|
|
|
Malowniczy szlak kolejowy wśród bajkowego krajobrazu. |
| Autor |
Wiadomość |
TomekW
weteran

Twój sprzęt: bezdomny :(
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Mar 2007 Piwa: 29/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2010-04-10, 00:22
|
|
|
Za piwko dziękuję!
| Tadeusz napisał/a: | | Tomek jest pasjonatem i naszym GURU od pociągów, lokomotyw, kolejek wąskotorowych i wszystkiego co jeździ po szynach, z drezynami włącznie |
Tadeusz trochę przesadza. Do guru mi daleko (znam wiele osób, które bardziej na to miano zasługują), ale faktem jest, że kolej jest moją pasją od dzieciństwa, chociaż moja rodzina nie ma żadnych tradycji kolejarskich. Wystarczyło, że jako kilkulatek mieszkałem przy torach i chodziłem na spacery z babcią obserwować przejeżdżające pociągi. Już wtedy tor kolejowy był dla mnie jakąś niemal mistyczną tajemnicą, pobudzał moją wyobraźnię. Od prawie 20 lat jestem czynnym (w granicach rozsądku!) miłośnikiem kolei: jeżdżę po Polsce pociągami rozkładowymi, specjalnymi (na zamówienie pasjonatów), robię zdjęcia, zbieram bilety, rozkłady jazdy, literaturę i inne kolejowe pamiątki. Oczywiście robię to w miarę posiadanego wolnego czasu, o który u mnie ostatnio baaardzo ciężko...
| Cyryl napisał/a: | likwidacja części linii PKP i PKS miały taki sam mechanizm.
konduktor lub kierowca jeżdżący na stałe na jakieś lokalnej trasie poznaje ludzi i razem dochodzą do wniosku: po co ma zarabiać PKP/PKS jeżeli może konduktor/kierowca. i tak się dzieje pasażerowie zamiast kupować bilety dają w łąpę.
po jakimś czasie ktoś dokonuje analizy i wychodzi mu, że na tej trasie jeździ 5-10 osób miesięcznie. w takim razie to połączenie jest nikomu nie potrzebne i zostaje zlikwodowane. a potem są protesty ludności i związków zawodowych, bo likwidacja linii to mniej miejsc pracy. |
Masz rację, ale nie do końca. Rzeczywiście na kolei miał miejsce proceder określany skrótem "PKP" (Płać Konduktorowi Połowę), ale znacznie groźniejsze w skutkach było tzw. wygaszanie popytu. Odbywało się to mniej więcej tak: na linii lokalnej, na której kursowało np. 5 par pociągów dziennie "wycinano" 3 pozostawiając "muchowozy" - te o najmniej atrakcyjnych godzinach kursowania (zwykle jedynymi oprócz much pasażerami byli kolejarze dojeżdżający do pracy). Czasem zmieniano rozkłady tak, aby zepsuć skomunikowania (przesiadki) na inne pociągi na stacjach węzłowych. Frekwencja oczywiście "leciała na łeb", a "góra" miała czarno na białym dowód na nierentowność linii. Co ciekawe, zamknięcia linii nie wiązały się z masowymi zwolnieniami pracowników, których zwykle przenoszono na inne stanowiska, nieraz sztucznie utrzymywane.
Zainteresowanym tematem linii i stacji kolejowych (tych czynnych, nieczynnych i nieistniejących) polecam największą w PL bazę danych: http://kolej.one.pl/ |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2356 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2010-04-10, 03:15
|
|
|
| TomekW napisał/a: | | Tadeusz trochę przesadza. |
Eeeee...tam.
| TomekW napisał/a: | | Do guru mi daleko (znam wiele osób, które bardziej na to miano zasługują) |
Ale my takich nie znamy oprócz Tomka.
| TomekW napisał/a: | | faktem jest, że kolej jest moją pasją od dzieciństwa, |
A jednak!
| TomekW napisał/a: | Od prawie 20 lat jestem czynnym (w granicach rozsądku!) miłośnikiem kolei: jeżdżę po Polsce pociągami rozkładowymi, specjalnymi (na
zamówienie pasjonatów), robię zdjęcia, zbieram bilety, rozkłady jazdy, literaturę i inne kolejowe pamiątki. |
A nie mówiłem!!!??? |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 356/23 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2010-04-10, 04:44
|
|
|
| TomekW napisał/a: | | ...Rzeczywiście na kolei miał miejsce proceder określany skrótem "PKP" (Płać Konduktorowi Połowę)... |
ja raczej znam się na transporcie na miękkich kołach, a tam było tak:
"nie ma to jak pekaes,
wszyscy kradną, jeszcze jest". |
|
 |
lepciak
weteran
Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Piwa: 61/39 Skąd: Gdańsk-Oliwa
|
Wysłany: 2010-04-10, 13:52
|
|
|
Adi | Cytat: | | Nie chcę biadolić nad PKP - ale oni są tak ułomni, że nie potrafią utrzymać PKP Intercity, |
Ale w dniu kolejarza mnóstwo generałów kolejnictwa maszeruje niezbyt dziarsko (z powodu ponad emerytalnego wieku) w czapkach ze złotymi otokami do kasy po premie za utrzymanie PKP Intercity - i nie tylko Intercity, w stanie totalnego rozkładu. |
_________________ lepciak
''A najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy przeważnie nic nie mają do powiedzenia''
 |
|
|
|
 |
Duszka
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato Fendt
|
Wysłany: 2010-04-10, 21:13
|
|
|
| Nie to nie tak miało być zupełnie nie tak,cały świat miałybć nasz.Tak śpiewał mój ziomal Krzysztof Cugowski.Te tory nie miały zarosnąć drzewkami.Tam miało tętnić życie.To smutny widok. |
_________________ szwagry z załogami z lubelskiej grupy, pozdrawiają wszystkich pozytywnie zakręconych miłośników caravaningu
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|