Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ładowanie akumulatora rozruchowego z akumulatora pokładowego
Autor Wiadomość
MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 198/163
Wysłany: 2024-10-09, 11:08   

To jednak przy proponowanych powyżej wodotryskach mój solarek jest najprostszym , najtańszym i najszybszym rozwiązaniem :bigok

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
Postaw piwo autorowi tego posta

Kazik II 
weteran

Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Piwa: 95/8
Wysłany: 2024-10-09, 12:35   

W moim regulatorze Volt MPPT jest oddzielne wyjście na bezpośrednie zasilanie urządzeń pokładowych z pominięciem akumulatora pokładowego - styki 5 i 6. Właściwie to wyjście to jest w praktyce zbędne, bo przecież i tak cała instalacja instalacja 12 V jest podłączona do aku pokładowego. Ale mam wątpliwość czy po podłączeniu tego wyjścia do aku rozruchowego w chwili rozruchu nagle rozrusznik nie "zassie" prądu z regulatora i czym by się to skończyło. Zwłaszcza przy słabo naładowanym akumulatorze rozruchowym. Oczywiście na wszelki wypadek można dodać w szereg bezpiecznik, ale zanim ten się przepali to i tak chwilowo może być kiepsko.

orkaaa 
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Piwa: 67/2
Wysłany: 2024-10-09, 13:12   

Dyskusja akademicka się rozwija. Akumulator samochodowy nie potrzebuje doładowania. Czy ktoś w osobówkach instaluje solary albo coś innego do ładowania ? Nie . Jeżeli akumulator jest sprawny to wystarczy alternator !!!! Jeśli mamy problem z aku samochodowym to albo stary i na złom albo alternator nie ładuje i trzeba naprawić alternator a nie wymyślać jak ładować 1 A. Ten akumulator jest nam potrzebny tylko przy rozruchu !!!
Ostatnio zmieniony przez orkaaa 2024-10-09, 14:48, w całości zmieniany 1 raz  

Kazik II 
weteran

Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Piwa: 95/8
Wysłany: 2024-10-09, 13:27   

Miałeś chyba na myśli akumulator rozruchowy. A co do sedna to zasadniczo tak, w typowych sytuacjach nie potrzebuje. Ale są wyjątki - jak tu właśnie ten opisywany, Kamper stoi miesiącami. Zasadniczo najlepiej byłoby co jakiś czas wsiąść i pojeździć. Ale jak się komu nie chce albo zapada w sen zimowy? :wyszczerzony: Jeśli ktoś ma domek to no problem. Co jakiś czas podłącza sobie ładowanie zewnętrzne. Ale jeśli właściciel mieszka "na mieście" a kamper stoi na parkingu? I nie tylko, żona ma swoje autko i robi nim przeciętnie 30 km tygodniowo (do psiapsiółek i do fryzjera). Więcej kręci rozrusznikiem niż jeździ. Taki akumulator wymaga podładowania od czasu do czasu.

Gewehr 
weteran

Piwa: 226/114
Wysłany: 2024-10-09, 14:01   

orkaaa napisał/a:
Czy ktoś w osobówkach instaluje solary

Tak. Np. Audi :haha:
W kamperach prąd spoczynkowy dochodzi nawet do 0.5A
Czyli miesiąc i po akumulatorze.
Radio, alarm, gps, komputery, czy pomiar napięcia w elektrobloku to wszystko potrzebuję napięcia i powoli drenuje aku. Albo na dłuższy postuj doładowujemy, albo klema zdjęta. Innej rady nie ma :spoko

bert 
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
Piwa: 137/4
Wysłany: 2024-10-09, 23:10   Re: Ładowanie akumulatora rozruchowego z akumulatora pokłado

matmax napisał/a:
Cześć,
najkrócej jak potrafię... Kamper stoi w słońcu. Akumulator pokładowy naładowany do pełna z panela słonecznego. Akumulator rozruchowy wręcz przeciwnie. Nic go nie ładuje w trakcie postoju a jest taka potrzeba.

Czy jest urządzenie które pozwala ładować akumulator rozruchowy od akumulatora pokładowego kiedy ten jest już naładowany ?

Oczywiście przeszukałem internet ale albo źle szukam albo czegoś takiego nie ma.

Akumulator pokładowy mam 12v 100Ah. Solar 200W. Sterownik Victron.

Pomożecie ?

podepnij solar pod aku podwozia, przecież przy stosownym napięciu będzie ładował i hotelowy. Nie ma co cudować.

świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg

matmax 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: KamperVan Transit MK7
Wysłany: 2024-10-11, 22:48   

bert napisał/a:
podepnij solar pod aku podwozia, przecież przy stosownym napięciu będzie ładował i hotelowy. Nie ma co cudować.

W zasadzie to nie jest głupi pomysł. Przecież rozruchowy mogę mieć spięty z pokładowym. Tylko czy różnica w pojemnościach i latach nie stanowi tu problemu ?

Pokładowy mam nówkę 95Ah. Rozruchowy ma ze dwa lata i nominalnie 72Ah.

---------

Generalnie dziękuję wszystkim za rady, nie spodziewałem się takiego odzewu :)
Jak zdecyduję się na któreś z rozwiązań to je tu opiszę dla potomnych :)
Raz jeszcze bardzo dziękuję.

AMIGO 
zaawansowany
Niepoprawny optymista

Twój sprzęt: Blaszany namiot na kołach
Piwa: 10/66
Wysłany: 2024-10-11, 22:56   

Gewehr napisał/a:

W kamperach prąd spoczynkowy dochodzi nawet do 0.5A
Czyli miesiąc i po akumulatorze.
Radio, alarm, gps, komputery, czy pomiar napięcia w elektrobloku to wszystko potrzebuję napięcia i powoli drenuje aku. Albo na dłuższy postuj doładowujemy, albo klema zdjęta. Innej rady nie ma :spoko

Mój przyszły ,,Tramper" co prawda kamperem nie był, nie jest, i nigdy nie będzie, nie posiada energobloku, ale możliwa sytuacja z prądem z Twojego opisu wypisz, wymaluj, jak niedawno u mnie :szeroki_usmiech

Po zakupie od handlarza zaparkowałem swoją już puszkę w podziemnym garażu, gdzie sobie spokojnie stała. Czasami tylko zakłócałem nieco jej spokój ale jeżdżone nie było. Tak minął miesiąc, może półtora i gdy odwiedziłem ją po raz kolejny to okazało się że auto nie reaguje na pilota. Pierwsza na liście podejrzanych była oczywiście bateria w pilocie, ale tak dobrze nie było. Aku rozruchowy wyzionął ducha. Jako że chciałem na co dzień mieć dostęp do tylnej części auta, to jedyne z zamkiem na kluczyk drzwi kierowcy są przy ścianie.....

Niewykluczone, że po uzbrojeniu dachu w różne wynalazki autko będzie musiało zamieszkać na ulicy i już wcześniej przeglądałem forum oraz obserwowałem okolicę z myślą o czymś nieskomplikowanym co podtrzymywałoby funkcje życiowe akumulatora. Po tej ,,przygodzie" temat zyskał na znaczeniu i na pewno coś będzie zmajstrowane. Co to będzie, jeszcze nie jest ostatecznie postanowione; dwa osobne panele, może jeden na obydwa akumulatory, a może właśnie składany panel za przednią szybą na zimę dla rozruchowego... Wiosna pokaże.
Tak czy inaczej, dla auta używanego zimą sporadycznie, bez stałego dostępu do żródełka mocy elektrycznej, coś jednak wypada zmontować aby póżniej nie kombinować.

U mnie w pobliżu stoi sobie kamperek na leciwym Fordzie zawsze z rozłożonym panelem za przednią szybą i to mu w zupełności wystarcza, również do tego, aby czasami w zimie się gdzieś ruszyć.
Już dawno temu zwróciłem na niego uwagę m.in. przez ten panel właśnie.
Rozwiązanie proste, tanie, skuteczne, chroni podszybie przed kochanym słoneczkiem, no i jest lekkie...

Darson 
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Piwa: 224/181
Wysłany: 2024-10-30, 08:00   

Cytat:
mój solarek jest najprostszym , najtańszym i najszybszym rozwiązaniem

Miluś, nie każde auto ma podłączone bezpośrednio wejście na zapalniczkę.
Raczej te starsze. Nowsze mają przekaźnik, który działa dopiero po przekręceniu kluczyka.
Trzeba by dłubać w instalacji.
Kupiłem takie małe panele, sprawdzały się świetnie w pierwszym.
Aż mi solar pokrzywiło od słońca 😂
W McLouisie to nie działa.
Cytat:

podepnij solar pod aku podwozia, przecież przy stosownym napięciu będzie ładował i hotelowy. Niema co cudować.

Trzeba tego pilnować. Albo jakiś przekaźnik albo wajcha ręczna. Raz mi się zapomniało odłączyć i zagotowało mi akku rozruchowe 😁
Ale do startu takie połączenie jest super. Ktoś gdzieś o tym pisał.

Darson ®
Ostatnio zmieniony przez Darson 2024-10-30, 21:09, w całości zmieniany 1 raz  

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 241/611
Wysłany: 2024-10-30, 09:59   

Darson napisał/a:
Albo jakiś przekaźnik albo wajcha ręczna.

Cyrix-ct
https://www.ceneo.pl/1178...OHbS3lIfak1iZnl

Darson 
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Piwa: 224/181
Wysłany: 2024-10-30, 18:31   

Czy Cyrix i jemu podobne odcinają ładowanie, gdy zadana jako chroniona bateria jest pełna ? Czy tylko działają przy rozładowaniu baterii i odłączają baterie od siebie ? Bo to jest główna ich funkcja.

Darson ®

Gewehr 
weteran

Wysłany: 2024-10-30, 18:46   

SlawekEwa napisał/a:
Darson napisał/a:
Albo jakiś przekaźnik albo wajcha ręczna.

Cyrix-ct
https://www.ceneo.pl/1178...OHbS3lIfak1iZnl

Cyrixa nie zastosujemy przy lifepo4, bo będzie pomijał dc-dc

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Wysłany: 2024-10-30, 20:36   

Gewehr napisał/a:
Cyrixa nie zastosujemy przy lifepo4, bo będzie pomijał dc-dc

nie mam dc-dc i Cyrix 4 lata działa super :bigok
pokładowy -kwas , zabudowa LiFePO4

Gewehr 
weteran

Wysłany: 2024-10-30, 20:59   

Ja do lifepo4 nie stosuje Cyrixa. Nawet tego, który jest do litowych. Zbyt duże ryzyko spalenia stojanu w altku na postoju.
Rozładuj mocniej lifepo4 i odpal silnik na wolnych obrotach. Sprawdź po 15 minutach temperaturę alternatora :mrgreen:
Nie warto oszczędzać. Teraz Oriona XS 50A można kupić w ludzkiej cenie. Masz bezpieczeństwo, podgląd w aplikacji i możliwość konfiguracji pod siebie. Cyrix̌ tylko zwiera bez możliwość regulacji natężenia. Oczywiście do wszelkich kwasiaków i agm, jak najbardziej się nadaje i nie warto tam dawać dc-dc ;)

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Wysłany: 2024-10-30, 23:02   

Gewehr napisał/a:
Rozładuj mocniej lifepo4 i odpal silnik na wolnych obrotach.

U mnie BMS nie puści więcej jak 50A.

Odpowiedz do tematu