do dachu usmażyły się od temperatury - nie wydaje się być moją winą. To, że ładowarka 230v podłączona przez elektroblok do akumulatora nie ładowała akumulatora a bezpośrednio już tak, to raczej też nie moja wina. Winą moją jest to, że błędnie odpisałem fragment pierwszego postu, że niechcący zwarłem + i - przy zmianie ładowarki, co okazało się błędenym sformułowaniem, ponieważ dotknąłem kabel sygnałowy do + wychodzącego z ładowarki 230 i wtedy na panelu sterowania zabudowy zapaliła się informacja o ładowaniu akumulatora.
Finał jest taki, że wszystko zostało naprawione, a sprawny akumulator wrócił jako zepsuty...

Będą w serwisie dowiedziałem się, że Chausson w ogóle nie przewiduje akumulatorów lifepo4 w swoich zabudowach, jednak mogę za jedyne 13-15 tys zł. wymienić akumulator w serwisie - przy okazji wymienią też ładowarkę 230v, ładowarkę dc/dc oraz regulator mppt (te dwa ostatnie mają programy do ładowania lifepo4).

Spróbuję zareklamować ten co mam. Przy okazji, spróbuję skorzystać z wiedzy osób zgromadzonych na forum. Który akumulator lifepo4 pasujący pod siedzisko pasażera w fordzie transit warto zamontować?

PLopaPL 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2024-10-14, 16:27   

Aktualizacja.
Wysłałem baterię do sprzedawcy... pod dwóch tygodniach nadal cisza, w międzyczasie dzwoniłem 3 razy dopytać o to. W piątek po południu minęło 14 dni od momentu odbioru reklamowanego akumulatora. Czy mogę uznać reklamację jako rozpatrzoną pozytywnie?
W jakim czasie powinienem dostać naprawiony bądź nowy akumulator?

Odpowiedz do tematu