Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zimowy kamper dla pracującej pary
Autor Wiadomość
amozetakamozenie 
początkujący forumowicz

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2024-11-16, 13:31   

Andrzej 73 napisał/a:
amozetakamozenie,
Osobiście nie polegałbym na wyborze układu kampera na podstawie opinii osób trzecich , a skupiłbym się na potrzebach własnych. W tym celu wybrałbym się na targi pod koniec listopada w Lipsku 20.11.2024 - 24.11.2024 . Tam osobiście "dotkniecie" różnych rozwiązań układów zabudowy i nie tylko.
Targi mają to do siebie , że macie wiele marek w jednym miejscu , do wyboru i koloru. :spoko

Super, dzięki za info o targach! Spróbuję się na nie wybrać.
Co do bazowania na opiniach - jestem zielony, więc już z tego wątku wyciągnąłem sporo, m.in. na co zwracać uwagę przy zakupie kampera do użytkowania zimą. Oczywiście nie wydam sporej sumy na pierwszego lepszego kampera w ciemno, ale opinie innych są jak najbardziej pomocne. :)
Postaw piwo autorowi tego posta

Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 348/694
Wysłany: 2024-11-16, 13:44   

amozetakamozenie napisał/a:
Wow, nie spodziewałem się tylu odpowiedzi! Dawno już nie korzystałem z for internetowych; sądziłem, że zobaczę tu dzisiaj maksymalnie jedną odpowiedź. Dziękuję!

Komplecik napisał/a:

W rimorku to sople z nosa :haha:

No i świetnie, że tu napisałem swoje głupoty :D Wiem, że to najtańszy kamper, ale nie sądziłem, że jest zły - firmę kojarzę z europejskich autostrad :p

mischka napisał/a:

Układ jak dla mnie lipa. Dla ludzi mieszkających na stałe w kamperze potrzebne (moim zdaniem) inne rozwiązanie

Przemyśleliśmy co napisałaś, przejrzeliśmy propozycje przesłane przez Komplecika i faktycznie - układ ze stałym łóżkiem ma najwięcej sensu. Dzięki :)

Komplecik napisał/a:

https://www.otomoto.pl/do...y-ID6G7R4Y.html

Najbardziej przypadła mi do gustu ta propozycja, ale ta cena za używanego kampera trochę mnie chyba przerasta... Tym bardziej, że nie widzę tu informacji o podgrzewanych zbiornikach, podwójnej podłodze itd. Będę rozglądać się za czymś na tę modłę.

Reszta propozycji też super, szukam w okolicy podobnych i będę ruszał na oględziny :) Jeszcze raz - wielkie dzięki!

rigg napisał/a:

Generalnie szukaj układu face to face i osobnego spania.

O tak! Ten układ ujął mnie najbardziej w tym autostarze linkowanym powyżej. Bardzo wartościowe rady, dziękuję!

rakro1 napisał/a:

Może pobyt kamperem na kampingu ułatwiłby pewne sprawy ale nie napisałeś nic takiego o sobie co dawałoby cień szansy, że się uda.

Cóż za absurdalny odpowiedź, przestań proszę wyciągać wnioski na podstawie jednej wiadomości, zresztą jakoś pokracznie zinterpretowanej. Powtórzę i wytłumaczę - do wyjazdu zostało 1,5 miesiąca; podchodzę realnie do tematu, a na głowie mam jeszcze firmę, w której używam szarych komórek nie tylko do zarządzania, ale i całkiem skomplikowanej inżynierii. Zakup starego kampera, choć ma swój urok, zwiększa ryzyko niepowodzeń. Użyłem hiperboli, to taki środek stylistyczny, pisząc o śrubce. Nieodpowiedzialnym byłoby determinować sukces wyjazdu tym, czy zdążę coś zrobić, czy nie. Podróżuję od dziecka, zwykle w zdecydowanie w trudniejszych warunkach niż jazda wygodnym kamperem, być może podzielę się kiedyś opowieściami, ale aby uspokoić Twoją troskliwą naturę już teraz zdradzę, że ostatnia moja "wycieczka" to piesze Camino Francés, a tato to tym ducato jeździ na Sybir, a nie do Chorwacji. Myślę, że dam radę.

P.S. Daj mi przepis jak zostać bogatym będąc niezaradnym ;)

Panowie Koledzy trafił nam się Podróżnik :ok ocho będzie się działo już się cieszę :spoko
Bardzo byśmy prosili o kilka zdań z kolegi podróżniczych eskapad, odwzajemnimy się i wybierzesz coś najlepszego cena/jakość do 3stówek
To jest nam bardzo potrzebne dla ożywienia, prosimy o specjalny wątek i opisy pikantne w szczegóły :szeroki_usmiech
Prawda!?
:spoko

amozetakamozenie 
początkujący forumowicz

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2024-11-16, 13:54   

Jeśli to złośliwość, to nie rozumiem po co. Zapytałem grzecznie, otrzymałem w zamian sugestie, że jestem bogatym, niezaradnym dzieciakiem, który nie wie na co się pisze, więc NIEPOTRZEBNIE na tę zaczepkę odpowiedziałem. Eh, a pozostałe odpowiedzi były takie rzeczowe i fajne.

przemo.d 
stary wyga

Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Piwa: 27/135
Wysłany: 2024-11-16, 14:12   

Jak naprawdę w zimę chcesz to użytkować to poszukaj producenta z krajów w których jest zazwyczaj chłodno:)
Bo jak już miałeś do czynienia z kamperkiem to zauważyłeś pewnie że to domek z kart :lol: , taka bida i plastik który na pewno nie przepada dodatkowo za ujemnymi temperaturami... Jak to plastik :spoko
Podpowiem Ci producenta co więcej widział zimy i przygotował lepiej sprzęt na takie warunki np. : KABE .
Pogoogluj i sam wnioski wyciągniesz pewnie .

Komplecik 
Kombatant

Wysłany: 2024-11-16, 14:23   

Jeśli to złośliwość, to nie rozumiem po co. Zapytałem grzecznie, otrzymałem w zamian sugestie, że jestem bogatym, niezaradnym dzieciakiem, który nie wie na co się pisze, więc NIEPOTRZEBNIE na tę zaczepkę odpowiedziałem. Eh, a pozostałe odpowiedzi były takie rzeczowe i fajne.

Faktycznie w pierwszej chwili nie doczytałem do końca i się zdziwiłem a nawet podnieciłem, ale w dalszej części postu wyjaśniłeś że jeździsz więc spoko chętnie poczytamy co widziałeś jakieś foty no.
Ja na ten przykład wróciłem z 5tygodniowej wycieczki po Turcji i opisuje tu na forum gdzie byłem co widziałem no takie tam, wymiana zdań z kolegami z forum, to jest temat z przed tygodnia :szeroki_usmiech
Wiesz co nie pisz o kamperach w których nie siedziałeś ani nie mieszkałeś bo tu na forum zapewniam cie są łaziory które latami mieszkają w kamperach i ciut łapią temat a i to wychodzą im jakieś podrózniczo/techniczne kwiatki
Uwierz i to jest całkiem serio wszyscy koledzy piszący w Twoim wątku podchodzą do zakupu przez Ciebie kamperka bardzo ale to bardzo poważnie byś był z podpowiedzi jak najbardziej zadowolony
Dostaniesz to czego będziesz chciał mówię jeszcze raz poważnie, tylko nie skacz :szeroki_usmiech
A to czy masz 3 stówy to mało istotne są tu tacy którzy mają po 3 kampery za pierdylion i tacy którzy jeżdżą skromnymi pojazdami i wszyscy są zadowoleni wszyscy się uśmiechają lubią
Tu jest wszelaki przekrój ludzi
Jestem ciekaw czy jesteś jednodniowym wystrzałem czy jak wielu tu długodystansowcem :szeroki_usmiech
No się pisałem jak nigdy, nie wiem czy widzicie styl i ortografia coraz lepsza :haha:

Bim 
Kombatant
Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Piwa: 141/101
Wysłany: 2024-11-16, 14:43   

Komplecik napisał/a:
Jestem ciekaw czy jesteś jednodniowym wystrzałem czy jak wielu tu długodystansowcem

Robert spuść powietrze to naprawdę nie jest potrzebne.

Kolega dopiero 2 dzień a ty go docierasz z fotami

Komplecik 
Kombatant

Wysłany: 2024-11-16, 14:51   

Bim napisał/a:
Komplecik napisał/a:
Jestem ciekaw czy jesteś jednodniowym wystrzałem czy jak wielu tu długodystansowcem

Robert spuść powietrze to naprawdę nie jest potrzebne.

Kolega dopiero 2 dzień a ty go docierasz z fotami

Bim ku :szeroki_usmiech tak masz rację trzeba delikatnie i powoli
Ale co pięknie podpowiadam :szeroki_usmiech w 3, 5 krokach to nad czym głowilismy się latami,
Widzę że kolega przyjmuje nasze uwagi z przymrużeniem oka dobry jest :szeroki_usmiech

amozetakamozenie 
początkujący forumowicz

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2024-11-16, 15:10   

przemo.d napisał/a:
Jak naprawdę w zimę chcesz to użytkować to poszukaj producenta z krajów w których jest zazwyczaj chłodno:)
Bo jak już miałeś do czynienia z kamperkiem to zauważyłeś pewnie że to domek z kart :lol: , taka bida i plastik który na pewno nie przepada dodatkowo za ujemnymi temperaturami... Jak to plastik :spoko
Podpowiem Ci producenta co więcej widział zimy i przygotował lepiej sprzęt na takie warunki np. : KABE .
Pogoogluj i sam wnioski wyciągniesz pewnie .

Googluje sam, ale łatwiej też się to robi wiedząc czego się szuka ;) więc kolejny raz dziękuję za dobre słowo kluczowe.

Komplecik napisał/a:

Dostaniesz to czego będziesz chciał mówię jeszcze raz poważnie, tylko nie skacz

Nie miałem w planach pisać niczego więcej o sobie - niepotrzebnie odpowiedziałem Twojemu forumowemu koledze, któremu wydawało się, że nigdzie nigdy nie byłem i nic nie wiem. Jestem z tego pokolenia, które nie wstydzi się zadawać pytań, a za złoto uznaje milczenie. To, że ktoś pyta, nie znaczy że jest totalnym laikiem, choć w temat kamperwaningu zdecydowanie nim jestem. Nikogo nie oceniam, staram się wychodzić z założenia, że nikt w prywatnych relacjach nie ma złych intencji i polecam to każdemu jako słowo na niedzielę. A tych, którzy okaże się, że mają - ignorować. "Nie skacz" ... :gwm Już chyba przypomniałem sobie czemu opuściłem wszelkiej maści fora internetowe.

Komplecik napisał/a:

A to czy masz 3 stówy to mało istotne są tu tacy którzy mają po 3 kampery za pierdylion i tacy którzy jeżdżą skromnymi pojazdami i wszyscy są zadowoleni wszyscy się uśmiechają lubią

Ale po co w ogóle wchodzisz w ten temat? Czy ja cokolwiek pisałem o kwocie poza podaniem swojego budżetu i stwierdzeniem, że te używane Autostary są dla mnie zbyt drogie?
Nie obchodzi mnie ile kto na co wydał, taki wyjściowo budżet przeznaczyłem na kampera, więc o takie pytam. Twoja wypowiedź sugeruje jakbym napisał co najmniej coś takiego:
"PANOWIE WŁAŚNIE WRÓCIŁEM Z KILIMANDŻARO, BYŁO GRUBO, ALE DLA MNIE TO PESTKA, SZCZEGÓLNIE W MOICH EKSTRA BALENCIAGACH ZA 13821 DOLARÓW Z PODPISEM DAVIDA GUETTA"

a ja skromnie zapytałem o kamperka dla pracującej pary podając, wydawało mi się, istotne informacje pozwalające zrozumieć mój tok myślenia. Pisząc, że być może się podzielę nie miałem na myśli tego, że WY TEGO POTRZEBUJECIE, a że od dawna szukam miejsca, gdzie mógłbym dać upust moim humanistycznym ciągotom, więc być może będzie mi dane potwierdzić moje słowa. Podróżnikiem nie jestem, ale mam fajnego ojca, który spokojnie niejednego podróżnika przebija, i który zaraził mnie tym hobby.

Offtopic kończę, bo niczego to nie wnosi, a ja mam skłonność do rozpisywania się i rozgrzebywania szczegółów - mam nadzieję, że nie uda wam się na tyle mnie zrazić do tego forum :D a Komplecik opowie mi przy ognisku o swoich tureckich eskapadach

Wyświetl szczegóły
Komplecik 
Kombatant

Wysłany: 2024-11-16, 15:59   

Twoja wypowiedź sugeruje jakbym napisał co najmniej coś takiego:
"PANOWIE WŁAŚNIE WRÓCIŁEM Z KILIMANDŻARO, BYŁO GRUBO, ALE DLA MNIE TO PESTKA, SZCZEGÓLNIE W MOICH EKSTRA BALENCIAGACH ZA 13821 DOLARÓW Z PODPISEM DAVIDA GUETTA"

Tak właśnie to odczytałem, :mikolaj Balancziaga w przenośni przykuła moje oczy :szeroki_usmiech
Nic to nie ma co idziemy do przodu :ok

O co pytałeś :ok aaa kampera chcesz kupić :szeroki_usmiech

Moje sugestie co do kampera do mieszkania w zimie przez okres dłuższy niż tydzień w temperaturach minusowych :-P

To tak
1.podwojna podloga
2. :kawka: dobre ogrzewanie najlepiej Alde czyli kaloryfery prawie jak w domu
3.wszelkie szafki szafy ze szczelinami tak by była wymiana powietrza za nimi i nie robiły się mostki termiczne a co za tym idzie skraplala się woda
4.dodatkowa izolacja szoferki najlepiej tak jak w modelach powyżej 8m oddzielona szoferka
To takie w mojej ocenie istotne rzeczy do długiego przebywania oraz pracy w niskich temperaturach
5.dobrze jak by kamper miał obszerne wnętrze by się nie przeciskać swobodnie siedzieć z porządnym wyrkiem :szeroki_usmiech
Taki kamper to zapewne jakiś model z wyższej półki a co za tym idzie będzie droższy, jeśli nie chcesz wydać więcej niż 300zł a chcesz kampera w miarę w pełni zimowego trzeba się rozejrzeć za starszymi modelami Hymera, Carthago, Franki, Laiki
Posiadałem kamperka budżetowego byłem nim kilka razy w zimie na sylwestra na nartach, uwierz jest to mało komfortowe wyzwanie, tu marznie tam się leje tu paruje i wiele więcej kłopotów o których może koledzy będą pisać
Tak że pytaj a my służymy pomocą.

Wyświetl szczegóły
Bim 
Kombatant
Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Piwa: 141/101
Wysłany: 2024-11-16, 16:35   

Komplecik napisał/a:
Tak że pytaj a my służymy pomocą.

No widzisz Robercik masz 100 :pifko

rakro1 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Piwa: 265/194
Wysłany: 2024-11-16, 16:37   

Drogi kolego - nie zamierzałem Cię urazić i źle to odebrałeś. Nie próbowałem się też dowartościowywać udając mądrzejszego niż reszta.
Odpowiedź na zadane pytanie nie jest prosta ale zadanie go dowodzi, że nie miałeś dotychczas zbyt dużo doświadczeń w tej branży.
W dodatku chcesz wydać sporą kasę i odebrałem to jakby skok na głęboką wodę.
Absolutnie nie chciałbym Cię zniechęcać ale ogrom potencjalnych problemów jest ogromny.
Pierwszy z brzegu prąd. Prąd do wsparcia ogrzewania, oświetlenia, obsługi elektroniki.
W zimie, zwł. na północy Europy niemal nie ma słońca. Twoje auto potrzebuje jak najwięcej solarów i akumulatorów do przechowywania wytworzonej przez nie energii. Ale w zimie solary nie wystarczą. Można podładowywać jazdą lub wozić agregat prądotwórczy.
Nie wszędzie łatwo zdobędziesz wodę. W obcym mieście lub odludnych terenach nie musi to być takie proste. Na stacjach benzynowych nie zawsze współpracują i np. czasami trzeba kogoś prosić lub szukać wody choćby na cmentarzu - bo tam kran jest zawsze ( nie zawsze w zimie, bo może być zakręcany).
Zasilanie zwykłą mieszanką gazów czy tylko trudniej dostępny Propanem.
Takich życiowych zagadnień jest dużo a jeszcze zdarzają się niespodziewane awarie.
Kamperowcy zdobywają wiedzę długo, często boleśnie a i tak są co rusz czymś nowym zaskakiwani.
Nie da się przewidzieć wszystkiego i stworzyć ściągi dla Ciebie.
Jeśli ruszasz w styczniu to nie zdążysz opanować auta a musisz liczyć się, że cokolwiek nie będzie działać jak należy. Nauka życia w aucie nie pozwoli Ci skupić się na obowiązkach zawodowych i dlatego może się to nie udać.
To miał być głos życzliwej krytyki a nie kubeł zimnej wody na rozpaloną głowę. Ot, zabrakło mi empatii być może i dlatego tak to odebrałeś. Wybacz i przyjmij życzenia spełnienia marzeń.

Wyświetl szczegóły
Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 325/20
Wysłany: 2024-11-16, 19:42   

dorzucę swoje 3 grosze:

jeżeli będziesz jeździł w zimie i to na okrągło, to poszukałbym kampera (ja spotkałem się z takim rozwiązaniem w Ford-zie) z napędem na tył na bliźniakach.
większość kamperów ma napęd na przód i mocne obciążenie na tył i to sprawia, że kiepsko jeżdżą po śliskim.

Komplecik 
Kombatant

Wysłany: 2024-11-16, 20:36   

Cyryl napisał/a:
dorzucę swoje 3 grosze:

jeżeli będziesz jeździł w zimie i to na okrągło, to poszukałbym kampera (ja spotkałem się z takim rozwiązaniem w Ford-zie) z napędem na tył na bliźniakach.
większość kamperów ma napęd na przód i mocne obciążenie na tył i to sprawia, że kiepsko jeżdżą po śliskim.

Tu bym musiał schylić czoło RIMOROWI bo faktycznie znalazł by się wielki ciepły kamper i to właśnie z tylnym napędem model
Super Brig 700 ileś zdaje się, faktycznie tylni napęd jest dobry w zimie i cięższych warunkach terenowych, podjazdy pod górę :-P

peja76 
stary wyga

Twój sprzęt: Roller team
Piwa: 53/56
Wysłany: 2024-11-16, 23:31   

Masakra co tu sie dzieje :shock: jakie wywody, że jakie to te kampery muszą być żeby w nich mieszkać :haha:
Z tego co widzę jesteś z Gdańska, jedź na Groble przy porcie jachtowym, tam stoi człowiek który mieszka w takim kamperku za 30000zł i daje radę :ok
Poznałem trochę ludzi co mieszkają w kamperach i powiem ci że jak by mogli mieć takiego Rimora, to by byli najszczęśliwśi na świecie.
Ja mam Rimora z 2021r i jestem zadowolony (inny układ), użytkujemy go od stycznia i jeszcze jednej śróbki nie przykręciłem a jedziemy praktycznie co weekend, poprzedni nasz kamper to był Roller Team 2018r, użytkowaliśmy go dwa lata i też nic się nie działo. Nasze wyjazdy to gównie weekendowe, lato zima, ale Włochy, Hiszpanię i kraje oscienne Polski też zaliczyliśmy, wszystko w trzy lata. Nie słuchaj bzdur że coś się skrapla w kamprze, tak skrapla sie ale jak jest kamper nie wygrzany, jak używasz go co cały czas, to nic sie nie dzieje, jak ktoś postawi na miesiąc, dawa i potem rusza to niestety ale skrapla się.
Najważniejsze żebyś miał w kamperze, podgrzewany zbiornik szarej wody, dobre akumulatory, ładowarki DC-DC, dobry solar na lato, Gaz banki, lub ogrzewanie diesla :ok Ja bym brał kampera do 7.5m teraz takiego mam i w dużych miastach niema problemu z parkowaniem a o komforcie mieszkania nie wspomne, z manewrami i jazdą też nie musisz się przejmować. Co będzie Ci jeszcze potrzebne to już wyjdzie w praniu, sam stwierdzisz co jest do ciebie dobre a co nie, to jak z budową domu, trzeci jest ok, no prawie :diabelski_usmiech
Do zobaczenia na szlaku :spoko

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 325/20
Wysłany: 2024-11-17, 07:36   

peja76 napisał/a:
...Z tego co widzę jesteś z Gdańska, jedź na Groble przy porcie jachtowym, tam stoi człowiek który mieszka w takim kamperku za 30000zł i daje radę...

masz rację, ale nasz kolega oprócz mieszkania chce również tym kamperem jeździć.

Odpowiedz do tematu