Przesunięty przez: janusz 2012-08-22, 11:15 |
Elektryczny zawór wody szarej. |
| Autor |
Wiadomość |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/128 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2009-07-21, 17:27
|
|
|
| janusz napisał/a: | | Jednocześnie da się bardziej precyzyjnie ustawić opróżnianie kropelkowe niż w zaworze kulowym gdzie czynny ruch to tylko ćwierć obrotu. | janusz nie zaprzeczaj swoich wypowiedzi - do ministra walisz o szarą wodę że to nie etycznie, a tu kombinujesz jak stworzyć zagrożenie na drodze |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2009-07-21, 17:56
|
|
|
| eler1 napisał/a: | | janusz napisał/a: | | Jednocześnie da się bardziej precyzyjnie ustawić opróżnianie kropelkowe niż w zaworze kulowym gdzie czynny ruch to tylko ćwierć obrotu. | janusz nie zaprzeczaj swoich wypowiedzi - do ministra walisz o szarą wodę że to nie etycznie, a tu kombinujesz jak stworzyć zagrożenie na drodze |
Nie prawda chcę tylko równomiernie nawadniać własny ogródek
Jednocześnie mieć oręże dla walki o miejsca spuszczania ścieków. A jak przyjdzie spóścić się pod Sejmem albo URM to przecież nie będę wychodził z samochodu bo dostanę gazem po oczach. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 15 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 539/112 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2009-07-21, 21:21
|
|
|
| No u mnie kropelkowanie może się odbywać dwu calowym wylotem. Jak pod sejm to ze mną! Tylko ciężko mi będzie uciekać.... |
_________________ .
.
"Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2009-07-22, 11:08
|
|
|
A może modernizacja systemu kropelkowego: rozpylacz z wiatraczka. Oczywiście wiatraczek zasilany z małego ogniwa solarnego - bo wiadomo, ekologia najważniejsza. Wersja luksusowa z elektronicznie regulowana średnicą rozprysku, np. w zależności od prędkości jazdy. Można by też podświetlić ładnie kolorowymi światłami rozpryskiwaną ciecz, co może zachwycić miłośników tuningu i fontannowych widowisk typu "światło i dźwięk".
OK. Chowam sie do cienia. |
|
|
|
 |
Aulos
weteran

Twój sprzęt: Bürstner Solano na Ducato
Nazwa załogi: SOKOŁY
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Lut 2007 Piwa: 62/37 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2009-07-22, 11:10
|
|
|
| kaimar napisał/a: | | Można by też podświetlić ładnie kolorowymi światłami |
Koniecznie LED |
_________________ "Nosiciel nieuleczalnej kamperomanii"
 |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 15 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 539/112 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2009-07-22, 11:56
|
|
|
To lepiej rurką podprowadzić za drugi tłumik przed końcówką rury wydechowej. W razie kontroli można powiedzieć "Zobacz Pan jakie paliwo sprzedają. Normalnie sama woda, a do tego szambem zalatuje!!!"
Choć jak się nad tym chwilę zastanowić... Część odparuje, część rozpyli, a reszta będzie wyglądać jak skroplona para wodna.... Tylko końcówkę wydechu zrobić z nierdzewki i lekko pochylić w dół....
Wiem wiem. Zaraz ktoś mnie oskarży o czołogowe rozwiązania. Ale eżektorowe systemy odkażania stosowane są nie tylko w czołgach ale również w samochodach ciężarowych
Tylko gdzie tu odkażanie??? |
_________________ .
.
"Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2009-07-26, 09:12
|
|
|
Wracając trochę do tematu. Czy ktoś się orientuje, czy są jakieś standardy lub chociaż zalecenia, jak powinien być skonstruowany i gdzie umieszczony spust wody szarej. Czy stosuje się jakieś typowe przyłącza specjalnie przeznaczone do obsługi zbiorników kamperowych i przyczepowych ścieków. Jak są skonstruowane i gdzie, w którym miejscu waszych pojazdów umieszczone są zawory i wyprowadzenia do spuszczania ścieków.
Może ktoś wie jak to jest rozwiązane na jachtach. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2009-07-26, 10:36
|
|
|
U mnie w dwóch kamperach jest złącze do systemu 3 calowego. W załączniku strona z katalogu - to co ja mam to pozycja 24
0437.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 5349 raz(y) 145,27 KB |
|
|
|
|
 |
lepciak
weteran
Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Piwa: 61/39 Skąd: Gdańsk-Oliwa
|
Wysłany: 2009-07-26, 18:34
|
|
|
kaimar | Cytat: | | U mnie w dwóch kamperach jest złącze do systemu 3 calowego |
W Twoim przypadku przestajemy mówić o spuście wody szarej a zaczynamy o zrzucie kanalizacji. A to już całkiem inna historia . |
_________________ lepciak
''A najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy przeważnie nic nie mają do powiedzenia''
 |
|
|
|
 |
Rockers
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT 28
Nazwa załogi: Rockersiki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Sie 2008 Piwa: 23/14 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2009-08-14, 12:54
|
|
|
to ci dopiero mechanizacja
poproszę o zdjęcia jak już będzie kamerka ( a będzie miała wycieraczkę jak by się tak w czasie drogi zabrudziła ?? ) |
|
 |
Marek
stary wyga

|
Wysłany: 2009-08-14, 13:12
|
|
|
A co na to KAMPERFAN .
Generalnie na poważnie pomysł się podoba, w razie czego przyjadę na montaż.
Marek
Ps głupio wygląda z osobówki jak z campera leje się 3 `` rurą . Widziałem jak to czynił camper na niemieckich tablicach i tu Dakota opowiadając o zachowaniu się tej Nacji ma rację. |
_________________ "Róbmy swoje" |
|
|
|
 |
annihilatus
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2009-09-17, 15:06
|
|
|
| Są eletrozawory wodne 12V i 24 V typowo samochodowe -zastosowanie w obiegach wodnych cieczy chłodzącej -szczególnie jak jest zamontowane wodne ogrzewanie postojowe ,chociaż w Mercedasach BMW i Oplach są w instalacji już w standarcie.Koszt używanego -sprawnego na szrocie to około 80-100 PLN.Nowe(taniej firmy) od conajmniej 200 PLN wzwyż. |
|
|
|
 |
bonusik
weteran

Twój sprzęt: Hobby 600...w marzeniach..:))
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Mar 2008 Piwa: 10/15 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-09-17, 20:00
|
|
|
| annihilatus napisał/a: | | w Oplach są w instalacji już w standarcie |
Jesteś w błędzie....
Po pierwsze zawory ogrzewania nie są sterowane elektrycznie lecz podciśnieniowo
Po drugie nie każdy Opel ma takie zawory
Po trzecie kosztują maksymalnie do 80 zeta...
Pozdrowionka.. |
_________________ Nawet cień przyjaciela starczy by uczynić człowieka szczęśliwym. |
|
|
|
 |
annihilatus
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2009-09-18, 11:05
|
|
|
Przykro mi ale nie masz racji-Ty piszesz o zaworach regulujących instalacji klimatronik a nie o elektrozaworach płynu które zamykają i otwierają cały obwód.W mercach i bmw są standartowo dwa tuż przed nagrzewnicą.W oplu omedze bez climy automatycznej miałem tylko jeden miedzy elektryczną pompką obiegu płynu a nagrzewnicą:)
Pomysł załozeniem kamerki do celowania zaworem na kratke bardzo mi sie podoba-duże piwo )
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
bonusik
weteran

Twój sprzęt: Hobby 600...w marzeniach..:))
Pomógł: 4 razy Dołączył: 13 Mar 2008 Piwa: 10/15 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-09-18, 12:01 Zaworek
|
|
|
Zalączam fotkę zaworu nagrzewnicy..
Jakoś nie widać zasilania elektrycznego
Co do pompki wspomagającej chlodzenie jest sterowana osobno i zalącza się tylko gdy jest taka potrzeba,nie pracuje caly czas..
No..chyba,że ktoś cosik pokombinowal ,często się to zdarza gdy sterownik ma awarię i pompa pracuje bez przerwy..
zawór nagrzewnicy.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 3104 raz(y) 47,05 KB |
|
_________________ Nawet cień przyjaciela starczy by uczynić człowieka szczęśliwym. |
|
|
|
 |
|
|