|
|
1-go czerwca wyjazd. Mikołaj ma już stopnie na świadectwo. |
Autor |
Wiadomość |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2337 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2009-05-06, 11:26
|
|
|
papamila napisał/a: | jeżeli coś mógłbym podpowiedzieć
myślę że nawet powinny ulec zmianie......
............plan przerażająco ambitny, przy średniej dziennej ponad 500 km
to nawet mogą przestać Cię lubić
Moim zdaniem skróć trasę albo dodaj urlopu. |
Absolutna racja. Dodam od siebie, że ten plan Jarek nazwał "przerażająco ambitnym" przez grzeczność. Tak naprawdę, drogi pari, to jest to plan po prostu nie dobry. Aby go sensownie zrealizować potrzeba 30-tu dni.
Przemyśl go jeszcze.
Pozdrawiam i życzę fajnej wyprawy. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
Black Cadillac
trochę już popisał a dużo można się od niego dowiedzieć.

Twój sprzęt: FORD-BENIMAR 496 NK
Nazwa załogi: K1-Agata i Janusz
Dołączył: 27 Kwi 2009 Postawił 1 piw(a) Skąd: Kąty Wrocławskie
|
Wysłany: 2009-05-06, 15:24
|
|
|
Chyba macie rację. My chcemy też zwiedzić jak najwięcej, ale chcemy jeszcze ryb połowić i przeznaczyliśmy 2 tyg. chyba nie zwiedzimy jak najwięcej, ale ryb połowimy.
2 TYG. W NORWEGII + DOJAZD I POWRÓT. To chyba z trzy i pół tygodnia wyjdzie razem. |
|
|
|
 |
elvis
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: fia ducato
|
Wysłany: 2009-05-07, 00:00
|
|
|
Witajcie
jestem tu nowy , więc na początek pozdrawiam wszystkich Camperowców:)
A co do tematu to dodam tylko tyle że też wybieramy się do Norwegi 6-czerwca.
Termin sztywny . Chętnie się dołączymy , lub zapraszamy z nami:) |
|
|
|
 |
Black Cadillac

|
Wysłany: 2009-05-08, 21:46
|
|
|
Więc wyjazd napewno między 15-25 czerwca, Przekonali mnie wszyscy, że wcześniej może być za zimno i białe noce pewniejsze w tym terminie. Wędkowanie napewno i to z łódki i z brzegu. Trasa zaplanowana przez Danię, most do Malmo, potem drogą nr 6 w kierunku północnym, następnie zwrot w kierunku zachodnim do Bergen, Trondheim i dalej na północ. Termin powrotu nie ustalony, ale gdzieś po trzech tygodniach wędkowania. Nie mamy w planie zabierania ryb do Polski. Zdjęcia, smażenie dla własnych potrzeb i może jakiś rekordzik padnie. Może ktoś z forumowiczów podpowie coś w temacie, ponieważ jedziemy pierwszy raz na Norwegię, przeczytaliśmy chyba wszystko o Norwegii na forum, ale zawsze to mało. No i czekamy nadal na chętne załogi w tym terminie. Jedziemy w cztery osoby pełnoletnimFiatem Ducato 2,5d z zabudową Fendt. |
|
|
|
 |
Dorota i Robert
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: 9lat James Cook teraz HYMER
Pomógł: 4 razy Dołączył: 01 Wrz 2007 Piwa: 5/2 Skąd: Niemcy
|
Wysłany: 2009-05-08, 23:21
|
|
|
Omijajcie "zielone" drogi tzw. turystyczne, mozna tam dobrze odpoczac w ciagu dnia, ale noclegi sa zabronione.
Ryby lowilismy na Hitrze stojac na kampingu (2 +1+pies+przystan na ponton=20 euro)
Inne noclegi to boczna droga w gore strumienia, (zobaczyc skad jest ta woda),
Kosciol na koncu drogi w atlasie np. ADAC.
Informacje z WOMO, albo po prostu to jest ladnie i nie wyglada, zeby komus przeszkadzalo.
Prawie wszedzie spotykalismy miejsca po ogniskach i tez tam smazylismy nasze ryby albo swojska kielbase.
Uwaga w sklepach: ceny sa czesto podawane za 100g a wyglada jak okazja. Kupilam w zeszlym roku 500g czeresni "okazyjnie" za 5 euro.
Placic najwygodniej karta kredytowa, mozna tez w sklepie podac wieksza sume i miec w ten sposob "darmowa" gotowke. Nr PIN potrzebny na samoobslugowych stacjach benzynowych tez w Dani.
Piwo - pakowc ile sie da. 0,33l ok.3,5 euro.
Szerokiej Drogi |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2009-05-09, 08:51
|
|
|
Black Cadillac napisał/a: | Jedziemy pełnoletnimFiatem Ducato 2,5d |
sprawdż stan opon, muszą być naprawdę dobre,
nowe klocki hamulcowe albo zapasowe
zapasik paliwa - daje pewność w sytuacji podbramkowej
ni o powodzenia |
|
|
|
 |
relabi
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Mirage
Nazwa załogi: Hela
|
Wysłany: 2009-05-09, 10:34
|
|
|
zgadzam sie z radami Papamili,kazda awaria na pustkowiu moze zachwiac najlepsze relacje na pokladzie,takze musisz dokladnie przegladnac pod wzgledem trchnicznym kampera;hamulce(wymiana plynu),opony,paski,sprawdzic lozyska,malo jest tam warsztatow a ich gestosc nie zawsze pokrywa sie z miejscem awarii a ceny na uslugi nie naleza do rewelacyjnie niskich.Ale wszelkie ryzyka rekopensuja widoki nooo... i Ryby,Powodzenia |
|
|
|
 |
Black Cadillac

|
Wysłany: 2009-05-09, 23:14
|
|
|
mam nowe opony, nowe klocki hamulcowe, silnik chodzi jak żyleta, pali około 9,2 na 100km i ma 122tys przebiegu, a z górkami i wzniesieniami radzi sobie na piątym biegu.co jeszcze możecie doradzić? wszystkie uwagi skrupulatnie notuję, napewno się przydadzą.Janusz |
|
|
|
 |
cudaniewidy
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: t5 multivan
Nazwa załogi: trombki
|
Wysłany: 2009-05-10, 11:52
|
|
|
Black Cadillac napisał/a: | Wędkowanie napewno i to z łódki i z brzegu (...) ale gdzieś po trzech tygodniach wędkowania. Nie mamy w planie zabierania ryb do Polski. Zdjęcia, smażenie dla własnych potrzeb i może jakiś rekordzik padnie. |
co prawda nie jestem wytrawnym ani żadnym wędkarzem, mało tego jedyne ryby jakie złapałem to te w norwegii, ale jeśli mogę doradzić to podczas wyprawy w 06 dowiedziałem się że należy natychmiast oprawiać złowione ryby, wiąze sie to z jakimiś przepisami na temat dręczenia zwierząt, nie wiem jaki jest na to odzew policji czy "inspektorów wędkarskich" natomiast dwukrotnie mi zwrócili mi uwagę łowiący obok wędkarze........
co do miejsc to praktycznie wszedzie na wodach otwartych mozesz łowić ( rzeki i jeziora wymagają dodatkowych opłat, często bardzo wysokich) a z takich miejsc nieprawdopodobnych polecam mostek na drodze atlantyckiej ( wręcz nieprawdopodbne miejsce - o odpowiedniej godzinie rybki mozna zlapać za ogon, skrzela czy górną płetwę ) oraz saltstraumen (w okolicach najsilniejszego na świecie prądu morskiego) gdzie ujrzysz kilka setek wędkarzy w jednym miejscu i każdy, no prawie każdy coś łowi... |
|
|
|
 |
Black Cadillac

|
Wysłany: 2009-05-18, 16:14
|
|
|
Wyjazd zbliża się małymi kroczkami, ale coraz szybszymi. |
|
|
|
 |
Pawcio
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Pomógł: 12 razy Dołączył: 29 Wrz 2008 Piwa: 141/471 Skąd: z Nienacka
|
Wysłany: 2009-06-01, 07:14
|
|
|
Dzisiaj pierwszy... To już pewnie zaczynacie się turlać na północ! |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|