Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
po co Austria czy Węgry.
Autor Wiadomość
joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 546/45
Wysłany: 2025-12-21, 20:18   

Cyryl napisał/a:

kiedyś prowadziłem szkolenia dla kierowców zawodowych z inspektorami ITD, ogólnie oni sprawdzają czy transport jest prowadzony zgodnie z Ustawą o Transporcie Drogowym, więc kampery (niewykonujące transportu drogowego) są dla nich celem w dalekim tle.

I na tym jakże trafnym stwierdzeniu Cyryla proponuję zakończyć tę dyskusję , która nie prowadzi do niczego......... poza chyba jedynie samospełniającą się przepowiednią :spoko

A tak przy okazji to powiedz mi proszę Wiesiu dlaczego interesuje Cię temat ważenia kamperów , skoro sam jeździsz takim z DMC 5,5t ? :mrgreen:
Postaw piwo autorowi tego posta

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 328/21
Wysłany: 2025-12-21, 21:10   

jeszcze tylko wspomnę, że większość dużych kamperów (powyżej 7m długości), ale do 3,5t DMC ma masę własną około 3ton, a są rejestrowane na 4-5 osób.

tutaj poglądowe zdjęcie jak przeciążyć kampera (bez jedzenia i picia), chociaż przydałoby się: "jak nie przeciążyć kampera".

ismove_packliste.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 125,51 KB

Wyświetl szczegóły
jacek2214 
zaawansowany

Nazwa załogi: sadza
Piwa: 4/2
Wysłany: 2025-12-21, 21:42   

MAWI a ile jest tych ciezarowek przeladowanych w stosunku do busow,bo bus to prawie kazdy.

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 342/86
Wysłany: 2025-12-21, 23:38   

Mój siostrzeniec pracujący w drogówce stwierdza , że ważenie kamperów to tylko na rozkaz. Sami od siebie nigdy nie ważyli kampera.
Kolega który pracuje w ITD też twierdzi , że kamper wpada im automatycznie jak ważą busy.
Wychodzi że kamper to pojazd niszowy który otrzymuje baty rykoszetem. :diabelski_usmiech
Wszyscy zgodnie twierdzą aby nie naruszać wagi bez pamięci. Jak będzie przeważony kilkaset kilo to wystarczy wyraz zdziwienia , niewiedzy i lecimy dalej.
:spoko

Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 366/746
Wysłany: 2025-12-21, 23:45   

joko napisał/a:

A tak przy okazji to powiedz mi proszę Wiesiu dlaczego interesuje Cię temat ważenia kamperów , skoro sam jeździsz takim z DMC 5,5t ? :mrgreen:

Wyjąłeś mi to z ust :szeroki_usmiech ,
MAWI lubimy Cię dej żyć drugiemu :szeroki_usmiech
:spoko

Cyryl 
Kombatant

Wysłany: 2025-12-22, 09:42   

jacek2214 napisał/a:
MAWI a ile jest tych ciezarowek przeladowanych w stosunku do busow,bo bus to prawie kazdy.

tutaj jest trochę inaczej niż sobie to wyobrażamy.
pracując przy budowie AOW przywozili nam kruszywo na trzy wagi i mieliśmy nawet 800 rozładunków dziennie.
wagi były do 60 ton, a dopuszczalna masa zespołu pojazdów to 40 ton.
wszystkie były przeładowane, a miałem 3 przypadki, że waga nie objęła, czyli ponad 60t.

jakiś czas temu w Polsce weszły przepisy, że za załadunek współodpowiedzialny jest nadawca i przewoźnik, więc jak dzisiaj ITD złapie przeładowaną ciężarówkę, to mandat dostaje kierowca, grzywnę przewoźnik, po czym ITD udają się do nadawcy, gdzie mandat dostaje wagowy, za wypuszczenie przeładowanego pojazdu, a grzywnę firma (skład czy kopalnia).

to w poważny sposób ukróciło sprawę wagi ciężarówek, choć oczywiście zdarzają się piaskownie gotowe więcej załadować i przewoźnicy gotowi więcej przewieźć, jednak dzisiaj to margines.

co do pojazdów dostawczych, tutaj większość ma kłopot z samą masą własną, bo jak widzimy Sprintera z kontenerem, kabina sypialną i windą, to jego sama masa własna przekracza 3,5t.
ale i tu szykują się zmiany, bo dla pojazdów powyżej 2,5t DMC wykonujących transport drogowy będą wymagane tachografy (od 1.07.2026), celem ograniczenia czasu pracy kierowców.
skończy się praca zgodna z powiedzeniem: "trzy palety, Polska Chiny, w trzy godziny".

transport pojazdami dostawczymi straci swój największy atut - szybkość i część przewoźników po prostu zrezygnuje.

ponieważ życie nie lubi próżni producenci już szykują coś dla tych przewoźników: pojazdy dostawcze do 2,5t przeznaczone do dalekiego transportu z 3-4 miejscami paletowymi, a paleta czasami waży do 1 t.

https://40ton.net/busy-do-25-tony-na-3-lub-4-europalety-szybka-reakcja-na-pakiet-mobilnosci/

jacek2214 
zaawansowany

Wysłany: 2025-12-22, 14:39   

OI O7 2026 Beda wymagane tachografy na miedzynarodowce,a w kraju dalej beda jezdzic.

Cyryl 
Kombatant

Wysłany: 2025-12-22, 14:43   

jacek2214 napisał/a:
OI O7 2026 Beda wymagane tachografy na miedzynarodowce,a w kraju dalej beda jezdzic.

tak jest, dokładnie: wykonujące transport międzynarodowy i przewozy kabotażowe.

MAWI 
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Piwa: 100/17
Wysłany: 2025-12-22, 18:56   

joko napisał/a:
A tak przy okazji to powiedz mi proszę Wiesiu dlaczego interesuje Cię temat ważenia kamperów , skoro sam jeździsz takim z DMC 5,5t ?

Chciałbym tym zaakcentować ,że warto się potrudzić . Sam miałem 4,5t a i tak byłem na granicy DMC.
Łaziłem i pukałem .Długo . Teraz wiem że warto . I gorąco namawiam wszystkich. Kuba ,jestem żywym przykładem uporu, determinacji i walki z głupotą ustalających te durne bariery.
Chciałbym tym potwierdzić ,że nie wystarczy narzekać . Albo liczyć na łud szczęścia. Trzeba samemu coś z tym robić. Żeby omijały naszą brać te bezsensowne haracze. Bo dalej to mur NARAZIE.
ETOLL nadal płacę tyle samo co moje ciężarówki :gwm wożące kilkadziesiąt ton

jacek2214 
zaawansowany

Wysłany: 2025-12-22, 19:31   

W kraju od lutego bedzie drozszy etol i dojdzie wiecej drog płatnych.Wycisna z nas wszystko.

MAWI 
Kombatant

Wysłany: 2025-12-22, 19:39   

jacek2214 napisał/a:
W kraju od lutego bedzie drozszy etol i dojdzie wiecej drog płatnych.Wycisna z nas wszystko.

Czyli kolejna zmiana na dobre. Jak nie kijem ,to go pałą.
My kamperowcy płacący etol to ułamek i udźwigniemy te podwyżki. Ale cały transport wygeneruje kolejne podwyżki.

jacek2214 
zaawansowany

Wysłany: 2025-12-22, 20:44   

Tak szczegolnie zywnosc.

bert 
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
Piwa: 140/4
Wysłany: 2025-12-22, 21:05   

no cóż, wojna upaińska nas kosztuje, ujnijne wydumki ocipiałych biurwokratów nas kosztują a i oni bez tych wydumek też tani nie są, politykierzy rodzimi też szastają pożyczonymi pieniędzmi wiedząc, że nic im za to nie grozi i nie oni te długi będą spłacać.

I to wszystko w kraju w który niegdyś z powodu podwyżki ceny o kilka "groszy" na kilogramie kiełbasy ludzie wychodzili na ulicę od morza po góry.

świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg

MAWI 
Kombatant

Wysłany: 2025-12-22, 21:40   

bert napisał/a:
, wojna upaińska nas kosztuje,

Może lepiej tak niż na froncie . Sam nie wiem co o tym myśleć

jacek2214 
zaawansowany

Wysłany: 2025-12-22, 21:51   

Jakby odpowiadali swoim majatkiem,lub byly takie kary i w Chinach to inaczej by mysleli.

Odpowiedz do tematu