Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przyczepa do przewozu małego auta.
Autor Wiadomość
Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 339/86
Wysłany: 2025-05-29, 23:54   

Kazik II napisał/a:
Andrzej 73 napisał/a:
Może taki mały elektryk?

"Hybrydowy, profesjonalny, inteligentny, samochód elektryczny słoneczny" Uff, to już wszystko czy coś przeoczyłem? Wprawdzie nie wiem co to jest "profesjonalny" samochód, ale chyba albo elektryczny albo hybrydowy. :shock:
Aaa, no i sensacyjna okazja: 1% taniej :haha:

A co Tobie się w tym nie podoba?
Jest mały , mało waży 370 kg , zasięg do 200 km , więc o co chodzi? Bo nie kumam???
:spoko

Kazik II 
weteran

Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Piwa: 95/8
Wysłany: 2025-05-31, 14:52   

Andrzej 73 napisał/a:
A co Tobie się w tym nie podoba?
Jest mały , mało waży 370 kg , zasięg do 200 km , więc o co chodzi? Bo nie kumam???
:spoko

Zartuję sobie nie z samochodu ale z opisu. I tej promocji 1% taniej :wyszczerzony:
Więcej poczucia humoru :spoko
Postaw piwo autorowi tego posta

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 339/86
Wysłany: 2025-05-31, 22:12   

Kazik II napisał/a:
Zartuję sobie nie z samochodu ale z opisu. I tej promocji 1% taniej
Więcej poczucia humoru

Kaziu , to przecie chiński portal. Musi być coś gratis. Raz mniej , a raz więcej.

Co do samego wożenia pojazdu czterokołowego za kamperem , to ma to sens gdy zamieszkamy w nim na stałe, :spoko

Janusszr 
Kombatant

Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Piwa: 95/95
Wysłany: 2025-06-01, 08:52   

Andrzej 73 napisał/a:

Co do samego wożenia pojazdu czterokołowego za kamperem , to ma to sens gdy zamieszkamy w nim na stałe, :spoko

, albo boimy się, że nam obwód brzucha zmniejszy się :haha: :haha: :haha:

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 551/433
Wysłany: 2025-06-01, 09:42   

Kazik II napisał/a:
peja76 napisał/a:
spalanie nawet mniejsze, bo jak jade z lawetą to na autostradzie max 90km/h a bez lawety 120....km/h :diabelski_usmiech z lawetą max 10l bez lawety max 12l

A nie lepiej bez lawety jechać 150 - to jeszcze więcej zaoszczędzisz z lawetą :haha: :haha:

Kaziczku,
Czy mówiłem Ci, że kocham te Twoje komentarze? :haha:

ZbigStan 
Kombatant

Twój sprzęt: Frankia I 65 SD
Nazwa załogi: Taborygenii, fani Frani.
Piwa: 1104/329
Wysłany: 2025-06-01, 18:04   

Temat meandruje, a ja chciałbym uzyskać jeszcze kilka informacji. Jadę z przyczepką, zestaw nie przekracza 4250kg, jakie opłaty ponoszę w kraju i zagranicą, jak je uiszczać. Pozdrawiam.
Narty, Włochy 2020

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 121/5
Wysłany: 2025-06-01, 18:37   

ZbigStan napisał/a:
ja chciałbym uzyskać jeszcze kilka informacji. Jadę z przyczepką, zestaw nie przekracza 4250kg, jakie opłaty ponoszę w kraju i zagranicą, jak je uiszczać

Do prowadzenia wystarczy kąt. B .
Ad. opłaty w kraju, niestety e-TOLL, Zakładasz konto i je zasilasz, uruchamiasz przejazd w aplikacji. Samo pobiera z prepaidowej, nie są to jakieś wielkie pieniądze,

mischka 
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Piwa: 146/181
Wysłany: 2025-06-01, 19:01   

ZbigStan napisał/a:
jakie opłaty ponoszę w kraju i zagranicą, jak je uiszczać. Pozdrawiam.

https://camprest.com/pl/blog/porady/oplaty-drogowe-przyczepa-kempingowa-po-europie

rakro1 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Piwa: 267/200
Wysłany: 2025-06-01, 19:06   

Zbyszku, fajny temat👋.
Faktycznie można zastanowić się nad zestawem fajne, komfortowe auto 4x4 plus przyczepą.
A pytanie moje takie - ile może ważyć konstrukcja haka, czyli o ile zwiększy się masa własna kampera?
Zwłaszcza, że np. mój, 7,40, ma lekką konstrukcję podtrzymującą garaż.
Podłużnice kończą się tuż za tylnym kołem.

DI STEFANO 
weteran

Twój sprzęt: Wygodny camper z wozidłem i zmywarką
Piwa: 76/72
Wysłany: 2025-06-01, 19:09   

papamila napisał/a:
ZbigStan napisał/a:
ja chciałbym uzyskać jeszcze kilka informacji. Jadę z przyczepką, zestaw nie przekracza 4250kg, jakie opłaty ponoszę w kraju i zagranicą, jak je uiszczać

Do prowadzenia wystarczy kąt. B .
Ad. opłaty w kraju, niestety e-TOLL, Zakładasz konto i je zasilasz, uruchamiasz przejazd w aplikacji. Samo pobiera z prepaidowej, nie są to jakieś wielkie pieniądze,

Potwierdzam słowa Darka.
Jadac z Łodzi do Małego Paluszka ( nie autostrada) przez Barwinek koszt e-toll to 10 do 15 złocisty,
Jadąc z Wielkopolski (przez Śląsk itd) koszt e-toll 25 - 35 złocisty w tym zdecydowana większość opłat kasują na terenie Wielkopolski..
Słowacja "ziobro" opłat jak również przez Węgry.
W spalaniu nie zauważyłem dużych różnic gdyż ciągnę przyczepy dobrze dobrane do przewożonego sprzętu.
W przeszłości zdarzały się "przepadły" wynikające ze złego doboru przyczep tzn.ich z szerokości i wysokości oraz wyważenia w linii osi przyczepy.

DI STEFANO 
weteran

Wysłany: 2025-06-01, 19:36   

ZbigStan napisał/a:
Temat meandruje, a ja chciałbym uzyskać jeszcze kilka informacji. Jadę z przyczepką, zestaw nie przekracza 4250kg, jakie opłaty ponoszę w kraju i zagranicą, jak je uiszczać. Pozdrawiam.

Przyczepa przyczepie nie jest jednaka.
Z doświadczenia radzę za nabyć coś firmowego ale nie to co stoi przed marketami.
Jedno pewne jest, że sa kiepsko wykonane ( materiały poza gatunkowe),nie trzymają "karosy" mają tendencję
" myszkowania" nawet przy niewielkiej prędkości.
Zaliczyłem też przypadek gdy w nowej przyczepie ( zamówionej w firmie) będąc poza granicami kraju podczas jazdy złamał się dyszel.
Okazało się, że firma dyszle zamawiała na Ukrainie. Z Ukrainy brali też opony, które po zrobieniu jednej wyprawy ok.6000 km nadawały się do wymiany.
Przyczepę gwarancyjnie pożegnałem, oczywiście firmę - znaną na rynku - także.
Nieodwołalnie.
Teraz używam dwie przyczepy (jedna spec.dla mikrocara), druga cargo innej firmy i czuję profesjonalizm w ich wykonaniu.
Niestety z wiadomych powodów nazwę firmy nie mogę podać, ale łatwo można ją ustalić w necie.

przemo.d 
stary wyga

Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Piwa: 27/138
Wysłany: 2025-06-01, 20:37   

rakro1 napisał/a:
Zbyszku, fajny temat👋.
Faktycznie można zastanowić się nad zestawem fajne, komfortowe auto 4x4 plus przyczepą.
A pytanie moje takie - ile może ważyć konstrukcja haka, czyli o ile zwiększy się masa własna kampera?

I ja już poznałem odpowiedzi jak chciałem rampę zamontować a to ta sama konstrukcja więc zerkaj na foty kamperek ponad 7 metrów i odległość od koła spora..
Dokręca się najpierw takie wielkie blachy do ramy auta, śrubami na przestrzał z tulejkami co by nie zgnieść ramy, do tego takie 2 ceowniki z poprzeczkami. U mnie rampa taka składana ale oczywiście mógł by być hak :) myślę, że całość spokojnie około 100kg może ważyć. Rampa to Alu więc lekka ale te mocowania to kawał mela ;)

RAMPA.jpg
Plik ściągnięto 5 raz(y) 159,52 KB

TYl.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 162,46 KB

Ceowniki.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 173,34 KB

tyl_rampa.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 201,3 KB

Wyświetl szczegóły
DI STEFANO 
weteran

Wysłany: 2025-06-01, 22:23   

przemo.d napisał/a:
rakro1 napisał/a:
Zbyszku, fajny temat👋.

I ja już poznałem odpowiedzi jak chciałem rampę zamontować a to ta sama konstrukcja więc zerkaj na foty kamperek ponad 7 metrów i odległość od koła spora..
Dokręca się najpierw takie wielkie blachy do ramy auta, śrubami na przestrzał z tulejkami co by nie zgnieść ramy, do tego takie 2 ceowniki z poprzeczkami. U mnie rampa taka składana ale oczywiście mógł by być hak :) myślę, że całość spokojnie około 100kg może ważyć. Rampa to Alu więc lekka ale te mocowania to kawał mela ;)

Miałem podobne rozwiązanie i podzielam spostrzeżenia Kolegi.
Kilka lat temu założono mi przez serwis platformę Sawiko do przewozu skutera.
Problem zauważyłem gdy kilka razy przewiozłem niezbyt ciężki skuter, pomimo, iż miałem mocowanie przedłużone do zasadniczej ramy (mam AL-KO) to zauważyłem przesunięcie ok. 5 mm w pionie.
Po tych ustaleniach definitywnie odpuściłem przewożenie skutera na platformie i mocno się zastanawiam przed założeniem bagażnika rowerowego na hak holowniczy w celu wożenia dwóch elektryków.
Przewóz lekkich zwykłych rowerów może byłby bez problemów możliwym choć takiej 100 % pewności nie mam. gdyż odległość od zasadniczej ramy do tyłu campera to grubo ponad dwa metry.

przemo.d 
stary wyga

Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Piwa: 27/138
Wysłany: 2025-06-01, 23:27   

Te "ceowniki" poskecane do tych masywnych blach (grubość blach to z 1cm) każdy 6 śrubami nie są mocowane już nigdzie do podłogi kamperka / bo tam w aucie już do końca nic masywnego nie ma :shock: / a więc to jest takie sprężyste w miejscu rampy/haka.
Skuter 125 waga chyba 110 kg + sup czasem także tam jedzie i 10kkm już zrobił, raczej trzyma się to kupy .
Ale do haka to ja bym proponował przyczepę taką na 2 osiach co by nie bujała hakiem góra/dół. Te przyczepki z 4 kolami co same stoją :spoko nie gniotą tak na kule haka. Bo ten hak/platformą to straszna dźwignia jest, jak duży kamperek, w poziomie to spokojnie da radę tylko góra dół może matrwić.
Ale tak szczerze to lawety z jakimś samochodem to ja bym się nie odważył kamperkiem 2kkm ciągnąć
poleciał bym tym samochodem poprostu do hotelu :spoko

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 325/20
Wysłany: 2025-06-02, 07:10   

ZbigStan napisał/a:

tutaj musisz się zagłębić w temat, bo w wielu krajach bywa różnie.
np. w Niemczech opłaty drogowe są dla pojazdów i zespołów pojazdów powyżej 12t DMC.
u nas już od 3,5t DMC.

najbardziej wiarygodne informacje uzyskasz w stowarzyszeniach przewoźników drogowych.

Odpowiedz do tematu