Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Montaż klimatyzatora ma dachu
Autor Wiadomość
jerry1 
trochę już popisał

Wysłany: 2026-03-07, 15:45   

Widzę że niektórzy mają tutaj wiedzę nijaką. Np skąd wiem, że ta klima będzie miała około 250-300W poboru?
Proste: 2 silniki jeden 40W drugi podobny plus kompresor jak w lodówce, mają ok 100- 200W.
Natomiast pompy ciepła opisywane powyżej to nic innego jak klimatyzator, to tak jakby powiedzieć że zamiast wiadra lepsze jest wiadro.
Zasada działania jest identyczna, tyle że klima wieje zimnem czy też ciepłem a pompa grzeje wodę w kaloryferach.
700W to moc chłodnicza i nie jest to bardzo mało dla kampera.
A te nowe waty w nowych klimach są pewnie tyle warte co wary w głośnikach. Głośnik wielkości talerzyka o mocy 500w 😀
Postaw piwo autorowi tego posta

Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 397/788
Wysłany: 2026-03-07, 16:47   

jerry1 napisał/a:
Widzę że niektórzy mają tutaj wiedzę nijaką. Np skąd wiem, że ta klima będzie miała około 250-300W poboru?
Proste: 2 silniki jeden 40W drugi podobny plus kompresor jak w lodówce, mają ok 100- 200W.
Natomiast pompy ciepła opisywane powyżej to nic innego jak klimatyzator, to tak jakby powiedzieć że zamiast wiadra lepsze jest wiadro.
Zasada działania jest identyczna, tyle że klima wieje zimnem czy też ciepłem a pompa grzeje wodę w kaloryferach.
A te nowe waty w nowych klimach są pewnie tyle warte co wary w głośnikach. Głośnik wielkości talerzyka o mocy 500w 😀

Wiemy że klimatyzacja to pompa ciepła :) , ale zdaje się nie o to pytałeś, radzimy jedynie żebyś klamora na dach nie pchał a jak już chcesz to zrób jak instrukcja zaleca
Wogóle to pomp ciepła jest kilka rodzajów, w zależności z czego chcemy pozyskiwać ciepło lub chłód, np. powietrze, woda, ziemia
Ale tak czy siak klamora nie zakładaj na dach szkoda dachu :haha:
:spoko

Kazik II 
Kombatant

Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Piwa: 107/8
Wysłany: 2026-03-07, 17:45   

Komplecik napisał/a:

A ja uważam, że powinien założyć. Aby przekonać się empirycznie - bo nasza teoria, jak widać, go nie przekonuje. :haha:

Komplecik 
Kombatant

Wysłany: 2026-03-07, 18:53   

Kazik II napisał/a:
Komplecik napisał/a:

A ja uważam, że powinien założyć. Aby przekonać się empirycznie - bo nasza teoria, jak widać, go nie przekonuje. :haha:

A ja wręcz przeciwnie, szkoda początkującego karawaningowca, powinien pojeździć sprawdzić czy to jest niezbędny gadżet
Ja mam Klimę na dachu i poważnie się zastanawiam nad zamianą na turbowenta manualnie sterowanego pokretłem, miałem zajawkę na maxfana, Tolo wybił mi skutecznie fana z głowy bardzo biednie w porównaniu z turbowentem wieje

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 355/86
Wysłany: 2026-03-07, 19:06   

Moim pierwszym elementem doposażenia była klima i dalej uważam , że jest w upałach zbawieniem.

jerry1 
trochę już popisał

Wysłany: 2026-03-07, 19:55   

A najlepsze jest to, że nie pytałem o zdanie czy warto czy można która lepsza itd tylko o to czym przykleić, uszczelnić jak osadzić.
A jeśli chodzi o początkującego to na forum jestem od zakupu pierwszego kampera 11 lat temu, teraz mam 4go + była też przyczepka.
Sam sobie naprawiam, nie korzystam z serwisów.
Sorry nie mam kampera za 200k i pewnie bym takiego nie kupił że swoimi 26 dniami urlopu.

mischka 
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Piwa: 156/193
Wysłany: 2026-03-07, 20:09   

jerry1 napisał/a:
Sorry nie mam kampera za 200k i pewnie bym takiego nie kupił że swoimi 26 dniami urlopu.

U mnie kamper najwięcej pracuje w weekendy. Podobnie jak Ty nie mam urlopu z gumy, ale lubię sobie gdzieś pojechać w piątek po pracy i wrócić w niedzielę.

jerry1 
trochę już popisał

Wysłany: 2026-03-07, 20:19   

Mam jeszcze motocykl i lotnisko 30km od domu z tanimi lotami więc urlopu mało aby wszystkiego popróbować...

Komplecik 
Kombatant

Wysłany: 2026-03-07, 22:24   

jerry1 napisał/a:
A najlepsze jest to, że nie pytałem o zdanie czy warto czy można która lepsza itd tylko o to czym przykleić, uszczelnić jak osadzić.
A jeśli chodzi o początkującego to na forum jestem od zakupu pierwszego kampera 11 lat temu, teraz mam 4go + była też przyczepka.
Sam sobie naprawiam, nie korzystam z serwisów.

jerry1 w drugim poście napisałem że się nie klei tylko daje uszczelkę a Ty z uporem swoje,
Nie ważne za ile masz kampera bo to jest nie istotne możesz nawet pod namiot i też będzie super, natomiast ważne jest to że Twój kamperek ma kilka lat może kondycyjnie nie potrzebuje dodatkowo 30kg na dachu i my próbujemy ciebie uświadomić że to nie jest dobry pomysł ale jeśli już to na uszczelce, a na kleju to jaki chcesz to se zrób to będzie twój patent, albo się sprawdzi albo nie :szeroki_usmiech

Komplecik 
Kombatant

Wysłany: 2026-03-07, 22:35   

Andrzej 73 napisał/a:
Moim pierwszym elementem doposażenia była klima i dalej uważam , że jest w upałach zbawieniem.

Mnie się nie przydaje w upały bo nie siedzę w kamperze,albo rowerem, albo skuter, albo plaża, albo inne byle na zewnątrz, spać idę do kampera i przy buczacej klimie nie usnę a to co ona zrobi chłodu to nie warto zachodu by to montować,
No chyba że ktoś lubi na wakacjach siedzieć w zamkniętym pomieszczeniu i dusić się we własnym sosie ;) :mrgreen:
Ja mam Klimę zastaną z kamperem tak było :( by nie było było by lepiej, mi oczywiście
Serio lubicie to buczenie za uszami, tylko błagam nie mówcie że Wam nie buczy, nie moja nie buczy moja nie moja nie :haha:

Kazik II 
Kombatant

Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Piwa: 107/8
Wysłany: 2026-03-07, 23:11   

Komplecik napisał/a:
A ja wręcz przeciwnie, szkoda początkującego karawaningowca, powinien pojeździć sprawdzić czy to jest niezbędny gadżet

Ale nie z urządzeniem mocy o jakiej pisze kol. Jerry1. Skoro jednak się upiera, to niech się przekona na własnej skórze.
Nie zgodziłbym się, że klima jest zbędnym gadżetem, zwłaszcza dla podróżujących w południowe rejony. Dzień jak dzień, ale po upałach pow. 35 st. nagrzane wnętrze nie nadaje się do spania jeszcze dobrze po północy.

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 355/86
Wysłany: 2026-03-07, 23:47   

W klimie truma aventa comfort można ustawić kiedy się ma załączyć.
Zanim idziemy spać , klima schładza wnętrze kampera. Jak jest wilgotne powietrze , to włączamy w nocy z dwa razy na noc i tyle. Jak pobuczy na trybie nocnym w sumie pół godziny , to tyle się dłużej pospi.
Ostatnio zmieniony przez Andrzej 73 2026-03-08, 08:14, w całości zmieniany 1 raz  

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 579/47
Wysłany: 2026-03-07, 23:52   

Andrzej 73 napisał/a:
W klimie Trumna

A po co w trumnie klima ? :wyszczerzony:

Andrzejku Uwielbiam Cię :bigok :ok :spoko :spoko :spoko

Komplecik 
Kombatant

Wysłany: 2026-03-07, 23:55   

Okna otwieram przewietrzam i śpię przy otwartych i jest mi dobrze i się wysypiam :spoko :mikolaj

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 579/47
Wysłany: 2026-03-08, 00:09   

jerry1 napisał/a:
Waga 28kg to chyba nie jest jakoś bardzo dużo
......

28kg w klimie o mocy chłodniczej 700W to kosmos .

700W mocy chłodniczej w kamperze to nic i wystarcza w sumie na schłodzenie 1-2m3 przestrzeni wokół łóżka .

Klima dachowa która jako tako radzi sobie w kamperze to Truma Aventa Comfort , ważąca ok. 30kg (czyli podobnie do Twojej) , o mocy chłodniczej 2500W i poborze mocy ok. 900-1000W

Jeśli uważasz że 700W mocy chłodniczej to dla Ciebie ok, to zamiast tej co masz , kup sobie przenośną turystyczną Cybertake S2 PRO, będziesz miał 1500W mocy chłodniczej przy średnim poborze 300-350W , ważące 11kg i zamontujesz to sobie pod podłogą albo w garażu ....... i bez potrzeby używania do tego Sikaflexu :spoko

Odpowiedz do tematu