Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Stare ślady po nieszczelności
Autor Wiadomość
qtik1 
początkujący forumowicz

Piwa: 1/1
Wysłany: 2024-12-02, 08:54   

Darson napisał/a:
Dopytam jeszcze o długość ? 7m, 7,5m?
Miejsc do spania na 6 osób. Potrzebujesz tyle ?
Bo to całe wyposażenie wnętrza sprawia wrażenie dosyć ciężkiego.

6,5 m. Potrzebuje 4 miejsca do spania, natomiast wersje 6-cio metrowe były ciut za małe.
Wnętrze jest rzeczywiście ciężkie, jednak wynika to raczej z lepszej jakości materiałów. Mam porównanie do przyczep, miałem hobby, obecnie od kilku lat mam Tec (nowsza niż kamper) - i widać duża różnicę w materiałach, co też przedkłada się na wagę.
Postaw piwo autorowi tego posta

qtik1 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2024-12-02, 08:56   

Andrzej 73 napisał/a:
Zabudowy LMC mają gruba sklejkę laminowana. Jak dobrze pamiętam 5-6 mam. Dla porównaniach normalnie producenci stosują 3mm.
Jak przez tak gruba sklejkę przebiła się woda to musiało jej trochę być. Możliwe że przeciek naprawiony , ale ślad pozostał i go nie usuniesz. Jedynie co możesz zrobić to zamalować. :spoko

Optycznie mi zaciek.nie przeszkadza, jest w szafkach i trochę widoczny pod oknem w alkowie. Niepokoją mnie jedynie potencjalne skutki zacieku, a ich nie zobaczę bez rozgrzewania całości. Być może wilgotnościomierz coś pomoże....

Kazik II 
weteran

Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Piwa: 90/8
Wysłany: 2024-12-02, 11:11   

A nie byłoby najlepiej, gdybyś poprosił kogoś doświadczonego z towarzystwa mieszkającego w pobliżu o oględziny tego kampera? Gdyby tam rzeczywiście były kiedyś jakieś przecieki to najlepszym rozwiązaniem jest demontaż listew narożnikowych i ponowne uszczelnienie. To nie jest znowu aż taka kosztowna operacja. Pod warunkiem, że tak jak piszesz, jest w tych miejscach całkowicie twardo a badanie nie wykazuje śladów wilgoci. Plamy pozostaną, ale jeśli chcesz tego kampera dla siebie to się przyzwyczaisz. U mnie fachowiec od remontów kamperów w ogóle uważa, że takie ponowne uszczelnienie łączeń w starszym sprzęcie jest wskazanym zabiegiem profilaktycznym. To jest naprawdę ładny kamper, dobrej firmy i z dobrym motorem - więc warto trochę czasu i niewielkich nakładów mu poświęcić.

zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 330/226
Wysłany: 2024-12-02, 15:47   

Raz tylko podszedłem do zakupu bez wilgociomierza i po 3 miesiacach sprzedałem. :diabelski_usmiech

qtik1 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2024-12-02, 16:33   

zbyszekwoj napisał/a:
Raz tylko podszedłem do zakupu bez wilgociomierza i po 3 miesiacach sprzedałem. :diabelski_usmiech

Sprawdziłem wilgociomierzem podejrzane miejsca.
W niektórych miejscach powierzchniowo było 5 do 15 (nie wbijałem igieł, żeby nie robić dziur). W miejscu, które niektórzy z Was opisywali (tj wgłębienie przy alkowie) czujnik pokazał 27.
Okno w alkowie - prawa strona sucha, tj w granicach 5-12, lewy dolny róg po wbiciu igieł pod uszczelką pokazało ok. 35.
W pozostałych miejscach, które nie wyglądały na zamoczone wskazania ok. 5-12 powierzchniowo.

Na ile precyzyjny pomiar to nie wiem, gdyż ustawiłem urządzenie na drewno sosnowe.
W domu dokonałem pomiarów dla innych rodzajów drewna i różnica pomiędzy ustawieniem drewna sosnowego a np. orzecha przy badaniu powierzchniowym płyty wiórowej leżącej od 3 lat na zadaszonym balkonie wynosi ok.6-8 punktów.
Pomiar po wbiciu przy ustawieniu sosna, lipa, brzoza: 15,8
Pomiar po wbiciu przy ustawieniu orzech,, teak: 9
Pomiar powierzchowy przy ustawieniu sosna, lipa, brzoza:15,6
Pomiar powierzchowy przy ustawieniu orzech teak:9

W przypadku parapetu sosnowego na balkonie pomiar wskazuje:
Pomiar powierzchowy przy ustawieniu sosna, lipa, brzoza: 17,4
Pomiar powierzchowy przy ustawieniu orzech teak: 10

W przypadku pomiaru schodów drewnianych w domu sytuacja następującą mam:
Pomiar powierzchowy przy ustawieniu sosna, lipa, brzoza: 7
Pomiar powierzchowy przy ustawieniu orzech 4

Tak to w skrócie wygląda. Ja już zgłupiałem, albo szukam nie wiadomo czego za małą kasę 🤣.

Przy okazji sprawdziliśmy kampera, którego używa sprzedawca - auto z 2009 roku i zaniepokoiła go odchodzącą tapeta przy oknie dachowym. Po wbiciu igieł w niewidocznym miejscu czujnik pokazał wartość ok 56.

Darson 
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Piwa: 221/151
Wysłany: 2024-12-02, 17:20   

Cytat:
szukam nie wiadomo czego za małą kasę
. Każdy by chciał " okazję", czyli mało zapłacić za dobry sprzęt.
Czasem takie się trafiają, ale częściej po prostu trzeba wybierać.
Cudów nie ma. 20 letni kamper nie stał pod wiatą większość tego czasu, lecz jeździł i był na zewnątrz.
Kwestia właściwej oceny obecnej wartości i nakładów, które musisz ponieść, by mieć tak jak sobie wymarzyłeś 😉
Nikt za Ciebie nie podejmie decyzji.

Darson ®

qtik1 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2024-12-02, 18:12   

Darson napisał/a:
Cytat:
szukam nie wiadomo czego za małą kasę
. Każdy by chciał " okazję", czyli mało zapłacić za dobry sprzęt.
Czasem takie się trafiają, ale częściej po prostu trzeba wybierać.
Cudów nie ma. 20 letni kamper nie stał pod wiatą większość tego czasu, lecz jeździł i był na zewnątrz.
Kwestia właściwej oceny obecnej wartości i nakładów, które musisz ponieść, by mieć tak jak sobie wymarzyłeś 😉
Nikt za Ciebie nie podejmie decyzji.

Nie oczekuję podjęcia decyzji;). Podałem suche fakty i trochę parametrów,.które być może ktoś będzie lepiej w stanie ocenić ode mnie.

Kazik II 
weteran

Wysłany: 2024-12-02, 18:38   

Z tego wynika, że kamper z pewnością tzw. struclem nie jest. Dwa zawilgocone miejsca na 23 letniego kampera to jeszcze nie tragedia. Zwłaszcza, że tak jak piszesz, w tych miejscach nie wyczuwa się przegnicia, więc kiedyś tam woda się dostała, ale nie zdążyła narobić dużych szkód. Tak czy owak nie wpływa to na wytrzymałość całej konstrukcji budy. Tak jak pisałem, trzeba zrobić ponowne uszczelnienie łączeń. I nic się nie będzie działo. Szczerze mówiąc nie ma co liczyć na to, że 20-kilkuletni kamper będzie suchutki w każdym calu jak nówka z fabryki. Ja bym poważnie zastanawiał się nad kupnem a wyniki pomiarów wykorzystał do zbicia ceny. A czy mechanicznie wszystko jest sprawdzone? Poza tym b.dokładnie trzeba sprawdzić działanie całego wyposażenia pokładowego - ogrzewanie, ciepła woda, lodówka itd.

qtik1 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2024-12-02, 21:00   

Kazik II napisał/a:
Z tego wynika, że kamper z pewnością tzw. struclem nie jest. Dwa zawilgocone miejsca na 23 letniego kampera to jeszcze nie tragedia. Zwłaszcza, że tak jak piszesz, w tych miejscach nie wyczuwa się przegnicia, więc kiedyś tam woda się dostała, ale nie zdążyła narobić dużych szkód. Tak czy owak nie wpływa to na wytrzymałość całej konstrukcji budy. Tak jak pisałem, trzeba zrobić ponowne uszczelnienie łączeń. I nic się nie będzie działo. Szczerze mówiąc nie ma co liczyć na to, że 20-kilkuletni kamper będzie suchutki w każdym calu jak nówka z fabryki. Ja bym poważnie zastanawiał się nad kupnem a wyniki pomiarów wykorzystał do zbicia ceny. A czy mechanicznie wszystko jest sprawdzone? Poza tym b.dokładnie trzeba sprawdzić działanie całego wyposażenia pokładowego - ogrzewanie, ciepła woda, lodówka itd.

Mechanicznie sprawdzone. Ogrzewanie alde działa (jest dodatkowa pompka wykorzystująca obieg chłodniczy silnika do ogrzewania), lodówka działa na pewno na gazie i 12v), oświetlenie działa na 12v (na 220v nie sprawdzałem, ale to łatwe do ogarnięcia w razie co),.krany i kibel sprawne. Ze 2 lampki oświetlenia wewnątrz nie działają (to nie problem), do zrobienia impregnacja podwozia (w 2 miejscach odwarstwia się od drewna, ale jest twardo), do zrobienia uszczelnienie przy osłonie ozdobnej w miejscu łączenia kabiny z zabudową), do montażu solary (brak, ale są 2 akumulatory pokładowe). Do podklejania osłona kaloryfera w łazience. Pewnie jakieś małe pierdoły się jeszcze znalazły, ale pewnie nie były jakoś istotne abym o nich mocno pamiętał.
Mechanicznie nic nie hałasuje, nie ściąga, hamuje równo, silnik działa w porządku i ma moc. 30 tys km temu zmieniony rozrzad. Tłumiki nowe, opony z 2024 + drugie koła letnie.
Zabudowa zwarta i nie wykleopana, jak w niektórych egzemplarzach l, które oglądałem.
Tapicerka foteli w kabinie, jak nowa pozostała nie nosi oznak nadmiernego zużycia.
Rybia łuska bez purchli świadczących o utlenianiu oraz bez dziurek. Jakieś delikatne pęknięcia plastiku na zderzakach, ale to pierdoły.
Zabudowa w stylu mocno retro (inni producenci w tych rocznikach mieli już ładniejsze), łazienka wizualnie ohydna, ale plastiki nie popękane, brodzik również - wygląd ma najmniesze znaczenie, więc pomijam.
Markiza chodzi gładko i bez przycięć, jest czysta.
Teraz to już chyba tylko najtrudniejszy moment - podjęcie ostatecznej decyzji 🤣

przemo.d 
zaawansowany

Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Piwa: 27/128
Wysłany: 2024-12-02, 22:14   

Ja pisałem, że tanio nie naprawi się jak byś go do serwisu wstawił... roboczo-godzina ze 250pln netto :lol: Bo jak nie boisz się podłubać to kilka tubek uszczelniacza Dekalin, wkrętarka i sporo czasu będzie potrzebne :)
Nowy uszczelniacz, jakieś okna w dachu można poprawić przy okazji i te duperelki co zauważyłeś + coś może jeszcze wyjść ale do wiosny jest sporo czasu i pewnie będzie igła :) ciśnij cenę żeby było za co wylalować go.Jest dobry czas na zakupy obecnie :)
Ostatnio zmieniony przez przemo.d 2024-12-03, 08:33, w całości zmieniany 1 raz  

Kazik II 
weteran

Wysłany: 2024-12-02, 23:22   

qtik1 napisał/a:
Zabudowa w stylu mocno retro (inni producenci w tych rocznikach mieli już ładniejsze)

Szczerze mówiąc, gdyby w tym aucie był nowoczesny cichutki silnik to bym sprzedał swoją "nowoczesną" budę przypominającą wielką lodówkę i kupił ten egzemplarz.
qtik1 napisał/a:
łazienka wizualnie ohydna

To ty chyba nie widziałeś ohydnej łazienki. Jak na mój gust styl hotelu Sheraton z lat 70-tych więc jest gites :wyszczerzony: . A luster tyle, że można się oglądać z każdej strony i w każde miejsce :wyszczerzony: I do tego kupa szafek - więc się nie czepiaj, bo na mój gust łazienka jest super :spoko

zbyszekwoj 
Kombatant

Wysłany: 2024-12-05, 19:52   

:ok
Ostatnio zmieniony przez zbyszekwoj 2024-12-06, 11:29, w całości zmieniany 1 raz  

zbyszekwoj 
Kombatant

Wysłany: 2024-12-05, 19:53   

qtik1 napisał/a:
W niektórych miejscach powierzchniowo było 5 do 15 (nie wbijałem igieł, żeby nie robić dziur)

Ja mówię o bezinwazyjnym, Powierzchowne badanie nic nie pokaże. No ale ze 3 stowki trzeba zainwestowac.
Podjedż na Węglin to Ci sprawdzę gratisowo. :ok

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 241/606
Wysłany: 2024-12-05, 20:29   

zbyszekwoj napisał/a:
Podjedż do Lublina to Ci sprawdzę gratisowo.

zbyszekwoj napisał/a:
Podjedż na Węglin to Ci sprawdzę gratisowo.

jeden piekarz też gratisowa oddał chleb potrzebującym i z tego wyszło? :shock:

Darson 
Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
Nazwa załogi: Załoga G.
Piwa: 221/151
Wysłany: 2024-12-11, 22:32   

Cytat:
Teraz to już chyba tylko najtrudniejszy moment - podjęcie ostatecznej decyzji

:bukiet: Kupił, nie kupił, kupił, nie kupił, kupił ... ? 🤔

:admin

powiedz, powiedz, powiedz powiedz !!!