|
Podatek 3000 zł |
| Autor |
Wiadomość |
bonusik
weteran

Twój sprzęt: Hobby 600...w marzeniach..:))
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Mar 2008 Piwa: 10/15 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-04-20, 18:04
|
|
|
Jak tak dalej pójdzie to się wreszcie naród zbuntuje i zablokuje dosłownie wszystko..
Taki...obywatelski bunt przeciw kretyńskim pomysłom...
Swoją drogą,ciekawe którzy producenci i dealerzy aut maczali palce w lobbingu na rzecz tego "pomysłu" |
_________________ Nawet cień przyjaciela starczy by uczynić człowieka szczęśliwym. |
|
|
|
 |
zibi
zaawansowany
Pomógł: 3 razy Dołączył: 12 Mar 2009 Piwa: 3/20 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2009-04-20, 18:06
|
|
|
Bonusik, pisalismy razem: | bonusik napisał/a: | Jak tak dalej pójdzie to się wreszcie naród zbuntuje i zablokuje dosłownie wszystko..
Taki...obywatelski bunt przeciw kretyńskim pomysłom... |
więc dołóżmy do tego jeszcze podatek od kilograma szarej wody |
|
|
|
 |
Skorpion
Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 280/1363 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-04-20, 18:29
|
|
|
no i podatek od oproznianaia toalet i bedzie komplet |
|
|
|
 |
zibi
zaawansowany
|
Wysłany: 2009-04-20, 18:36
|
|
|
| Skorpion napisał/a: | | no i podatek od oproznianaia toalet i bedzie komplet |
Skorpion jak szara woda - to razem z toaletą pójdzie |
|
|
|
 |
TomekW
weteran

Twój sprzęt: bezdomny :(
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Mar 2007 Piwa: 29/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2009-04-20, 20:41
|
|
|
Zaraz, chwileczkę, nie tak ostro...
Jak na razie doczytałem, że przepis ma obowiązywać samochody OSOBOWE, a ile z naszych kamperków ma tak wpisane w dowodzie?
A swoją drogą ten rozbój w biały dzień uderzyłby przede wszystkim w tych, którzy kasą nie śmierdzą. Już sobie wyobrażam, jak właściciel Maybacha z 2009 roku z triumfalnym uśmiechem wyciągałby z portfela stówkę rocznie...
Na razie pozostaje przyłączyć się do akcji protestacyjnych, na przykład:
http://www.starszeauta.pl/
http://wmw24.pl/stop-auto-tax/listy/brak-zgody/
albo zasypywać protestami serwery partii koalicyjnych:
http://www.platforma.org/pl/kontakt/
http://www.psl.pl/?p=kontakt
i czekać na rozwój sytuacji...
A może to kolejna prowokacja ze strony PiS-u? Celowe działanie dla odbicia elektoratu? |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2009-04-20, 20:49
|
|
|
| TomekW napisał/a: | | Jak na razie doczytałem, że przepis ma obowiązywać samochody OSOBOWE, |
Akcyza też była na osobowe. A za kampery płaciliśmy.
Może sami też zredagujmy nasz list w którym oprócz nie dla takiego podatku napiszemy nie dla akcyzy czy jakichkolwiek innych dodatkowych podatków od kamperów. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
Zaradek
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
|
Wysłany: 2009-04-20, 21:50
|
|
|
EKOLOGIA - słowo wytrych. Pod przykrywką ekoligii można teraz załtwić wszystko. Można sprawić, że drogi nie bedą budowane, można sprawić że normalna rzecz bedzie kosztować 3 razy tyle bo ma tylko w opisie , że jest ekologiczna nawet sławny serwis aukcyjny stworzył zakładkę z rzeczami ekologicznymi. To dlaczego rząd nie miałby załatać dziury budżetowej pod przykrywką ekologii. W tych "ekologicznych" czasach wydaje się to wręcz "naturalne".
O zgrozo jeżeli wejdzie w tak chorej i idiotycznej formie ów podatek (?) ekologiczny. To skończą się moję ( sądzę, że nie tylko moje) marzenia o własnym kamperze .
Interia opisała bardzo obrazowo w kogo uderzy ta opłata. "Przeciętny europejczyk przeznacza 10 pensji na samochód tyle tylko , że w Polsce za 10 pensji możemy kupić 15-letni samochód."
To chyba świadczy o zasobności naszego społeczeństwa.
I cisnie mi się jeszcze jeden cytat ( z jakiegoś satyrycznego rysunku ):
" opodatkujmy biednych - jest ich dużo to i dochód będzie duży "
Pozdrawiam ale minę mam nie wesołą |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

|
Wysłany: 2009-04-20, 21:56
|
|
|
| Damy radę, zarejestrujemy nasze samochody na Słowacji albo na Litwie. Samochody z USA też tamtędy do nas trafiają bo mniejsze cło. Zloty będziemy tam robić połączone z przeglądami rejestracyjnymi i będzie spoko. |
|
|
|
 |
Zaradek
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
|
Wysłany: 2009-04-20, 22:00
|
|
|
@janusz no w to nie wątpię, że jako naród damy sobie z tym radę . Nie takie przepisy się obchodziło, choćby sławetne składaki. |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

|
Wysłany: 2009-04-20, 22:02
|
|
|
| Zaradek napisał/a: | | Nie takie przepisy się obchodziło | W końcu po to są |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 103/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2009-04-21, 00:00
|
|
|
Taaaak, MF gruchnęło takim pomysłem, że aż obudziłem się ze snu zimowego. Mnie to osobiście nie dziwi, lobby samochodowe łazi po ministerialnych gabinetach i mw. co rok podsuwa na biurka nowe pomysły (a może i załączniki do nich?) jak wspomagać biznes dealersko-serwisowy. Nie będę wszystkiego przypominać, ale na przestrzeni 10-15 lat trochę by się tego uzbierało. Wystarczy jeszcze podjudzić dziennikarzy, że lawina złomu przewala się po ojczystych drogach i publika kiwa z uznaniem głowami.
Czekam tylko jak przebudzą się macherzy z innych branż i z ekologiczną frazeologią każą nam wymieniać na nowe: lodówki, maszynki do mięsa, odkurzacze, brytfanny i kalesony! Już widzę oczami wyobraźni jak na nielegalnej starej kuchni gazowej warzę nocą w piwnicy grochówkę na boczku.
Ja tam bym obłożył podatkiem ekologicznym kobity poślubione przed 1992r - niejeden by się ucieszył z takiej okazji do wymiany sprzętu na nowszy |
|
|
|
 |
MariuszB
zaawansowany

Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Mar 2008 Piwa: 5/5 Skąd: Warszawa/Bayern :)
|
Wysłany: 2009-04-21, 00:38
|
|
|
| bonusik napisał/a: | Jak tak dalej pójdzie to się wreszcie naród zbuntuje i zablokuje dosłownie wszystko..
Taki...obywatelski bunt przeciw kretyńskim pomysłom...
|
Bonusik.... myślę, że nie zblokuje niczego . Pokrzyczą, pokrzyczą wszyscy i tyle.
Uważam, że narazie jest zbyt wcześnie aby się podniecać. Na tą chwilę nieznane są żadne konkrety/ parametry/ kryteria. Najprawdopodobniej w przypadku osobówek będzie miała znaczenie norma emisji spalin jaką auto będzie spełniać a także jego pojemność... Pewne jest jedno- napewno coś wprowadzą i napewno nam nie będzie lepiej tylko gorzej ... Tak, jest to śmiech nerwowy
Żadne to pocieszenie ale w Niemczech od zarania dziejów jest coś takiego jak podatek steuer i płaci się go raz do roku. W przypadku starszych samochodów z dużą ilością kubików (lub kfz wohnmobil- masa całkowita), niespełniających żadnych norm spalin są to kwoty znaczące... np. 300- 400 eur.
Tutaj dokładna tabela:
Steuer na KFZ - kampery
Dla odmiany stawki na osobowe diesle w/g norm Euro:
PKW/ osobówki diesel
Tak więc wszystko przed nami... |
_________________ Pozdrawiam
MariuszB |
|
|
|
 |
AUTOJUR
Kombatant

Twój sprzęt: TRANSIT-RIVIERA 1996
Pomógł: 8 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Piwa: 9/1 Skąd: Poznań okolica
|
Wysłany: 2009-04-21, 09:17
|
|
|
EKOLOGIA Tylko się :zastrzelić |
|
|
|
 |
zibi
zaawansowany
|
|
|
|
 |
bonusik
weteran

Twój sprzęt: Hobby 600...w marzeniach..:))
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Mar 2008 Piwa: 10/15 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-04-21, 15:14
|
|
|
Ludziska wreszcie się wkurzą i wyjadą na ulicę... |
_________________ Nawet cień przyjaciela starczy by uczynić człowieka szczęśliwym. |
|
|
|
 |
|
|