Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2010-04-23, 11:04
Podgrzewanie wody za pomocą ciepła silnika
Autor Wiadomość
koko 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Piwa: 70/31
Wysłany: 2009-04-12, 18:21   

Takie rozwiązania ma ogrzewanie ALDE
Postaw piwo autorowi tego posta

wmaker 
stary wyga

Twój sprzęt: bezdomny :|
Piwa: 5/20
Wysłany: 2009-04-13, 20:53   

Slawek Dehler napisał/a:
Temat podgrzewania wody użytkowej od ciepła silnika w moim VW jest już rozwiązany od 17 lat. Opisywałem to na tym forum. ;)

Niestety Sławku ekipa sprzątająca chyba się Twoim tematem zajęła, albo nie bardzo umiem szukać.

Poszperałem za to u siebie i kiedyś rozważając teorię popełniłem taki schemacik :shock: :

Zapraszam do obgadania (kto chce może zawrócić z psiej drogi) :box , a admina proszę za TomekW o dbanie o przejrzystość tematu. :idea

CWU Camper.jpg
Teoretyczne rozwiązanie C.W.U. w camperze
Plik ściągnięto 229 raz(y) 115,48 KB

TomekW 
weteran

Twój sprzęt: bezdomny :(
Piwa: 29/5
Wysłany: 2009-04-13, 23:44   

W naszym kampiórku (z wyjątkiem podgrzewania od układu chłodzenia, którego fabrycznie nie było) schemat jest znacznie bardziej prymitywny. Oto krótki opis: zamiast centralnego zbiornika wody są 4 wyjmowane kanisterki 20L i 3 pompy zanurzeniowe: jedna dla ciepłej wody (w łazience) i dwie dla zimnej (osobno dla kanistra w łazience i w kąciku kuchennym. Pompa wody do podgrzewania tłoczy wodę do kranów przez bojler gazowy, uruchamiana jest mikrowyłącznikami przy kranach w łazience lub kuchni.

Wracając do podgrzewania z silnika: chyba trzeba byłoby wpiąć w szereg jakiś elektrozawór z termostatem; w czasie długiego podjazdu pod górę woda mogłaby się zagotować... :gwm Chociaż... powierzchnia wymiany "wężownicy" jest u mnie niewielka, nie jest ona zanurzona w zbiorniku, tylko przyspawana na wierzchu ciągłym spawem na długości 30 cm. Pozostaje problem: czym przesłać czynnik chłodzący na taką dużą odległość: wężami gumowymi? Myślałem o przewodach sztywnych typu PE-X/Al/PE-X, ale przegrzania powyżej 90 st.C mogłyby nie wytrzymać.

wmaker 
stary wyga

Twój sprzęt: bezdomny :|
Piwa: 5/20
Wysłany: 2009-04-14, 08:43   

TomekW napisał/a:
w czasie długiego podjazdu pod górę woda mogłaby się zagotować... :gwm Chociaż... powierzchnia wymiany "wężownicy" jest u mnie niewielka, nie jest ona zanurzona w zbiorniku, tylko przyspawana na wierzchu ciągłym spawem na długości 30 cm. Pozostaje problem: czym przesłać czynnik chłodzący na taką dużą odległość: wężami gumowymi? Myślałem o przewodach sztywnych typu PE-X/Al/PE-X, ale przegrzania powyżej 90 st.C mogłyby nie wytrzymać.

nie sądzę żeby mogło zagotowac przez wężownicę ale zawór podłączony do termostatu nie zaszkodzi. Chyba jednak węże gumowe bo działają trochę jak naczynie wyrównujące ciśnienie przy wzroście temperatury (ale przecież układ chłodzenia może mieć swoje naczynie wyrównujące) jeżeli jednak sztywne to raczej miedź miękka fi 12-15mm (taką wygniesz) - tylko czy ta średnica da odpowiedni przepływ?

Cała trudność ww projekcie to zbiornik, musiałby go wyspawac precyzyjny fachowiec (swoją drogą wężownica zewnętrzna znacznie upraszcza konstrukcję i ma kolejną zaletę że w przypadku rozszczelnienia wężownicy płyny się nie wymieszają oraz że szybciej zlokalizujesz usterkę).

W projekcie są dwie małe grzałki elektryczne, można zastosować jedną większą ale z regulatorem poboru mocy.

Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 544/113
Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2009-07-23, 19:53   

Ja z kolei planuję rozwiązanie łączące wszystkie wymienione, tyle że do podgrzewania przepompowni wody szarej aby nie zamarzała.

Kanister 20l, lekko oczyścić z farby, jak najniżej przylutować dookoła (w płaszczyźnie poziomej, lut miękki zwykły do instalacji CO) rurkę miedzianą miękką, zostawić jeden bok na kryzę, wywiercić otwór i wlytować weń kryzę do grzałki elektrycznej. Oryginalny wlew zostawić na dole do spuszczania wody na zimę. Całość zamontować pod podwoziem pomiędzy elementami ramy i obudować konstrukcją i izolacją. Rurki podłączyć równolegle z nagrzewnicą w samochodzie bez pompki ale przed zaworkiem ogrzewania. Można w szereg zamontować zawór choć to chyba zbędne.
Tylko najpierw napełnić kanister wodą na 2-3 dni wylotem do góry po czym dolewać wody aby resztki paliwa wylały się górą.

Milka - może ją spotkacie?

Odpowiedz do tematu