|
|
|
po co Austria czy Węgry. |
| Autor |
Wiadomość |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 14 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 546/45 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2025-12-21, 20:18
|
|
|
| Cyryl napisał/a: |
kiedyś prowadziłem szkolenia dla kierowców zawodowych z inspektorami ITD, ogólnie oni sprawdzają czy transport jest prowadzony zgodnie z Ustawą o Transporcie Drogowym, więc kampery (niewykonujące transportu drogowego) są dla nich celem w dalekim tle. |
I na tym jakże trafnym stwierdzeniu Cyryla proponuję zakończyć tę dyskusję , która nie prowadzi do niczego......... poza chyba jedynie samospełniającą się przepowiednią
A tak przy okazji to powiedz mi proszę Wiesiu dlaczego interesuje Cię temat ważenia kamperów , skoro sam jeździsz takim z DMC 5,5t ? |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 328/21 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2025-12-21, 21:10
|
|
|
jeszcze tylko wspomnę, że większość dużych kamperów (powyżej 7m długości), ale do 3,5t DMC ma masę własną około 3ton, a są rejestrowane na 4-5 osób.
tutaj poglądowe zdjęcie jak przeciążyć kampera (bez jedzenia i picia), chociaż przydałoby się: "jak nie przeciążyć kampera".
ismove_packliste.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 3 raz(y) 125,51 KB |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
jacek2214
zaawansowany
Nazwa załogi: sadza
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Sie 2021 Piwa: 4/2 Skąd: czluchow
|
Wysłany: 2025-12-21, 21:42
|
|
|
| MAWI a ile jest tych ciezarowek przeladowanych w stosunku do busow,bo bus to prawie kazdy. |
_________________ Anita i Jacek |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 342/86 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2025-12-21, 23:38
|
|
|
Mój siostrzeniec pracujący w drogówce stwierdza , że ważenie kamperów to tylko na rozkaz. Sami od siebie nigdy nie ważyli kampera.
Kolega który pracuje w ITD też twierdzi , że kamper wpada im automatycznie jak ważą busy.
Wychodzi że kamper to pojazd niszowy który otrzymuje baty rykoszetem.
Wszyscy zgodnie twierdzą aby nie naruszać wagi bez pamięci. Jak będzie przeważony kilkaset kilo to wystarczy wyraz zdziwienia , niewiedzy i lecimy dalej.
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Cze 2011 Piwa: 366/746 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2025-12-21, 23:45
|
|
|
| joko napisał/a: |
A tak przy okazji to powiedz mi proszę Wiesiu dlaczego interesuje Cię temat ważenia kamperów , skoro sam jeździsz takim z DMC 5,5t ? |
Wyjąłeś mi to z ust ,
MAWI lubimy Cię dej żyć drugiemu
|
_________________ komplet |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

|
Wysłany: 2025-12-22, 09:42
|
|
|
| jacek2214 napisał/a: | | MAWI a ile jest tych ciezarowek przeladowanych w stosunku do busow,bo bus to prawie kazdy. |
tutaj jest trochę inaczej niż sobie to wyobrażamy.
pracując przy budowie AOW przywozili nam kruszywo na trzy wagi i mieliśmy nawet 800 rozładunków dziennie.
wagi były do 60 ton, a dopuszczalna masa zespołu pojazdów to 40 ton.
wszystkie były przeładowane, a miałem 3 przypadki, że waga nie objęła, czyli ponad 60t.
jakiś czas temu w Polsce weszły przepisy, że za załadunek współodpowiedzialny jest nadawca i przewoźnik, więc jak dzisiaj ITD złapie przeładowaną ciężarówkę, to mandat dostaje kierowca, grzywnę przewoźnik, po czym ITD udają się do nadawcy, gdzie mandat dostaje wagowy, za wypuszczenie przeładowanego pojazdu, a grzywnę firma (skład czy kopalnia).
to w poważny sposób ukróciło sprawę wagi ciężarówek, choć oczywiście zdarzają się piaskownie gotowe więcej załadować i przewoźnicy gotowi więcej przewieźć, jednak dzisiaj to margines.
co do pojazdów dostawczych, tutaj większość ma kłopot z samą masą własną, bo jak widzimy Sprintera z kontenerem, kabina sypialną i windą, to jego sama masa własna przekracza 3,5t.
ale i tu szykują się zmiany, bo dla pojazdów powyżej 2,5t DMC wykonujących transport drogowy będą wymagane tachografy (od 1.07.2026), celem ograniczenia czasu pracy kierowców.
skończy się praca zgodna z powiedzeniem: "trzy palety, Polska Chiny, w trzy godziny".
transport pojazdami dostawczymi straci swój największy atut - szybkość i część przewoźników po prostu zrezygnuje.
ponieważ życie nie lubi próżni producenci już szykują coś dla tych przewoźników: pojazdy dostawcze do 2,5t przeznaczone do dalekiego transportu z 3-4 miejscami paletowymi, a paleta czasami waży do 1 t.
https://40ton.net/busy-do-25-tony-na-3-lub-4-europalety-szybka-reakcja-na-pakiet-mobilnosci/ |
|
 |
jacek2214
zaawansowany
|
Wysłany: 2025-12-22, 14:39
|
|
|
| OI O7 2026 Beda wymagane tachografy na miedzynarodowce,a w kraju dalej beda jezdzic. |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

|
Wysłany: 2025-12-22, 14:43
|
|
|
| jacek2214 napisał/a: | | OI O7 2026 Beda wymagane tachografy na miedzynarodowce,a w kraju dalej beda jezdzic. |
tak jest, dokładnie: wykonujące transport międzynarodowy i przewozy kabotażowe. |
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2025-12-22, 18:56
|
|
|
| joko napisał/a: | | A tak przy okazji to powiedz mi proszę Wiesiu dlaczego interesuje Cię temat ważenia kamperów , skoro sam jeździsz takim z DMC 5,5t ? |
Chciałbym tym zaakcentować ,że warto się potrudzić . Sam miałem 4,5t a i tak byłem na granicy DMC.
Łaziłem i pukałem .Długo . Teraz wiem że warto . I gorąco namawiam wszystkich. Kuba ,jestem żywym przykładem uporu, determinacji i walki z głupotą ustalających te durne bariery.
Chciałbym tym potwierdzić ,że nie wystarczy narzekać . Albo liczyć na łud szczęścia. Trzeba samemu coś z tym robić. Żeby omijały naszą brać te bezsensowne haracze. Bo dalej to mur NARAZIE.
ETOLL nadal płacę tyle samo co moje ciężarówki wożące kilkadziesiąt ton |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
| |
|
|
|
 |
jacek2214
zaawansowany
|
Wysłany: 2025-12-22, 19:31
|
|
|
| W kraju od lutego bedzie drozszy etol i dojdzie wiecej drog płatnych.Wycisna z nas wszystko. |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

|
Wysłany: 2025-12-22, 19:39
|
|
|
| jacek2214 napisał/a: | | W kraju od lutego bedzie drozszy etol i dojdzie wiecej drog płatnych.Wycisna z nas wszystko. |
Czyli kolejna zmiana na dobre. Jak nie kijem ,to go pałą.
My kamperowcy płacący etol to ułamek i udźwigniemy te podwyżki. Ale cały transport wygeneruje kolejne podwyżki. |
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
jacek2214
zaawansowany
|
Wysłany: 2025-12-22, 20:44
|
|
|
| Tak szczegolnie zywnosc. |
|
|
|
 |
bert
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
|
Wysłany: 2025-12-22, 21:05
|
|
|
no cóż, wojna upaińska nas kosztuje, ujnijne wydumki ocipiałych biurwokratów nas kosztują a i oni bez tych wydumek też tani nie są, politykierzy rodzimi też szastają pożyczonymi pieniędzmi wiedząc, że nic im za to nie grozi i nie oni te długi będą spłacać.
I to wszystko w kraju w który niegdyś z powodu podwyżki ceny o kilka "groszy" na kilogramie kiełbasy ludzie wychodzili na ulicę od morza po góry. |
_________________ Norbert J. Zbróg
świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

|
Wysłany: 2025-12-22, 21:40
|
|
|
| bert napisał/a: | | , wojna upaińska nas kosztuje, |
Może lepiej tak niż na froncie . Sam nie wiem co o tym myśleć |
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
jacek2214
zaawansowany
|
Wysłany: 2025-12-22, 21:51
|
|
|
| Jakby odpowiadali swoim majatkiem,lub byly takie kary i w Chinach to inaczej by mysleli. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|