|
Chcę mieszkać na stełe w kamperze, proszę o rady |
| Autor |
Wiadomość |
kazbar
weteran

|
Wysłany: 2010-05-21, 21:27
|
|
|
| Ted69 napisał/a: |
Hmmmm - czyzby w zeszlym roku byly dwa JC w Zakopanem z podobnego rocznika i w podobnej cenie ?
|
Jeśli miał na dachu bagażnik i kufer a z tyłu na rower i narty, to ten sam.
Ja go osobiście nie widziałem. Dostałem dużo zdjęć na maila i rozmawiałem z właścicielem telefonicznie. Podesłałem kolegę z Zakopanego na oględziny. Zanim sprawę przemyślałem, po kamperze nie zostało nawet śladu. Ktoś inny był szybszy. |
|
|
|
 |
pirat666
weteran

Twój sprzęt: Ducato 1.9D Dethleffs
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Kwi 2009 Piwa: 9/17 Skąd: Warszawa-Wesoła
|
Wysłany: 2010-05-21, 21:43
|
|
|
http://moto.allegro.pl/it...y_serwisow.html
Może coś takiego ?
Wielu kolegów ma L300 i spisują się bardzo dobrze - sami też przymierzaliśmy się do takiego sprzętu.
w zasadzie przy zakupie jakiegokolwiek sprzętu to załóż sobie iż wszystko jest do lekkiego/mocniejszego poprawiania.
Listy rzeczy do sprawdzenia jest na forum bardzo wiele i te same rzeczy trzeba sprawdzać i jak nie masz doświadczenia to niezbędny jest ktoś kto się tym zajmuje zawodowo. np przeglądnąć piecyk, kuchenkę, lodówkę, boiler wszystko na gaz !!!
Uszczelnienie.
Teraz conieco o kosztach mieszkania cały rok
ogrzewanie jest - fajnie ale ... przy morozach na poziomie -15 butla 11l gazu spalisz w ciągu 2 dni !!! (45-55zł / butle)
przy tej zimie tylko Janusz powie Ci ile kosztuje utrzymanie 15-20 stopni w autku
Prąd nie jest niezbędny w lecie jak się ma solarki ale w zimie na 95% one nie będą generowały odpowiedniego prądu.
Kolejna sprawa to wilgoć w takim autku w zimie (gotowanie, mycie itp)
weekend w zimie to nie problem ale mieszkanie cały czas może być spory problem z wilgocią, no chyba że uciekniesz do ciepłych krajów. |
_________________  |
|
|
|
 |
Filip
zaawansowany
Twój sprzęt: Bavaria T73
|
Wysłany: 2010-05-21, 21:47
|
|
|
Mój kamperek jest przykładem tego, że za 20 000 zł można fajne autko kupić. Łatwiej chyba w totka wygrać ale warto próbować
Polecam kolege LEGALO. Ma dobrą rękę w takich autkach i może coś sprowadzić.
Pozdrawiam
Filip |
|
|
|
 |
bubsonn
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-05-21, 21:47
|
|
|
Jeżeli chodzi o markę to najlepiej na jakie zwracać szczególną uwagę?
Są takie ? pewnie Mercedes jest w czołówce |
|
|
|
 |
kazbar
weteran

|
Wysłany: 2010-05-21, 21:54
|
|
|
| Ted69 napisał/a: | Mial bagaznik, mial kufer - reszty nie pamietam. Zdjec nie mam.
W tym ktory ogladalem przeciekalo okno dachowe i zalalo srodek - wykladzina sufitu i podlogi byla wywalona (byla cala namoknieta i podgnila) a kamperek przykryty plandeka czekal na wiosne. Jak wyglada teraz - nie mam pojecia. |
Być może więc to ten sam a być może nie.
Gdy kupiłem Volkswagena to myślałem że w okolicy tylko ja jeden mam takiego. Po pewnym czasie okazało się , że troche się myliłem. Co jakiś czas mijał mnie na drodze właśnie Volkswagen
Potwierdza się jednak to co mówisz...koniecznie trzeba ogladać osobiście!.
Ogólnie rzecz biorąc James Cook to byłby chyba dobry wybór. Takie mam wrażenie. |
|
|
|
 |
tomo
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: bawarska szafa dwudrzwiowa
|
Wysłany: 2010-05-21, 22:02
|
|
|
W takich pieniądzach ja poszedłbym w te stronę
http://moto.allegro.pl/it..._3_m_super.html
Po odpowiednim przygotowaniu autko może służyć cały rok - zwłaszcza w Hiszpanii
Podobny jest do mojej szafci, a każda sroka swój ogonek chwali
Życzę pomyślności w poszukiwaniach
Tomek |
_________________ Żyć - można
Kamperować - musi się |
|
|
|
 |
bubsonn
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-05-21, 22:09
|
|
|
Zimę to spokojnie mogę przeczekać w jakimś cieplejszym kraju taki miałem zamiar od początku , więc nie przygotowuje się na ekstremalne minusowe temperatury, a grzanie butlą i wydawanie 40 50 zł na 2 dni zdecydowanie nie jest dla mnie
|
|
|
|
 |
bubsonn
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-05-21, 22:27
|
|
|
Ten L300 jest świetny , bardzo mi się podoba to jest to co chciałbym mieć, a c wy na to |
|
|
|
 |
kazbar
weteran

|
Wysłany: 2010-05-21, 23:18
|
|
|
| Ted69 napisał/a: | Mial bagaznik, mial kufer - reszty nie pamietam. Zdjec nie mam.
W tym ktory ogladalem przeciekalo okno dachowe i zalalo srodek - wykladzina sufitu i podlogi byla wywalona (byla cala namoknieta i podgnila) a kamperek przykryty plandeka czekal na wiosne. Jak wyglada teraz - nie mam pojecia. |
Przepraszam że wracam do Zakopanego ale już sobie wszystko przypomniałem.
Miał taki dziwny bagażnik na dachu jak do przewożenia drabin. Początkowo myślałem, że kamper służył w jakiejś firmie budowlanej jako ciężarówka ale właściciel wyjaśnił mi, że jest kajakarzem (stąd pisałem o sportowcu) i woził na tym "stelażu" kajaki na zawody.
I nie było to jesienią tylko wiosną
Więc może były dwa takie kamperki albo...wszystko mi się poplątało |
|
|
|
 |
pirat666
weteran

|
Wysłany: 2010-05-21, 23:22
|
|
|
| bubsonn napisał/a: | Ten L300 jest świetny , bardzo mi się podoba to jest to co chciałbym mieć, a c wy na to |
Ma chyba wszystko co Ci będzie potrzeba
solarki nawet
Trzeba go oczywiście dokładnie oglądnąć ale jakby był suchy i bez grzyba wart byłby tej ceny. |
_________________  |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
bubsonn
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-05-21, 23:58
|
|
|
Pasuje mi ten samochód jak najbardziej, jedyne co mnie trochę boli to, że nie jest na gaz, jak wyjeżdża się raz lub 2 razy do roku to nie gra dużej roli, ale na dłuższą metę jest to duża różnica w kosztach, ale cóż wszystkiego mieć nie można |
|
|
|
 |
DarekK
zaawansowany

Twój sprzęt: IVECO SAFARIWAYS Amerigo Wespucci
Pomógł: 3 razy Dołączył: 22 Cze 2008 Piwa: 4/9 Skąd: Podlaskie
|
Wysłany: 2010-05-23, 17:42
|
|
|
| tomo napisał/a: | W takich pieniądzach ja poszedłbym w te stronę
http://moto.allegro.pl/it..._3_m_super.html
Po odpowiednim przygotowaniu autko może służyć cały rok - zwłaszcza w Hiszpanii
Podobny jest do mojej szafci, a każda sroka swój ogonek chwali
Życzę pomyślności w poszukiwaniach
Tomek | Qnia z rzędem temu co to za 1500 naprawi (w warsztacie ).
| bubsonn napisał/a: | Pasuje mi ten samochód jak najbardziej, jedyne co mnie trochę boli to, że nie jest na gaz, jak wyjeżdża się raz lub 2 razy do roku to nie gra dużej roli, ale na dłuższą metę jest to duża różnica w kosztach, ale cóż wszystkiego mieć nie można | Czy pewny jesteś że koszty na gazie będą na tyle mniejsze niż na ON? Poczytaj "ile pali kamper" - bo z moich doświadczeń 1,9D 8-10,5 ON Zaś czy zmieściłbyś się z gazem poniżej 20 - trochę wątpię. |
_________________ Powyższa wypowiedź to moja opinia w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani dziś ani w dniach następnych. Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
 |
|
|
|
 |
donald
weteran

Twój sprzęt: Mercedes 310 FFB Europa 560
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Paź 2007 Piwa: 32/46 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-05-24, 12:35
|
|
|
No i diesle sa mniej obslugowe. a ten l300jak podaje wlascicel spala 7.6 ON. Z gazem nigdy bys takiego spalania nie mial... |
_________________ “Gdyby Bóg lubił przedni napęd chodzilibyśmy na rękach” |
|
|
|
 |
pirat666
weteran

|
Wysłany: 2010-05-24, 12:56
|
|
|
| Adi napisał/a: | | No tutaj bym się nie zgodził, ale może jakiś mechanik się wypowie |
No bez wątpienia są mniej obsługowe niż benzyna + gaz |
_________________  |
|
|
|
 |
tolo61
Kombatant DUDI

Twój sprzęt: Blaszak Ducato Jeszcze blaszak...kiedy???
Nazwa załogi: DUDI
Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Maj 2009 Piwa: 101/26 Skąd: Poznan
|
|
|
|
 |
|
|